1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Minggu Lepas Sahabat Saya Disaman Jabatan Hasil Tak Bayar Cukai Bisnes Internet

Discussion in 'Sembang Umum' started by johari, Mar 4, 2008.

Share This Page

  1. johari

    Newbie

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    907
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Saya terima hampir 50 private email, pujuk dan rayu agar saya buat semula post kat sini.

    Jadi saya kata, insyallah kalau ada "great story" baru saya akan posting.

    So, hari ini saya ada so huge and very interesting story to publish, ceritanya gini , minggu lepas saya ada pi makan
    kat kedai sahabat saya di Kepala Batas, S.Perai.

    Lepas tu dia ada bercerita tentang dia disaman kerana tak membayar cukai perniagaan di Internet????
    Saya nak tanya kat Moderator, adakah benar kita kena bayar income tax ebiz ni?

    Kalau diikutkan logiknya, memanglah kena sebab itu adalah perniagaan so let the Moderator give explanation>

    Tq:cool:
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. Adnin

    Senior

    Joined:
    Mar 19, 2007
    Messages:
    1,189
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Tiada cukai sebab tiada akta yang telah dibuat baru-baru ini .

    Akta yang mewajibkan cukai terhadap perniagaan internet tidak ada melainkan cukai perniagaan yang telah diishtiharkan contoh Enterprise dan SDN BHD. Yang ini kena cukai walau apa jua bisnes anda.

    So ada beberapa kemungkinan :

    Kawan anda telah ditipu oleh pihak jabatan
    HOAX iaitu berita palsu
    Kawan anda telah tipu anda
     
  5. TheReds

    Senior

    Joined:
    Jan 3, 2007
    Messages:
    2,375
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Tak jelas ceritanya ni...
    patut explain lebih jelas..
    dia buat biz ape?..
    ade register company ke tak?..
     
  6. hexagold

    Newbie

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    362
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Assalammualaikum,

    Perkembangan terbaru ni, ni first time dengan pasala kena bayar cukai bisnes internet. Cukai pendapatan kot.
     
  7. aku

    aku
    Senior

    Joined:
    Apr 7, 2006
    Messages:
    2,066
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    aku suspect memandangkan dia daftar perniagaan, dia tak bayar cukai pendapatan kot.. :D
     
  8. reezluv

    Senior

    Joined:
    Jun 5, 2006
    Messages:
    4,016
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    erm..tu ar macam en aku cakap tu..mungkin die sudah register company..tu pasal la kot..tapi ape type of business de buat tu?:D
     
  9. usahawanebay

    Newbie

    Joined:
    Sep 12, 2006
    Messages:
    1,092
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Kalau dia ada Nama Syarikat tak kira buat apa bisness pun...lepas tu guna akaun bank atas nama syarikat... itu mestilah kena bayar cukai.....

    kalau setakat buat duit kat internet ni tak der apa2 hal...
     
  10. hexagold

    Newbie

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    362
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Mungkin dia ada daftar syarikat kot
     
  11. johari

    Newbie

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    907
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Dear friend,

    I'm looking ur face for several times and I was thinking is it your real face.
    Cause posting and showing people the face like this.... show ..... the carector behind the scene....
    How about my latest signature... still any comment..
    Anyway thank for everything buddy....:D
     
  12. mansurbiz

    Active

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    1,789
    Likes Received:
    45
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +45 / 0 / -0
    wei asalkan korg ada income yg wajib dicukai (aku x pasti tapi rasanya above RM2,500 sebulan), korg mmg kena bayar. source of income tu sama ada internet ke, part time ke, mkn gaji ke, bonus, hadiah etc yg berupa income, mmg kena cukai.

    jadi kalau korg ada income byk, jgn heboh2. kalau tak maybe korang dpt surat atau ajen LHDN serbu umah korang pd waktu yg tak sesuai (selepas subuh, tgh mlm etc). ni bukan citer tipu, ni cerita kwn aku tax advisornyer experience.

    byk cara ejen LHDN ni detect - akaun bank, pembelian umah, keta atau maybe korg hebohkan drp website, buku, paper etc.

    aku baru je terima cek LHDN RM380 sbb terlebih bayar cukai tahun lepas... hehehe... lupa plak nak cash in...
     
