1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Shaklee....Suplemen Untuk Semua

Discussion in 'Lain-Lain' started by i_izan, Dec 31, 2011.

Share This Page

  1. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ingin dapatkan produk Shaklee ?

    Untuk info:
    sms izan :012-2767170

    TQ
     
    #1 i_izan, Dec 31, 2011
    Last edited: Jan 19, 2012
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Untuk pengetahuan semua, saya adalah pengedar sah Shaklee di Bandar Baru Salak Tinggi,Sepang.
    Tetapi tidak terhad disini sahaja, kerana pelanggan saya juga datang dari seluruh Malaysia.
    Penghantaran barang2 adalah melalui perkhidmatan:
    GDex,Poslaju atau pun Citylink ke seluruh Malaysia.
    Bagi mereka yang berada di Sepang, Nilai, Putrajaya,Bandar Baru Bangi
    serta yang berhampiran boleh juga membuat pembelian secara C.O.D./self pick up

    TQ
     
  4. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Perlukah vitamin dan pemakanan tambahan?

    Sedangkan kita masih sihat, tidak sakit dan masih mampu mengambil pemakanan biasa dari sumber semulajadi?

    Salah faham terhadap fungsi vitamin sebenarnya berlaku disebabkan ramai yang menganggap vitamin sebagai ‘ubat’. Dan ramai yang berpendapat vitamin hanya perlu diambil oleh golongan tertentu, terutama ibu hamil dan orang sakit. Kerana itulah kita mengalami kekurangan vitamin tanpa sedar.

    Pernahkah anda merasa gelisah, stress, penat, letih, lesu, rasa nak marah dan tidak dapat mengawal perasaan? Akibatnya anda bertindak mengikut sedap hati dan tidak dapat berfikir panjang…

    Selain dari faktor spiritual, keadan itu juga mungkin disebabkan oleh kekurangan vitamin B1 atau thiamin dalam tubuh anda. Kekurangan thiamin akan menyebabkan antaranya ialah gangguan mental dan emosi. Mudah stress, mudah kecil hati, tidak berfikir panjang, malah mungkin menyebabkan meroyan di kalangan ibu-ibu dalam pantang.

    Sumber semulajadi vitamin B1 ini adalah dari roti yang diperkaya, bijirin, kekacang, ikan, daging dan susu.

    Persoalannya, adakah kita dapat sediakan semua bahan makanan tersebut dalam dos yang diperlukan?

    Gaya pemakanan kita, gaya hidup kita sebenarnya banyak menyumbang kepada mengapa kita perlukan vitamin. Misalnya dalam makanan yang dibeli terutama makanan segera dan makanan rapu mengandungi kandungan garam yang tinggi. Apabila mengambil kandungan garam tinggi, badan kita secara semulajadi memerlukan air. Pengambilan air yang banyak (tanpa mengambil vitamin) akan membuang Potassium dari badan kita. Kekurangan Potassium akan menyebabkan kita mudah tertekan, penat-penat dan lemah badan.

    Saya akui paling banyak yang mengambil vitamin Shaklee adalah dari golongan ibu menyusu, yang bukan sahaja yang mengalami kekurangan susu, malah juga yang mahu menambahbaikan dalam penyusuan seharian. Kesedaran terhadap vitamin dan pemakanan tambahan dari kumpulan yang lain amatlah tipis, mungkin kerana merasakan tiada masalah, maka tidak perlulah vitamin segala.Namun ramai yang tak sedar, pengambilan vitamin, terutama yang bersifat anti-oksidan seperti vitamin C dan vitamin E adalah langkah-langkah yang penting untuk menjalani kehidupan yang sihat.Anti oksidan adalah penting bagi ‘membunuh’ radikal-radikal bebas dalam tubuh kita yang dikatakan penyebab utama penyakit kanser.

