Sijil SPM Hilang, Apa perlu buat?

Discussion in 'Sembang Umum' started by mat, Mar 23, 2009.

By mat on Mar 23, 2009 at 11:10 AM
  1. mat

    mat
    Newbie

    Joined:
    Nov 21, 2007
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Saya nak tanya kawan2 disini yang pernah kehilangan atau kecurian sijil spm asal,
    apa yang perlu dilakukan untuk dapat semula sijil tu?

    adakah kita perlu pergi ke sekolah lama atau rujuk kepada pejabat pendidikan?

    Harap ada yang dapat membantu.
     
  2. Loading...


Tags: this article has not been tagged

Share This Page

Comments

Discussion in 'Sembang Umum' started by mat, Mar 23, 2009.

    1. mumtahanah
      mumtahanah
      dulu sijil muet saya hilang just apply throgh website kementerian pendidikan..ada dorg sediakan borg bg sijil2 hilang..download then fill the form utk dorg sediakan balik sijil sekian2..then dorg akan post balik..tp itu kisah 3-4 tahun yg lalu..boleh godek2 website kementerian tue balik..:)
    2. zyan
      zyan
      nampak gayanya kene amik spm semula :p

      sori2 gurau jer :D

      mcm ni.. bro jumpa jer cikgu atau pihak sekolah mintak setel masalah ni.. nanti diorang akan hubungi kementerian tapi mungkin kene amik masa sikit la nak process.. :)
    3. khairilz
      khairilz
      ambil je sijil spm orang lain pastu scan dan edit pakai photoshop, hoho
      buat banyak sikit A1
    4. olskool
      olskool
      hebat skill ko
      ko xbuat untuk diri sendiri ke
      bleh la aply JPA....hik3:D
    5. yoji
      yoji
      style gak cara khairilz nie.. apelagi bt la.. :D

      xdela gurau je... btul ape yg diorg ckp tu... try jumpa cikgu2
    6. JaMaL
      JaMaL
      bukan jmpa cikgu..pegi kementerian pelajaran..aku pernah ada mslh camtu
    7. ironhide
      ironhide
      senang je g kat PPD( pejabat pendidikan daerah) pas2 minta borang kat kerani tu cakap sijil spm hilang.. isi borang tu g minta cop kat mahkamah.. pas2 anta blk beserta duit bape ringgit ntah aku pn lupa.. dlm ms 2 bulan dpt la ko blk sijil spm ko tu...
    8. Amirul Hafiz
      Amirul Hafiz
      alamak aii..
      camner lak kalu macam aku?
      sijil spm
      sijil pmr
      sijil upsr
      tak pernah amik pon salinan asal?
    9. spritzer
      spritzer
      pegi PPD. diaorang kasik borang. isi.
      pegi jumpa pesuruhjaya sumpah. sign dan cop. ada kos kat sini. hantar borang tersebut ke ... (lupa plak ke mana) kementerian rasanya.
      dalam masa beberapa minggu diaorang akan hantar sijil tu ke rumah. tapi sijil tak sama mcm sijil asal lah.

      * seperti mana yg pernah diceritakan. :)
    10. zyan
      zyan
      nanti aku suruh anak2 buah aku buat jugak mcm ni :D haha!
    11. Amirul Hafiz
      Amirul Hafiz
      boleh la aku wat sijil baru nie
      memandangkan sijil aku tak pernah amik pon..
      aku rasa dah di hilangkan oleh sekolah kot!
    12. mat
      mat
      ok, terima kasih semua yang sudi memberikan pendapat :)
    13. Muaz Hadi
      Muaz Hadi
      wah.. aku mmg tau sijil spm aku ilang, tapi tak amik apa2 tindakan lagik. bagus juga isu ni dibagkitkan di sini. tQ2
    14. mohdkamarul
      mohdkamarul
      tringat dulu amik sijil spm yg betul lepas dah 5 tahun amik spm.itu pun suh adik amik.ade lg diorg simpan kat sekolah.
    15. amin_baithost
      amin_baithost
      hahahaha..
      bgoz..
      abang aq pon pernah ilang sijil spm dye..
      n dye baru je mintak balik kat jabatan pelajaran 2 minggu lepas..
      kene pergi kesana dan kene bwat beberapa bayaran sebagai denda..
      tu saja
    16. amin_baithost
      amin_baithost
      hahahaha..
      bgoz..
      abang aq pon pernah ilang sijil spm dye..
      n dye baru je mintak balik kat jabatan pelajaran 2 minggu lepas..
      kene pergi kesana dan kene bwat beberapa bayaran sebagai denda..
      tu saja
    17. interfada
      interfada
      kalo mau ganti sijil UPSR,SPM or PMR yang ori atas alasan hilang sekarang diaorg ada cara baru :
      1. pegi PPD atau JPN negeri masing2...pegi ke Bahagian Peperiksaan
      2. Dapatkan borang mohon sijil baru..(free jer) atau dwld kat sinihttp://www.moe.gov.my/lpm/files/BorangPermohonanSalinanKeputusan.pdf
      3. Buat laporan polis ttg kehilangan atau pegi buat surat sumpah kat mana2 pejabat majestrit negeri
      4. Isi borang dan sertakan dengan bayaran denda RM10 dlm bentuk wang pos
      5. Hantar borang tersebut ke alamat Lembaga Peperiksaan KPM Putra Jaya
      6. Dalam masa 2-3 minggu dapat la sijil baru yang rasmi tu

