Sardine n milo punya cerita.....

Discussion in 'Sembang Umum' started by zakeri, Jan 3, 2010.

Share This Page

  1. zakeri

    Senior

    Joined:
    Oct 20, 2008
    Messages:
    4,811
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Baru jer terima email seperti dibawah.
    If not suitable for this column, delete it, no problem :D

    :rolleyes:Salam and Good Day,

    Just nak sharing satu cerita dari seorang kawan. Petang semalam semasa menunggu shutter KL-IPOH saya and kawan berbual-bual.
    Kami berbual perkara halal dan haram. Nak di jadikan cerita, kawan saya pun beritahu yang abang ipar dia bekerja di jabatan ----- ----- di unit serbuan.
    Saya terkedu seketika mendengar cerita kawan saya. Ya Allah berapa banyakla benda haram dah jd darah daging saya ni…Nauzubillah..Patutlah budak2 sekarang degil2, x dengar cakap…ermmm ..
    Ceritanya macam nie:-

    Jab. ----- ----- pernah buat serbuan di kilang memproses ikan sardine.Apa yg di jumpai amatlah memeranjatkan. Kalau kenkawan bau kuah sardin tu hanyir n lagi satu sedap kan…nak tahu apa recipenyer…kalau x percaya terpulang lah…..tau kenapa org cina suka mkn katak??? So agak2 kenkawan dapat x jawapannya….kilang tu telah mencampurkan daging katak sebagai perasa untuk menyedapkan lagi rasa kuah sardin tue..huhuhu..itulah yg ---- jumpa tapi amat sadis kenkawan bila pegawai yg bertugas hantar report…report tu telah di ‘zip’ oleh pihak tertentu atas sebab akan merugikan pihak ‘besar’. ..kenkawan tau sardin jenama apa??? ..yg paling mahal n glamer…’
    AYAM BRAND’…itulah hakikatnya…abg ipar kawan saya pun x mampu untuk buat2 apa kalau report telah di zip..apa yg mampu diheboh mulut ke mulut untuk menjaga ummah semua…..

    N lagi satu serbuan telah dibuat di syarikat membuat makanan yg ternama….kankawan tahu apa yg dijumpai…agak2 pernah x rasa daging cacing?????...mesti kenkawan selalu minum milo kan.....yes..daging cacing telah di campur dengan serbuk milo…..kalau ada bau hanyir itulah dia…kalau kenkawan nak lgi confirm try buat macam nie….milo + gula sahaja lepas tu tengok ada x minyak/lemak kat milo tu…kalau ada confirm…ini apa yg diberitahu oleh abg ipar kwn saya jer…
    Tp saya x tahu tahun bila mereka buat serbuan…???..dan adakah pihak yg bertanggung jawab telah mengambil tindakan yg sewajarnya untuk mengikut garis panduan halal yg telah ditetapkan oleh jab. Agama Islam m’sia… wallahhualam…

    n lagi satu kod no yg ada di emailkan tu jadikan lah panduan masa nak beli makanan kat pasaraya..kalau ada kod E110 ker n yg tersenarai jgn lah beli…that is confirm ada benda ‘alah’ tu…print lah kecik then laminated simpan dalam purse…memg leceh tp kalau nak amalan diterima, makanan kita lah salah satu nya jaminan…kalau dah haram..hukum nya tetap haram..x kisah walau disentetikkan pun..tetap haram……saya hanya menyampaikan perkara ni kepada kenkawan islam saya sahaja...samaada nak percaya atau tidak terpulang lah…kalau kenkawan rasa cerita ni x sahih, proceed lah makan cam biasa ek…kalau kenkawan memang penggemar ikan sardin..keluaran org melayu kita ada buat sardine ni ..dari terengganu tp saya x perasan lagi kat Shopping complex..kawan saya kata rasanya memg kurang sedap tp yg penting halal…kalau nak sedap ltaklah daging katak..huhuhu..

    milo org melayu pun dah ada kat pasaran tapi x sesedap dan seenak milo yg sedia ada sekarang….

    Untuk makluman kenkawan Islam semua, article ini bukanlah article rasmi ataupun cuba menghasut tp lebih lepada peringatan..…terpulang kepada kenkawan untuk menerima atau tidak…
    Saya hanya menyampaikan amanah sahaja…tepuk dada tanya iman….
    wallahhualam…
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. oakenfold

    Newbie

    Joined:
    Dec 16, 2009
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    sedap la katak dgn cacing.....hahaa...


    p/s sumber mana hang korek ni bro?.email berantai ekk...
     
