1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

seminar-seminar berkaitan perniagaan internet dijalan secara PERCUMA

Discussion in 'Cadangan & Komen' started by whitelim, Apr 18, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

  1. whitelim

    Senior

    Joined:
    Jan 9, 2007
    Messages:
    546
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Ingin pendapat saudara saudari.

    Bolih ke seminar-seminar berkaitan perniagaan internet dijalankan secara PERCUMA?

    Apa kelebihan dan kekuranganya kalau seminar-seminar berkaitan perniagaan internet diberikan secara PERCUMA.

    Atau apakah MUNGKIN?

    Pendapat anda sangat-sangat dihargai.
     
  2. Loading...


  3. Hafiz Wasa

    Senior

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Messages:
    1,181
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Biasanya sesuatu percuma ini tidak dihargai.

    mereka hanya sekadar melepaskan batuk ditangga sahaja.

    tapi kalau sebagai niat untuk membantu, tidak salah dan boleh meluaskan pengaruh...
     
  4. whitelim

    Senior

    Joined:
    Jan 9, 2007
    Messages:
    546
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Pernah ke gi seminar yang percuma? So kalau dah pergi apakah benar saperti yang dinyatakan? mereka melepaskan batuk ditangga ?
    atau seminar-seminar tu harganya mahal?

    Olih itu.....bagaimana nak membantu kepada mereka-mereka yang benar-benar ingin menceburkan diri dalam dunia Business Internet?

    Penganjur seminar mestilah nak buat untung....selain nak tampung kos operasi.

    Jadi bagaimana nak WIN - WIN dalam hal ini?
     
  5. Hafiz Wasa

    Senior

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Messages:
    1,181
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    pernah pergi..banyak kali dah...

    dulu kat U banyak seminar2 yang dianjurkan pihak U. Join percuma siap dapat point lagi.

    kalau seminar berbayar, kita mestilah hargai sebab kuar duit sendiri.

    kalau percuma sekadar melepaskan batuk ditangga je la.masuk telinga kanan keluar telinga kiri.
     
  6. whitelim

    Senior

    Joined:
    Jan 9, 2007
    Messages:
    546
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Kalau yang berbayar tu...dalam bajet berapa boli keluar?
     
  7. Hafiz Wasa

    Senior

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Messages:
    1,181
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    kalau mengenai harga mesti cover semua cost (termasuk promosi) dan target nak untung berapa.

    kalau buat kat hotel 3-4 bintang tu mungkin memakan cost. ada juga buat kat jomseminar dimana cost tidak terlalu mahal. semua peralatan cukup lengkap.
     
  8. burasak

    Newbie

    Joined:
    Oct 20, 2006
    Messages:
    64
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    buat kat mamak pun jadi la..
    yg ptg ape yg nk disampaikan..
    kos pun jimat skit..
    belanja cikgu yg ngajar mkn kira orait la :D
    tp kena cafe yg tak bising sgt...
     
  9. whitelim

    Senior

    Joined:
    Jan 9, 2007
    Messages:
    546
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    buat kat mamak pun jadi la..

    Kedai mamak mana ada computer dah....

    yg ptg ape yg nk disampaikan..

    Betul...betul.....betul

    kos pun jimat skit..

    Kena kira betul-betul

    belanja cikgu yg ngajar mkn kira orait la

    Wah....makan ajeke?

    tp kena cafe yg tak bising sgt...

    Saya tak pilih guna cafe kalau buat seminar
     
  10. highlander

    Senior

    Joined:
    Sep 25, 2008
    Messages:
    1,641
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    skang nie dah bermacam seminar
    masing2 ada kelebihan n pendekatan msing2
    bila kita bayar untuk sesuatu produk mahupun seminar
    kita dah berkorban daripada segi wang mahupun tenaga selepas itu
    takkanlah dah bayar kita nak tinggal cmtu aja
    rugilakan
    kat sini, bila kita bayar
    kita lebih hargai ilmu yang kita dapat
    dan sudah tentunya bila kita bayar kita merupakan customer yang benar nak berubah:rolleyes:
     
  11. whitelim

    Senior

    Joined:
    Jan 9, 2007
    Messages:
    546
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Jadi...
    Kalau percuma ada pro dan kontra....
    Kalau berbayar pun ada persoalaanya..
    Sudah tentu kita nak pulangan keatas pelaburan yang telah kita buat.......MASA DAN WANG RINGGIT.

    Kalau nak gi seminar internet....perlulah kita mengkaji banyak sudut....
     
  12. pepsifire

    freshman

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Betul tu, biasenye yang percuma ni hanyalah kulit
    sahaja yang diajar. KAlau nak lebih lanjut lagi kene caj sikit.
    Kalau yang berbayar pulak, mesti org tertanye2 ok x seminar
    tu, berbaloi x dengan harga dan keberkesanan pd org yang
    datang, dan bla2...lagi...:D

    So bagi aku, elok la buat keputusan yang sebaiknya.
    X kisah la samada free ataupun berbayar, yang penting
    manfaat kepada diri sendiri yang penting.
    Bukan terikut2 orang...:p
     
  13. RajaKamil

    RajaKamil Kawan WC Premium
    Active

    Joined:
    Jul 10, 2007
    Messages:
    6,752
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +32 / 0 / -0
    sekadar pandangan. Semuanya berbalik kepada penceramah dan pendengar ceramah.

    Jika ke 2 2 nya kena caranya, insya Allah boleh.

    Biasanya, ceramah yang PERCUMA ini hanya sebagai pembuka jalan kepada jalan2 dan peluang yg ada.