  13. Adnin

    Senior

    Joined:
    Mar 19, 2007
    Messages:
    1,189
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Well, Nice and professional good looking :D .

    Yes, thats my real pict (only one pict like that on earth :D)
     
  14. mansurbiz

    Active

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    1,789
    Likes Received:
    45
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +45 / 0 / -0
    wah hensem jugak rupe paras bro Adnin ni... :p

    ingatkan muke saper la bro amik, rupanya mmg muke betul. kena berguru ni...
     
  15. Adnin

    Senior

    Joined:
    Mar 19, 2007
    Messages:
    1,189
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Yer lah <<< jawapan biasa saya terima :p

    Lain macam jer ayat tu nak saya belanja minum ker ? :D
     
  16. mansurbiz

    Active

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    1,789
    Likes Received:
    45
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +45 / 0 / -0
    aik sape yg belanja ni? sepatutnya sayer la belanja bro Adnin, sbb nak korek ilmu then korek poket kemudian... hihihi
     
  17. Adnin

    Senior

    Joined:
    Mar 19, 2007
    Messages:
    1,189
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Menarik gak rancangan nih :D.

    Saya ada kemusykilan mungkin tak da kena mengena ngan thread , bagaimana kalau PM -ve pada IM cam dia buat dulu kat blogger ?
     
  18. ammarebest09

    Newbie

    Joined:
    Mar 7, 2008
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    huh...korang dah off topic dah nih.. muaz handsome gak.. kalo boleh saya nak berguru jugak ngan pangeran
     
  19. Luqman-S

    Newbie

    Joined:
    Dec 16, 2006
    Messages:
    890
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Huh, jadi kesimpulannya, tak payah daftar ke?
    kalau daftar, lepas tu tak byr tax..habis..~
     
  20. azmitaufik

    Newbie

    Joined:
    Nov 6, 2006
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    hemmm.... aku hutang kredit card banyak, hutangan LHDN tak ada, bisnes internet punya income pun susah nak masuk, adsense ada sikit-sikit je tapi modal keluar banyak.

    kalau LHDN serbu rumah aku, aku bagi statement hutang kad kredit aku dengan resit (email) bayaran domain name & hosting (dekat ribu juga ni).. kalau di congak2, modal keluar lebih banyak dari masuk adale...

    ...berbaloi ke mereke serbu? baik serbu kedai mamak yang buka 24 dan caj 5% service charge... mana diaorang hantar that 5% yang di ambil dari pelanggan... aku rasa ni lagi berbaloi dari kejor bebudak buat internet busines yang tak seberapa macam aku ni...

    korang dah cuba tanya gobala, edmund loh atau Patric Chan ke..?
     
  21. rajaads

    Senior

    Joined:
    May 15, 2006
    Messages:
    1,247
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    Kalo income melebihi 24K setahun, baik declare la..kalo skit skit tu,tak perlu susah susah la..kalo saman pun seratus lebih la..

    tapi kalo biz,24k setahun tu kira skit la sebab banyak benda leh tolak untuk elak cukai mcm insurans,buku,bil bil & segala macam yang leh tolak cukai..korang pandai pandai,tanya accountant/ penasihat kewangan anda..

    saya tak declare pun lagi,huhuhu..biasanya syarikat enterprise, LHDN tak pandang sangat..Kalo sendirian berhad,wajib declare..

    saya pernah tanya kawan saya kat LHDN pasal cukai biz enterprise ni, dia cakap jangan risau sangat sebab lepas 3 tahun baru diorang minta statement sebab diorang paham kalo enterprise adalah kecil kecilan je & 3 tahun adalah masa untuk survive..kalo lepas tu kena stand by la kalo diorang mintak..

    takde orang wat ebook pasal cukai ke? Ada demand tu..:p
     
  22. smartusaha

    Active

    Joined:
    Dec 8, 2005
    Messages:
    3,780
    Likes Received:
    38
    Trophy Points:
    48
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +40 / 0 / -0
    A'aa.. Buat ebook bertajuk "Bagaimana Nak Lari Dari Cukai Pendapatan". :p

    Untuk maklumat lanjut pasal cukai ni, boleh rujuk di laman web LHDN:

    Selamat Datang ke Laman Web Rasmi Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia
     

ibeli4u

Share This Page