pasal vemma

Discussion in 'Sembang Umum' started by ummi_ubaidah, Jun 28, 2009.

Share This Page

  1. ummi_ubaidah

    freshman

    Joined:
    Jun 28, 2009
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    salam semua,sy br join WC ni..sj nak cari kwn yg blh ajak b'bincang.anyway sy nak pendapat sesiapa sj ttg vemma. p'soalannya betulkah vemma ni bisnes mlm online yg menepati dr hukum syarak? klu blh tlg rujuk mana2 penerangan dlm agama bkenaan bisnes ni.bukan apa,risau tgk byk org melayu yg dah join,kata mrk vemma ni bis halal tp cuba check betul2...harap ada yg blh bantu sy leraikan k'kusutan ni..
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. Anas Asarani

    Senior

    Joined:
    Jun 24, 2009
    Messages:
    1,457
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 1 / -0
    kene kaji betul2 ni...setau saya ramai je yg join. marketing die pakai email. kite cume bayo je. pastu duk diam n tgk duit masuk. sy pn cbape phm cmne sistem die jalan.
     
  5. usahawanebay

    Newbie

    Joined:
    Sep 12, 2006
    Messages:
    1,092
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Tak perlu buka topik baru..dlm ni dah ada berjela-jela dah pasal vemma..search saje.

    rajin2 skit buat carian..
     
  6. ummi_ubaidah

    freshman

    Joined:
    Jun 28, 2009
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    sorry sya org baru jd x tahu mnahu sgt psl selok belok WC ni.dah cari tp cuma jumpa 2 sj.klu x x pyh la sya buka topik ni lg.klu ada sesiapa yg yakin 100% vemma ni sah dr hukum syarak TOLONG bgtau sya. penting ni sbb klu la btl sangkaan sya maka ramai la org melayu yg kena tipu oleh vemma nu..
     
  7. sayyed86

    Newbie

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    vemma halal
     
  8. Booz

    Newbie

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    1,302
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    setahu i otai Vemma yang top di Malaysia ini juga seorang Melayu, so jangan bimbang.
     
  9. faezil

    Senior

    Joined:
    Oct 2, 2007
    Messages:
    6,951
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    thread ni dah lama dah... TT pun aku rasa dah lama tak muncul...

    Apapun .. jika kita rasa syak... mesti berdasarkan sesuatu perkara yang kukuh. Cthnya, tak setuju dengan sistem pemasaran kerana begini begini.

    Bukannya sekadar syak secara rambang... tengok ramai orang join.. terus sangka ramai yang kena tipu.

    Maka seharusnya TT bertanya secara khusus... bukannya bertanya secara umum....
     
  10. sayyed86

    Newbie

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    assalamualaikum buat ummi

    di sini, biar saya terangkan sedikit sebanyak ttg vemma. first, vemma ni ada produk, dua dia amalkan sistem MLM.
    MLM yang haram adalah MLM yang tiada produk dan produk yang ada juga haram. vemma ada produk. kita sebenarnya menjual produk. kalau ummi kata MLM ni pyramid, betul kata ummi. tp ummi perasan x, piramid ni wujud d mana2, tempat keja kita, dsb. contoh d tempt keja kita, ada CEO, manager, exec, staf. CEO ni kita leh anggap sbg org buka network baru, manakala yg selebihnya org bwh. org bwh xleh potong income CEO, malahan income CEO meningkat kerana wujudnya tenaga keja, samalah cam skim cepat kaya dsb, duk je dpt duit.

    dlm vemma, kita kena keja kuat cari downline, bukan letak duit trus duduk je, itu haram la 2 kan??? :)

    dlm vemma juga, kita leh potong income upline kita.



    ummi juga leh rujuk blog saya vemma86.blogspot, dlm blog saya, ada saya selitkan perbincangan dengan ust anuar salleh, org kuat takaful islam mengenai MLM, mudah2han ummi dapat lebih input d sana. satu lagi, untuk kita menyatakan MLM ni haram atau x, ia mesti legal. di negara kita, sebarang MLM company mesti berdaftar under akta jualan lansung 1963 kalau x biz 2 HARAM, potensi kena tipu lebih mudah dan anytime kerajaan leh bekukan aset syarikat tersebut. Vemma berdaftar under akta jualan lansung 1963.

    di dalam vemma, transaksi online. kenapa begitu?? ok dalam MLM, salah satu punca org kena ipu adalah apabila wang diserahan terus kepada upline, maksudnya wang pendaftaran dsb. di sini, dlm vema, duit terus masuk ke admin, SELAMAT BUKAN?

    kenapa org kata vemma ni haram, scam, penipu dsb? ok biar saya terang pada ummi, pertama sekali, org cakap cam2 sebab mereka menemui kegagalan bila buat vemma. vemma ni kena kerja keras, macam saudara anas seperti di atas ckp, letak duit diam je, mana leh cam2, letak duit, kena jalan, baru duit masuk. yang kedua, org kata vemma ni penipu sbb x phm sistem, n dengar org len kata penipu, dia pun menghebat sama, huhuhuhuhu klaka org camni :p

    so, saya harap diskusi kita dpt ubah pemikiran ummi, saya sekadar hamba allah ingin membantu. ada apa2, leh email saya b_boymill@yahoo.com, atau sms saya di 0195753537.

