Tak paham dengan FPX...

Discussion in 'Ada Sesiapa Yang Tahu...' started by mnf, Apr 4, 2011.

By mnf on Apr 4, 2011 at 9:49 AM
  1. mnf

    mnf
    Senior

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    251
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    sapa2 tau apa sebenarnya fungsi FPX ni? payment channel ke?
     
  2. Loading...


Tags: this article has not been tagged

Share This Page

Comments

Discussion in 'Ada Sesiapa Yang Tahu...' started by mnf, Apr 4, 2011.

    1. dandelion
      dandelion
    2. mnf
      mnf
      die macam ipay88 n netbuilder gak ke?
    3. quickies
      quickies
      lebih kurang la..dia mcm org tengah mcm 2 la..
    4. mnf
      mnf
      kat mane kita nak register? tgk dalam website xde pon cara nak register.
    5. dandelion
      dandelion
      Kalau cuma untuk membayar dengan FPX, tak perlu register dengan FPX. Cuma kena ada akaun internet banking dengan bank yang terlibat.

      Kalau sebagai merchant, cuba tengok FAQ untuk merchant, no 3.
    6. mnf
      mnf
      tu yang saya heran tu..ari tu g branch cimb tanya dorang pasal ni..tapi sorang pun xtau..penah dgr pun x dorang ckp...g tanya manager cimb pun sama..xtau apa2 pasal fpx ni..
    7. quickies
      quickies

      sebenarnya tak payah risau pn dengan FPX ni..lagi satu, bkn pihak bank yang sedia kan perkhidmatan FPX ni..contohnya time

      bayar PTPTN guna banking online..mungkin pihak PTPTN ni yang guna perkhidmatan FPX ni..
    8. Irham Dhani
      Irham Dhani
      yang menyediakan fpx tu bukan pihak bank sendiri..tp 3rd party...
    9. mnf
      mnf
      tapi aritu saya kol srvice center cimb bank..die ckp g branch cimb minta borang nak jadi dealer fpx..tu yg saya berani g cimb tanya tu..
    10. Shamsul Amry
      Shamsul Amry
      Website FPX kata, "You can register as an FPX merchant at your preferred FPX participating bank. The respective bank will make all necessary arrangements for you."

      Cuba call MEPS tanya diorang terus. No phone ada di http://www.meps.com.my/meps/contact-us/corporate-office. Saya pun berminat juga nak tau prosedur nak jadi merchant dan kosnya. :)
    11. EZ FanPage
      EZ FanPage
      Just want to share my experience since i used to work in banking line.
      Harap tiada yang salah faham kerana saya tiada niat ingin menunjuk tapi sekadar ingin berkongsi.
      Apa pun sudah bertahun saya tinggalkan Banking line dan jika maklumat ini sudah luput, diminta beri tunjuk ajar.

      FPx adalah Financial Process Exchange dan ini adalah salah satu product/service dari MEPS.
      Ditubuhkan pada 1997, MEPS atau nama sebenarnya Malaysian Electronic Payment System Sdn Bhd
      telah sebati dengan Malaysian Financial Institution sebagai sebuah entiti yang membantu consumer serta corporate
      dalam proses memudahkan segala trasaksi yang berkaitan dengan aliran wang di Malaysia.

      Antara produk selain FPx adalah Interbank GIRO, e-Debit, Direct Debit dan sebagainya.
      Diorang ni akan sentiasa bantu serta mencari alternatif untuk memudahkan consumer dengan corporate.

      Apa dan Kenapa FPx?
      Umum tahu pengguna internet di Malaysia semakin meningkat
      dan semakin ramai melibatkan diri dalam urusan jual beli online.
      Kebiasaannya kita akan menggunakan credit card mahupun debit card
      bagi segala tujuan transaksi online atau dalam talian.
      So team yang diketuai oleh M.Kumar telah comes with this idea dipanggil FPx
      dengan tujuan memudahkan setiap lapisan masyarakat termasuk yang tiada card credit untuk berjual beli.
      Jadi FPx ini memudahkan consumer untuk membayar direct melalui online baking (bank yang selected sahaja)

      Pengguna perlu daftar?
      - Tidak perlu daftar apa-apa untuk enjoy FPx
      - Asalkan anda ada any Online Banking account (cthnya M2u) then anda boleh buat FPx
      - Contohnya pernah lihat lelong.com.my? Mereka mempunyai system pembayaran FPx (alternatif kepada credit card)

      Corporate (Penjual/Syarikat Online) perlu daftar?
      - YES jika anda ingin menjadikan ini sebagai salah satu payment method
      - Daftar dengan participating bank yang terlibat
      - Ada yuran yang dikenakan depending on the bank (tidak standard)


      TT ada bertanya bagaimana cara mendaftar, dan kenapa tanya bank mereka tidak tahu.
      Sebenarnya soalan di atas ni memang menarik.... Jawapannya kerana system pengurusan bank yang teruk.