    Pengambilan anti-oksidan sebenarnya sudah bermula sejak beribu tahun yang lalu, malah di dalam al-Quran menyebut tentang anti oksidan yang ulung iaitu madu lebah. Madu lebah bukan sahaja mengandungi vitamin C dan E malah juga vitamin A, B complex, vitamin K dan mineral2 lain. (Begitu juga dengan makanan2 lain di dalam al-Quran)

    Sebagaimana madu lebah telah menjadi amalan sekian lama untuk mengatasi perkara2 seperti mudah lupa, lemah pemikiran, sumber tenaga… itulah sebenarnya yang terkandung dalam vitamin-vitamin lengkap yang semulajadi seperti Shaklee.
     
  5. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Serba sedikit tentang Shaklee sebelum anda consume.

    1. Adakah Shaklee ini Halal?

    Jawapan : Halal. Boleh rujuk sijil halal dalam label Halal di blog ini.

    2. Mengapa urin saya bertukar jadi kekuningan selepas mengambil vitamin?
    Jawapan: Ianya adalah kesan pengambilan B complex, vitamin ini adalah vitamin larut air.

    3. Mengapa susu saya bertukar kuning kehijauan?
    Jawapan: ia adalah kesan pengambilan B complex, vitamin ini adalah vitamin larut air.Di samping itu, alfalfa mengandungi klorofil.

    4. Adakah trial pack masih ada untuk saya cuba?

    Jawapan: Ianya sentiasa ada , di sediakan dengan harga yang berpatutan. Bagi pertama kali mencuba, adalah digalakkan membeli trial pack terlebih dahulu.

    5. Saya mengalami pening2 selepas mengambil vitamin ini, mengapa? Adakah tidak serasi?
    Jawapan: Pengambilan vitamin memerlukan pengambilan air yang TIDAK kurang dari 2 liter. Ini kerana ia perlu agar vitamin dapat disalurkan ke seluruh tubuh dengan lancar. Rasa pening berlaku biasanya berpunca dari less water intake. Satu lagi adalah kerana, jika individu itu adalah pertama kali mengambil supplement, maka tubuh memerlukan 1-3 hari untuk menyesuaikan diri dengan zat yang diterima. (Ibaratkan seorang yang tidak punyai perabot di dalam rumahnya dan tiba2 datang orang menghantar perabot serta memenuhi ruang kekosongan dalam rumah, pastinya individu itu perlukan masa untuk menyesuaikan diri.). Hakikatnya keserasian memerlukan masa.

    6. Saya selesa dengan vitamin Shaklee setelah mencubanya melalui trial pack. Boleh saya beli full pack dengan best price?

    Jawapan: Boleh dan ianya lebih menjimatkan.

    7. Saya seorang yang kurang minum air kerana malas nak ke tandas, bolehkah saya mengambil supplement ini sebab mempunyai masalah buasir.

    Jawapan: Tidak saya galakkan mereka yang kurang minum air mengambil supplement, ini kerana ia tidak dapat disalurkan dengan baik ke seluruh tubuh.

    8. Adakah vitamin ini membantu saya cepat sembuh dari penyakit yang saya lalui?
    Jawapan: Vitamin bukan dalam kumpulan ubat. Ianya sekadar supplement iaitu makanan tambahan yang mengisi ruang kekosongan dalam tubuh. Seterusnya ia membantu badan meningkatkan sistem imun dan secara langsung membantu tubuh melawan penyakit. Sekiranya penyakit yang kronik atau berlarutan maka memang memerlukan masa dan perlu mengambil antioksidan seperti ACE, Nutriferon ataupun Vivix untuk membantu meninggikan daya ketahanan tubuh. Tidak lupa doa serta tawakal pada Yang Esa.

    9. Bolehkah saya membeli sendiri vitamin di mana2 sales branch?
    Jawapan: Boleh, hanya mesej saya di talian 012-2767170 saya akan beri tips2 untuk mendapatkan harga istimewa.

