1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

PELABURAN DANA ISLAM UNIT AMANAH ( DIVIDEN 10%-20% SETAHUN )

Discussion in 'WTS : Pengiklanan & Pemasaran' started by rahmaan, Jun 30, 2006.

Share This Page

  1. rahmaan

    Newbie

    Joined:
    Mar 21, 2006
    Messages:
    278
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    [​IMG]

    Assalamualaikum,

    Mungkin ramai yang belum mengetahui bahawa orang Islam di Malaysia mempunyai peluang untuk melabur dalam Dana Islam Unit Amanah. Dana Islam Unit Amanah ini dilaburkan di tempat-tempat yang dihalalkan oleh syariat Islam. Ia tidak sama sekali dilaburkan di tempat-tempat perjudian, arak dan sebagainya. Potensi keuntungan di dalam Dana Islam Unit Amanah ini amat tinggi. Sebab itulah, kita dapati para pelabur yang bukan Islam juga bertumpu kepada Dana Islam ini.

    Potensi keuntungan Dana Islam Unit Amanah ialah antara 10% - 20% setahun. Dan sudah pasti ia diuruskan oleh Pengurus Dana yang profesional dan pelaburan juga dikawal oleh Pemegang Amanah iaitu Amanah Raya Berhad.

    Banyak jenis Dana Islam yang ditawarkan seperti Dana Dividen Islam, Dana Bond Islam, Dana Ittikal dan sebagainya. Pelaburannya boleh dimulakan dengan jumlah yang paling minimum iaitu RM1000 sahaja. Manakala pelaburan ke dalam Dana Islam melalui KWSP juga boleh dilakukan dengan syarat akaun 1 KWSP sudah melebihi RM50,000. Semua peluang sudah terbuka. Maka rebutlah peluang ini untuk memperolehi kepuasan dalam pelaburan yang selamat dan terjamin.

    Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut atau mempunyai sebarang pertanyaan, boleh hubungi Perunding Unit Amanah Dana Islam kami dengan segera.

    PANDUAN PELABURAN UNIT TRUST

    [​IMG]

    [​IMG]

    Mahukah anda menjana pendapatan lumayan yang berlipat-kali ganda & menakjubkan tanpa memerah keringat melalui satu pelaburan terhangat masa kini?

    "Rahsia Menjana Wang Dengan Unit Trust Kini Terbongkar!"

    Peluang Menjana PENDAPATAN, Ramai Yang Mahu Tetapi Tidak Tahu..

    Anda mungkin mempunyai minat yang mendalam untuk melabur dalam Unit Trust. Namun, niat anda mungkin terbantut disebabkan oleh beberapa perkara yang anda hadapi seperti:

    *Tidak tahu di mana tempat untuk mendapatkan maklumat yang tepat dan rujukan yang lengkap tentang Unit Trust
    *Tiada masa untuk menghadiri seminar dan bengkel mengenai Pelaburan Unit Trust
    *Khuatir untuk melakukan tindakan secara bersendirian tanpa panduan dan tunjuk ajar daripada pakar Unit Trust
    *Tidak mempunyai perunding yang berkebolehan untuk berbincang dan memenuhi kehendak pelaburan anda
    *Takut sekiranya anda terjerat dengan pelaburan-pelaburan yang haram di sisi undang-undang Malaysia
    *Sudah semestinya anda tidak mahu kerugian dan tidak mahu wang anda lesap dengan begitu sahaja
    *dan masalah-masalah lain yang menyebabkan anda terpaksa melupakan sahaja niat anda untuk melabur dalam Unit Trust

    Cuba Anda Bayangkan...

    -Sudah berapa banyak wang yang anda laburkan selama ini tanpa apa-apa pulangan, malahan hilang begitu sahaja
    -Sudah berapa banyak syarikat MLM yang anda sertai tetapi pendapatan anda masih di takuk yang lama
    -Sudah berapa banyak wang dan masa yang anda bazirkan dengan menyertai skim-skim piramid, scam, ponzi, surat berantai dan skim cepat kaya tetapi tidak ada hasil yang anda perolehi
    -Sudah berapa kali anda terjerat dengan sistem-sistem pelaburan haram dan tidak sah dari segi undang-undang Malaysia
    -Sudah berapa banyak kali keluarga anda menangis melihat kerugian demi kerugian disebabkan pelaburan anda
    -Barapa banyakkah hutang piutang yang anda tanggung sekarang akibat pelaburan yang anda sertai selama ini...

