1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Mari kongsi petua menurunkan kadar bacaan kencing manis. Bantu saya :'(

Discussion in 'Sembang Umum' started by aurora ice, Dec 14, 2010.

Share This Page

  1. aurora ice

    Senior

    Joined:
    Dec 22, 2008
    Messages:
    2,204
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Salam..

    Ada siapa2 yg tahu petua bagaimana nak turunkn reading kencing manis tak..?
    Harap boleh la share sama2 ya..

    Begini, ayah sy ada kencing manis..
    Tp dia mmg control, jaga makan minum.
    Tapi tempoh hari dia sakit teruk, since then reading kencing manis main2 kat 15-24.
    risau betul..

    Biasanya bawah 10 ja sebelum2 ni.

    Ada org kata, minum air rebusan kacang bendi.
    Ayah sy dah cuba, tapi tak berhasil

    Sekarang tgh cuba air rebusan daun mengkudu.
    Tak berapa berkesan juga.


    Dah makan ubat hospital, ubat itu ini, pun tak berkesan.

    Harapan sy, kiranya ada sapa2 yg tahu petua, atau ubat2 yg betul2 berkesan,
    sy pohon kongsikan di sini.

    Terima kasih!!
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. nadieyaa05

    Newbie

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    1,669
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    salam bro,

    boleh try minum air teh misai kucing.. 2x sehari.... pagi sekali & malam sekali... :)
     
  5. NazAiman

    Senior

    Joined:
    May 22, 2010
    Messages:
    355
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    aku xde petua menarik tapi aku still dpt doakan semoga ayah ko sembuh. amin
     
  6. mfahmi

    Newbie

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    1,387
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    amalkan buah tunjuk langit....buah ni pahit sgt2..boleh turunkan kencing manis..try la..aku dgr org cakap
     
  7. paklong

    Newbie

    Joined:
    Dec 31, 2007
    Messages:
    4,279
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Mertua saya amalkan , kurangkan makan nasi. makan pil peria dan makan daun hempedu bumi.
    Dia makan juga ubat hospital. sekarang dia kembali cergas walaupon umurnya dah 83 tahun. detox patch juga membantu.

    Satu lagi , doa bro .....subuh dan maghrib

    [​IMG]

    sorry maksudnya tak habis scan..............
     
  8. Farithenterprise Islamik

    freshman

    Joined:
    Oct 12, 2010
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Salam, saya sarankan satu produk stem cell daripada apple liar hasil kajian team dari switzerland. Sepanjang pengguna stem cell ini berpuas hati, saya sendiri dah berbicara dengan anak kepada pesakit kencing manis, yang mana jari ibunya hampir2 tak nampak macam jari. Insyaallah. Kebiasaannya perubahan berlaku selepas 3 hari pengamalan stem cell ini dalam bentuk sachet.

    Call saya sekiranya ingin tahu lebih lanjut. Kepada pesakit kanser juga dialu-alukan. Niat saya nak membantu. Insyaallah. harith-0126317071
     
  9. JenamaOnline

    Newbie

    Joined:
    Mar 21, 2010
    Messages:
    6,548
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Ya kalau tak silap orang kecing manis tak leh makan beras berkanji sangat hehehehehe ... :)
     
  10. nurjannah

    Newbie

    Joined:
    Aug 16, 2008
    Messages:
    611
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Saya bersetuju dengan Kalam. Buah tunjuk langit memang berkesan. Untuk pengetahuan Aurora, ayah sy juga ada kencing manis tahap lebih kurang ayah anda. Bacaan dok main 15 - 25 selalu. Tapi lepas makan buah tunjuk langit, alhamdulillah berkesan. Sekarang bacaan dok main 10 ke bwh..Tunjuk langit ada dlm kapsul. Nak makan buah dia yg original pun ada. Tapi mmg sgt pahit buah dia. Jilat sikit pun dah rasa pahitnya.

    Kalau aurora nak bg ayah cuba ubat ni, saya boleh recommendkan ubat kapsul. Testomoni dari ayah saya sendiri.

    Contoh kes ayah saya lepas makan tunjuk langit. Waktu pagi bacaan kencing manis lebih kurang 13.Lepas makan ubat kapsul tu, bacaan tengah hari turun ke 7.5..

    Actually, bnyk produk tunjuk langit kat pasaran skrg. Kopi tunjuk langit pun ada.

    Tapi, alhamdulillah sehingga hari ni ayah saya dok amalkan kapsul tersebut di samping kena makan berpantang.Kencing manisnya dah berkurang.

