Sijil SPM Hilang, Apa perlu buat?

Discussion in 'Sembang Umum' started by mat, Mar 23, 2009.

Share This Page

  1. mat

    mat
    Newbie

    Joined:
    Nov 21, 2007
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Saya nak tanya kawan2 disini yang pernah kehilangan atau kecurian sijil spm asal,
    apa yang perlu dilakukan untuk dapat semula sijil tu?

    adakah kita perlu pergi ke sekolah lama atau rujuk kepada pejabat pendidikan?

    Harap ada yang dapat membantu.
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. mumtahanah

    Senior

    Joined:
    Sep 12, 2008
    Messages:
    669
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    dulu sijil muet saya hilang just apply throgh website kementerian pendidikan..ada dorg sediakan borg bg sijil2 hilang..download then fill the form utk dorg sediakan balik sijil sekian2..then dorg akan post balik..tp itu kisah 3-4 tahun yg lalu..boleh godek2 website kementerian tue balik..:)
     
  5. zyan

    Senior

    Joined:
    Jun 6, 2008
    Messages:
    2,313
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    nampak gayanya kene amik spm semula :p

    sori2 gurau jer :D

    mcm ni.. bro jumpa jer cikgu atau pihak sekolah mintak setel masalah ni.. nanti diorang akan hubungi kementerian tapi mungkin kene amik masa sikit la nak process.. :)
     
  6. khairilz

    Senior

    Joined:
    May 21, 2007
    Messages:
    2,519
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    ambil je sijil spm orang lain pastu scan dan edit pakai photoshop, hoho
    buat banyak sikit A1
     
  7. olskool

    Newbie

    Joined:
    Nov 30, 2008
    Messages:
    1,750
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    hebat skill ko
    ko xbuat untuk diri sendiri ke
    bleh la aply JPA....hik3:D
     
  8. yoji

    Senior

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Messages:
    1,988
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    style gak cara khairilz nie.. apelagi bt la.. :D

    xdela gurau je... btul ape yg diorg ckp tu... try jumpa cikgu2
     
  9. JaMaL

    Senior

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    5,530
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +12 / 0 / -0
    bukan jmpa cikgu..pegi kementerian pelajaran..aku pernah ada mslh camtu
     
  10. ironhide

    Newbie

    Joined:
    Aug 7, 2008
    Messages:
    153
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    senang je g kat PPD( pejabat pendidikan daerah) pas2 minta borang kat kerani tu cakap sijil spm hilang.. isi borang tu g minta cop kat mahkamah.. pas2 anta blk beserta duit bape ringgit ntah aku pn lupa.. dlm ms 2 bulan dpt la ko blk sijil spm ko tu...
     
  11. Amirul Hafiz

    Newbie

    Joined:
    Jun 9, 2008
    Messages:
    5,177
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    alamak aii..
    camner lak kalu macam aku?
    sijil spm
    sijil pmr
    sijil upsr
    tak pernah amik pon salinan asal?
     
  12. spritzer

    Newbie

    Joined:
    May 29, 2007
    Messages:
    368
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    pegi PPD. diaorang kasik borang. isi.
    pegi jumpa pesuruhjaya sumpah. sign dan cop. ada kos kat sini. hantar borang tersebut ke ... (lupa plak ke mana) kementerian rasanya.
    dalam masa beberapa minggu diaorang akan hantar sijil tu ke rumah. tapi sijil tak sama mcm sijil asal lah.

    * seperti mana yg pernah diceritakan. :)
     
  13. zyan

    Senior

    Joined:
    Jun 6, 2008
    Messages:
    2,313
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    nanti aku suruh anak2 buah aku buat jugak mcm ni :D haha!
     
  14. Amirul Hafiz

    Newbie

    Joined:
    Jun 9, 2008
    Messages:
    5,177
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    boleh la aku wat sijil baru nie
    memandangkan sijil aku tak pernah amik pon..
    aku rasa dah di hilangkan oleh sekolah kot!
     
  15. mat

    mat
    Newbie

    Joined:
    Nov 21, 2007
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ok, terima kasih semua yang sudi memberikan pendapat :)
     
  16. Muaz Hadi

    Senior

    Joined:
    Jul 14, 2008
    Messages:
    1,054
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    wah.. aku mmg tau sijil spm aku ilang, tapi tak amik apa2 tindakan lagik. bagus juga isu ni dibagkitkan di sini. tQ2
     
  17. mohdkamarul

    Newbie

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    609
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    tringat dulu amik sijil spm yg betul lepas dah 5 tahun amik spm.itu pun suh adik amik.ade lg diorg simpan kat sekolah.
     