    TAHUKAH ANDA?

    # Ramai rakyat Malaysia kini tertipu dengan pelaburan-pelaburan yang haram di sisi undang-undang Malaysia, dengan harapan mendapat keuntungan yang besar dalam jangka masa yang singkat. Sedangkan kerajaan telah membuka ruang dan platform pelaburan yang sah

    # Anda boleh memaksimumkan wang KWSP anda melalui pelaburan dalam unit trust? Pulangan KWSP tahun lepas hanya 5%. Tapi pulangan unit trust tahun lepas ada yang mencecah 33%. Oleh itu jangan lepaskan peluang ini. Bahkan anda juga boleh membuat pelaburan dalam unit trust dengan nilai pelaburan permulaan yang rendah

    Jika anda benar-benar ingin menikmati pulangan lumayan dari sistem penjanaan wang, inilah pelaburan yang sah disisi undang-undang malaysia. Mulakan pelaburan bijak anda dengan pelaburan unit trust.

    "Anda Boleh Menjimatkan Masa Dan Memaksimakan Wang Ringgit Dengan Memahami Pelaburan Unit Trust yang terkandung di dalam Ebook ini!"

    JANA WANG ANDA DENGAN PELABURAN UNIT TRUST :

    Maklumat lanjut, klik url dibawah :

    http://www.unitamanah.com

    Abd Rahman
    "Pakar Unit Trust Anda..."
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. tazamfn

    Newbie

    Joined:
    Jun 7, 2006
    Messages:
    631
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    :D menarik gak ni akan dipertimbangkan...satu soalan pelaburan ni sama ke macam turun naik saham. ataupun memang pulangan dalam bentuk dividen ni dijamin 10% - 20% setahun.
     
  5. zinedine

    Senior

    Joined:
    May 3, 2006
    Messages:
    939
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Yang pertama sekali kepada encik Rahman ialah, kita nak tau ke mana duit kita ini dilaburkan oleh Public Mutual. Bukan kita nak pertikaikan Public Mutual mengendalikan dana Islam cuma kita nak tau acamana boleh untung banyak antara 10%-20% setahun tu?. Ke mana wang itu dilaburkan. Itu yg paling penting kita kena tau. Memang ada sekarang ramai orang mempersoalkan pelaburan di ASB & anak2 syarikatnya tapi bagi Public Mutual sendiri, adakah duit para pelabur2 ini dilaburkan di pasaran yg halal yg tidak melibatkan arak, judi, tipu, scam & apa juga yg ada unsur haram.

    Sebagi perunding kewangan unit amanah Public Mutual, encik Rahmaan mesti meyakinkan saya & kami di sini bahawa pelaburan di dana Islam Public Mutual adalah bersih dan halal dgn kadar keuntungan yg tinggi iaitu 10%-20% setahun. Sebelum2 ini saya pernah bertanya ke mana2 agensi pelaburan menenai perkara ini tapi banyak yg berkata 'Anda pelabur2 tak perlu risau & tak perlu ambik tau mengenai pelaburan duit anda. Anda ambik saja keuntungan dari kami'. Kami tidak mahu jawaban seperti ini kerana kurang meyakinkan dan menyembunyikan hak kami sebagai pelabur.
     
  6. rahmaan

    Newbie

    Joined:
    Mar 21, 2006
    Messages:
    278
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    ADA SEORANG FORUMNER BERTANYA KEPADA SAYA :

    Untuk pengetahuan maklong, dan juga untuk pengetahuan semua umat islam di Malaysia, sebagaimana yang kita ketahui, PNB adalah merupakan tempat pelaburan bagi ASB. Mungkin ramai yang tidak mengetahui, dan saya rasa tanggungjawab untuk memberitahu kepada semua yang belum mengetahui, bahawa PNB adalah merupakan pemegang saham di SYARIKAT HAP SENG CONSOLIDATED BHD . Sebanyak 76,555,492 jumlah saham yang dilaburkan oleh PNB di dalam syarikat tersebut. SYARIKAT HAP SENG CONSOLIDATED BHD adalah pelabur KEDUA TERBESAR dalam CARLSBERG BHD sebanyak 39,326,250 unit sesaham.
    (Sumber : Bursa Saham Malaysia)

    Penglibatan PNB (Kerajaan) melalui pelaburan ASB, NYATA TERLIBAT di dalam saham-saham arak secara langsung dan juga secara perantaraan.

