[Laporan Khas]Kelebihan Dan Kekurangan Menerima Bayaran Melalui Paypal Di Malaysia

Discussion in 'Tips & Panduan' started by matieu, Jun 19, 2011.

Share This Page

  1. matieu

    Newbie

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Apakah kelebihan dan kekurangan PAYPAL dlm menerima bayaran di malaysia?


    Baru-baru ini saya ada melancarkan satu produk yang berupa experimental iaitu dengan menggunakan PAYPAL semata-mata untuk menerima bayaran. Setelah mendapat beberapa orang pembeli, saya telah menilai semula sama ada penggunaan PAYPAL sebagai saluran menerima bayaran di malaysia itu membawa kebaikan atau keburukan kepada bisnes saya.

    Paypal adalah medium transaksi duit digital yang diperkenalkan syarikat Ebay(syarikat lelongan terbesar di internet) untuk memudahkan urusan jual beli di ebay.com. Paypal telah diperkenalkan sejak awal 1998 dan sejak itu ianya menjadi medium transaksi digital terbesar dunia.

    Ciri-cirinya yang memudahkan pembeli mengirim dan menerima wang hanya melalui internet tanpa perlu mendedahkan kad kredit atau kad debit, menyebabkannya menjadi popular.

    Di Malaysia, paypal mulai boleh withdraw duit ke bank tempatan sejak 2009. Oleh itu penulis telah mengambil langkah melakukan satu case study menggunakan paypal sebagai satu-satunya medium transaksi. [rujuk sini]

    Selepas beberapa hari, case study ini telah menampakkan beberapa perkara yang sangat ketara... hmmm nak bg tau ke tak nak?

    ok la alang2 dah ada kat sini, penulis bgtau saja ya.

    Di bawah adalah beberapa pemerhatian yang dapat penulis buat. iaitu:


    ::KELEBIHAN PAYPAL::


    1. duit terus masuk ke akaun paypal
    2. senang nak buat buy now button yang dah set harga bayar siap2.
    3. senang nak buat pembayaran. lepas klik butang buy now, trus masuk ke akaun paypal sendiri dan bayar.
    4. boleh set link download produk auto send kat email buyer



    Setakat ni, dua kelemahan paypal yang paling ketara dpt dikesan iaitu:



    ::KELEMAHAN PAYPAL::

    1. ada fee :( buyer bayar 1usd, seller dapat 0.67usd. selebihnya 0.33usd PAYPAL ambil :(
    2. pembeli selalu keliru, lepas bayar sepatutnya kene tunggu page loading untuk pergi ke download page. tp kebanyakan pembeli akan terlepas part ni. so kene manual send download page.


    :: KESIMPULAN ::

    Penggunaan paypal sebagai medium penerimaan bayaran di malaysia, pada pendapat penulis, masih lagi belum mencapai potensinya yang sebenar. Dari segi fee yang dipotong, iaitu 0.33usd sepatutnya difikirkan penulis dr awal. Mungkin ianya boleh dimasukkan sebagai harga jualan produk. Jika tidak, jangan terkejut jika tiba2 lari bajet disebabkan terlepas pandang kat FEE yang paypal kenakan.

    Selain itu, perlu juga diletakkan dalam website anda sedikit maklumat tambahan untuk meminta pembeli tunggu sampai page loading untuk mendapatkan download page selepas pembayaran dibuat di paypal.

    Kepada mereka yang nak berjinak2 menggunakan paypal semata-mata kerana ianya autosend link download, bolehlah pertimbangkan beberapa kelemahan yang telah penulis highlightkan di atas.

    Sekian.

    TQ kerana membaca sampai habis.



    - Matieu Magic
     
    • Like Like x 2
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. Kasimo Aloi

    Senior

    Joined:
    Feb 7, 2007
    Messages:
    5,330
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    takde cara nak elak fee tu ka?

    aku ada tgk SS yang takde fee....
     
  5. fuhhh™

    Newbie

    Joined:
    Dec 5, 2009
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Cara nak elak fee, pilih Personal Payment sewaktu nak transfer fund tu,
    JANGAN pilih Online Payment.
     
    • Like Like x 2
  6. bertong

    Newbie

    Joined:
    May 30, 2010
    Messages:
    3,367
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    aku lom pernah guna paypal ni..tak tau le benda2 ni
     
  7. Kasimo Aloi

    Senior

    Joined:
    Feb 7, 2007
    Messages:
    5,330
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    boleh buat "buy button now"
     
  8. fuhhh™

    Newbie

    Joined:
    Dec 5, 2009
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    • Like Like x 1
  9. ibnujusup

    freshman

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    rujuk ini gak bro...


    techguidefortravel.com/2010/10/05/how-to-avoid-paypal-fees-and-send-money-for-free

    berhasil gak :)
     
    • Like Like x 1
  10. Kasimo Aloi

    Senior

    Joined:
    Feb 7, 2007
    Messages:
    5,330
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
  11. matieu

    Newbie

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    customer blh pilih2 ke? sbb sy mmg guna buy now button siap2.. rujuk thread produk terbaru saya 8 kaedah 8 hari take action tu.(sori mode bukan promote cuma nak bg contoh perbincangan)

    yup mmg buy now button
     
  12. MyIkhtiar

    Newbie

    Joined:
    Mar 19, 2009
    Messages:
    951
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    kalau bayar, tapi tak dapat barang, leh open dispute kat seller...
    tu antara kelebihan paypal...
     
  13. Tengku Faris

    Newbie

    Joined:
    Oct 8, 2009
    Messages:
    2,768
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Bookmark dulu, penting nih.. Rujukan buat mase depan.

    Tak tahu sgt pasal ni.. :)
     
  14. matieu

    Newbie

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    dan juga kelemahan.. buat seller(penjual produk tu) :p hehe.
     
  15. matieu

    Newbie

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    wah tengku faris, mari ramai2 kita galakkan lebih ramai pembeli ebook menggunakan paypal sebagai medium pembayaran.

    tahu kan? sekarang dah boleh gunakan MYR dalam paypal.

    Maknanya boleh terima atau hantar duit dalam matawang MYR la lepas ni.

    ini juga satu kelebihan.

    contoh:

    View attachment 3861
     
  16. Mohd Zulhilmi

    Senior

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    330
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    TQ for this sharing bro :)
     
  17. matieu

    Newbie

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    427
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    sama2 :) sharing is caring :D
     

ibeli4u

Share This Page