    Semoga ayah aurora juga kembali sehat.Insyaallah
     
  11. paklong

    Newbie

    Joined:
    Dec 31, 2007
    Messages:
    4,279
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    inila yang bestnya warga WC ............sangat prhatin dan penyayang. Tahniah semua.
     
  12. aurora ice

    Senior

    Joined:
    Dec 22, 2008
    Messages:
    2,204
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    wahh..
    betul betul.
    terima kasih byk2!!

    skrg sy ada byk pilihan pulak.
    tadi baru pergi beli raja herba.
    kena try yg tu dulu.

    kalau tak jadi, nk try yg lain2 mcm kwn2 kat sini cadangkan.
    terima kasih sebab support dan doa kalian ye :D
     
  13. Hafiz Wasa

    Senior

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Messages:
    1,181
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    kepada aurora ice, saya ada postkan satu perkara berkaitan kenicng manis...diharapkan info berkenaan dapat membantu ayah saudara menguruskan penyakit kencing manis..

    saya disahkan kencing manis..tolong!
     
  14. mindcry

    Newbie

    Joined:
    Oct 27, 2010
    Messages:
    206
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Saya cuba share sedikit perkara mungkin dapat membantu.
    Sedia maklum pesakit kencing manis dinasihatkan kurang makan
    nasi. Why? Karbohidrat berlebihan ditukar menjadi glukosa.
    Secara tidak langsung menaikkan lagi kadar gula dalam badan.

    Jadi perlulah mencari beras yang kurang kanji yang mana ia
    kurang kandungan karbohidratnya. Dua beras yang kurang kanji
    dan mudah didapati dipasaran ialah beras herba poni dan beras
    basmathi. Selain itu boleh juga mendapatkan brown rice tetapi
    ia agak terhad dan harganya agak mahal.

    Basmathi juga adalah beras yang mahal. Oleh yang demikian
    saya menyarankan penggunaan beras herba poni. Mungkin
    orang berkata kos beras akan meningkat kerana harga 10kg
    beras herba poni hampir mencecah RM40. Beras biasa baru
    RM25-RM30. Tapi sebenarnya beras ini apabila dimasak
    kuantitinya agak banyak.

    Kebiasaannya beras biasa sukatan nisbahnya ialah 1:1.5
    iaitu 1 beras dan 1.5 air. Herba poni pula ialah 1:3 iaitu
    1 beras dan 3 air. Anda sendiri boleh bayangkan hasilnya
    tetap sama tetapi pengunaan beras herba poni adalah
    lebih menjimatkan. Begitu juga dengan beras basmathi.

    Apa yang lebih penting, beras-beras ini amat sesuai
    untuk pesakit kencing manis kerana ia bukan sahaja
    kurang kanji tetapi kandungan herba yang akan
    membantu memperbaiki kesihatan. Walaubagaimanapun
    ia bukanlah beras yang dijadikan sebagai ubat. Ia
    digunakan untuk mengurangkan simptom kencing
    manis.

    Kalau ayah orang yang merokok, nasihatkan kurang
    merokok kerana itu mempengaruhi kadar peningkatan
    glukosa dalam darah. Rokok tiada glukosa tetapi
    boleh mengganggu proses penyingkiran glukosa.

    The try herbal remedies. Kawan-kawan banyak
    share jenis herba yang boleh membantu. So biolehlah
    mencuba tetapi pastikan orang tua anda amalkan
    cara hidup sihat khususnya melalui pemakanan.
    Insyallah. Wallahualam.
     
  15. wangxtra

    Newbie

    Joined:
    Mar 26, 2007
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Saya pun sedang amalkan untuk jaga tahap gula dalam badan sbb keturunan ada kencing manis. Kena beringat dari sekarang....

    Amalkan makan buah nam-nam... more detail boleh baca post di blog saya Penawar Kencing Manis

    Selain itu juga, gunakan gula alternatif. Saya syorkan [URL="http://nisvia.toyyibah.com/index.php?ref=wc]NISVIA[/URL] ekstrak 100% dari daun Stevia. 100-200 kali ganda manis dari gula tebu.

    Bila saya ada budget lebih, saya minum [URL="http://tricajus.wangxtra.com]Tricajus....[/URL]
     
    #13 wangxtra, Dec 15, 2010
    Last edited: Dec 15, 2010

ibeli4u

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. sukatan nasi herba ponni tuk peaakit diabetes