Status caj PTPTN

Discussion in 'Sembang Umum' started by TheReds, Jan 27, 2008.

Share This Page

 1. TheReds

  Senior

  Joined:
  Jan 3, 2007
  Messages:
  2,375
  Likes Received:
  5
  Trophy Points:
  38
  Ratings:
  +5 / 0 / -0
  Status caj PTPTN
  Oleh Zaharuddin Abd Rahman
  Pensyarah Perbankan dan Kewangan Islam UIAM
  zaharuddin@yahoo.com

  LAPORAN akhbar mengenai caj perkhidmatan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) menarik perhatian saya. Laporan itu menyatakan Pengerusi PTPTN, Datuk Razali Ismail akan membawa isu caj ini ke Majlis Fatwa Kebangsaan bagi ‘membersihkan’ salah faham dan kekeliruan mengenainya.

  Saya amat menghargai hasrat Pengerusi PTPTN itu. Ia adalah tindakan yang amat wajar. Namun, harapan, bayangan dan pendapat awal beliau mungkin boleh menyebabkan disilap tafsirkan, beliau dilaporkan oleh akhbar sebagai berkata:

  “Walaupun kami tahu caj itu caj perkhidmatan, tidak bertentangan dengan syarak, namun nama baik PTPTN mesti dipertahankan. Caj itu bukan riba tetapi adalah caj yang dikenakan selepas perkhidmatan diberikan.”

  Kos Pentadbiran Yang Bermasalah.
  Kita semua mengetahui dengan jelas bahawa PTPTN menggunakan akad pinjaman kepada pelajar. Ia sangat jelas termaktub di dalam laman web PTPTN. (Rujuk http://www.ptptn.gov.my/ web/guest/anjung)

  Keputusan persidangan ulama antarabangsa di bawah Badan Kewangan & Perakaunan Islam Antarabangsa (AAOIFI) menyatakan bahawa semua faedah atau lebihan daripada jumlah yang diberi pinjam yang telah dipersetujui atau disyaratkan di dalam kontrak atau akad pinjaman dibuat di awal kontrak atau dikenakan ketika kelewatan pembayaran balik pinjaman sama ada dalam bentuk wang, barangan dan apa-apa manfaat adalah dilarang sama sekali dan ia adalah RIBA. (Rujuk AAOIFI - Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions)

  Bagaimanapun, dalam hal kos perkhidmatan, Majlis Syariah AAOIFI dan hasil Keputusan Kesatuan Fiqh Islam Sedunia dalam sidangnya yang ketiga pada 1986 berpendapat DIBENARKAN untuk mengenakan kos perkhidmatan dengan syarat ia adalah KOS SEBENAR.

  Majlis Penasihat Shariah Dunia di AAOIFI menyebut “It is not permitted to link the charge to the amount withdrawn (given).” (Tidak dibenarkan untuk mengaitkan caj kepada jumlah yang diberikan.” (Shariah Standard, no 10/3/2, hlm 338).

  Ini kerana peratusan yang dikaitkan dengan jumlah pinjaman ini menyebabkan jumlah kos pengurusan yang pada asalnya adalah sama (kerana menggunakan alatan dan sistem yang sama), menjadi berubah mengikut jumlah pinjaman yang diberi.

  Resolusi mereka juga menyebut adalah HARAM untuk mengenakan kos yang lebih daripada kos sebenar, justeru ulama di persidangan tadi mewasiatkan supaya cara untuk mengira dibuat setepat dan sebaiknya.

  Selain itu, keputusan mereka juga menyebut kos tidak langsung seperti gaji pekerja, sewaan tempat dan tanggungan lain-lain sesebuah institusi itu tidak boleh dimasukkan di dalam kos pengurusan sebenar bagi sesebuah pinjaman.

  Malangnya, cara caj perkhidmatan yang dapat dilihat di PTPTN tidak menepati cara yang digariskan oleh majlis ulama dunia ini. Selain itu, fakta terpenting untuk difahami juga adalah riba tidak mengira sama ada dicaj di awal perkhidmatan atau selepas perkhidmatan diberikan. Ia adalah sama saja selagi mana caj dan kiraan sedemikian diletakkan di dalam akad atau kontrak pinjaman.

  Cara Kiraan

  Hasilnya, perlu kita fahami bahawa sebarang kos perkhidmatan dan pengurusan yang diletakkan seperti 3 peratus daripada jumlah pinjaman berbaki setiap bulan dengan hujah ia adalah kos pengurusan yang halal dan sebenar sukar untuk diiktiraf oleh mereka yang benar-benar faham isu kewangan dan syariah.