    wallahualam.

    assalamualaikum
     
  11. sayyed86

    Newbie

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    salam buat anda anas

    sebenarnya begini, betul sistem vemma menggunakan perniagaan online iaitu marketing pakai email

    tp harus diingat di sini, kalau kita bekerja keras, baru dapat duit, kalau kita duk diam mmg xdpt apa, n barulah akan lahir 'virus vemma' yang baru di mana org yg buat camni(letak duit n duk diam) akan sebar pd yg len kata vemma ni scam dsb. internet ni cuma medium ja, nak buat vemma, bnyk g medium, barulah berjaya... hehehehe....

    wallahualam, trimas

    assalamualaikum
     
  12. jiheccc

    Newbie

    Joined:
    Dec 13, 2009
    Messages:
    248
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    assalamualakum......

    Saya nak respon sikit pasal topik yang dibincangkan. Saya adalah bekas peserta vemma yang bayar pakej paling murah iaitu 3 bulan. saya telah menyertai seminar vemma ni beberapa kali dan produk yang dijual adalah produk yang berasaskan kesihatan. Ia seperti produk-produk lain yang dijual dipasaran cuma cara pemasarannya lebih advance berbanding dengan yang lain. Ia adalah MLM. Kalau anda minat MLM anda boleh teruskan. Saya dulu peringkat awal saya tak tahu ia MLM. Soal hukum disini tidak timbul kerana produk yang dijual bukan memudaratkan kesihatan.
    kita ambil contoh orang jual gelang magnet. peringkat awal laris macam pisang goreng tapi lama-kelamaan kita lebih percaya kepada gelang daripada pencipta kita sendiri. JANGAN MARAH.....
    Saya telah beralih perniagaan kepada bisnes ebook kerana ia lebih mudah dan tidak perlu pergi mana-mana. duduk dalam rumah tulis je buku apa yang anda nak tulis.
    kalau MLM ni semua ayam, lembu, ituk kalau boleh diorang nak promosi.
    Anda boleh berjaya dengan jika anda buat dengan betul dan anda orang yang ada duit banyak. kalau ada duit ciput-ciput janganlah. MEnghabiskan duit sahaja nanti.

    Sekian terima kasih

    jiheccc@ Cikgu Zarihan
    www.rahsiasisteminfoproduk.com
     
  13. suhaida shoppe

    Newbie

    Joined:
    Oct 25, 2011
    Messages:
    148
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    btol tuh.saya selalu dapat pasal program vemma ni tp saya ignorekan jer.baik jual produk yang kiter btol2 tau dan rasa halal dengan mata pencarian kiter
     
  14. IncomeMasyuk

    freshman

    Joined:
    Nov 30, 2011
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    tak prlu kusut ummi....lain org lain cara berfikirnya... VeMMA ni mmg dh ada certificatenya sendiri... sesiapa yg dh joint pasti tau.. disebabkan dh ada doc yg meyakinkanlh mereka joint. kalau tidak, masakan ramai org malaysia yg mencuba business online ni kan..
    kalau nk dikaji sedalam2 nya tentang sesuatu kejadian tu, sampai bila2 pn x sdh...yg penting sblm terjebak dgn sesuatu prlu berfikir dl. mcm sy kata td, ln org lain cara berfikirnya...Mgkn Ummi xstuju, tp org ln stuju... ada dorg kisah?
     
  15. IncomeMasyuk

    freshman

    Joined:
    Nov 30, 2011
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    suhaida xcuba lg...sebab tu kata begitu...
    cuba dulu baru tau, dh tau pasti mau..:D
     
  16. sitiworld88

    freshman

    Joined:
    May 25, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Sesiapa sahaja yang nak tahu mengenai vemma, boleh hubungi saya. Nak tahu vemma ni betul ke? Vemma ni tipu ke? Vemma ni produknya halal ke? dan apa-apa aje lah pertanyaan yang berlegar di kepala tu..boleh hubungi saya

    Saya juga dulu sama macam anda semua. So, saya mmg paham dan amat amat paham.

    Saya dah buat vemma ni tiga tahun lebih dah. Saya bermula kerana nak belikan produknya. Untuk jaga kesihatan mak ayah. Memandangkan produknya mmg bagus dan doktor pun recommend, so saya beli vemma ni. Rupanya , bila beli vemma, kita otomatik jadi ahli dan berpeluang buat bisnes jika hendak. Alhamdulillah. Tiada penipuan dlm vemma ni. Vemma ni bisnes sebenar. Produk halal. Everything di buat secara proper. Berdaftar. Ada sijil kementerian kesihatan, sijil halal. Tiada penindasan. Pasal hukum MLM ni pun ada di terangkan di laman Jakim. Carik la.

    Kebanyakan org yang mengganggap penipuan tu, sebab mereka tidak paham. Kebanyakannnya beranggapan vemma ni skim goyang kaki dapat duit. Kalo goyang kaki dapat duit..itu mmg sah di ragukan halal haram nya...sebab tiada usaha. Vemma ni bisnes sebenar. Kita ada system yang banyak membantu kita untuk buat biz ni.

    Saya harap penerangan ikhlas saya ni menjawab sebahagian dari persoalan anda.

    Salam.

    Siti Hajjar Abdul Majid (carilah saya di facebook)
     

ibeli4u

Share This Page