    Sebagai contoh, saya memperkenalkan perniagaan internet kepada mereka yg tidak tahu apa2 ttg apa itu bisnes internet. Ini sebagai suatu cara untuk menarik minat mereka.

    Kemudian, kalau benda2 percuma ni, biasanya tidak dihargai bukannya kerana mereka tidak mahu menghargai tetapi mereka yg dengar tu tak tahu bagaimana nak menghargai.

    Contohnya:
    Seminar keibu bapaan diberi percuma kepada sekolah2 berasrama penuh. Para pelajar diwajibkan hadir. Agak2 bagaimana diorang tu nak menunjukkan kesannya dalam masa yg singkat ni ?

    Jadi pada saya, kalau nak bagi percuma pun, jgn main buka untuk semua. Biarlah targeted.

    Berbalik pada seminar bisnes tenet, saya pernah menghadiri satu seminar pengenalan bisnes tenet percuma di ipt saya. Disampaikan oleh Saiful Sham.

    Alhamdulilah, walaupun percuma tapi hasilnya adalah saya sekarang.

    Itupun setelah 3 tahun.

    Dari seminar tu, hati sy terbuka nak mengetahui lebih lanjut apa tu bisnes tenet.

    Tentang win-win situation. Pastinya ada kalau buat seminar percuma ni.

    Nak bagitahu ke tak nak ek :p

    Takper lah, nanti saya bagitahu kemudian. Sakit pundi2 kencing lak. :D
     
  14. chibobski84

    Senior

    Joined:
    Apr 2, 2009
    Messages:
    4,482
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Kalo berminat nak wat seminar, berbayar, di hotel mana2 (lembah kelang), kontek ar saya.

    aku ada company yang maybe leh tolong, kalau nak lar..

    sekadar suggestion sahaja.
     
  15. species1980

    Newbie

    Joined:
    Sep 1, 2008
    Messages:
    236
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    pilihan dan peluang memang banyak diluar sana....pilih apa yang berkenaan dengan fokus yang kita nak buat...
     
  16. whitelim

    Senior

    Joined:
    Jan 9, 2007
    Messages:
    546
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Satu pandangan yang sungguh jujur dan berterus terang...
    Kalau dinegara maju...menghadiri seminar berbayar ni sudah menjadi satu trend.....

    Tapi mereka-mererka ni sungguh berhati-hati......mereka hanya pergi keseminar internet yang dianjurkan olih penganjur yang telah menempah nama dalam dunia internet.

    Bayaran.....mereka langsung tak ambil kira sangat.

    Sebenarnya.....seminar atau kursus ni mesti ada tujuanya.
    Apa yang nak dicapai. Apa kebaikan untuk peserta dan penganjur.

    Apakah hanya matlamat kewangan menjadi fokus utama?
    (keuntungan)

    Atau.......nilai ilmu tu yang dijunjung tinggi??

    Atau...seminar tu dapat mengubah keseluruhan kehidupan peserta seminar?

    Atau.........mungkin anda dapat menyingkap apa yang tersirat dari yang tersurat?

    Sila beri pandangan.
     
  17. iok01

    freshman

    Joined:
    May 31, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Kami di iok01.bfc.mytelah beberapa kali menjalankan 5eminar percuma diperingkat pertama, kedua dan ketiga pelancaran. Konon hendak membantu. Namun kami mengalami kerugian dari 5egi renting the place (tempat) dan berbagai lagi kerana tiada 5ambutan. kini kami kenakan caj RM100 tiap tiap 5eminar. Alhamdullillah, mendapat 5ambutan yang menggalakkan. Terima kaih $:-O:-Oemua.
     
  18. Sri Keladi

    Newbie

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    bagus juga kalau percuma
     
  19. belanak

    Newbie

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kalau beri seminar percuma, mesti ikhlas..coz yang hadir pun ikhlas dan meluangkan masa untuk bersama ke seminar...oleh yang demikian, sekiranya ada seminar percuma, kedua2 belah pihak harus sedar akan tujuan seminar diadakan...

    selingan iklan sikit... kita kalau menghadiri ke seminar...tidak kira seminar percuma atau yang berbayar...apa yang pasti, kita tahu tujuan asal ke seminar tersebut...itu pokok pangkal nya...tidak lama lagi saudara Zamri Nanyan akan adakan satu seminar pakar bisnes internet ... leh check it out kat blog Syam...
     
  20. belanak

    Newbie

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    memang benar...kalau leh sebelum ke seminar internet, kita buat kaji selidik dahulu siapa panel-panel untuk seminra tersebut, kalau leh kita tau yang panel-panel tuh memang berkebolehan dan mempunyai kelayakan yang setaraf... lebih2 lagi, pada waktu terdekat nih saudara Zamri Nanyan, kita semua sedia maklum dan tahu akan kebolehan beliau dalam bidang internet, akan mengadakan seminar pakar bisnes internet...bukan hanya beliau sorang ajer, malah dijemput pula seorang lagi pakar iaitu saudara Patric Chan... memang berbaloi.... seminar dijalankan selama 2 hari... check this out @ my blog.... JANGAN LEPASKAN PELUANG KEEMASAN INI!
     
  21. awie_fie

    Newbie

    Joined:
    Jun 30, 2011
    Messages:
    328
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Kalau percuma pengisiannya kuranglah.
    kalau berbayar pengisiannya lebih pula.

    kebiasannya bila beri secara percuma,orang ragu nak datang
    dalam kepala meraka kata"ini mesti cakap-cakap kosong,buang masa aku je"
     

ibeli4u

Share This Page

Thread Status:
Not open for further replies.