      Kenapa?
      - Bank mempunyai seribu employee contohnya dan semuanya dari department yang berlainan
      - Contohnya staff dari Teller, Customer Service, Branch, Recovery, E-Business, Sales dan sebagainya
      - Pernah tak anda tanya Teller dapat jawapan A, dan tanya Customer Service dapat Jawapan B dan tanya Branch dapat C..?

      Inilah masalahnya, lack of product knowledge dan some of them tak nak ambil tahu sebab bukan related dengan Job Scope mereka.

      So bagaimana nak daftar FPx?
      - Pergi atau call bank dan cari department Internet Banking
      - Mereka yang menguruskan hal FPx adalah Internet Banking maka mereka lebih arif dengan product knowledge
      - Untuk Citibank sila approach SAAC (Strategic Alliance & Alternate Channel)
      - Untuk Standard Chartered sila approach E-Business Development Division (EDD)
      - Untuk bank lain saya tak pasti nama department tapi cari yang menjaga Internet Banking

      Bagaimana saya tahu?
      - Saya pernah bekerja dengan Citibank dan Standard Chartered serta pernah terlibat secara langsung dengan FPx
      - Tapi itu dahulu sebelum saya berhenti menjadi Full Time IM dan mungkin ada perubahan dengan FPx setelah sekian lama
      - Yang penting sila approach staff yang berkaitan dalam Internet Banking Department

      Mudahan information di atas berguna buat semua. TQ
      Last edited: Apr 8, 2011
    12. Shamsul Amry
      Shamsul Amry
      BlackMarket / mnf, tak terdetik di hati untuk hasilkan ebook untuk dijual bertajuk "Rahsia FPX" (or something like that) memandangkan buat masa ni prosedur daftar dengan FPX agak kabur. :)
    13. EZ FanPage
      EZ FanPage
      sekarang pun tak cukup tangan nak buat benda lain..
      tak perlu ebook, kat sini pun saya boleh share based on my working experience yang lalu.. :)

      anyway sape nak buat ebook tu mungkin berbaloi.
      look at it this way, di malaysia ramai IM jual barang.
      every sales atau minisite ada buy now tapi bila masuk je kena bayar offline dan copy paste receipt.
      bagi yang kaya mungkin boleh pakai iPay88 dan sebagainya.
      so dengan ebook ni mungkin boleh mengajar mereka cara masukkan FPx ke dalam minisite :) Food For Thought
    14. mnf
      mnf

      explaination yang saya dapat dari warga WC lebih clear dari web fpx/cimb. selain dari fpx, ada lg x method yang seangkatan dengannya?
    15. mnf
      mnf

      so maksudnya cost untuk fpx ni tak semahal ipay88?
    16. mnf
      mnf
      menarik jugak cadangan shamsul amry..xde orang buat lagi ke?
    17. EZ FanPage
      EZ FanPage
      each bank have different setup charges.
      so kalau you pasang 10 bank?
      charges x 10 = maybe equal or more than iPay88
      so choose wisely...

      anyway ni 10 tahun lepas la...sekarang kalau ada perubahan mungkin sesiapa yg masih kerja di bank boleh betulkan :)
    18. Shamsul Amry
      Shamsul Amry
      Yes, that's the idea. Sebab nampak ramai orang tak tau nak implemen FPX tu macam mana (termasuk saya), dan maklumat yang ada pun tak jelas. Hanya sekadar menyuruh kita tanya orang bank sendiri nak buat camne, dan isu orang bank sendiri pun tak tau sangat pasal FPX.

      So kalau boleh buat ebook yang bagi detail step by step nak buat camne apa semua, kos di setiap bank (memandangkan BlackMarket kata kos dia tak standard), rasa boleh sangat jadikan produk ebook tu.

      By the way, BlackMarket, "bagi yang kaya mungkin boleh pakai iPay88 dan sebagainya", adakah ayat tu turut memaksudkan yang FPX ni kos dia agak murah? Kalau ya, sangat2 menarik. Kalau ada buat ebook, saya nak booking. :)
    19. EZ FanPage
      EZ FanPage
      cuma satu la, bila nak bertanya sesuatu tu pastikan direct to the source atau pihak yg berkaitan.
      sebab contohnya kalau kita nak tau hal bank ni, so kita expect setiap employee tu tahu semuanya.
      tapi sebenarnya tidak, paling teruk bila ada employee yang buat-buat tahu dan main tembak je bagi jawapan.
      kadang2 circular atau memo tu tak sampai ke certain department atau mungkin manager tu tak terangkan ke downline.

      contohnya ada beberapa customer service bank ******* sering confius antara FPx dan M2u merchant.
      M2u merchant adalah untuk daftar nama company anda dalam M2u seperti bayar bil astro, indah water dan sebagainya.
      Last edited: Apr 8, 2011

    Share This Page

Share This Page