31/12/2015

VPN : Tips & Kaedah Menggunakannya

Discussion in 'Tips & Panduan' started by naem86, Apr 1, 2009.

Thread Status:
Sila login terlebih dahulu jika ingin melihat maklumbalas post sepenuhnya.

Share This Page

  1. naem86

    naem86
    Expand Collapse
    Super Senior

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    804
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Salam hormat,

    Tentu ada dikalangan pengunjung di sini yang pernah dengar atau guna servis VPN. Tapi tak semua. Selebihnya masih belum tahu sesuatu tentang VPN . Dalam siri perkongsia tips ini, saya cuba kongsikan apa yang saya sendiri alami dan tips-tips yang saya kumpul dari carian saya di internet.

    Secara ringkasnya, saya akan sentuh perkara-perkara seperti berikut :

    • Pengenalan VPN
    • Kelebihan Menggunakan VPN
    • Cara Menggunakan VPN
    • VPN Provider Yang Best


    Pengenalan VPN

    [​IMG]

    VPN ialah singkatan bagi Virtual Private Network. Jika anda pernah menggunakan web proxy, anda tentu mudah faham kegunaan VPN. Dengan menggunakan VPN, anda seolah-olah menggunakan akses peribadi untuk mengakses dunia internet ( public network ). Perbezaan VPN dan Proxy boleh diibaratkan perbezaan antara naik bas atau naik kereta sendiri ke tempat kerja. Jadi tentu anda boleh faham tentang kelebihan kereta sendiri kan?


    Kelebihan Menggunakan VPN


    Anoynymous : anda boleh melayari internet dengan identiti yang tersembunyi. Biasanya setiap kali anda mengakses internet, sambungan internet anda tu menggunakan ip address masing-masing. Di Malaysia, ada dynamic & static ( shared ) ip.

    Akses Selamat : Jika anda melayari internet menggunakan hotspot/WiFI yang disediakan, berkemungkinan maklumat sulit anda dicuri orang.

    Data Encryption : Yang ini tak tau nak terangkan. Almaklum saya bukannya ada basic dlm programming ni. Apapun menggunakan vpn umpama anda mengakses laman web bank. Contohnya mengakses laman Maybank2u takkan sama seperti mengakses laman forum ni. Sebabnya data encryption le.

    Akses Tanpa Had : Sesetengah negara, menghadkan akses internet ke sesetngh laman web. Ada juga owner laman web yang sekat akses pengguna dari negara-negara tertentu. Contohnya Veoh.com . Menggunakan proxy utk akses laman ni memang tindakan bijak, tapi lebih bijak jika anda menggunakan VPN sebab sambungannya stabil

    Saya menggunakan VPN untuk tujuan :
    1. Akses dan download dari rapidshare. Jika anda subscriber celcom broadband, mmg leceh le nak download dari rapidshare
    2. Akses Veoh.com...Senang nak cari video2 menarik
    3. Daftar akaun2 penting seperti adwords, facebook, dll...
    4. Mencuba akses ke laman2 web yang berguna tapi menghadkan akses pengguna dari malaysia
    5. dan macam2 lagi le.


    Cara Menggunakan VPN


    Anda tak perlu risau. Setiap VPN provider ada menyediakan instruction untuk set up sambungan internet anda menggunakan VPN. Ada juga yang sediakan software utk tujuan tersebut. Jadi mmg mudah le


    VPN Provider Yang Best


    Ini agak subjektif. Bergantung pada harga dan servis yang diinginkan oleh customer. Jujurnya saya hanya pernah menggunakan 2 servis VPN ni saja. Apapun di sini saya senaraipendek VPN provider yang memang menarik

    • PureVPN : 4 IP untuk USD$ 6
    • Flash VPN : $4.95 utk 1 IP
    • Strong VPN :Yang ini mahal skit

    Saya pernah guna 2 dari VPN provider di atas. Apapun saya cukup berpuashati dengan PureVPN setakat ini. Sebab ia memadai dengan keperluan saya.



    Kesimpulan


    Jika anda ingin :
    1. identiti tersembunyi ( anoynymous )
    2. mengakses laman web yang disekat
    3. proxy yang stabil dan lebih hebat dr proxy
    VPN ialah cara alternatif yang boleh annda fikirkan.

    Jika anda ada apa2 yang boleh dikongsikan ttg VPN, sama-sama kita bincangkan di sini. Terima kasih
     
  2. Loading...


Share This Page

Thread Status:
Sila login terlebih dahulu jika ingin melihat maklumbalas post sepenuhnya.