1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

VPN : Tips & Kaedah Menggunakannya

Discussion in 'Tips & Panduan' started by naem86, Apr 1, 2009.

Share This Page

  1. naem86

    Senior

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    804
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Salam hormat,

    Tentu ada dikalangan pengunjung di sini yang pernah dengar atau guna servis VPN. Tapi tak semua. Selebihnya masih belum tahu sesuatu tentang VPN . Dalam siri perkongsia tips ini, saya cuba kongsikan apa yang saya sendiri alami dan tips-tips yang saya kumpul dari carian saya di internet.

    Secara ringkasnya, saya akan sentuh perkara-perkara seperti berikut :

    • Pengenalan VPN
    • Kelebihan Menggunakan VPN
    • Cara Menggunakan VPN
    • VPN Provider Yang Best


    Pengenalan VPN

    [​IMG]

    VPN ialah singkatan bagi Virtual Private Network. Jika anda pernah menggunakan web proxy, anda tentu mudah faham kegunaan VPN. Dengan menggunakan VPN, anda seolah-olah menggunakan akses peribadi untuk mengakses dunia internet ( public network ). Perbezaan VPN dan Proxy boleh diibaratkan perbezaan antara naik bas atau naik kereta sendiri ke tempat kerja. Jadi tentu anda boleh faham tentang kelebihan kereta sendiri kan?


    Kelebihan Menggunakan VPN


    Anoynymous : anda boleh melayari internet dengan identiti yang tersembunyi. Biasanya setiap kali anda mengakses internet, sambungan internet anda tu menggunakan ip address masing-masing. Di Malaysia, ada dynamic & static ( shared ) ip.

    Akses Selamat : Jika anda melayari internet menggunakan hotspot/WiFI yang disediakan, berkemungkinan maklumat sulit anda dicuri orang.

    Data Encryption : Yang ini tak tau nak terangkan. Almaklum saya bukannya ada basic dlm programming ni. Apapun menggunakan vpn umpama anda mengakses laman web bank. Contohnya mengakses laman Maybank2u takkan sama seperti mengakses laman forum ni. Sebabnya data encryption le.

    Akses Tanpa Had : Sesetengah negara, menghadkan akses internet ke sesetngh laman web. Ada juga owner laman web yang sekat akses pengguna dari negara-negara tertentu. Contohnya Veoh.com . Menggunakan proxy utk akses laman ni memang tindakan bijak, tapi lebih bijak jika anda menggunakan VPN sebab sambungannya stabil

    Saya menggunakan VPN untuk tujuan :
    1. Akses dan download dari rapidshare. Jika anda subscriber celcom broadband, mmg leceh le nak download dari rapidshare
    2. Akses Veoh.com...Senang nak cari video2 menarik
    3. Daftar akaun2 penting seperti adwords, facebook, dll...
    4. Mencuba akses ke laman2 web yang berguna tapi menghadkan akses pengguna dari malaysia
    5. dan macam2 lagi le.


    Cara Menggunakan VPN


    Anda tak perlu risau. Setiap VPN provider ada menyediakan instruction untuk set up sambungan internet anda menggunakan VPN. Ada juga yang sediakan software utk tujuan tersebut. Jadi mmg mudah le


    VPN Provider Yang Best


    Ini agak subjektif. Bergantung pada harga dan servis yang diinginkan oleh customer. Jujurnya saya hanya pernah menggunakan 2 servis VPN ni saja. Apapun di sini saya senaraipendek VPN provider yang memang menarik

    • PureVPN : 4 IP untuk USD$ 6
    • Flash VPN : $4.95 utk 1 IP
    • Strong VPN :Yang ini mahal skit

    Saya pernah guna 2 dari VPN provider di atas. Apapun saya cukup berpuashati dengan PureVPN setakat ini. Sebab ia memadai dengan keperluan saya.



    Kesimpulan


    Jika anda ingin :
    1. identiti tersembunyi ( anoynymous )
    2. mengakses laman web yang disekat
    3. proxy yang stabil dan lebih hebat dr proxy
    VPN ialah cara alternatif yang boleh annda fikirkan.

    Jika anda ada apa2 yang boleh dikongsikan ttg VPN, sama-sama kita bincangkan di sini. Terima kasih
     
  2. Loading...


  3. 7FiguresGuy

    Newbie

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    716
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kalau pakai VPN ni lagi laju ker connection?

    ker just for security?
     
  4. naem86

    Senior

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    804
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Itu tak de le plak saya tahu...Kalau strongvpn, diorang ada offer unlimited bandwith ngan 1gb connection. maybe boleh laju kot..

    kalau pakai purevpn, sama je doownload speed dengan broadband yg sy guna...mcm takde beza pun.

    Azah ?

    apa maksud tu?
     
  5. baloot

    Senior

    Joined:
    Jan 19, 2007
    Messages:
    913
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    apa beza VPN n dedicated server n semi-dedicated server?
     
  6. naem86

    Senior

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    804
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    dedicated server ni ada kaitan dengan hosting,domain etc.