      Maklumat lanjut boleh di dapati di www.emoe.gov.my atau www.moe.gov.my/lpm atau klik sinihttp://www.moe.gov.my/lpm/index.php?option=com_content&task=view&id=95&Itemid=200
    18. Muaz Hadi
      Muaz Hadi
      bagus. rep added!
    19. Joe Flizo
      Joe Flizo
      Untuk pengetahuan, kalau sijil SPM hilang...pihak Lembaga Peperiksaan tidak akan mengeluarkan sijil original dah...setiap warganegara malaysia hanya berpeluang memperolehi sekali sahaja sijil original tu...apa yang akan diberikan adalah salinan sijil...tapi salinan sijil tu masih valid untuk digunakan dimana2..

      Berikut adalah maklumat berkaitan memohon salinan keputusan peperiksaan..

      PANDUAN MENDAPATKAN SALINAN KEPUTUSAN (boleh buat e-books nih...apa lagi...sapa2 yg sangap nak buat ebook tuh amik la pluang nih...:p)

      * Sijil atau pernyataan asal hanya dicetak sekali sahaja bagi semua jenis peperiksaan awam yang dikendalikan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia. Salinan keputusan peperiksaan dikeluarkan bagi menggantikan sijil atau pernyataan yang hilang atau rosak.

      * Surat sumpah atau laporan polis yang asal perlu dikemukakan sekiranya permohonan dibuat melalui pos atau mewakilkan kepada orang lain untuk membuat permohonan. Walaubagaimana pun surat sumpah atau laporan polis tidak diperlukan sekiranya pemohon datang sendiri. Pemohon hanya perlu menunjukkan kad pengenalan sebagai bukti.

      * Surat sumpah atau laporan polis hendaklah mengandungi maklumat berikut:

      1. Nama penuh yang digunakan semasa mengambil peperiksaan
      2. Nombor kad pengenalan lama dan baru
      3. Tarikh lahir
      4. Nombor pusat mengambil peperiksaan dan angka gilliran
      5. Nama peperiksaan
      6. Nama sekolah dan tahun mengambil peperiksaan.

      * Sertakan bersama salinan pernyataan atau sijil (sekiranya ada) untuk rujukan.

      * Bayaran proses RM10.00 (Ringgit Malaysia Sepuluh Sahaja) dikenakan bagi setiap helaian salinan keputusan yang dipohon. Bayaran boleh dibuat menggunakan Wang Pos (Postal Order) atau Kiriman Wang Pos (Money Order) atas nama ‘PENGARAH PEPERIKSAAN'. Cek persendirian tidak diterima.

      * Lembaga Peperiksaan tidak akan mengeluarkan salinan keputusan jika didapati mana-mana peraturan di atas tidak dipatuhi atau butir-butir yang dikemukakan tidak benar. Wang proses permohonan tidak akan dikembalikan.

      untuk muat turun borang boleh la layari laman web LPM di

      www [dot] moe [dot] gov [dot] my/lpm

      pegi pada link muat turun then pilih menu sijil dan muat turun link PERMOHONAN MENDAPATKAN SALINAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN.

      Untuk pergi sendiri ke Lembaga Peperiksaan, dia bertempat di Blok E11, Parcel E, Komplek Pentadbiran Kerajaan, Putrajaya

    Share This Page

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. buat sijil spm palsu

    ,
  2. cara buat results spm tiruan

    ,
  3. buat sijil spm baru

    ,
  4. cara untuk mendapat sijil spm balik,
  5. hilang sijil spm 2015,
  6. kalau sijil spm hilang macam mana nak ganti