    10. Adakah normal bagi anak saya, setelah pengambilan vitamin, si kecil minum sedikit dan terus lena. Berbeza dengan sebelum ini, si kecil saya akan mengamuk2 dan asyik berjaga mahu menyusu.
    Jawapan: Ibu2 yang mengambil vitamin dalam diet harian selain pengambilan makanan harian yang lengkap(tidak berdiet kerana kawalan makanan akan menggangu penghasilan susu) akan mendapati susunya akan bertambah pekat dan anak akan minum sdikit sahaja serta mudah lena. Apabila ini berlaku si ibu di sarankan mengepam sebaik sahaja si kecil lena. Agar penghasilan susu dengan lebih banyak dapat dihasilkan.

    11. Adakah vitamin Shaklee selamat diambil oleh ibu yang mengandung?

    Jawapan: Ya boleh kerana ia adalah vitamin. Setiap ibu mengandung akan dibekalkan oleh doktor vitamin demi memastikan si ibu dan anak sihat dan selamat semasa proses kelahiran.

    12. Apakah vitamin yang baik untuk diambil oleh ibu yang menyusu?

    Jawapan: Secara basic saya sarankan 4 jenis iaitu Vitalea, b complex, Vitamin C dan Alfalfa. Namun seandainya mempunyai lebihan rezeki boleh mengambil ESP iaitu soya protin kerana ini membantu anak mudah kenyang dan pembesaran anak lebih lancar.

    12. Mengapakah saya mudah rasa lapar setelah mengambil vitamin? Saya takut saya akan gemuk. Adakah saya mempunyai potensi untuk gemuk?
    Jawapan: Pengambilan B complex dan multivitamin boleh membuatkan seseorang itu mudah merasa lapar. Ini kerana B complex berfungsi membakar glukos untuk menghasilkan tenaga. Rasa lapar itu adalah salah satu body sign yang bermaksud tubuh memerlukan gula untuk ditukarkan kepada tenaga.

    Makanan yang dimakan akan ditukar segera kepada tenaga, itu sebabnya mengapa mereka yang mengambil B complex akan sentiasa rasa bertenaga. Walaubagaimanapun ada sesetengah individu tidak dapat mengawal nafsu makannya.Ini yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan berat badan dengan ketinggian seseorang. Pastikan anda mengambil 3 meal sehari dengan masa yang teratur dan jika terasa lapar di antara waktu tersebut, cubalah makan buah2an atau makanan yang kaya dengan serat supaya tidak mudah mengalami kegemukkan.
     
    #4 i_izan, Jan 2, 2012
    Last edited: Jan 2, 2012
  6. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    shaklee your day :)
     
  7. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Terdapat empat pilihan untuk set penyusuan :


    1. Set B

    Set ini sesuai untuk ibu yang tiada masalah penyusuan. Ianya lebih untuk memperkayakan susuibu dengan zat dan nutrisi semata-mata.

    Apa yang ada dalam set B ?

    Vitalea with iron formula,
    Vitamin B - untuk pertumbuhan otak dan emosi
    Vitamin C – sistem imun
    Alfalfa – merangsang untuk mempercepatkan penghasilan susuibu disamping membantu mengurangkan masalah eczema sekiranya si bayi mengalami masalah tersebut.


    2. Set E

    Set ini sesuai untuk ibu yang mempunyai kekangan untuk melengkapkan keperluan kalsium dalam diet harian. Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.

    Set E ialah set B ditambah dengan ostematrix.

    Siapa yang perlu set ini?

    Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS. Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil. Walaubagaimanapun, set B + ESP juga sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.

    3.Set Eu Four Pack

    Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Kalsium
    Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS)
    Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.
    Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktose.
    Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.
    Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk saraf, pembentukan tulang dan gigi.


    4. Set 3M

    Set ini mengandungi Set B , ESP dan Ostematrix.


    Siapa yang perlu amik set ini?

    Set ini digalakkan kepada:

    ibu yang ada masalah penyusuan,
    ibu yang nak mula menyimpan stok,
    ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam dan
    ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.


    Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari... maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
     
  8. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Apa yang menarik dengan Eu-Four Pack ini?
    Eu-Four Pack Set
    Kandungan Set Eu-Four Pack :

    Multivitamin with Iron@Vitalea
    B Complex
    Vitamin C
    Ostematrix

    Set ini diberi nama Eu-Four Pack kerana ia mengandungi 4 vitamin asas yang penting untuk tubuh

    Eu-Four Pack sesuai untuk :

    ibu yang mengandung
    ibu yang menyusukan anak mereka
    ibu yang sering stress dan keletihan
    suami yang sering keletihan dan sukar mendapat tidur yang berkualiti
    sesuai untuk ibu dan ayah kita.
    mereka yang ada masalah sakit pinggang, lenguh-lenguh badan,tumit kaki pecah dan sukar bangun tidur.
     
  9. asasindino

    Newbie

    Joined:
    Dec 25, 2009
    Messages:
    1,385
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    semoga berjaya TT
     
  10. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    TQ

    Shaklee Your Day :)
     
  11. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Set Berpantang
    Set ini khas untuk ibu-ibu yang baru melahirkan dan dalam tempoh berpantang. Di samping pengambilan ubat tradisional,set ini adalah pilihan terbaik kerana ibu-ibu tidak perlu bimbang tentang kesannya terhadap diri dan bayi. Seringkali terjadi,bayi yang baru lahir mengalami jaundis dan ibu terpaksa menghentikan pengambilan ubat tradisional. Namun begitu, pengambilan suplemen seperti yang dicadangkan sangatlah membantu serta tidak memberikan kesan sampingan yang negatif pada diri dan bayi.


    Set Berpantang


    Pek ini mengandungi 4 suplemen asas Shaklee iaitu Vitalea, B Complex, Vitamin C dan Zink. Berikut adalah fungsi dan khasiat setiap satu vitamin untuk ibu berpantang.


    Vita-Lea Iron Formula (a.k.a multivitamin)
    Mengandungi vitamin dan mineral lengkap. Diformula dengan zat besi yang penting untuk pembinaan sel darah baru yang sihat terutama bagi ibu yang banyak kehilangan darah sewaktu bersalin.


    B Complex
    Lengkap kesemua 8 jenis vitamin B dengan formula asid folik dan biotin yang membantu membina darah. Sangat berkesan untuk mengelak kemurungan, meroyan dan bersifat menenangkan dengan menstabilkan hormon. Tahukah anda kekurangan vitamin B antara punca keletihan dan meroyan?


    Vitamin C
    Membantu dalam pembinaan kolegen, mempercepatkan penyembuhan luka dan baik pulih tisu yang rosak semasa bersalin.


    Zinc
    Baik untuk mempercepatkan baik pulih luka terutama luka dalaman termasuk rahim ibu. Tahukah anda,ikan haruan mengandungi tinggi zink? Maka, menjadi amalan sewaktu berpantang untuk makan ikan haruan.


    Cara pengambilannya ialah

    1 biji sehari untuk Vita Lea, B Complex Vita C dan Zinc.
     
  12. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Vitamin E dan Penyusuan

    'E' for Everything

    1. Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat.Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.

    2. Vitamin e mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser. Pengalaman ibu sendiri bila mengalami bengkak susu yang ketara, ibu akan mengambil dua biji vitamin E namun ianya bukanlah diamalkan secara berterusan cuma pada saat melalui saat bengkak susu atau clog duct.
    Seorang teman sebelum ini mengalami masalah dimana tempat kemaluannya didapati mempunyai benjolan seperti bengkak ketumbuhan, beliau mengamalkan dua biji vitamin E selama 7 hari dan alhamdulillah ketumbuhan itu mengecut dengan sendirinya. Ini kerana Vitamin e membantu mengecutkan pertumbuhan abnormal sel dan melancarkan saraf terutama bagi ibu yang menyusu dan dapat mengelakkan bengkak susu yang berlarutan.