  18. amin_baithost

    Newbie

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    hahahaha..
    bgoz..
    abang aq pon pernah ilang sijil spm dye..
    n dye baru je mintak balik kat jabatan pelajaran 2 minggu lepas..
    kene pergi kesana dan kene bwat beberapa bayaran sebagai denda..
    tu saja
     
  19. amin_baithost

    Newbie

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    hahahaha..
    bgoz..
    abang aq pon pernah ilang sijil spm dye..
    n dye baru je mintak balik kat jabatan pelajaran 2 minggu lepas..
    kene pergi kesana dan kene bwat beberapa bayaran sebagai denda..
    tu saja
     
  20. interfada

    Newbie

    Joined:
    Mar 13, 2009
    Messages:
    1,716
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    kalo mau ganti sijil UPSR,SPM or PMR yang ori atas alasan hilang sekarang diaorg ada cara baru :
    1. pegi PPD atau JPN negeri masing2...pegi ke Bahagian Peperiksaan
    2. Dapatkan borang mohon sijil baru..(free jer) atau dwld kat sinihttp://www.moe.gov.my/lpm/files/BorangPermohonanSalinanKeputusan.pdf
    3. Buat laporan polis ttg kehilangan atau pegi buat surat sumpah kat mana2 pejabat majestrit negeri
    4. Isi borang dan sertakan dengan bayaran denda RM10 dlm bentuk wang pos
    5. Hantar borang tersebut ke alamat Lembaga Peperiksaan KPM Putra Jaya
    6. Dalam masa 2-3 minggu dapat la sijil baru yang rasmi tu

    Maklumat lanjut boleh di dapati di www.emoe.gov.my atau www.moe.gov.my/lpm atau klik sinihttp://www.moe.gov.my/lpm/index.php?option=com_content&task=view&id=95&Itemid=200
     
  21. Muaz Hadi

    Senior

    Joined:
    Jul 14, 2008
    Messages:
    1,054
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    bagus. rep added!
     
  22. Joe Flizo

    Newbie

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Messages:
    99
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Untuk pengetahuan, kalau sijil SPM hilang...pihak Lembaga Peperiksaan tidak akan mengeluarkan sijil original dah...setiap warganegara malaysia hanya berpeluang memperolehi sekali sahaja sijil original tu...apa yang akan diberikan adalah salinan sijil...tapi salinan sijil tu masih valid untuk digunakan dimana2..

    Berikut adalah maklumat berkaitan memohon salinan keputusan peperiksaan..

    PANDUAN MENDAPATKAN SALINAN KEPUTUSAN (boleh buat e-books nih...apa lagi...sapa2 yg sangap nak buat ebook tuh amik la pluang nih...:p)

    * Sijil atau pernyataan asal hanya dicetak sekali sahaja bagi semua jenis peperiksaan awam yang dikendalikan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia. Salinan keputusan peperiksaan dikeluarkan bagi menggantikan sijil atau pernyataan yang hilang atau rosak.

    * Surat sumpah atau laporan polis yang asal perlu dikemukakan sekiranya permohonan dibuat melalui pos atau mewakilkan kepada orang lain untuk membuat permohonan. Walaubagaimana pun surat sumpah atau laporan polis tidak diperlukan sekiranya pemohon datang sendiri. Pemohon hanya perlu menunjukkan kad pengenalan sebagai bukti.

    * Surat sumpah atau laporan polis hendaklah mengandungi maklumat berikut:

    1. Nama penuh yang digunakan semasa mengambil peperiksaan
    2. Nombor kad pengenalan lama dan baru
    3. Tarikh lahir
    4. Nombor pusat mengambil peperiksaan dan angka gilliran
    5. Nama peperiksaan
    6. Nama sekolah dan tahun mengambil peperiksaan.

    * Sertakan bersama salinan pernyataan atau sijil (sekiranya ada) untuk rujukan.

    * Bayaran proses RM10.00 (Ringgit Malaysia Sepuluh Sahaja) dikenakan bagi setiap helaian salinan keputusan yang dipohon. Bayaran boleh dibuat menggunakan Wang Pos (Postal Order) atau Kiriman Wang Pos (Money Order) atas nama ‘PENGARAH PEPERIKSAAN'. Cek persendirian tidak diterima.

    * Lembaga Peperiksaan tidak akan mengeluarkan salinan keputusan jika didapati mana-mana peraturan di atas tidak dipatuhi atau butir-butir yang dikemukakan tidak benar. Wang proses permohonan tidak akan dikembalikan.

    untuk muat turun borang boleh la layari laman web LPM di

    www [dot] moe [dot] gov [dot] my/lpm

    pegi pada link muat turun then pilih menu sijil dan muat turun link PERMOHONAN MENDAPATKAN SALINAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN.

    Untuk pergi sendiri ke Lembaga Peperiksaan, dia bertempat di Blok E11, Parcel E, Komplek Pentadbiran Kerajaan, Putrajaya
     

ibeli4u

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. sijil pmr palsu