Masalah Bina Form Di Website

Discussion in 'Ada Sesiapa Yang Tahu...' started by budak69, Jan 27, 2008.

By budak69 on Jan 27, 2008 at 11:24 AM
  1. budak69

    Newbie

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Salam sejahtera,

    Saya masih mempunyai pertanyaan berkaitan dengan bina form di website sendiri. Berikut soalan-soalannya:

    1. Ketika membina form, ada dua jenis kod yang perlu ada iaitu 'code.html' dan 'code.php'. Persoalannya, di mana sepatutnya saya pastekan code tersebut. Adakah saya perlu pastekan kedua-dua jenis code tersebut di halaman yang sama? atau saya perlu pastekan di halaman yang berbeza? Masalahnya, bila saya tekan button 'submit' apa yang muncul hanyalah webpage not found.

    harap rakan-rakan boleh jelaskan. apakah langkah yang sepatutnya saya lakukan agar apabila saya tekan button 'submit' di form ia dapat berfungsi dengan baik (*dapat menerima nama dan email pelawat).

    terima kasih
     
  2. Loading...


Tags: this article has not been tagged

Share This Page

Comments

Discussion in 'Ada Sesiapa Yang Tahu...' started by budak69, Jan 27, 2008.

    1. starline
      starline
      Kalau nak dapatkan email orang better guna autoresponder.Untuk lebih puas ati dan terjamin guna autoresponder berbayar cam Getresponse

      Walaupun tak pernah guna tapi produk autoresponder berbayar ni lebih baik sebab ramai IM Malaysia terutamanya guna servis ni dan mereka berpuas hati.
    2. kodin
      kodin
      boleh tak saya tgok code.html & code.php awak? pastekan kat sini saya tgok..
    3. riden7
      riden7
      comni budak69... form buat kat code.html & process dia buat kat code.php

      tp boleh juga di buat pada satu file pada code.php sahaja...

      pada form jgn lupa letakan action form tu bila submit kemana?... kalau tak set mmg la "webpage not found"
      Code:
      <form method="POST" action="code.php">
      contoh
      code.html

      Code:
      <form method="POST" action="code.php">
      <p>nama:&nbsp;&nbsp; <input type="text" name="nama" size="20"></p>
      <p>alamat: <input type="text" name="alamat" size="20"></p>
      <input type="submit" value="Submit" name="B1"><input type="reset" value="Reset" name="B2"></p>
      </form>
      
      code.php
      Code:
      <?php
      
      @$nama = addslashes($_POST['nama']);
      @$alamat = addslashes($_POST['alamat']);
      
      //hantar email
      $pfw_header = "From: $nama\n"
        . "Reply-To: $nama\n";
      $pfw_subject = "test";
      $pfw_email_to = "abc@gmail.com";
      $pfw_message = "testing je\n"
      . "nama: $nama\n"
      . "alamat: $alamat\n";
      @mail($pfw_email_to, $pfw_subject ,$pfw_message ,$pfw_header ) ;
      
      //auto respon email
      $pfw_header = "From: abc@gmail.com\n"
        . "Reply-To: abc@gmail.com\n";
      $pfw_subject = "testing je";
      $pfw_email_to = "$nama";
      $pfw_message = "testing je \n"
      . "\n"
      . "terima kasih";
      @mail($pfw_email_to, $pfw_subject ,$pfw_message ,$pfw_header ) ;
      
      ?>
      
    4. dezign
      dezign
      mmg betol apa yg riden7 tu bg tau.
      asasnya html tu borang yang perlu di isi. dan php tu mechine yang bekerja.

      kalau guna html sebagai form, yang nampak di internet hanya page html sahaja. dan php page belakang tabir. tak nampak

      html (form..isi data) ----> php (meshine..ambik data dari html) -----> hantar data ke ....email (segala butiran html)

      ada juga yang guna satu page tapi guna php, asp, dll.
    5. mesol
      mesol
      try guna dagon design formailer
    6. joerzoe
      joerzoe
      erm..rasa nya dalam blog mdpai bnyak info yng berguna pasal nak wat form ni.
    7. TheReds
    8. hafiz
      hafiz
      kod html tu untuk buat form tu. untuk proses form tu perlukan php. macam ni lah senang. mai biar saya tolong buatkan. bagitau nak yang macam mana. then saya akan tolong buatkan.
    9. pitt
      pitt
      rumitnya guna code2 nih. sbb 2 aku punye ebook x launch2 lg smpai skrg.moral pun dah down.sape2 leh tlg?
    10. Khalif Rizal
      Khalif Rizal
      Boleh beli produk dauz. Memang direkomenkan.
      Lawati muhdfirdaus.com/orderform
    11. madno
      madno
      pm saya.
      saya berikan anda software form builder

    Share This Page

Share This Page