  Malah, formula kiraan caj perkhidmatan ini juga bersifat ‘reducing balance’ dan ‘monthly rest’. Formulanya kiraan caj perkhidmatan seperti berikut (rujuk http://www.ptptn.gov.my/c/ portal/layout?p_l_id =PUB.1.150)

  Kos Pentadbiran Bulanan = 3 peratus x baki jumlah semasa x 1/12

  Cara kiraan ini adalah hampir serupa dengan kiraan pinjaman riba dalam pinjaman perumahan di bank konvensional, bezanya ia lebih murah daripada kadar riba bank konvensional yang bersifat komer**** itu.

  Sebutan mudahnya, setiap bulan sejumlah riba akan diambil daripada peminjam berdasarkan baki ‘outstanding balance’ dalam bulan berkenaan.

  Untuk menjelaskan cara kiraan, katalah pinjaman saya seperti berikut:

  Jumlah Pinjaman Pelajaran: RM 19,500 (pinjaman penuh aliran Sastera di IPTA untuk tiga tahun)

  Tempoh bayaran semula: 120 bulan (sebagaimana ditetapkan)

  Caj Perkhidmatan: 3 peratus = Jumlah keseluruhan untuk 120 bulan = RM 3821.38

  Cara kiraan penuhnya, anda boleh masukkan info di capaian halaman berikut: http://www.ptptn.gov.my/

  web/guest/loan_calc

  Alternatif Cara Islamnya Bagaimana?

  Mesti ramai yang meminta cara alternatif sejurus saya menyuarakan kritikan ini. Sebenarnya adalah rumit untuk saya menyuarakan di sini kerana ruang yang terhad dan kesukaran menerangkan melalui tulisan.

  Namun, saya cuba menuliskan semudah dan seringkas mungkin, yang pasti tiada darurat untuk menggunakan sistem kiraan dan akad pinjaman dengan caj perkhidmatan begini. Ini kerana terdapat cara lain yang disepakati menepati cara syariah dan diiktiraf oleh ulama seluruh dunia. Ia adalah seperti berikut:

  1. PTPTN perlu mendapatkan hak milik ke atas beberapa tempat atau ‘seat’ di IPTA dan IPTS. Sebagai contoh PTPTN mengadakan MOU dengan universiti tempatan untuk menempah dan menyewa 1,000 kelayakan untuk belajar bagi setiap universiti. Akad Ijarah (sewa) akan ditandatangani oleh PTPTN dan universiti berkenaan. Ia dinamakan sewa ‘Intangible Asset’ dan telah disahkan menepati hukum syariah oleh ulama sedunia jika menepati semua syarat Ijarah yang lain.

  2. Dengan termeterainya akad ini, PTPTN sudah dianggap sebagai pemilik 1,000 tempat belajar di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Malaya, Universiti Sains Malaysia dan lain-lain (ini adalah contoh saja).

  3. Setelah itu, apabila ada pelajar mendapat surat tawaran daripada mana-mana universiti yang disebutkan tadi, setiap pelajar yang mendapat surat tawaran ini boleh dan berpeluang untuk menyewa daripada PTPTN salah satu dari 1,000 tempat yang telah ditempah oleh PTPTN dengan kerjasama universiti tadi. Melalui cara ini, bermakna proses ‘sub-lease’ berlaku, iaitu universiti menyewakan tempat kepada PTPTN dan kemudian PTPTN menyewakan kepada pelajar dengan harga sewaan yang ‘fleksible’ mengikut formula tertentu.

  Jumlah sewaan pula boleh diselesaikan oleh pelajar selepas tamat belajar. Ia tiada sebarang masalah daripada sudut syariah. Banyak lagi perkara teknikal di sini dan sukar untuk saya jelaskan semuanya. Namun, perlu difahami, ia boleh diuruskan menurut syariah melalui Akad Ijarah.

  4. Hasilnya, PTPTN akan perlu membayar sewa kepada universiti atas Akad Ijarah. Jumlah ini termasuk jumlah yuran pelajar ter****t.

  Itulah secara ringkas proses yang boleh dilaksanakan untuk memperkenalkan sistem pembiayaan pendidikan secara Islam. Malah, produk seperti ini telah dilaksanakan di beberapa institusi kewangan Islam di Timur Tengah. Maka bertepatan dengan hasrat Malaysia untuk menjadi pusat kewangan dan perbankan Islam sedunia, langkah kreatif ini wajib diambil.

