1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Rahsia disebalik batu cincin

Discussion in 'Ajaib, Pelik,Misteri & Lucu' started by auradinar, Apr 13, 2011.

Share This Page

  1. auradinar

    Newbie

    Joined:
    Apr 13, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    [​IMG]

    Fenomena pemakaian cincin dikalangan masyarakat Melayu, Cina dan India sememangnya tidak dinafikan lagi. Boleh dikatakan hampir setiap orang memiliki satu, dua atau lebih bentuk cincin. Ini memperlihatkan kepada kita bahawa cincin menjadi salah satu benda yang diperlukan untuk melambangkan kekuatan, kehebatan, kekayaan dan sebagainya. Namun, pemakaian cincin ataupun apa saja benda-benda adalah tidak salah, akan tetapi kita tidak boleh mengganggap dan percaya bahawa setiap yang berlaku adalah kerana kelebihan cincin yang kita miliki.
    Kecantikan dan keunikan yang terdapat pada sesebuah cincin yang dimiliki oleh setiap orang adalah berbeza-beza, adakah ianya melambangkan keperibadian ataupun naluri sipemakainya. Hal inilah yang menyebabkan ianya mampu mencapai puluhan ribu ringgit ataupun lebih. Keaslian dan ketulenan batu permata yang terdapat pada sesebentuk cincin menaikkan lagi seri yang terdapat padanya. Bentuk dan jenis batu permata yang dipilih bergantung kepada minat sipemakainya. Tetapi, rata-rata menyatakan bahawa, keaslian batu permata dan corak pada cincin menjadikannya cukup berharga kepada sipemakainya. Inilah yang dikatakan bahawa “Hanya Batu Mengenal Manikam”.
    Di antara batu-batu permata yang diminati oleh penggemar-penggemar cincin ialah Batu Zamrud, Batu Panca Nur, Batu Baiduri, Batu Lafadh, Batu Delima Merah, Batu Jarum Mas, Batu Combong, Batu Kecubung, Batu Badar Besi, Batu Ta’at Wali, Batu Tiger Eye, Batu Nilam, Batu Pirus, Batu Garnet, Batu Cempaka dan banyak lagi.
     
    #1 auradinar, Apr 13, 2011
    Last edited: Apr 16, 2011
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. Syedz

    Senior

    Joined:
    Aug 31, 2008
    Messages:
    5,310
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    byk yang jual batu cincin nih..
    ada kata leh simpan 'khadam' la dalam batu cincin tuh..
    khurafat semua tuh..
     
  5. auradinar

    Newbie

    Joined:
    Apr 13, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Batu Cincin For Sale..!!

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  6. annezm

    Newbie

    Joined:
    Apr 20, 2011
    Messages:
    63
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    den pun tak paham gak cerita pasal batu cincin ni...
     
  7. zentuah

    freshman

    Joined:
    Apr 18, 2011
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    cantik betul:p
     
  8. Cikgu Umi

    Newbie

    Joined:
    Apr 10, 2011
    Messages:
    99
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Cincin tetap cincin.. :)
     
  9. Polyurka

    freshman

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    It's beautiful!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
     
  10. Alexandria90

    Newbie

    Joined:
    Oct 27, 2011
    Messages:
    437
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    dulu ayah aku ada kumpul cincin..tak tau ada lagi ke tak..
     
  11. BuahDurian

    Newbie

    Joined:
    Mar 10, 2012
    Messages:
    351
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    batu lipan korang pnh dgr? diorg kate batu ni alam jin punye.. khasiat die mende ntah.. ade kawan sgt taksub dgn batu2 camnih.
     
  12. manksi

    Newbie

    Joined:
    Sep 12, 2012
    Messages:
    61
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    cantik ar.. ada maksud setiap batu tu.. petua orang dulu2 la nie..
     
  13. auradinar

    Newbie

    Joined:
    Apr 13, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0

    Attached Files:

    #11 auradinar, Oct 11, 2012
    Last edited: Oct 11, 2012
  14. muzhafar

    freshman

    Joined:
    Oct 21, 2012
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ya betul cincin atau batu hanya sekadar hiasan.. :D
     
  15. nisya_akashah

    Newbie

    Joined:
    Oct 24, 2012
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    sebagai daya tarikan pun ada
     

ibeli4u

Share This Page