    Maka oleh sebab yang demikian, pelaburan ASB ini jelas tidak halal dari segi syariat Islam kerana terlibat di dalam pelaburan arak.

    PERBANDINGAN :
    Seseorang pelabur berhak untuk mendapatkan prospektus, statement dan keterangan terhadap setiap saham yang dilaburkan di dalam pasaran Amanah Saham. Berapa orang di Malaysia yang sudah atau pernah membaca prospektus ASB? Kemana duit kita dilaburkan? Siapa penasihat syariah mereka? Siapa pemegang amanah mereka? Adakah kita pernah membacanya atau mengetahuinya?

    Menjadi kewajipan setiap umat islam mengetahui ke manakah arah setiap duit pelaburan yang kita laburkan, kerana kita akan disoal di hari akhirat tentang harta kita, dimanakah ia dibelanjakan? Sekiranya selama ini kita semua tidak tahu, tapi sekarang, kita sudah tahu, patutkah kita terus berdiam diri? dan membiarkan pelaburan kita terlibat di dalam perkara-perkara maksiat? Tepuklah dada, tanyalah IMAN.

    Dan menjadi kewajipan kita juga untuk memberitahu saudara2 kita yang lain yang belum tahu mengenai perkara ini. Bagi saya, saya telah jalankan kewajipan saya untuk memberitahu, segalanya terpulang kepada anda.

    Ia, sama sekali berbeza dengan DANA ISLAM UNIT AMANAH PUBLIC MUTUAL dimana segala dana islamnya dilaburkan ditempat yang dihalakan oleh syariat. Ia mempunyai prospektus, yang menyatakan segala aliran pelaburan. Segala keterangan terperinci boleh dibaca oleh setiap pelabur Dana Islam ini mengenai tempat yang dilaburkan, penasihat syariah, pemegang amanah yang mengawal pelaburan dan sebagainya.

    Bagi yang belum pernah membaca prospektus DANA ISLAM UNIT AMANAH PUBLIC MUTUAL ini, saya boleh beri kepada anda dan anda boleh baca dan nilaikannya sendiri dengan pemikiran yang waras. Dan pelabur juga dinasihatkan untuk membaca prospektus terlebih dahulu sebelum membuat pelaburan.

    Macamni maklong, setiap duit yang kita laburkan adalah merupakan duit kita, dan setiap keuntungan yang kita perolehi juga adalah merupakan keuntungan kita. Maksudnya, duit yang dilaburkan oleh seseorang pelabur itu adalah merupakan duitnya dan setiap keuntungan daripada duit itu juga adalah merupakan duitnya juga. (Pelabur adalah tuan punya duit pelaburan).

    Maklong jangan terkeliru, duit tetap duit kita, tetapi duit kita itu diuruskan oleh Pengurus Dana (PUBLIC MUTUAL) dan juga di kawal oleh Pemegang Amanah (AMANAH RAYA BERHAD - UNTUK DANA ISLAM).

    Mungkin maklong ingin bertanya kepada saya siapa tuan punya PUBLIC MUTUAL bukan? Memang PUBLIC MUTUAL bukan dimiliki oleh orang Islam, ia dimiliki oleh orang bukan Islam, meraka hanyalah merupakan PENGURUS DANA yang menguruskan DANA pelaburan kita.

    Yang paling penting ialah TEMPAT DIMANA DANA KITA DILABURKAN. Itu yang paling penting. Selagi pelaburan kita dilaburkan ditempat yang dihalalkan syariat, maka halallah duit pelaburan kita, begitu juga sebaliknya, sekiranya pelaburan kita dilaburkan ditempat yang tidak dihalakkan syariat, maka tidak halallah pelaburan kita.

