Servis Daftar Perniagaan

Discussion in 'WTB : Perkhidmatan Bebas' started by yusli, Nov 11, 2006.

Share This Page

  1. yusli

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2006
    Messages:
    334
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Daftarkan perniagaan anda . Hanya RM150.00 sahaja (untuk negeri Johor saja, sori). Enterprise saje ye.
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. joerzoe

    Newbie

    Joined:
    Aug 1, 2006
    Messages:
    279
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Ada lagi ke service ni?Kenapa hanya orang Johor jer?Orang Selangor dan lain-lain pun nak gak daftar.
     
  5. Badruzamani Bin Azmi

    Senior

    Joined:
    Jul 28, 2006
    Messages:
    772
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    Mungkin patut ada ahli WC yang boleh JV dengan Yusli untuk buat service tolong daftar perniagaan di setiap negeri di Malaysia. Kalau yusli hanya tumpu kat negeri Johor sahaja, mungkin negeri lain ada ejen masing - masing. Ada ahli WC yang lain nak cari pendapatan seperti ini? Yusli, bukalah tawaran kepada ahli untuk JV. :)

    p/s - Hanya sekadar cadangan.
     
  6. taiping_online

    Senior

    Joined:
    Dec 31, 2006
    Messages:
    1,291
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    buat ape nak daftar perniagaan? anda maksudkan perniagaan online ke?
     
  7. yusli

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2006
    Messages:
    334
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    A'kum taiping, smartzul dah daftar, awak bila lagi? Bukan apa sbg persediaan..
    Buat masa sekarang KPDN tak kacau biz online, tapi eloklah sediakan bot sebelum banjir.

    joerzoe, bukan saya tak nak register luar johor, tapi rule skrg kena buat di negeri masing2, takleh la daftar johor alamat kat taiping!

    zamani (bukan slam ye), idea awak tu mmg ada sy terfikir, tapi org tu kena dah biasala buat kerja register ni
     
  8. onealienz

    Newbie

    Joined:
    Jan 26, 2007
    Messages:
    199
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    harap2 ada la yg buat servis ni kat kedah.. sy ni mmg nak register company.. enterprise atau trading.. tp sbb masa dan tempat pendaftaran tu yg jauh dr tempat sy ni, sampai skrg x register lagi.. kalau ada servis online camni kan senang.. dengar cita, kat pjbt pendaftar tu pon ada runner dok tunggu kt luar.. so x perlu direct msk pjbt sbb biasa laa, wat sendiri ni leceh skit.. mcm2 borang nk kna isi, lgpon kita tatau prosedurnya.. kalau la runner2 kt luar tu wat servis online.. musti jln pnya laa.. kt tmpt sy ni nak ke tmpt pendftr perniagaan tu lebih kurang 100KM lebih.. so online la alternative terbaik.. ha ni kira satu idea bisnes la ye??
     
  9. nekizar

    Newbie

    Joined:
    Dec 3, 2006
    Messages:
    151
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Nak register company Enterprise kat Kedah? Hehehe....tempat register tu tak jauh dari rumah saya... :)
    Pengalaman saya sendiri register Enterprise....amatlah memenatkan dan mendukacitakan.. :( Bukannya apa, nak menunggu giliran satu hal, info yg kurang @ tak lengkap lain hal. Banyak kali gak la naik turun pejabat SSM tu.
    Bermula dari pemilihan nama company, macam2 syarat dan peraturan. Tp yg tak bestnye, info2 macam tu takde lak diberi sama melalui laman web atau kat papan kenyataan diorg. Tebalkan muka je tanya macam2 kat officer tu. Lain officer, lain lak penerangannya.... aduhhh!! Banyak gak la nama yg dipilih kena reject...
    Banyak gak la pengalaman saya dapat masa register company enterprise tu. Panjang kalau nak citer. Kurang2nya tau gak la prosedur & camne nak register.... Kalau rasa2 malas nak buat sendiri @ takde masa nak buat..better guna runner je.. Sebab kalau nak register sendiri, memang banyak masa akan terbuang.
     
  10. nizam

    Newbie

    Joined:
    Nov 13, 2006
    Messages:
    114
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ada udang disebaik mee tulah die buat mcm tu..patutnya keje tu boleh setel cepat, tp jadi lambat.
    emmm kene kenal ngan org dalamla....
     
  11. onealienz

    Newbie

    Joined:
    Jan 26, 2007
    Messages:
    199
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    erm betul tu.. lg senang pakai runner sbb depa ni da knai org dalam dan da tau selok belok.. kita ni tatau apa.. nk pegi da la jauh.. watnya ada bnda tak setel jenuh nak ulang alik.. lau dkt x ksh.. sy ni jauh d pedalaman.. uhu..
     
