1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Nasihat kawan kepada seorang kawan (Oh, yakinkan dia!)

Discussion in 'Motivasi & Inspirasi' started by Luqman-S, May 28, 2010.

Share This Page

  1. Luqman-S

    Newbie

    Joined:
    Dec 16, 2006
    Messages:
    890
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Saya harap betul tempat 'motivasi & inspirasi' ni..

    Baik, begini ceritanya. Sebenarnya masih ramai lagi
    ragu-ragu malah tak percaya tentang perniagaan internet ni.
    Perkara ni berlaku pada saya..ketika mana saya nak bukak forum WC
    ulang, saya bukak forum WC ni, BUKAK JE..
    luqman
    Adalah seorang mamat ni (kawan saya la..) die tegur,
    "Eh, ko ni jangan percaya sangat dengan duit2 internet ni.."
    - die berkata selepas die nampak 'WangCyber' ni.

    Saya jawablah, ini forum da~~ mungkin dia tak percaya lagi..
    saya tunjuk paypal saya..silent. (takde la banyak, tapi boleh la..)
    luqman
    Akibatnya, saya pun segan2 nak bukak forum WC secara terbuka! huhu..(sampai ke situ ye..)

    Baik, ada pulak sorang mamat ni..(bukan mamat tadi, ni mamat lain)
    dia pandai buat web html/css, wordpress theme pun pandai! (die selalu bace tutorial)
    design banner dan sikit2 grafik punye kerja. (budak multimedia)
    tapi sayangnya dia tak pandai nak buat duit melalui kerja2 tersebut..
    (mungkin dia tak jumpa WC lagi kot, entahla.. MUNGKIN SEBAB KES 1 tadi kot..)

    Ha, dia pernah dengar adsense dan tau cara nak jana pendapatan dari adsense..
    tapi sayangnya...
    Dia hanya pandai buat web adsense je.. tapi tak pandai promote.
    Sebab apa tak promote? SEbab die tak yakin..
    "ade ke orang nak baca blog aku ni?", "kalau aku letak kat digg, sape lah nak baca.."

    Hai..saya pun kata.."aah, betul gak." (haha! pematah semangat aku ni!)

    Jadi, saya mintak warga WC bagi la ayat camne nak yakinkan bahawa kerja2 die tu
    boleh menjana pendapatan.. boleh la dia dapat income walapun sikit~

    Thanks.
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. ryan

    Newbie

    Joined:
    May 22, 2009
    Messages:
    111
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    nak yakinkan member yang pandai design tu ke?
    Aku kongsi cita skit.. ni kisah time aku study dulu. Aku tinggal serumah dengan budak web designer. Mmg kemahiran dia pada design web saja. Gaji dia cukup makan. Apa yang aku buat, aku postkan di forum lowyat tentang kemahiran member aku ni, dan kasi contoh web yg dia dah buat and contact number. Dalam bulan pertama, job sampingan dia ja dah sama macam gaji.

    Dia mmg rajin, siang malam buat web. Mmg minat katanya. So, aku nasihatkan dia register di getafreelancer.com and bid job kat sana. Dengan kemahiran and harga yang dia tawarkan, dia banyak dapat job. Skrang ni.. boleh cakap agak selesa.

    Berbalik pada kes kawan ko, aku rasa elok ko tunjukkan jalan pada kawan ko, tolong dia earn dulu. Lepas tu mmg keyakinan tu datang sendiri (dah terbukti la kan). Kawan aku skrang, dah ada team design sendiri. Nampak macam income utamanya dari internet. Alhamdulillah.

    Ramai yang takot dengan "duit internet" ni mungkin sebab selalu terdedah dengan iklan tah hapa2. Duit senang, cepat kaya and so on. "Pertahanan diri" pon jadi tinggi melangit, and kalo orang sebut ja "duit dari internet" automatik otak dia rejek. Tapi kalau dah start earn, dah nampak camna internet boleh membantu dorang. Inysaallah.. keyakinan datang sendiri.
     
    #2 ryan, May 28, 2010
    Last edited: May 28, 2010
  5. PinguSpy

    Senior

    Joined:
    Jan 7, 2007
    Messages:
    7,344
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    aku selalu sembang ngn membe aku....
    1 melayu dulu x percaya..skang percaya...
    1 lg melayu bersungguh2 nk suh aku ajar...
    1 lg cina bersungguh gak nk belajar... n suh aku ajar...

    tp aku ckp aku malas... kalau nk masuk WC
     
  6. zakeri

    Senior

    Joined:
    Oct 20, 2008
    Messages:
    4,811
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    ko tolong promote site adsense dia... hhhahahaha.....
     