    3. Vitamin e sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, kedinginan adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Walau bagaimanapun melalui pengalaman ibu, pengambilan vitamin membantu mengatasi masalah kedinginan.

    4. Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar. Membantu mengatasi masalah saraf belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan.

    5. Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nipple. Rata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.

    6. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan erola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Ibu membuat kesimpulan bahawa ianya merupakan pigmentation after kelahiran. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula.

    7. Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual.

    So,apa lagi...jom cari Vitamin E
     
  13. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Senarai produk shaklee

    Shaklee Product.jpg
     
  14. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Set Optimum

    Set ini khas untuk anda yang ingin mengekalkan kesihatan optimum. Ia adalah set asas untuk kesihatan tubuh badan serta sesuai untuk semua peringkat sama ada dewasa, remaja serta warga emas. Set ini juga amat sesuai untuk merekayang mempunyai masalah keletihan, moody, mudah stress dan resdung.

    Pek ini mengandungi 3 supplement asas Shaklee. Ia sangat berbaloi terutama kepada mereka yang mementingkan kesihatan namun sibuk dan tiada masa untuk menjaga pemakanan seimbang dan mereka yang mempunyai gejala seperti di atas.
    Pek ini mengandungi

    Vita Lea Iron Formula (multivitamin)
    B-Complex
    Vita-C
     
  15. shafiq

    Newbie

    Joined:
    Apr 6, 2011
    Messages:
    746
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Teruskan usaha..:D
     
  16. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    TQ2
    Tak mau try ker :)
     
  17. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hari ni,izan nak berkongsi kebaikan zinc dengan semua,
    Zinc ni nampak mcm 'benda kecil'
    tapi..besar sumbangannya pada bdn kita
    zinc kompleks.jpg
    Jom kita tengok 17 kelebihan zink :

    Penjagaan Kulit: Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan.

    Ekzema: Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.

    Jerawat: mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

    Penyembuhan luka: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

    Gangguan Prostat: Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

    Hilang berat badan: Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.

    Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.

    Pembiakan: Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.

    Fungsi Biologi: Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

    Jangkitan: Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

    Antioksidan: Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .

    Aturan Enzim: Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.

    Kanser: Bagi lelaki, zink memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.

    Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.

    Botak: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut

    Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.

    Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.
     
    #16 i_izan, Feb 29, 2012
    Last edited: Mar 5, 2012
  18. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hari ni kita berkenalan pula dengan ostematrix

    ostematrix.jpg

    Fungsi ostematrix :
    *Membantu Mengurangkan Risiko Osteoporosis
    Kalsium dan Vitamin D yang mencukupi sepanjang hayat yang merupakan sebahagian daripada diet yang seimbang berupaya mengurangkan risiko osteoporosis. Sebagai tambahan bagi membina tulang dan gigi yang kuat, nutrisi yang terdapat di dalam

    *Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal*
    *Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf*
    *Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah eradang dan kemurungan.*

    OsteMatrix Membekalkan:

    1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
    400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
    400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

    Kaplet bersalut yang mudah ditelan

    Sajian harian hanyalah sebanyak empat kaplet. Untuk hasil yang lebih baik, ambil dua biji kaplet, dua kali sehari berserta makanan.

    Kalsium sahaja tidak mencukupi
    Negara Amerika Syarikat merupakan kadar tertinggi dalam penggunaan tenusu dan pengambilan kalsium, namun mereka merupakan kadar tertinggi dalam osteoporosis.

    Bayangkan kalsium sebagai batu-bata dalam proses pembinaan tulang-temulang yang kuat dan sihat. Batu-bata ini akan lebih kuat dan lebih seimbang jika digabungkan bersama mortar. Mortar mengandungi vitamin D, magnesium, boron, zink, tembaga dan mangan.

    Dengan gabungan nutrisi ini, kalsium mendapat sokongan yang diperlukan untuk membina tulang yang kuat ketika anda muda serta meminimumkan kereputan tulang ketika anda tua.


