1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

macam mana nak dapatkan bentuk badan yang menarik (Lelaki sahaja)

Discussion in 'Health & Fitness' started by spycat, Oct 22, 2010.

Share This Page

  1. spycat

    Newbie

    Joined:
    Feb 11, 2009
    Messages:
    908
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ada x ahli2 dalam wc nih yang rajin pergi gym?
    ada x cara2 yang betul untuk guna besi2 dalam tuh?
     
  2. Loading...


  3. Dr. Peace

    Newbie

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Messages:
    1,732
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    first, nak guna apa? setiap bhgn bdn ada alat yg tertentu nak digunakan utk membentukkannya.. :)
     
  4. spycat

    Newbie

    Joined:
    Feb 11, 2009
    Messages:
    908
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    nak guna benda apa sy pun x taw dan x pasti.
    mula2 pergi gym dengan kawan. dia kata minggu ni main dumbell dulu.
    1 ari saya main gym dekat bukit beruang melaka, main dumbell je memanjang tiba2 ada sorang brader tegur
    cara saya main salah.
    kena buat chest, shoulder dan seterusnya sampai ke lengan.

    adeh, sy pun xtaw nak buat mana 1.
     
  5. fuhhh™

    Newbie

    Joined:
    Dec 5, 2009
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    jgn ada yg sruh beli ebook sudah :D
     
  6. Booz

    Newbie

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    1,302
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    memang ada ebook berkenaan :p setakar kongsi saja mah
    SINI
     
  7. spycat

    Newbie

    Joined:
    Feb 11, 2009
    Messages:
    908
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    dah beli pun beberapa hari lepas...

    ada x yang ambil protein tambahan?
     
  8. mfm84

    Newbie

    Joined:
    Aug 29, 2009
    Messages:
    519
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    salam bro

    saya nak bg nasihat sket

    saya x galakkan bro ambik protein tambahan atau pon hormon

    sebabnya mende tu akan beri kesan pada otot badan dan tulang

    ni saya citer berdasarkan pengalaman saya sendiri

    tgk mber saya ambik protein ngan hormon

    umo br 25 sbb ambik hormon ,dia jatuh sket je,terpelecok kaki dia ada small fracture

    main tanpa ambik mende2 tu lg bagus sbb otot yg terbina tu akan kekal sampai ke tua

    ;)
     
  9. dr_zool

    Newbie

    Joined:
    May 15, 2009
    Messages:
    1,204
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    utk setiap anggote bdn,ade care2 and teknik untk dptkn shape yg kite nak.so,bro pnye target mane 1?
    kaki?tgn?dade?abdomen?

    ni salah 1 web yg ak rse bergune
    http://www.bodybuilding.com/exercises/
     
  10. dr_zool

    Newbie

    Joined:
    May 15, 2009
    Messages:
    1,204
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0

    sorri bro,aku rse dy jatoh tu walo sedikit tp maybe impak beso yg sbbkn dy jadi gtu,jadi maybe xd kaetn dgn supplement yg dy amek.btw,kalu nk bdn beso and ketak2,supp wajeb diambil.kalu hnye bergntung pade meal harian,take too much time
     
  11. fuhhh™

    Newbie

    Joined:
    Dec 5, 2009
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    dah beli, tapi still bertanya? xkan dalam ebook tu tak terangkan?
     
  12. laser

    Newbie

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    2,005
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    bro try pumping 100x..buat la 5-6 kali sehari..

    pumping ni bagus sebab dia akan regang semua otot dari bahu, tangan, dada, abdomen, peha, dan keting..tapi pumping tu kene teknik betul la..pastikan badan straight..jangan bontot naek atas plak atau lutut cecah lantai..haha

    cara ni memang paling berkesan..tak payah keluar modal pon dan ia akan kekal selamanya..

    pastikan pumping sampai lenguh otot² tu semua..masa otot tu macam kejang² sikit adalah masa terbaik untuk bentuk otot..kalau berhenti sebelum lenguh sia² je..awal² memang akan rasa kejang² tapi kene teruskan jugak selagi termampu..tengoklah dalam seminggu dua..mesti rasa ringan je..

    kalau tak boleh nak straight, buatlah 20x pastu stop seminit..pastu sambung lagi 20x..buat la bape banyak pon..

    kalau ikut teori, sebelum nak mula bentukkan otot, kita kene cederakan/koyakkan otot tu dulu..maksud cederakan tu bukanlah pegi tarah dengan pisau..tapi dengan buat latihan..tu yang jadi lenguh² atau sakit otot tu masa mula²..tapi kalau dah sakit pastu terus stop 2-3 bulan, dah elok baru sambung balik, lupakanlah hasrat nak bina otot..
     