  Jika ada pihak berasa sukar untuk dilaksanakan proses ini, cara Akad Bai Tawarruq yang digunakan secara meluas di Timur Tengah juga boleh difikirkan. (Rujuk www.zaharuddin.net - Utama)

  Kesimpulan

  Ilmu yang tersedia ada di dalam khazanah Fekah Islam mampu dihidupkan kembali dengan pendekatan baru jika ada yang benar-benar serius menggali dan mengusahakannya. Saya yakin, rakan tenaga pakar kewangan Islam dan syariah di UIAM dan lain-lain IPT berbesar hati untuk membantu PTPTN menstrukturkan kaedah pembiayaan pendidikan baru yang diiktiraf oleh ulama seluruh dunia. Insya-Allah.

  Apapun, kerjasama daripada pelbagai pihak amat diperlukan terutama universiti itu sendiri. Tanpa persetujuan universiti untuk bekerjasama melaksanakan struktur Ijarah, kaedah baru ini akan terbengkalai dan masalah riba pasti akan berterusan. Moga Allah menyelamatkan dan menyedarkan kita daripada dosa riba yang tidak berbau itu.

  Saya juga amat berharap mufti dapat menilai sebaiknya semua isu syariah dan fatwa antarabangsa yang telah dibuat mengenai caj sebegini sebelum mereka membuat sebarang ijtihad kelak.

  sumber: myMetro
   
 2. Ads Master

  Ratings:
  +0 / 0 / -0
   
 3. Loading...


 4. aidacutes

  Newbie

  Joined:
  Nov 20, 2006
  Messages:
  379
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  18
  Ratings:
  +1 / 0 / -0
  Pada saya, PTPTN memang teruk. Mengenakan charge pentadbiran tah ape-ape. One of my friend kat ofis selalu bebel2, sebab even dia bayar RM200 every month, pinjaman dia turun ciput jerk dek kos pentadbiran yang tinggi. Kos pentadbiran setahun mau gak RM500++. Kaya ar PTPTN gitu.

  Compare to mine, JPA tak charge ape pun. em only paying the actual amount yang i pakai sepanjang belajar. And installment pun tak la berat, cuma RM139 per month. Then JPA besh sangat, sebab tak mendesak! :)
   
 5. Kasimo Aloi

  Senior

  Joined:
  Feb 7, 2007
  Messages:
  5,330
  Likes Received:
  3
  Trophy Points:
  38
  Ratings:
  +3 / 0 / -0
  Tapi apa boleh buat PTPTN ni je yang senang dapat... nak harap JPA xdapat la den nak sambung belajar... Tapi memang PTPTN ni cekik darah ar... Budak-budak kami gelar PTPTpu.....
   
 6. Muhamad Ikhtiaruddin

  Senior

  Joined:
  Jun 10, 2007
  Messages:
  350
  Likes Received:
  3
  Trophy Points:
  18
  Ratings:
  +3 / 0 / -0
  betul tu... pening la aku pikir pasal ptptpu ni... nanti dah habis belajar je terus hutang keliling pinggang...
   
 7. wings

  Newbie

  Joined:
  Jul 26, 2008
  Messages:
  573
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  18
  Ratings:
  +1 / 0 / -0
  ptptipu pon yg tu la jgk kita dk pinjam tu.jasa dapat ilmu pon dari stu la jgk...dh kalau ptptu yg digelarkan tu xbgi pinjam mau dk kg je xde la msk u tu..haha

  jasa dia bgi pinjam tu ttp dikenan..& charge yg dia kenakan tu jg sentiasa disebut2. :p
   
 8. mijie

  Senior

  Joined:
  Jun 26, 2007
  Messages:
  2,108
  Likes Received:
  5
  Trophy Points:
  38
  Ratings:
  +6 / 0 / -0
  aku peminjam ptptn...huhuh
  nak buat mcm mana..nak bljr...
  lainlah kalau masa spm dulu...dah kenal adsense..then income adsense riban2
  takyah buat loan ptptn masa tu
   
 9. msaidins

  Newbie

  Joined:
  Apr 24, 2009
  Messages:
  186
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  saya peminjam ptptn

  pinjam rm 14 000.00
  bulan2 caj masuk rm32.50

  Setiap setahun caj bulanan akan bertambah

  salah satu cara mengurangkan caj adalah melalui E-Book Teknik Manipulasi Kewangan....
   