    Penyerapan Yang Terbukti Secara Klinikal
    Pengambilan hanya dua kaplet OsteMatrix sahaja berupaya menghasilakan peningkatan ketara dari segi statistik dalam paras kalsium darah yang disukat dalam suatu tempoh 12 jam. Bagi membolehkan badan kita menggunakan kalsium untuk membina dan memelihara kekuatan tulang, kalsium perlulah diserap terlebih dahulu.
    ***Pengambilan kalsium sepanjang hayat juga diet yang seimbang serta senaman yang teratur berupaya mengurangkan risiko osteoporosis.

    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
     
  19. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ada kawan2 yang morning sickness ker pg ni ?
    letihkan...byk2 sabar yer ..
    Tahukah kawan2 yg pengambilan folic acid (vitamin B9) membantu mengurangkan morning sickness...

    Sebagai tambahan, makan makanan yang kaya dengan folate seperti sayuran hijau (bayam), buah-buahan sitrus, kekacang, bijirin, roti dan bijiran yang diperkaya

    Selain itu, kita juga boleh mengambil suplemen untuk melengkapkan pengambilan asid folik. Shaklee B Complex mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif untuk memudahkan lagi penyerapan.

    Asid folik tambahan dan vitamin B penting tidak mudah diserap. Oleh itu, Shaklee menghasilkan kandungan asid folik yang unik serta boleh membuatkan zat makanan lebih mudah diserap dan teknologi berpaten ini eksklusif untuk Shaklee.

    b kompleks.jpg
     
    #18 i_izan, Mar 12, 2012
    Last edited: Mar 12, 2012
  20. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Set Asthma,Sinus,Alergi,Gegata & Eczema

    Set ini khas untuk anda yang mempunyai masalah asthma, sinus, alergi, gegata & eczema. Sesuai untuk semua peringkat sama ada dewasa, remaja serta warga emas. Set ini tidak sesuai untuk mereka yang sedang mengandung kerana ia mengandungi Alfalfa.

    Pek ini mengandungi 3 supplement asas Shaklee iaitu

    Alfalfa
    -Sangat sesuai dalam merawat asma, allergik dan athritis.
    -Selain kaya dengan klorofil, ia juga merupakan makanan paling lengkap kerana mempunyai 15 mineral, 10 vitamin, 8 enzim dan juga fiber. Ia juga kaya dengan mikronutrien yang membantu sistem badan berjalan lancar.

    Vitamin C
    -Imunisasi badan

    B Complex
    -melancarkan pengaliran oksigen,menstabilkan hormon & anti stress
    -sistem Penyerapan Bioaktif yang unik yang membolehkan Vitaman B lebih mudah diserap oleh sistem tubuh.
    -mengandungi kesemua 8 jenis Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh
     
  21. i_izan

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Jangankan wanita..lelaki pun dah pandai jaga kecantikan..
    Buat facial untuk cantik kulit muka kita saja...
    Ambil suplemen seluruh badan dapat hasilnya tau !

    Jom cuba Set Kecantikan Shaklee :)

    Set ini khas untuk anda yang ingin mendapatkan kulit yang cantik,halus mulus berseri. Sesuai untuk semua peringkat sama ada dewasa, remaja serta warga emas. Set ini tidak sesuai untuk mereka yang sedang mengandung kerana ia mengandungi vitamin E. Vitamin E adalah vitamin yang tinggi antioksidan serta boleh menyebabkan kandungan gugur.

    Pek ini mengandungi 3 supplement asas Shaklee iaitu


    Vitamin E (lengkap dengan selenium)
    -utk wajah kusam,melambatkan penuaan,menghilangkan parut & jeragat

    Vitamin C
    -pembentukan kolagen

    B Complex
    -melancarkan pengaliran oksigen,menstabilkan hormon & anti stress
     

ibeli4u

Share This Page