  13. spycat

    Newbie

    Joined:
    Feb 11, 2009
    Messages:
    908
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    hui, sy sendiri pun takut nak ambil benda tuh. bukan apa, takut ada kesan masa dah tua2 nanti..


    ingat nak buat badan dan lengan aje.
    thanks bg link tuh, banyak jugak info dalam tuh


    memandangkan sub forum health & fitness ni ada, sy open je la thread ni.


    pumping setakat ni paling jauh boleh pergi 60x non-stop, tp 1 hari 1 set je la sy buat
     
  14. fuhhh™

    Newbie

    Joined:
    Dec 5, 2009
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ebook tersebut xda terangkan pasal ni ka?
     
  15. laser

    Newbie

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    2,005
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    bro satu hari banyak² set sikit..sebab apa kene banyak? kalau sehari 1 set je..bila tunggu esok otot tu dah kecut balik..sama macam bro start dari zero balik bila buat set baru keesokan harinya..so bila buat banyak set..belum sempat yang lama nak kecut, bro dah bina yang baru..jadi setiap kali buat set yang baru, takde la macam start dari zero..
     
  16. fuhhh™

    Newbie

    Joined:
    Dec 5, 2009
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    setuju dgn bro laser,
    bt ja 20x satu set, kalau bt 60 terus, mmglah pnat
     
  17. Likexise

    Newbie

    Joined:
    Apr 18, 2009
    Messages:
    419
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    bli buku mmg bgos....tp kekurangan kita xtau step gerakan sebenar..baik tgk video bro...
    saya cadangkan Muscle and Fitness Training System

    bro dh pernah mkn protein ke bro?
    saya minx maaf kalo saya silap..juz berkongsi..mmg btol, jgn ambil steroid ...kalo g gym nnt mmg ada org jual..mkn steroid nnt otak jadi bengong..bla bengong kita leh wat byk repetition..cpat bsar..dan bla mkn steroid, bdn cepat besar,tp xnormal bro..besar mcm nh..

    [​IMG]

    tp protein penting bro..mau ka bro g gym pas setahun badan xberubah2 jgk?
    badan kita besar bkn sbb repetition tp sbb ckup tidur n cukup protein..bro pilih nk mkn dada ayam atau nk mkn 1 gelas cawan protein?
    kalo xmkn protein,bdn xbesar, cuma xda lemak..nk cth?
    bro leh lihat badan bruce lee...

    [​IMG]

    btol bro..tp utk sementara shj..lepas nh,cth berat badan skarg 60kg...kalo bro wat lagi pumping2 lepas nh, otot xnaik dh..sbb kna tambah beban..sbb tu org g gym..mula dgn ringan, pas2 makin berat...jadi mmg kna g gym..kalo xtambah berat,lepas badan immune,xjadi apa dh...

    kena main smua bro..kalo bdn besar tp kaki kecik nnt jadi masalh jgk..kaki xdpt support berat badan...sakit ape ntah..arthritis ke???
    kalo nk main kena btol2 bro...
     
  18. Likexise

    Newbie

    Joined:
    Apr 18, 2009
    Messages:
    419
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    nh cth video...ikut ja jadual dia..dan follow step dia..

    [video=youtube;Xo37qRzhNCg]http://www.youtube.com/watch?v=Xo37qRzhNCg&feature=related[/video]
     
  19. dr_zool

    Newbie

    Joined:
    May 15, 2009
    Messages:
    1,204
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    mantap ah gmoz
    ko men besi gk ke?
    lame dah men?
     
  20. Likexise

    Newbie

    Joined:
    Apr 18, 2009
    Messages:
    419
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Baru ja bro..badan pon kcik lagi..
    tp xpe,pelan2 kayuh...kena maintain..
    jgn tringin sgt bdn besar, minx badan sihat..
    kena set lam otak, jgn amek steroid..kalo xsabar n nk cpat besar, nnt jadi la bkn2...
     
  21. dr_zool

    Newbie

    Joined:
    May 15, 2009
    Messages:
    1,204
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0

    steroid byk side effect dy.better amek supp yg btol2 seswai.ko xd amek pape?gainer?protein?
     

ibeli4u

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. main gym tanpa makanan tambahan