1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Tips Hantar Email

Discussion in 'Tips & Panduan' started by faiz_sufi, Nov 23, 2010.

Share This Page

  1. faiz_sufi

    Newbie

    Joined:
    Sep 11, 2009
    Messages:
    429
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ini cara saya hantar email kat orang....

    Dalam menghantar email kepada orang,ada beberapa kaedah yang perlu anda tahu...dan di sini saya senaraikan cara/teknik saya hantar email kepada beberapa latar masyarakat .

    kalau yg buat sama seperti saya,anda memang sekepala ngan saya..
    kalau yg tak tahu,terima kasih kerana berminat untuk ambil tahu..
    kalau nak tmbah apa info lagi sangatlah dialu2kan..


    Lain latar masyarakat maka lain tekniknya ;

    1-Internet Marketers


    Internet marketers ni pun ada pelbagai masyarkat lagi..masyarakat ebay,affiliates,website,produk digital,designer dan sebagainya...

    -
    tajuk artikel anda perlu menjurus pada isi email anda..

    contoh : Rahman Basri ajak subscriber dia JV produk nya,di emailnya dia cakap suruh reply dengan bagi link website..

    so,jangan malas untuk ubah semula tajuk email yg anda bakal reply tu

    jngn biar macam ni RE : Jemputan JV untuk subscriber
    tukar jadi macam ni Faiz Sufi : Berminat Dengan Tawaran Joint Venture

    kemudian di headline email ,masukkan tajuk bahawa anda reply email autorespondernya yang mana

    Reply email : Jemputan JV untuk subscriber

    kemudian tulis la ayat anda bla bla bla bla.............................................
    ....................................................................................................

    rasioanal ubah tajuk email

    1-ingat kita sorang je ker subscriber IM tu?
    2-anggap inbox dia berhabuk,tak penah kemas..mesti dia akan pick up yg best2 jer
    3-tajuk yg umppphh akan dibaca oleh IM itu dahulu..lebih spesifik,lebih bagus



    2-Subscriber saya

    mcam2 email yg subscriber saya hantar...tapi setakat la ni tak ada maki-maki la...baguih baguih subscriber saya ni...hehehe...

    kalau email tu urgent seperti dia tanya yg nampak macam berminat nak beli produk kita,so reply email tu dahulu..

    kalau dari freebis subscriber reply juga,tapi tak secepat yang paid subscriber punya..

    jawapan tu bergantung pada dari mana dia berada la...if dalam campaign produk digital,jawab berkenaan produk digital...if campaign lain jawab mcam lain la...


    3-orang yang tak dikenali

    sebagai rakyat malaysia,kita guna la bahasa yang hormat dan elok-elok...if saya hantar kat orang saya akan bahasakan diri saya sebagai "saya"

    if org tu tua dari saya,saya panggil dia sebagai "encik"

    kalau sebaya saya ckap "bro" kalau pempuan apa yer "bri" ker?? :D

    kalau wanita lebih tua saya guna 'puan' atau 'akak'


    cukup setakat ini....dah tak dak idea...
    nanti nak sambung cara2 hantar mesej di facebook lak

    dan jika email anda hantar dah seminggu,tapi tak da balasan,ada caranya untuk menotifikasikan si penerima tu agar menerima email kita...


    nnti sambung lain...:)
     
    • Like Like x 1
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
    WangCyber
    ibeli4u
  3. Loading...


  4. fuhhh™

    Newbie

    Joined:
    Dec 5, 2009
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    bgus info nih, masehh TT :)
     
  5. faiz_sufi

    Newbie

    Joined:
    Sep 11, 2009
    Messages:
    429
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    1-Buat template

    rasanya ini ramai yg dah tahu....if kalau anda ada subscriber dalam jumlah yg ramai,better buat satu template untuk jawab persoalan yang sama.
    saya banyak dapat email sebegini : "bagaimana saya nak memulakan perniagaan ini"

    so,saya copy paste template sedia ada dan edit sikit2 ajer..

    jimat masa dan senang kerja...



