pemindahan wang melaui Maybank2u

Discussion in 'Sembang Umum' started by karalazhar, Sep 19, 2007.

Share This Page

  1. karalazhar

    Newbie

    Joined:
    Jan 24, 2007
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    sesiapa yang dah biasa membuat transfer duit ke akaun orang lain; bagaimana nk memindahkan wang secara online di maybank2u.com ke akaun org lain?
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. Abooain

    Senior

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    756
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Anda Login Maybank2u -> Funds Transfer -> Open 3rd Party Accounts -> Masukan no akaun orang kita kehendaki, email (jika ada), dan Amount. Sebelum tu pohon no TAC dulu di Utilities.

    Tetapi anda mesti daftar Maybank2u terlebih dahulu sebelum melakukan urusan di atas.
     
  5. ramzy0

    Senior

    Joined:
    Feb 17, 2007
    Messages:
    1,619
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    tu maybank to maybank kan..
    boleh tak maybank to another bank..cth
    public bank ?

    p/s: tak bukak lagi maybank2u..:)
     
  6. Badruzamani Bin Azmi

    Senior

    Joined:
    Jul 28, 2006
    Messages:
    772
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    Boleh... saya biasa bab tranfer ni. Cuma kalau nak tranfer ke bank lain, kena caj RM 2 dan kena tunggu dari sehari hingga ke 2 hari bekerja.

    p/s - Tapi, bagi saya yang payah nak pi bank, caj RM 2 tu la 'berat' sangat. Cuma jangan selalu buat tranfer antara bank ni, sudah la. :) Nak tranfer ke luar negara pun boleh dah sekarang. :)
     
  7. Syed_Ikhwan

    Senior

    Joined:
    Sep 23, 2006
    Messages:
    1,837
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Kalau nak transfer online, kamu kena

    1) Register maybank2u online di ATM
    2) Register handphone no kamu di ATM
    3) Then login ke www.maybank2u.com.my

    Kalau transfer melalui ATM
    - masukkan kad maybank anda, login seperti biasa
    - pilih lain-lain perkhidmatan
    - pilih pindaan.

    Kalau transfer melalui cash deposit ATM
    - tekan screen / bebutang keypad dia.
    - then ikut je arahan dia.
     
  8. reezluv

    Senior

    Joined:
    Jun 5, 2006
    Messages:
    4,016
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    lagi satu tips kalau nak apply TAC number tu..masa daftar Maybank2u tu kan mesin ATM, apply sekali phone banking, masukkan no fon supaya TAC number tu nanti die kasi SMS je..senang..:)
     
  9. karalazhar

    Newbie

    Joined:
    Jan 24, 2007
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ada problem sikit la bro... ni saya ade sikit screenshot
    [​IMG]
    >>to open 3rd party account tu tulis tac number kan?

    pastu sy isi dan ikut tac number yg dia bg kt hp saya.. but..

    [​IMG]

    number yg dia bg dlm msg tu memang 6 angka. lagu mano nih.. tulong skik..
     
  10. mCrew

    Senior

    Joined:
    Mar 13, 2007
    Messages:
    1,133
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    tu utk no account yg kara transfer..

    ;)
     
  11. RinggitHit

    Senior

    Joined:
    Sep 26, 2006
    Messages:
    2,440
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    Kat situ, masukkan no akaun Maybank yg nk ditransfer.... TAC number tu kita akan masukkan dlm page yg seterusnya....
     
  12. karalazhar

    Newbie

    Joined:
    Jan 24, 2007
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    thank u ringgithit & members. satu PERSOALAN lain:

    Dalam maybank kite dibenarkan buat 2 akaun ke? sbb sy ade baca dlm akaun mayabank2u sy tu, utk transfer duit ke akaun satu lg.. saya tak pasti atau sy salah faham...
     
  13. Jebat Mesranet

    junior

    Joined:
    Feb 12, 2007
    Messages:
    147
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Amboi banyak duit nak buka 2 akaun :D. Satu pun dah cukup. Macam saya nie ada 2 akaun maybank. Satu seperti akaun karalazhar tu dan lagi satu akaun loan kereta automatik maybank akan buka jika kita buat loan ngan maybank ni. Kira kalo malas nak g bank bayar loan kete (cash deposit).. saya transfer je la dari akaun utama ke akaun ke 2 (loan kereta tu).
     
  14. karalazhar

    Newbie

    Joined:
    Jan 24, 2007
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    camni en. jebat.. duit tu tak le byk (student2 ni mana la ade duit..) cuma saya nk asing duit. sblm ni pun duit niaga2 semua saya guna giro. susah sikit la takde kemudahan secara online. duit simpanan saya guna di maybank. lepas tanya2 hari tu, dia kata bukak je akaun khas utk bisnes.. tp.. ye la.. dlm bank tu kena la ada RM10K.

    #tu yang saya cadang nk buat dua2 akaun 'biasa' satu simpnan satu utk niaga.. amacam? ade idea tak??
     
  15. copernicus

    Senior

    Joined:
    Jun 12, 2008
    Messages:
    840
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    thanks Syawarma for the info. it really helps me a lot! (huhuhu... baru pertama kali lakukan aktiviti ni la katakan... huhuhu... :D )
     

ibeli4u

Share This Page