    HALAL atau HARAM sesuatu pelaburan itu tidak diukur dari segi SIAPA YANG MENGURUSKANNYA, tetapi yang diukur ialah TEMPAT DIMANA DANA ITU DILABURKAN.

    Maklong, mungkin kita boleh buat perumpamaan begini. Kita simpan duit di Maybank dan setaip tahun dapat keuntungan. Maka kitalah merupakan tuan punya duit itu, duit itu adalah duit kita, dan keuntungan itu adalah keuntungan kita. Cuma yang menguruskan duit kita itu adalah MAYBANK yang dimiliki oleh orang bukan Islam.

    Saya harap penjelasan ni dapat meleraikan segala kekeliruan umat islam tentang pelaburan terutamanya ASB dan juga DANA ISLAM UNIT AMANAH.

    Sekiranya anda inginkan maklumat lanjut atau ada sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya :

    EN. ABD RAHMAN - PAKAR DANA ISLAM UNIT AMANAH YANG SEBENAR
    Perunding Dana Islam Unit Amanah Public Mutual
    019-3067315


    [​IMG]
     
  7. rahmaan

    Newbie

    Joined:
    Mar 21, 2006
    Messages:
    278
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    PERHATIAN PENTING :
    PELABURAN BURSA SAHAM DAN JUGA PELABURAN UNIT SAHAM AMANAH adalah 2 perkara yang AMAT BERBEZA SAMA SEKALI.

    PERBEZAANNYA :
    PELABURAN BURSA SAHAM
    - Ia dilaburkan di Bursa Saham Malaysia secara terus melalui kaunter2 tertentu dengan lot saham individu. (Bukan saham yang dikumpul oleh ramai pemegang saham).
    - Index boleh naik secara mendadak, dan juga boleh turun secara mendadak. (Sebab tu banyak kita dengar, baru je masuk, terus dapat untung, dan ada juga yang kita dengar, baru je masuk, terus rugi, inilah sebabnya... marketnya bergerak secara mendadak, sungguh berisiko). Kalau index jatuh, kita tidak dapat mengawal kejatuhan itu.
    - Mempunyai risiko pelaburan yang amat tinggi - tetapi sekiranya anda suka pelaburan yang berisiko tinggi, ia terpulang kepada anda.

    PELABURAN UNIT SAHAM AMANAH
    - Pelaburan diuruskan oleh Sykt Pengurusan Dana seperi PUBLIC MUTUAL, dan ianya dilaburkan di dalam sesuatu dana melalui jumlah unit saham yang dikumpul oleh semua pemegang saham. (Macam ASB, ramai2 masuk dalam ASB kan, so jumlah duit2 pelabur itu, barulah dilaburkan ke tempat2 pelaburan). Sebab itu ia dinamakan UNIT SAHAM AMANAH - ia dilaburkan daripada duit pelabur2 yang ramai, bukan secara individu. Duit2 yang dikumpulkan dari pelabur2 ini akan dilaburkan oleh PENGURUS DANA (PUBLIC MUTUAL) di kaunter2 di BURSA SAHAM secara terpilih mengikut dana yang dilaburkan oleh pemegang saham. PENGURUS DANA (PUBLIC MUTUAL) adalah merupakan pengurus dana terbaik dengan mendapat 30 anugerah sepanjang tahun 2006.

    [​IMG]

    - Index naik secara beransur-ansur dan turun juga secara beransur-ansur (Sebab itulah pelabur dalam UNIT AMANAH SAHAM ini memang tak akan dapat untung cepat dan tak akan rugi cepat). UNIT AMANAH SAHAM ini adalah merupakan pelaburan jangka sederhana hingga jangka panjang iaitu antara 3 tahun, 5 tahun, 7 tahun dan seterusnya. Maksunya, sekiranya pelaburan kita sudah mencecah 3 tahun, maka kita akan memperolehi keuntungan yang selesa. Sekiranya index jatuh, kita boleh mengawal kejatuhan itu dengan membuat switching dan lock.
    - Risikonya rendah berbanding dgn pelaburan bursa saham yang dilakukan secara terus melalui lot saham individu.

