Software untuk draw map?

Discussion in 'Sembang Umum' started by cwfcwm, Jan 13, 2008.

Share This Page

  1. cwfcwm

    freshman

    Joined:
    Nov 25, 2007
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Assalamualaikum..
    salam sejahtera

    Nak tau software ape boleh guna untuk lukis peta? software yg senang nak guna, simple,hasil dpt cepat dan gambar nampak jelas. Sape2 yg tau harap dapat tolong.
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. inspiration

    Senior

    Joined:
    Nov 20, 2007
    Messages:
    1,174
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +12 / 0 / -0
    try open source QuantumGIS.
     
  5. cwfcwm

    freshman

    Joined:
    Nov 25, 2007
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Okeh thanks.saya try skrg jugak
     
  6. inspiration

    Senior

    Joined:
    Nov 20, 2007
    Messages:
    1,174
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +12 / 0 / -0
    :) happy trying. Alternatively you may want to try mapwindowGIS.
     
  7. cwfcwm

    freshman

    Joined:
    Nov 25, 2007
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    da download software qgis tue, tapi xreti nak start.tgk tutorial dia pn jadik blur. last2 saya guna google map and embed dlm blog saya.erm..t saya try mapwindowsGis.takes time nak blaja benda baru nie. thanks for ur info inspiration.
     
  8. alhamonline

    freshman

    Joined:
    Oct 24, 2007
    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    atau cara lain boleh guna autoCAD applications.
    caranya scan map (cth dlm majalah ke buku ke) lepas tu insert picture yg dah jadi raster image masuk dlm autocad application..so dia akan embed/jadi background layer..lepas tu boleh start lukis map ikut boundary yg dikehendaki...

    satu cara lagi..kalau map tu tak complicated sangat bentuknya..masuk dlm microsoft word/powerpoint..jadikan dia background picture..lepas tu guna drawing tools dan create boundary map...
     
  9. surfaddict

    Senior

    Joined:
    May 31, 2006
    Messages:
    2,065
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    actually nak lukis map utk apa? Kalau utk professional biasanya mmg ada satu software tu digunakan..(maaf dah lupe sbb selalu guna masa belajar dulu)..then kalau utk engineering mmg sy gunakan autocad.
     
  10. paklong

    Newbie

    Joined:
    Dec 31, 2007
    Messages:
    4,279
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    adobe illustrator pun boleh, import peta tu, pas tu trace je, color bubuh sendiri.
     
  11. cwfcwm

    freshman

    Joined:
    Nov 25, 2007
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    alhamonline,
    saya xreti nak guna autocad nie. complicated je rasa. lgpn nak wat map simple je.

    surfaddict,
    saya nak wat map tue sebenarnye nak wat simple saja,bkn untuk professional job. dlm blog saya,ok ada map untuk warehouse sale,pastue map tue xclear, so dr image scan tue, mcmana supaya nak bg nampak clear? kalo yg da blur tue mmg xnmpak aper,saya sdri tgk pn xnmpk.

    paklong,
    ok, saya cuba adobe illustrator.kalau dpt hasil kurang dr 5min saya akan guna adobe illustrator,kalo tak saya akan wat mcm skrg nie, link ke google map.

    cuma bila link ke google map tue, loading time jadi lembab. xtau la pc saya kot yg hampeh.xpower.

    software autocad ngn illustrator pn berat jgk.makin byk ram gak.
     

ibeli4u

Share This Page