  7. Luqman-S

    Newbie

    Joined:
    Dec 16, 2006
    Messages:
    890
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    promote site adsense? hoho..tak boleh..
    sebab saya punye adsense pun ntah ape2..haha..
    tu sebab jadi pematah semangat.. :D
     
  8. faezil

    Senior

    Joined:
    Oct 2, 2007
    Messages:
    6,951
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    Semua ni gara2 himpunan program jana wang yang mengarut tu la...

    Bila membidas sesuatu program mengarut, mula ada suara2 sumbang

    - tak boleh tengok orang melayu senang
    - tak nak join sudah, kitorang tak paksa
    - program ini menyusahkan jualan produk anda ke ?


    dan bermacam2 lagi ayat2 ba****g

    Tapi tengok la.... kerana program2 jana wang yang mengarut ni, imej perniagaan Internet menjadi buruk dan busuk.

    Kalau tak dikawal, IM bakal jadi seperti MLM..... bila sebut je MLM... semua orang lari lintang pukang, kaitkan dengan benda negatif dan melanggar syara'... sehingga terpaksa lantik pegawai syariah utk meyakinkan orang... sedangkan perniagaan lain tak perlu pun pegawai syariah...nampak sangat imej MLM terlalu serong.

    Jangan sampai nanti nak jual ebook, web service pun kena lantik pegawai syariah jugak.... haru beb
     
    #6 faezil, May 28, 2010
    Last edited: May 29, 2010
  9. KhairulMN

    Newbie

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    1,249
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kalau bab keyakinan ni... mmg payah nk ckp. tapi, cara sy motivate student2 dulu, sy suruh mereka cari apa kepakaran mereka. kalau da ada kepakaran (mcm member TT), sy akan tanya, "Kau rasa kau confident tak dengan kaunye skill ni?"

    Org yg yakin sket akan ckp, "Okay2 ah..tapi kalau besar2 nye project aku takut nak amek. Lagipon, blog aku ni sapa nk baca. Tul tak?"

    Jawapan mcm tu selalu sy terima. dan jawapan saya? "Okay beb, kita try sama2. kalau tak try, kita tk tahu. bukannya payah pon. kau da ada skill..aku pon da ada skill. Yg penting kene cuba."

    Lepas tu datang tahap, "pendapatan ciput dari adsense, so malas nak teruskan"

    sebelom datang sindrom ni, bagi contoh Mi Siput yg laris dijual online. Kalau da mi siput bole jual online, apa lagi dia yg da mmg ada kemahiran? Kalau tak tahu cara, boleh belajar dan sama2 belajar. tk rugi kalau belajar. :)
     
  10. alfirus

    Newbie

    Joined:
    Jul 24, 2006
    Messages:
    1,019
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Kawan TT ade kepakaran buat web dan design yerk? Kalau dia pandai dynamic web, aku nak hire dier.

    Aku adalah sama dengan kawan TT. aku dah buat kerje sendiri nak masuk 6 bulan. Dibawah adalah pendapatan kasar aku

    Bulan 1 = 0
    Bulan 2 = 250
    Bulan 3 = 580
    Bulan 4 = 1800
    Bulan 5 = 400
    Bulan 6 = 13 000
     
  11. ice_cube

    Newbie

    Joined:
    Jul 10, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    hebattt!!!
     
  12. Imabiz

    Senior

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    13,613
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    join la TEPI imabiz... imabiz bagi percuma je teknik... kat internet nie.. promosi adalah amat penting.. kalau tak pandai seo... huhu...
     
  13. alfirus

    Newbie

    Joined:
    Jul 24, 2006
    Messages:
    1,019
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    --off topic--
    laju jer imabiz nieh... heheheheh... lame tak on sini sebab kebzan. imabiz sihat?
     
  14. bluedianthus

    Senior

    Joined:
    Sep 1, 2009
    Messages:
    1,692
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    kena yakinkan dia..cuba dulu baru tahu...
    bukan semuanya mudah seperti yang disangka..
    asalkan ada kemahuan untuk belajar dengan hati yang ikhlas..
    pasti akan dapat hasilnya..:)
     

ibeli4u

Share This Page