    OLEH SEBAB ITU, DAPAT DINYATAKAN DISINI BAHAWA TURUN NAIK SAHAM DI DALAM PELABURAN BURSA SAHAM AMAT BERBEZA SEKALI DENGAN TURUN NAIK SAHAM DI DALAM PELABURAN UNIT SAHAM AMANAH.

    Kenyataan keuntungan yang saya nyatakan ialah 10% - 20%. Bermakna keuntungannya ialah di antara 10% hingga 20% setahun, tidak tetap, mungkin tahun lepas 14%, tahun ini 18%, tahun depan 15% dan seterusnya. Ia tidak menjamin dividen yang tetap setiap tahun. Tetapi secara purata keuntungan ialah antara 10% hingga 20% setahun dengan syarat pelaburan kita ialah pelaburan jangka sederhana hingga jangka panjang iaitu 3 tahun , atau 5 tahun, atau 7 tahun, dan seterusnya.

    Sekiranya anda memerlukan maklumat lanjut atau mempunyai sebarang pertanyaan hubungi saya :

    EN. ABD RAHMAN - PAKAR DANA ISLAM UNIT AMANAH YANG SEBENAR
    Perunding Dana Islam Unit Amanah Public Mutual
    019-3067315


    [​IMG]
     
  8. rahmaan

    Newbie

    Joined:
    Mar 21, 2006
    Messages:
    278
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Untuk pengetahuan zinedine, dan juga untuk pengetahuan semua umat islam di Malaysia, sebagaimana yang kita ketahui, PNB adalah merupakan tempat pelaburan bagi ASB. Mungkin ramai yang tidak mengetahui, dan saya rasa tanggungjawab untuk memberitahu kepada semua yang belum mengetahui, bahawa PNB adalah merupakan pemegang saham di SYARIKAT HAP SENG CONSOLIDATED BHD . Sebanyak 76,555,492 jumlah saham yang dilaburkan oleh PNB di dalam syarikat tersebut. SYARIKAT HAP SENG CONSOLIDATED BHD adalah pelabur KEDUA TERBESAR dalam CARLSBERG BHD sebanyak 39,326,250 unit sesaham.
    (Sumber : Bursa Saham Malaysia)

    Penglibatan PNB (Kerajaan) melalui pelaburan ASB, NYATA TERLIBAT di dalam saham-saham arak secara langsung dan juga secara perantaraan.

    Maka oleh sebab yang demikian, pelaburan ASB ini jelas tidak halal dari segi syariat Islam kerana terlibat di dalam pelaburan arak.

    PERBANDINGAN :
    Seseorang pelabur berhak untuk mendapatkan prospektus, statement dan keterangan terhadap setiap saham yang dilaburkan di dalam pasaran Amanah Saham. Berapa orang di Malaysia yang sudah atau pernah membaca prospektus ASB? Kemana duit kita dilaburkan? Siapa penasihat syariah mereka? Siapa pemegang amanah mereka? Adakah kita pernah membacanya atau mengetahuinya?

    Menjadi kewajipan setiap umat islam mengetahui ke manakah arah setiap duit pelaburan yang kita laburkan, kerana kita akan disoal di hari akhirat tentang harta kita, dimanakah ia dibelanjakan? Sekiranya selama ini kita semua tidak tahu, tapi sekarang, kita sudah tahu, patutkah kita terus berdiam diri? dan membiarkan pelaburan kita terlibat di dalam perkara-perkara maksiat? Tepuklah dada, tanyalah IMAN.

    Dan menjadi kewajipan kita juga untuk memberitahu saudara2 kita yang lain yang belum tahu mengenai perkara ini. Bagi saya, saya telah jalankan kewajipan saya untuk memberitahu, segalanya terpulang kepada anda.

    Ia, sama sekali berbeza dengan DANA ISLAM UNIT AMANAH PUBLIC MUTUAL dimana segala dana islamnya dilaburkan ditempat yang dihalakan oleh syariat. Ia mempunyai prospektus, yang menyatakan segala aliran pelaburan. Segala keterangan terperinci boleh dibaca oleh setiap pelabur Dana Islam ini mengenai tempat yang dilaburkan, penasihat syariah, pemegang amanah yang mengawal pelaburan dan sebagainya.