  12. yusli

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2006
    Messages:
    334
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    ingat nak buat website register co. tapi setakat johor aje tak jadi. kalau ada wakil setiap negeri boleh la
     
  13. amanz

    Senior

    Joined:
    Jul 20, 2006
    Messages:
    1,075
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    kalo gi register sendiri, brape dia caj? and ape beza sdn. bhd ngan enterprise? aku dgr yang kalo sdn. bhd. di istihar bankrup, cuma company jer lingkup, yang orang die tak bankrup...enterprise lak camne?
     
  14. zall

    Senior

    Joined:
    Sep 22, 2006
    Messages:
    1,028
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    kalau register sendiri dalam RM70. Elok kalau pegi pagi, kot idak lama menunggu...
    yes, kelebihan sdn bhd kalau bankrupt company je bankrupt, so dia rampas reta company jer... kalo enterprise ngan harta kita kena...
    apa pun sdn bhd kena audit every year... kena ada company secretary... byk citer... byk kos gaks
     
  15. yusli

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2006
    Messages:
    334
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    amanz, buat permulaan register enterprise aje dulu, tapi tak semestinya letak kat hujung tu enterprise. sbg cth sy punya "aura minda" saja.
     
  16. onealienz

    Newbie

    Joined:
    Jan 26, 2007
    Messages:
    199
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Apa prosedur nak mendaftar Enterprise? Apa form atau salinan yg perlu? So tak payah berulang 2 3 kali nak register..
     
  17. yusli

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2006
    Messages:
    334
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    isi form, salinan ic, 3 senarai nama(kalau 1 dah ada org register diorang ambil no 2 dan seterusnya. blh check nama yg dah register kat http://www.ssm.com.my
     
  18. Badruzamani Bin Azmi

    Senior

    Joined:
    Jul 28, 2006
    Messages:
    772
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    Yusli,

    Kalau kita baru nak daftar nama syarikat / perniagaan, apakah borang yang patut kita isi kat situ? (Borang A, A1, B1, B2, B3, B4, C atau PNA.42?)

    Apa yang perlu yang dilakukan oleh setiap pemohon dari awal hingga akhir? Awak ada pengalaman? Cerita la pengalaman awak. :)

    p/s - Tak rugi pun sebab saya ada kat BM ...:)
     
  19. yusli

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2006
    Messages:
    334
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Isi Borang A dan A1.
    A-nerekodkan butir2 perniagaan spt nama per, jenis, alamat dantarikh mula.
    A1 - butir pemilik spt nama, alamat , no kp, tlahir dll.

    Pergi ke ssm yg berdekatan, isi borang, salinan ic sahkan dgn lawyer dan tunggu giliran spt biasa.

    smartzul ada pengalaman buat kat jb, ada dibincang dlm forum sblm ini.

    sy cuma ejen kpd kawan RM150 saje. bg salinan ic dan cth ttgn, bg nama sykt . tunggu 2 minggu insyaallah siap.
     
  20. onealienz

    Newbie

    Joined:
    Jan 26, 2007
    Messages:
    199
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Mcmana plak kalau nak tukar nama Company? boleh ka? Contohnya Onealienz Trading, bleh tak tukar nama ke Twoalienz Trading? atau nak kna tutup yg asal n register baru?
     
  21. amanz

    Senior

    Joined:
    Jul 20, 2006
    Messages:
    1,075
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    kalo kat selangor, kat ne ar pejabat daftar die.. ?
     
  22. yusli

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2006
    Messages:
    334
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Yusli bin Mustaffa
    dengan kerjasama
    Nur Cempaka Management Sevices (JM0366810-X)

    Prosedur Daftar Perniagaan

    Jika anda ingin memulakan operasi secara serius dalam perniagaan mail order (atau apa-apa bentuk bisnes), langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah mendaftarkan perniagaan anda dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

    Pilih nama perniagaan yang sesuai dengan jenis perniagaan anda, sedap didengar, positif dan profesional. Namun kebanyakan nama yang menarik sudah didaftarkan terlebih dahulu. Terpulang kepada anda mencari nama yang sesuai yang belum didaftarkan. Anda boleh letakkan perkataan Enterprise, Trading, Training & Services di hujung nama yang anda cadangkan.

    Penggunaan nama penuh pemohon, sama seperti dalam sijil pendaftaran, contohnya nama pemohon Ali bin Abu, nama perniagaan pun Ali bin Abu juga dibenarkan. Manakala Shukor Enterprise (tidak dibenarkan), Maju Shukor Enterprise (dibenarkan). Selain itu, boleh juga letak nama perniagaan sahaja tanpa Enterprise dan sebagainya.

    Sila senaraikan 3 pilihan nama perniagaan anda yang berlainan untuk tujuan pendaftaran. Ini kerana jika pilihan 1 sudah ada dalam rekod pendaftaran, pilihan 2 dan seterusnya akan digunakan.