    VPN plak untuk sambungan internet.

    ps: kalau salah, perbetulkan
     
  7. tuan

    Newbie

    Joined:
    Feb 18, 2007
    Messages:
    543
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    tengok pada pengendali la.. kebiasaan nyer lagi laju ..kalau tahu guna putty boleh set sendiri just cuma kena ada SSH account
     
  8. gooler

    Newbie

    Joined:
    Jun 23, 2007
    Messages:
    359
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    nape aku try pakai yg trial punya..connection internet pakai streamyx terus putus..
    ada la try 2/3 provider yg bagi free trial, semua pun tak jadi..
    aku pun tak jadi la nak subscribe hehe

    ke sebab pakai streamyx..

    sekarang ni aku punya ip memang strong, tak berubah-ubah, kalau berubah pun 2 angka yg belakang je..dulu memang selalu berubah-ubah.​
     
  9. baloot

    Senior

    Joined:
    Jan 19, 2007
    Messages:
    913
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    isk2..
    aku silap daa...
    ni VPN.. yang aku maksudkan tu VPS.. hehe..
    sori..
     
  10. markaragnos

    Newbie

    Joined:
    Jan 25, 2007
    Messages:
    759
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    aku nak tau kalau ader VPN yang free servicenya????
     
  11. Syed_Ikhwan

    Senior

    Joined:
    Sep 23, 2006
    Messages:
    1,837
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    vpn merujuk kepada virtual private network.

    setakat ni yg saya pakai adalah dari strongvpn. puas hati gak la dengan speednya. hehehe khas utk AC.
     
  12. Imabiz

    Senior

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    13,613
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    VPN nie software la yerk... oo.. baru saye tau.. ingatkan main setting kat internet exporler setting je..
     
  13. Syed_Ikhwan

    Senior

    Joined:
    Sep 23, 2006
    Messages:
    1,837
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    VPN bukan software. lebih kurang macam proxy gak. boleh setting terus kat connection kita.

    contoh vpn nye detail camni (contoh je ni, tak valid pun tau!) :

    VPN Server: sr21.reliablehosting.com
    Login: vpn442-1
    Password: RqDCmDA8uc
     
  14. naem86

    Senior

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    804
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    thanks sifu syed utk jawapan tu.

    VPN ni lebih hebat dari proxy la kononnya. Hehehe

    Contohnya macam anda langgan "private number" dari maxis. No telephone anda tak dapat dikesan oleh penerima sebab yang tertera ialah "private number".

    Setting : Memang ada software. Tapi kalau nak advance, set up sendiri aje. Macam set connection baru kat bahagian control panel komputer anda.

    VPS : Virtual Private Server. Ini lain. Ini untuk web hosting.

    Free trial : Ini no comment. Saya pernah nampak ada offer macam tu. Tapi saya sendiri pun tak faham bagaimana caj diorang berjalan. Tup2 dah kena potong duit.
     
  15. alan

    Senior

    Joined:
    Aug 20, 2008
    Messages:
    7,492
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +9 / 0 / -1
    ada yg klik adsense sendiri pakai VPN? ;)
     
  16. spatt

    Newbie

    Joined:
    Jun 20, 2008
    Messages:
    760
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    kali kedua sis azah tiba2 tanya soalan camni kat thread org lain...

    btw bro naem...speed download rapidshare tu berapa laju ye?hehe

    dah berapa hari ni x dapat capai kuota download rapidshare sebab streamyx problem, terasa x aman la plak...
     
  17. naem86

    Senior

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    804
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Maaf bro...susah nak jawab soalan ni sebab saya jarang guna rapidshare ( selalu guna megaupload )

    BTW, saya rasa takde kena mengena dengan speed laju atau tak jika menggunakan VPN ni. Rasionalnya ia cuma meng"unik"kkan ip user sahaja. Bukan mengganti "signal" broadband kat malaysia yang lembap ni.
     
  18. alan

    Senior

    Joined:
    Aug 20, 2008
    Messages:
    7,492
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +9 / 0 / -1

    apa bezanya guna VPN & web proxy?


    Web proxy biasanya blh dpt ip USA & percuma!
     
  19. mohdhilmi.com

    Newbie

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    1,819
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    sape yg pernah guna purevpn ok ke tak?
    dia bg kita 4 IP ke?
     
  20. stonenau

    Newbie

    Joined:
    Sep 10, 2008
    Messages:
    245
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    ak ade soalan kat bro naem..
    kalau gne vpn data diencryptkan..
    jd celcom still leh detect ke usage yg kite gne??
    kalau x ak nak langgan..
    asyik kene throttle je speed.
     
  21. naem86

    Senior

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    804
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    pengalaman saya, saya guna celcom yang 5gb tu je...saya ni suka download movie terutama movie2 kat megaupload..1 movie biasanya hampir 800 mb..setiap 2 hari, saya download 1 movie..saya pernah download lebih 7 movie dan saya lihat usage celcom takde efek..

    kalau rapidshare, celcom tak boleh berfungsi...sebab 1 ip je...jadi susah nak lepas..itu sebab sy guna VPN.

    sehingga sekarang pun saya pakai vpn.

    ps: kalau ditempat umum, saya akan pakai vpn jugak..nak elak maklumat penting dicuri org.
     

ibeli4u

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. kaedah vpn