 10. SFX

  SFX
  Senior

  Joined:
  Apr 1, 2008
  Messages:
  1,907
  Likes Received:
  2
  Trophy Points:
  38
  Ratings:
  +2 / 0 / -0
  sempat lagi promote ebook keh keh keh
   
 11. rwan

  Newbie

  Joined:
  Dec 8, 2007
  Messages:
  251
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  16
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  PTPTN... pertengahan tahun 2008 ada bunyi nak turunkan 1%... sampai skrg masih lg 3%.... banyak tu. kira, berapa juta PTPTN dapat sebulan dr 3% tu..
  Kaya!!! kalau bayar ikut perjanjian, 100lebih, memang x nampak berubah jumlah pinjaman.... :)
   
 12. msaidins

  Newbie

  Joined:
  Apr 24, 2009
  Messages:
  186
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  E-book tu dah x di jual bro
   
 13. msaidins

  Newbie

  Joined:
  Apr 24, 2009
  Messages:
  186
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  matematik mudah

  pinjaman awal januari 2009 : rm 20,000
  Caj pentadbiran= 20,000 X 0.03 = rm600
  caj pentadbiran ( bulanan ) = RM 50.00

  Dec 2009
  Jumlah Pinjaman ( tanpa bayaran ) = rm 20,600
  Bayaran Setiap Bulan ( Jika RM 100 ) = RM 1,200

  Baki Pinjaman ( Januari 2010 ) = ( rm20,600-rm1,200= rm 19,400 )
  Anda hanya bayar RM 600 walaupun transaksi anda menunjukkan RM 100 tiap bulan.

  Januari 2010 = RM 19,400
  Caj Pentadbiran = rm 582.00
  Caj pentadbiran ( bulan ) = RM 48.50

  RM 100 lagi setiap bulan ???
   
 14. julius

  Newbie

  Joined:
  Feb 13, 2009
  Messages:
  729
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  Tanpa PTPTN, saya tak mungkin dpt belajar dan merasa pengalaman di universiti, maklumlah parent cuma petani di kpg...

  Mmg dah adat, dah pinjam kenalah bayar...lgpun, masa nak pinjam kita dah pun setuju nak langsaikan termasuklah "caj perkhidmatan"...

  Hidupku kini dikejar PTPTN....
   
 15. ishamzana

  Newbie

  Joined:
  Aug 18, 2009
  Messages:
  341
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  memang adat pinjam kena bayar bro...bg kita yg dh pinjam terpakse menelan ape yg dh sain...tambah lg mase tu budak2 lepas SPM satu lg xnk pikir panjang mak bapak xmampu...tp benda ni blh diubah bro...kerajaan blh buat kalau ikut jalan yg betul...ulama ramai tp xnak ikut buat ape penasihat agama....kita yg dh tau kalau terima ape yg kerajaan buat kire kongsi 'saham'la...kalau la cas sekali je kire aku xkisah...contoh 3% x 24000=720...maknenya 720 tu jela kena bayar...xkire lambat bayar ke bayar sikit2 ke...baki tetap jadi 24720....aku xpandai sagt,jd kalau salah bgtau ye....hari ni kat PARLIMEN tgh bincang pasal PTPTN,ingtkan pasal cas...rupenya nk buru yg xbayar...macam AHLONG nak buru2...kerajaan kena pikir kenapa org xbayar...mungkin ade yg saje2 xnak bayar...tp yg ramai mungkin xpuas hatidgn cas....ini isu melibatkan HUKUM HAKAM...so xbleh terime seadanya...mesti ade kate dulu ko sain,ko dgr penerangan...tu dulu mungkin still jahil...tertekan...aku harap kerajaan MENGUTAMAKAN RAKYAT seperti yg dilaungkan.....aku kalau benda betul tetap SOKONG tak kirela dr PARTI mane pun...bukan MENGHALALKAN yg HARAM...
   
 16. ishamzana

  Newbie

  Joined:
  Aug 18, 2009
  Messages:
  341
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  satu lg aku kompius kenapa ramai xbg pendapat...ke semua mampu bayar...okla kalau mampu...aku byr 50 sebulan pun xblh lg...keje lintang pukang lg...ni yg memeningkan kepala
   
 17. Syedz

  Senior

  Joined:
  Aug 31, 2008
  Messages:
  5,310
  Likes Received:
  4
  Trophy Points:
  38
  Ratings:
  +4 / 0 / -0
  aku pinjam ptptn RM15K, kena byr balik RM18K, RM3K tu caj pengurusan, dia mintak RM35 sebulan sebagai caj pentadbiran, pentadbiran apa ntah..so, kena la aku byr...
   

ibeli4u

Share This Page