    Tempoh kelulusan ialah 2 minggu jika tiada masalah seperti nama yang ditolak kerana sudah digunakan.

    Caj hanya RM150 atas nama Bizaz Enterprise, no. akaun 01050013312056 BCB atau guna wang pos.

    Sila poskan:

     Bank in slip yang asal atau wang pos berjumlah RM150
     Salinan kad pengenalan (kertas saiz A4)
     Senarai tiga nama perniagaan yang ingin didaftarkan serta tandatangan anda

    ke

    Nur Cempaka Management Services
    No. 47A, Jalan Mohd Salleh
    83000 Batu Pahat Johor

    Segala pertanyaan sila hubungi Cik Zai di talian 013-7388680 atau 07-4344418










    EN. MUHAMAD NASIR BIN ZAKARIASURUHAN
    JAYA SYARIKAT MALAYSIA TINGKAT 10,
    MENARA SENTOSA JALAN TUNKU IBRAHIM
    05675 ALOR SETAR, KEDAH
    TEL: 04-7330111 FAX: 04-7315517
    EMAIL: znasir@ssm.com.my

    EN. WAN ABDUL RAHIM BIN WAN DAUD
    SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
    TKT. 6-7, BANGUNAN KWSP
    NO. 3009 OFF LEBOH TENGGIRI 2
    BANDAR SEBERANG JAYA
    13700 PULAU PINANG
    TEL: 04-3977793FAX: 04-397771
    3EMAIL: wrahim@ssm.com.my

    EN. GHAZALI BIN ISMAIL
    SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
    NO.2, TINGKAT 2C, GREENTOWN MALL
    JALAN HOSPITAL30450 IPOH,
    PERAK
    TEL: 05-2419600 FAX: 05-2554805
    EMAIL: ghazali@ssm.com.my

    EN. NAJIB BIN ABU SAMAH
    SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
    TINGKAT 2,3 & 4,
    BGNN KOTA SRI MUTIARA JALAN SULTAN YAHYA PETRA
    15150 KOTA BHARU, KELANTAN
    TEL: 09-7482860 / 7484599FAX: 09-7447622 / 7472607
    EMAIL: najib@ssm.com.my

    EN. ZAINUDIN BIN ZARIN
    SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
    TINGKAT 6-7, MENARA YAYASAN ISLAM
    JALAN SULTAN OMAR
    20300 KUALA TERENGGANU
    TEL: 09-6237127 / 6237170FAX: 09-6230945
    EMAIL: zainudinz@ssm.com.my

    EN. HAIRUL ANUAR BIN YASIN
    SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
    LOT 202-216, BLOK B, TINGKAT 2
    KUANTAN CENTRE POINT
    JALAN HAJI ABDUL RAHMAN
    25000 KUANTAN PAHANG
    TEL: 09-5164866 FAX: 09-5161869
    EMAIL: hairul@ssm.com.my

    EN. ROSLI BIN HAJI AHMAD
    SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
    ARAS 7, BANGUNAN YAYASAN MELAKA
    OFF JALAN HANG TUAH
    75300 MELAKA
    TEL: 06-2840720 FAX: 06-2838976
    EMAIL: rosli@ssm.com.my

    EN. ABU HASSAN BIN KASIM
    SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
    PODIUM 4B & 5,
    MENARA ANSAR 65 JALAN TRUS
    80000 JOHOR BAHRU, JOHOR
    TEL: 07-2233589 FAX: 07-2241714/2357545
    EMAIL: abuk@ssm.com.my

    PN. ROSNAH BT ALI
    SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
    LEVEL 4, MENARA MAA
    NO.6, LORONG API-API
    BEG BERKUNCI 2039
    88999 KOTA KINABALU,
    SABAH
    TEL : 088-233551 / 233346 FAX: 088-237884
    EMAIL: rosnah@ssm.com.my

    EN. ROHAIMI BIN ABD. MANAN
    SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
    NO. 6A1 & 6A2, TINGKAT 6,
    BLOK 4 KOMPLEKS UJANA KEWANGAN
    JALAN MERDEKA 87000
    WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN
    TEL: 087-408016 / 414100 DIRECT LINE: 087-424019
    FAX: 087-408018
    EMAIL: rohaimi@ssm.com.my

    EN. SULAIMAN BIN SARTO
    SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
    LEVEL 2 & 3, WISMA STA26,
    JALAN DATUK ABANG ABDUL RAHIM
    93450 KUCHING, SARAWAK
    TEL: 082-428499 / 410194 FAX: 082-240721
    EMAIL: sulaiman@ssm.com.my

    IBU PEJABAT SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
    TINGKAT 2, 10-17, PUTRA PLACE
    100 JALAN PUTRA 50622 KUALA LUMPUR
     

ibeli4u

Share This Page