    2-Notifikasi email

    anda dah hantar email,tapi si dia tu tak reti2 nak balas...tapi if IM or individu tu org yang sibuk,harap anda faham la kalau tak reply 2 3 hari..


    tips nak mempercepatkan balasan adalah

    1-hantar ke email,PM WC dan PM facebook beliau,contact form blog,..konpom baca!
    2-lihat si dia selalu aktif di mana,if fb,post la di fb,if wc PM la di sini
    3-jngn buat ayat bunga2..buat key point terus


    3-Environment/background

    tahu la anda tu mat jiwang pun,tapi jgn sesekali masukkan background or whatever yg melambatkan loading email nak dibuka.

    just a plain template...kosong putih tu je..guna tulisan pun yg standard jer.

    ni tidak,nak masuk smiley la,bunga2 la...iklan la ..memang dia akan bakulsampahkan email tu ler..


    4-hormat Privacy

    if kita dah hantar mesej ke facebook,tapi dia tak layan so jngn la hantar perkara yg sama banyak kali...maknanya dia tak layan or tak buka lagi la tuh..

    caranya :

    tanya la di chat. tanya IM tu samada ada dapat email dari anda..dan seterusnya beri kata dua padanya untuk jawapan yg terus direct pada anda.

    Anda ada menerima email/mesej dari saya tak?
    Bla bla bla bla

    Adakah anda bersetuju atau tidak....mahu atau tak mahu.....hadir atau tidak hadir.. (contoh kata dua untuk maklumat terus) :>


    smbung lain kali...
     
    • Like Like x 1
  6. faiz_sufi

    Newbie

    Joined:
    Sep 11, 2009
    Messages:
    429
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hantar email ni memang remeh dan tak ramai pun yang buat..semuanya disebabkan tak ramai yang check dan gunakan medium email dengan berkesan dan efisien..
    Ramai yang guna forum dan live chat...:)

    tapi bagi saya,email tetap merupakan satu kaedah perhubungan yang berkesan..

    email ada macam2 jenis :

    1-email dari penyedia sedia ada seperti MSN,GOOGLE,YAHOO
    2-email dari laman sosial seperti facebook,tapi kita tak panggil email..kita kata mesej
    3-contact form di blog


    semua tu merupakan satu medium perhubungan dua hala yang dipanggil mesej..kalau post kat forum ni rasanya tak sesuai kot nak dikategorika as a email..


    1-Simpan Senarai Email

    kalau kat yahoo or google,saya tak tahu la...kalau kat HOtmail ada yg ni...
    kita boleh simpan email untuk rujukan masa hadapan.

    email yang selalu digunakan better simpan di cache emailer kita tu sebb tak payah nak jenuh cari if nak guna..

    antara email yg sya simpan sebb selalu guna,penting,dan saja suka-suka

    support@trafficwave.com
    support@netkl.com
    billing@netkl.com
    designerA@lamandia.com
    DesignerB@google.com
    sitinurhaliza@aweksaya.com:x

    2-Email menunjukkan rahsia andakatakan emailanda seperti ini faizsufi@faizsufi.com
    maka ini menunjukkan anda seorang yg ramah,berterus terang dan pembantu

    jika anda sembunyikan identiti seperti sinchan@yahoo.com
    anda seorang perahsia,pendiam,pemikir

    campur antara huruf dan tulisan seperti faizsufi90@yahoo.com
    ini menunjukkan hidup anda yang penuh dengan keseronokan dan sukakan cabaran

    p/s-lihat di nombor yg ada di email,kita boleh tahu umur dia ker,no pemain bola sepak ker,or apa2 ajer la


    saya ada baca kajian berkenaan dengan email ni,sumber rujukan dah lupa,better anda search kat search@google.com:D

    dengan email,seseorang akan mengetahui rahsia anda. Contoh amnirs@yahoo.com
    pemiliknya adalah wnita bernama Anis,kemudian anda search di facebook anda tengok pakwe dia Amir..
    sudah semestinya Amnirs tu gabungan amir dan anis..

    kalau macam faizsufi90 tu mesti anda agak apa yer??
     
    • Like Like x 1
  7. syam95

    freshman

    Joined:
    Apr 19, 2013
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Bagus tips ni. Sangat membantu.
    Terima Kasih. :)
     
  8. Rahman Hashim

    freshman

    Joined:
    Apr 6, 2013
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    tuan ada tips tak untuk buat program paid subscriber? :D
     
  9. Anas Al Muhammad

    Newbie

    Joined:
    Apr 25, 2012
    Messages:
    463
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Tips yang sangat membantu.Terima kasih tt.. :)
     
  10. nurinsyah

    freshman

    Joined:
    Jun 1, 2013
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Terima kasih atas ilmu yang dikongsikan. Semoga dapat dimanfaatkan ....
     

ibeli4u

Share This Page