Pemain Bola Sepak Antarabangsa Beragama Islam

Discussion in 'Sukan' started by amer_addin, Oct 15, 2010.

Share This Page

  1. amer_addin

    Newbie

    Joined:
    Oct 6, 2010
    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    1) Nicolas Anelka @ Abdul-Salam Bilal (Perancis & Chelsea)

    [​IMG]


    - Nicolas Anelka pemain yg sering diperhatikan oleh saya juga telah menjadi seorang Islam ketika dia merumput di Fenerbahce Turki. Dia penyerang yang terkenal dan tidak dapat dinafikan lagi kehebatannya di peringkat antarabangsa.

    2) Mesut Ozil (Jerman & Real Madrid)

    [​IMG]

    - Bintang dunia yang baru menjelma ketika Piala Dunia 2010. Beliau adalah seorang midfielder dan juga boleh bermain sebagai penyerang. Saya amat tidak menyangka Ozil ini beragama Islam. Setiap kali masuk ke padang, dia akan menadah tangan berdoa. Memohon kemenangan dan keberkatan barangkali.


    3) Frédéric Kanouté (Mali & Sevilla)

    - Nama penuhnya adalah Frédéric "Fredi" Oumar Kanouté. Bapaknya pulak bernama Mehmet Kanoute. Sekarang Frédéric Kanouté bermain di La Liga bersama kelab Sevilla.Beliau dulu pernah beraksi di England bersama Tottenham Hotspur (Spurs). Beliau telah mengamalkan ajaran Islam dalam usia 20-an. Ada satu ketika beliau meraikan jaringan gol dengan membuka jerseynya dan menunujukkan baju yang dipakai di dalamnya yang tertulis ‘Free Palestin’ sehinggakan pihak undang-undang Sepanyol ingin mengambil tindakan terhadapnya.

    4) Robin Van Persie (Belanda & Arsenal)

    - Penyerang yang beraksi untuk Arsenal ini memeluk Islam kerana mengahwini isterinya, Bouchra yang beragama Islam. Beliau mempunyai seorang anak yang diberi nama Shaqueel yang lahir pada 2006.


    5) Frank Bilal Ribery (Perancis & Bayern Munich)

    - Ribery mengakui bahwa Islam adalah sumber kekuatannnya di dalam dan di luar lapangan. Terutama ketika ia mengalami masalah sukar dalam kariernya dan ia menemukan Islam yang memberi kedamaian.

    6) Yaya Toure & Kolo Toure (Ivory Coast & Manhester City)



    7) Khalid Boulahrouz ( Belanda & Stuttgart)



    8) Samir Nasri (Perancis & Arsenal)


    9) Lee Woon-Jae (Korea Selatan & Suwon Bluewings)



    10) Karim Benzema (Perancis & Real Madrid)

    ===>>> Lagi huraian & gambar yang menarik tentang pemain-pemain ini di PanduanIslam.com..;)
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. abedin

    Senior

    Joined:
    Jun 26, 2009
    Messages:
    751
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    His wife is a Muslim.

    And on certain websites it reads that Van Persie has also converted to Islam.

    So what's the story?

    "It's not true. I am not a Muslim, nor a Christian or a Jew. I have been raised liberally. If you want to become a Muslim it should come from the heart. I would not do it just to please my wife. To believe for me is a quest for being a good man."


    sumber
     
  5. shaifulazhan

    Senior

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    1,685
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Oh.. Meragukan la ek status agama dia ni.

    Ibrahim Affelay Islam gak rasanya. Hari tu tengok game Holland vs Sweden, dia score dia tadah tangan, sapu kat muka. Tapi, tak lak saya cek dia ni Islam ke tak.
     
