31/12/2015

Langkah-langkah menurunkan paras kolestrol

Discussion in 'Health & Fitness' started by PakarBuahPinggang, Dec 14, 2010.

Thread Status:
Sila login terlebih dahulu jika ingin melihat maklumbalas post sepenuhnya.

Share This Page

 1. PakarBuahPinggang

  PakarBuahPinggang
  Expand Collapse
  freshman

  Joined:
  Nov 28, 2010
  Messages:
  53
  Likes Received:
  0
  Trophy Points:
  0
  Ratings:
  +0 / 0 / -0
  Assalamualaikum pembaca sekalian,

  Untuk post kesihatan kali ini saya akan berkongsikan pula tentang langkah-langkah yang sepatutnya anda lakukan untuk menurunkan paras kolestrol.Seperti yang telah kita sedia maklum bahawa kolestrol yang tinggi akan membuatkan kita sangat berisiko untuk mempunyai sakit jantung.

  Jadi apakah langkah-langkah yang boleh diambil oleh anda untuk menurunkan paras kolestrol?Nak tau jawapannya?Teruskan bacaan anda.

  Antara langkah-langkah yang boleh diambil ialah:

  1. Pastikan anda tahu tahap kesihatan anda dengan melakukan pemeriksaan darah secara kerap.Ini penting kerana dengan mengetahui tahap kolestrol dengan teratur akan memberikan kesihatan yang optimum pada diri anda.Kolestrol yang tinggi juga akan menjadi penyebab kepada berlakunya penyakit jantung.Selain itu dengan mengetahui tahap kolestrol dengan tepat,anda boleh membuat rancangan untuk diet yang sesuai.Doktor juga akan mudah untuk memberikan rawatan susulan sekiranya didapati anda mempunyai penyakit.Jika anda mengetahui tahap kolestrol,anda juga boleh belajar untuk menjauhi perkara-perkara yang boleh memeranginya seperti berhenti merokok dan mengurangkan memakan makanan yang tinggi kandungan kolestrolnya.

  2. Memahami dasar-dasar dan pembelajaran tentang keadaan anda.Sekiranya anda telah didiagnosis mempunyai tahap kolestrol yang tinggi,perkara pertama yang mesti anda lakukan ialah cari maklumat sebanyak mungkin tentang perkara yang berkaitan dengan masalah anda.Dengan melakukan ini,anda akan dapat mengetahui apakah perancangan awal yang dapat anda lakukan untuk mengatasi masalah itu.

  3. Perhatikan berat badan anda.Apakah ianya ideal atau anda sebenarnya mengalami berat badan berlebihan.Sekiranya berat badan anda berlebihan,maka anda perlu berusaha untuk menurunkannya ke tahap yang sepatutnya.Berat badan anda adalah amaran bahawa anda mengalami tahap kolestrol yang tinggi.Jadi,ubahlah diet pemakanan anda sekarang juga.Tetapi pastikan anda telah berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.Sekiranya anda melakukan perubahan drastik terhadap pola pemakanan,ditakuti ianya akan memberi kemudaratan,bukan kebaikan.Apatah lagi sekiranya anda dalam rawatan tertentu.

  4. Buatlah jadual untuk aktiviti senaman.Bersenam sangat penting untuk menurunkan kadar kolestrol di dalam darah.Selain itu,ianya juga dapat membantu meningkatkan tahap kolestrol baik dan menurunkan berat badan.Anda sebenarnya tidak perlu melakukan senaman yang berat.Melakukan senaman ringan seperti berjalan cepat dan berjogging dapat meningkatkan kolestrol HDL dan bermanfaat untuk hati.

  Itulah dia pembaca sekalian antara langkah-langkah yang dapat anda lakukan sebagai usaha untuk menurunkan kolestrol dalam darah.Saya harap artikel ini memberikan manfaat kepada kita semua.Bolehlah sesiapa yang mempunyai paras kolestrol yang tinggi mengamalkannya selepas ini.
   
  • Like Like x 2
 2. Loading...


Share This Page

Thread Status:
Sila login terlebih dahulu jika ingin melihat maklumbalas post sepenuhnya.