  5. zakeri

    Senior

    Joined:
    Oct 20, 2008
    Messages:
    4,811
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    kawan :D
    saya kerja di Retail Company, so hari2 dapat email2 sebegini :D
     
  6. OsmanAdnan

    Senior

    Joined:
    Sep 26, 2008
    Messages:
    910
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Erm..pasal sardin saya takleh nak komen..Sebab ni first time saya dengar cite pasal sardin buat dengan ramuan katak ni..Tapi kalau cacing...makcik sebelah rumah saya pernah bagitau yang cacing dijadikan campuran milo..Pengusaha cacing dari jerteh yang bagitau dia semua ni..Wallahua'lam..
     
  7. AT-TARMIZI

    Newbie

    Joined:
    Dec 9, 2008
    Messages:
    462
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    yEEK...loyanyer tekak bila baca citer2 camni issh...dahler selalu minum milo ais,camner ni?feveret drink tu...klau ler lebih byk orang bumiputera yg mempelori bidang2 perniagaan camni tentu xde kes2 camni timbul :(
     
  8. mutt

    Newbie

    Joined:
    Feb 24, 2007
    Messages:
    1,901
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    adeh.. macam2. dulu org bg tau aku sardin jenama KING CUP ada campur lendir SIPOT ****. pastu terus xbeli. skrg ni, campor lendir KATAK lak.. isk isk isk..

    tp kan, kalau aku jadi org yg tulis report tu, kalau sygkan agama, buat je report polis. pastu anta ke mana2 makmal utk diuji kaji. susah ke? beli je 1 tin sardin yg dicakapkan td, pastu mintak mana2 lab yg uji makanan tlg ujikan kandungan sardin tu. aku xtau la kalo mmg Malaysia xde teknologi camtu atau mmg menguji makanan adalah benda yg terlarang :D
     
  9. zakeri

    Senior

    Joined:
    Oct 20, 2008
    Messages:
    4,811
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    sebelum member aku hantar email ini kebeltulan aku tgh layan air milo kat depan pc ni..... perghhhhh.... rasa nak terkeluar balik..... lepas ni minum air teh jer lah..... teh cina :D
     
  10. Masrizal Mastor

    Senior

    Joined:
    Nov 20, 2006
    Messages:
    1,766
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    minyak pada milo tu sbb koko la...

    penah mkn coklat tak? cuba korang ramas2 coklat cadbury tu.. kendian basuh tgn... amacam?

    kdng2 benda ni nak pecaya taleh, tak pecaye pun ya gak, byk yg org
    dengki dengan perniagaan orang lain... jadi mcm2 cerita kena jaja...

    ps: tepuk dada tanya selera....
     
  11. AT-TARMIZI

    Newbie

    Joined:
    Dec 9, 2008
    Messages:
    462
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Hehehe nasib baik bro xlayan milo ngan roti sardin klau x tersembur depan pc tu :)
     
  12. mutt

    Newbie

    Joined:
    Feb 24, 2007
    Messages:
    1,901
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    betul gak bro.. pening gak. boleh dikatakan banyak jenama2 yg ada cite2 camni..

    cthnya pasal KFC dulu orang kate sembelih xsah..

    sampai KFC tunjuk sendiri camne cara penyembelihana mengalahkan pusah penyembelihan. pusat penyembelihan biasanya sembelih pastu campak. kdg2 kite tak tau ayam tu mati sbb sembelih or sebab tertindih sesak nafas? sedangkan ayam KFC lepas sembelih terus digantung..

    jadi sendiri2 pikir. mcm bro kate, nak caye or xnak caye pon susah..
     
  13. OsmanAdnan

    Senior

    Joined:
    Sep 26, 2008
    Messages:
    910
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Erm..Entah laa..Ni cerita mulut ke mulut je, takde kajian saintifik lagi yang membuktikannya..Jadi kesahihannya masih diragui laa..
     
  14. chibobski84

    Senior

    Joined:
    Apr 2, 2009
    Messages:
    4,482
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    hmm, aku dah stop minum milo lama dah...

    sardin tuh masih sedap haha
     

ibeli4u

Share This Page