  6. faezil

    Senior

    Joined:
    Oct 2, 2007
    Messages:
    6,951
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    seperti yang kita ketahui di eropah mengalami islamophobia.. jadi tak mustahil mereka terpaksa merahsiakan keislaman mereka ataupun terpaksa mengaku tidak Islam

    Apapun kita sangka baik je la
     
  7. amer_addin

    Newbie

    Joined:
    Oct 6, 2010
    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ==>>betul2...saya stuju dengan pendapat bro faezil...mazhab yang mereka ikuti pun berbeza dari kita....
    ..dan kepada saudara shaifulazhan,mmg btul Ibrahim Afellay tu seorang Muslim....:)

    [​IMG]

    SUMBER
     
  8. DilaWriter

    DilaWriter Guest

    Joined:
    Aug 20, 2009
    Messages:
    982
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    TT lupa letak sekali Sami Khedira & Mahamadou Diarra, team mate Mesut Ozil di Real Madrid, Hatem ben Arfa (on loan kat Newcastle), Diaby kat Arsenal.. dan ramai lagi :)
     
  9. MrDisc

    Veteran

    Joined:
    May 3, 2008
    Messages:
    2,820
    Likes Received:
    52
    Trophy Points:
    48
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +57 / 1 / -0
    Kalo dlu player import yg main kat Malaysia, ramai gak yang Islam...jom kenkwn kita senaraikan...:)

    p/s: jom kita kembali agungkan bolasepak Malaysia kita!
     
  10. amer_addin

    Newbie

    Joined:
    Oct 6, 2010
    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ==>> Lagi Satu!! PIYA (KELANTAN)...dia pun agama Islam gak...hehehe....:)
     
  11. mrpakej

    freshman

    Joined:
    Nov 21, 2010
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    dengar2 theary hendry pun islam gak...betul ke??
     
  12. spycat

    Newbie

    Joined:
    Feb 11, 2009
    Messages:
    908
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kalau javier hernandez tuh islam ke x eh?
    setiap kali sebelum wisel sepak mula dibunyikan..
    die mesti melutut dan menadah tangan..
     
  13. zuljamil

    Newbie

    Joined:
    Jul 14, 2009
    Messages:
    1,422
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Alhamdulillah. Semoga lebih ramai pemain bola yang beragama Islam akan muncul. Zinedine Zidane tak masuk ka?
     
  14. DilaWriter

    DilaWriter Guest

    Joined:
    Aug 20, 2009
    Messages:
    982
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    dalam mana-mana interview dengan media, bila ditanya pasal agama, zizou akan pilih untuk tak jawab soalan tu. tak silap saya dia macam van persie & wife cuma dalam kes ni, isteri zizou yg bukan islam, cuma zizou non-practicing muslim (ala Shah Rukh Khan).
     
  15. puterakatak

    freshman

    Joined:
    Dec 13, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Byk pmain france agama islam sbb pngaruh komuniti algeria ek kat sana??
     
  16. Syedz

    Senior

    Joined:
    Aug 31, 2008
    Messages:
    5,310
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    x jugak, maybe hati dorang dah terbuka utk menerima islam..
     
  17. izzanmuar

    freshman

    Joined:
    May 3, 2011
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    islam tu mmg tapi kalo menganut islam tapi tak amal rugi gak..tade makna apa. Sabda nabi umat islam akhir zaman mmg ramai tapi seumpama buih2 di lautan.. hadis ni bermaksud org islam mmg ramai tapi yg mengamalkan cara islam terlalu sedikit, ramai tapi tak kuat dan tak beriman. rugi gak
     
    • Like Like x 1
  18. syam82s

    Newbie

    Joined:
    Feb 1, 2011
    Messages:
    92
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    salam..nk tdo..jengok2 thread nie..
     
  19. mustaqim

    Newbie

    Joined:
    Dec 26, 2010
    Messages:
    689
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    betul tu..
     
  20. muhamadiswadi

    freshman

    Joined:
    Mar 9, 2011
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    InsyaALLAH ada kebaikan,belum tentu amal yang banyak dah dikira oleh ALLAH nak dibanding dengan kesedaran mereka.Mungkin ianya lebih besar pahala dari islam keturunan yang kadang2 sedih mata memandang tingkah laku mereka yang seakan-akan bukan islam...
     
  21. red ants

    freshman

    Joined:
    May 25, 2011
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    die kritian la..lps tadah tgn die buat tnda salib
     

ibeli4u

Share This Page