    Bagi yang belum pernah membaca prospektus DANA ISLAM UNIT AMANAH PUBLIC MUTUAL ini, saya boleh beri kepada anda dan anda boleh baca dan nilaikannya sendiri dengan pemikiran yang waras. Dan pelabur juga dinasihatkan untuk membaca prospektus terlebih dahulu sebelum membuat pelaburan.

    Saya harap penjelasan ni dapat meleraikan segala kekeliruan anda dan juga umat islam keseluruhannya tentang pelaburan terutamanya ASB dan juga DANA ISLAM UNIT AMANAH.

    Sekiranya anda inginkan maklumat lanjut atau ada sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya :

    EN. ABD RAHMAN - PAKAR DANA ISLAM UNIT AMANAH YANG SEBENAR
    Perunding Dana Islam Unit Amanah Public Mutual
    019-3067315


    [​IMG]
     
  9. tazamfn

    Newbie

    Joined:
    Jun 7, 2006
    Messages:
    631
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    :D terima kasih ngan penjelasan saudara....saya faham :D
     
  10. zinedine

    Senior

    Joined:
    May 3, 2006
    Messages:
    939
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Encik rahman.. saya harap encik rahman dapat jadikan tajuk forum ni tempat utk kita bertukar2 ilmu pengetahuan, maklumat & pengalaman dlm bidang pelaburan. Ok tak?. sebagai org yg berpengalaman sy rasa en.rahman mesti dpt beri penerangan lanjut & terperinci pasal bidang2 yg berkaitan dgn pelaburan nih. Apa yg halal, apa yg haram, camner proses pelaburan tu dibuat. Bolehlah kita ahli forum ni belajar dari en.rahman. Bagi saya,ini satu peluang baik utk ahli2 forum di sini & saya juga utk belajar apa2 pasal pelaburan. Penerangan yg en.rahman beri sblm ni memang jelas. Harap en.rahman dpt bantu kita ahli2 forum di sini jika ada kemusykilan.
     
  11. rahmaan

    Newbie

    Joined:
    Mar 21, 2006
    Messages:
    278
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    ما في أي مشكلة يا زيندين فاسئلوا أهل الذكر إن كنتم لا تعلمون

    EN. ABD RAHMAN - PAKAR DANA ISLAM UNIT AMANAH YANG SEBENAR
    Perunding Dana Islam Unit Amanah Public Mutual
    019-3067315


    [​IMG]
     
  12. iep

    iep
    Newbie

    Joined:
    Mar 6, 2007
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    sekurang2nya kita faham n jelas bahawa ada unit amanah yg menjurus ke arah pelaburan berteraskan syariah...

    Saya dah melabur dalam P.Ittikal.:)
     
  13. Abooain

    Senior

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    756
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Alhamdulillah, pelaburan semacam ini yg kita perlu kita bantu, nampaknya alternatif pelaburan dah ada utk umat Islam melabur. sebenarnya permasalahan ASB ni dah lama diperdebatkan bahkan sudah jelas hukumnya cuma didiamkan shj. Majlis Fatwa Selangor dan Majlis Fatwa Kebangsaan dah bincang hal ini dan hukumnya memang tidak boleh cuma tidak diwartakan aja. Jadi sekarang ni tak ada alasan lg le utk kita berdalih dgn alasan tak ada pelaburan halal atau Islam. Nah, skrg dah ada malah pakar-pakar ekonomi Islam spt En.Rahman dah ada, sebarang permasalahan boleh rujuk pd dia.

    Boleh Rujuk Sini
     
  14. iep

    iep
    Newbie

    Joined:
    Mar 6, 2007
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    betul tu,

    Sekurang2nya kita tak bergelap tentang amanah saham berteraskan syariah.

    En RAhman,teruskan usaha mendidik masyarakat tentang pelaburan betul yang menepati prinsip syariah.
     
  15. Hamirul

    Senior

    Joined:
    Mar 22, 2007
    Messages:
    754
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Betul tu, kita harus menyokong pelaburan berasaskan syariah.. lagipun dividen ke atas pelaburan iaitu di antara 10%-20% sebenarnya cukup tinggi :)
     
  16. eyu_kolexi

    Newbie

    Joined:
    Nov 2, 2006
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Emm hari ni saya telah keluarkan separuh baki dari ASB huhu...
    tup2... bru lak terbca posting ni.... OK laa tu...sbnarnya sya jrang berjumpa dlm sestu forum yg mbincangkan ttg ASB ni...Ok laa tu..harap2 byk lagi ulasan2 yg lebih meyakinkan ahli2 diforum ini..

    *Sekiranya berminat utk pelaburan public mutual ni mcm mn caranya...??

    *Nak tanya ada sapa2 tau psl pelaburan UnitTrust....?? sapo2 leh komen...:) :)
     
  17. power

    Newbie

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Messages:
    276
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    huhuhu...bagus.

    makin ramai org Islam yg terlibat dalam dunia perbankan dan pelaburan.

    Ini adalah satu tindakan yg sangat mulia. dapat memberi panduan dan tunjuk ajar kepada umat Islam dan menjauhkan diri daripada perbuatan2 dosa.

    Aku tabik triple spring.

    shukran walhamdulillah
     
  18. swisscash4u

    freshman

    Joined:
    Apr 1, 2007
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    adakah konsep yg di bawa oleh Public bank Mutual ni, sama konsep dengan pelaburan yg di buat oleh swisscash?

    adakah benar ia pelaburan 100% secara online, atau ia sekadar pelaburan seperti ASB?

    www.swisscash4u.biz
     
  19. ramzy0

    Senior

    Joined:
    Feb 17, 2007
    Messages:
    1,619
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    skim cepat kaye----->swisscash
     
  20. zinedine

    Senior

    Joined:
    May 3, 2006
    Messages:
    939
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Public Mutual -> pelaburan di alam nyata, beroperasi di pejabat nyata, anak syarikat Public Bank Berhad, disahkan oleh Bank Negara Malaysia, disahkan halal & berlandaskan syariah oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti (SC), ada surat agreement, dokumen, prospektus lengkap, bukan skim cepat kaya, sbg tmpt utk pelaburan di masa depan, tak menjanjikan pulangan yg tinggi selama setahun & tidak mengarut-ngarut tapi pulangan yg diberi adalah munasabah.
    http://www.publicmutual.com.my

    Swiss Cash -> pelaburan (peleburan) duit di alam siber, 100% di alam siber, sebuah pelaburan skim cepat kaya di internet yg diharamkan oleh ramai mufti Malaysia, tiada pejabat yg jelas, bukan sebuah syarikat pelaburan yg jelas, tidak disahkan oleh Bank Negara Malaysia sbg sebuah institusi pelaburan antarabangsa yg diiktiraf, tiada surat agreement yg jelas, tiada dokumen, tiada prospektus lengkap, orang yg join kena menaja orang yg di bawahnya utk menambahkan dividen (kononnya), HYIP haram di internet, pelaburan yg tidak jelas dan tiada majlis penasihat syariah sendiri, menjanjikan pulangan yg tinggi 300%, ada unsur riba (riba ni bermacam jenis, kalau x faham kena belajar jenis2 riba).

    Memang betul semua pelaburan ada risiko tapi kita sbg manusia yg ada akal, kita kenalah berfikir apa jenis risiko yg kita sanggup hadapi. Adakah senang2 kita nak bagi duit/leburkan duit kepada orang lain sedangkan kita dah kumpul lama duit tu? penat2 keje kumpul duit kemudian dileburkan di skim cepat kaya pelaburan internet? adakah itu satu sikap berani menanggung risiko yg bijak? itu bukan bijak, tapi b*****.
     
  21. eches83

    Senior

    Joined:
    Nov 6, 2006
    Messages:
    530
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Nyata, terang lagi bersuluh :D
     
  22. Hamirul

    Senior

    Joined:
    Mar 22, 2007
    Messages:
    754
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Saya baru klik kat link tu tapi kluar msg nie:

    The requested URL /v1/index.php was not found on this server.

    Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request :(
     

ibeli4u

Share This Page