1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Kuasa Pasar Malam....

Discussion in 'Motivasi & Inspirasi' started by jundullahosman, Dec 31, 2008.

Share This Page

  1. jundullahosman

    Newbie

    Joined:
    Dec 25, 2008
    Messages:
    80
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    pasar malam mempunyai nilai marketing yang tinggi.
    betol percaturan, kene dengan cara jualan, produk yang bagus serta semangat yang tak mudah berputusa ada. pasar malam merupakan lubuk serta nadi usahawan yang berjaya.
    takperlu pakai baju lawa2, hanya bawak van buruk, parking, payung, dan barang dagangan, pamerkan, dan mulakan sesi promosi, layan pelanggan dengan ramah, amalkan sikap membantu, jauhi sikap cekik darah merupakan petua terbaik untuk berjaya di pasar malam.
    saya merupakan peniaga pasar malam sejak berumur 6 tahun. wah biar betol 6 tahun.
    yer 6 tahun, saya ikut bapa saya pegi meniaga, kuar pagi2 dalam kol 5-6, bagi tengah hari, petang get ready untuk pasar malam. pengamatan saya, pasar malam merupakan lubuk kekayaan yang amat bernilai. jual apa sahaja, sekecil2 lada, sehingga sebeso2 rumah. semua ada dipasar malam. anda berminat dengan pasar malam selepas mendengar cerita saya, he. banyak lagi kisah saya dnegan pasar malam. memang menarik, memang tak ternilai.
    he:)
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. pheyz

    Senior

    Joined:
    Dec 12, 2007
    Messages:
    955
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    citer la lg...apa produk yg menarik untuk dijual kt pasar malam dan kt mana nk cari produk untuk dijual kt pasar malam??

    nk try jgk meniaga kt pasar malam nih..bukan aku yg nk meniaga tp nk tolong spupu :p
     
  5. jundullahosman

    Newbie

    Joined:
    Dec 25, 2008
    Messages:
    80
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    tq Pheyz..
    ala kalau kita pergi pasar malam...macam2 benda ada orang jual...sampaikan topup pun ada jual, kalau setakat makanan jgn cakap la.pening nak memilih.

    ni kisah member aku kat pasar malam. dia jual start kol 5 sampai 9malm.dia menjual benda orang paling ramai jual kat psar malam tu. jual air. ramai yg komplain dia. apsal ko nak jual air jugak, kan berpuluh2 orang orang jual air. dia jawab...ala, orang lalu lang bukan pk pun nak beli air kat gerai sape2, nampak sedap, terus beli, so dia pon wat ape dia palan. tapi strategi dia jual lain sket. dia jual macam2 air...,macam soya, milo, n lain, tapi, setiap tong air, dia isi penuh2, tong dia pulak beso2. member2 dia ckap. ko giler aper, nak bazir ke jual air tong2 beso, banyak, kalu tak habis kan bazir. dia tersenyum ajer. aku perati aker cara dia jual. orang lalu lang, datang singgah beli air dia. nak cakap sedap sangat takder la, tapi mesti orang beli. yang pelik nye, habis meniaga, dalam 1 ke 2 tong ajer habis, yang lain separuh, kadang2, gerak pun. jadi, yang lebih dia bagi member2 pasar malam, x habis jugak, dia pas kat aspe2, yang baki dia buang. aku try tanye dia satu hari, income dapat berape, dia cakap, satu tong modal dalam sepuluh ringt je, kalau habis ader la dalam 50 ker seratus. aku cakap mak aih....banyak nyer untung, dia jual 7 tong air. banyagkan la berapa dia dapat satu malam. so moral story. jagn takut jual ape orang jual. kedua, kaji prospek pasar mlam tu, dekat sekolah ke, dekat perumahan ke, ketiga, kalau jual makanan, pamerkan dengan pelbagai jenis, dan jgn bagi nampak berselerak,serta bersih. jagn lupa, jagan kedekut nak melebh2 kan bagi pelanggan. :)

    cadangan aku kalau nak mula2 d pasar malam, dengan modal yang sedikit, boleh try dengan makanan. tetapi jgn tiru bulat2 ape orang sudah buat, cube modified resipi, dan buat tawaran harga menarik. kalau tak berminat dengan makanan, boleh cuba dengan menjual barangan tak basah. tak semestinya stoking, beg duit, kasut dll. tapi macam2 lagi ada. menjual pasu bunga pun laku tau, member aku penah jual anak2 pokok, tapi bukan jual biasa, siap demo menanam lagi,..so banyak kan potensi pasar malam. memang agak letih sikit, tetapi, ini lah tapak kita untuk belajar cara meniaga dengan mudah, percayalah
    hehehe
    tq:D
     
  6. syj

    syj
    freshman

    Joined:
    Dec 31, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  7. muhafiz

    Newbie

    Joined:
    May 27, 2007
    Messages:
    309
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    actly mmg buleh buat duit dr biz kat psr malam.. cume nampak low standard je arh bg sstgh owg.. ak mmg nak bwat biz psr malam.. igt nak jual samaada popcaorn, ice blende, float n sup gear box.. masi dlm plan..:)
     
  8. jundullahosman

    Newbie

    Joined:
    Dec 25, 2008
    Messages:
    80
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    memang nampak low standart sikit, tapi memberikan kepuasan.he
    kuasa pasar malam tu besar. tak terbatas kepada cara meniaga yg lama.
     
  9. highlander

    Senior

    Joined:
    Sep 25, 2008
    Messages:
    1,641
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Ala...watpe nak pikir ape yang orang kata kat kita....Yang pentingnya>>>KITA<<< Bukannya >>>DIA<<<. Kalau kita dah yakin dengan potensi yang cmni, redahkan aje....:)
     
  10. jundullahosman

    Newbie

    Joined:
    Dec 25, 2008
    Messages:
    80
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    btol tu kg boy
    yang penting, bisness plan kita mantap
    he
     
  11. jundullahosman

    Newbie

    Joined:
    Dec 25, 2008
    Messages:
    80
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kalu satu malam kita buka 5 gerai jual burger di beberapa tempat. pakat la dengan member. satu gerai untung bersih Rm100 semalam. jadi RM100x5=RM500...lumayan tu...keje isi masa kosong. jadi kalu geng2 mat rempit ni, ada inisiatif nak berjaya, buka gerai burger bayak tempat satu hari...and ada orng monitor serta jaga, mesti paling kurang sebulan lebih RM1000 gaji...ambik idea OTAI BURGER...siap francais lagi.he
     
  12. muhafiz

    Newbie

    Joined:
    May 27, 2007
    Messages:
    309
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    bro, share lah lagi, produk pe yg okie jual kat psr malam. burger je bosan lah.. cemana ngan iceblended n kaya ball.. :)
     
  13. tokey_ebook

    Newbie

    Joined:
    Feb 2, 2009
    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    saya juga ada pengalaman berniaga di pasar malam dan pasar pagi. sejak umur 7 tahun lagi family saya berniaga. Parents saya ada kedai makan, tapi apa yang paling special adalah nasi lemak kukus kami.

    ayah saya ni, pelik sikit bab branding. dia dengan bangga nya letak brand NASI LEMAK MAK AKU.haha. konon nya, dia dah muak dengar NASI LEMAK MAK LONG, NASI LEMAK MAK TEH dan sebagainya.haha.

    memang ok sangat lah kan, kalau pagi boleh jual 1000 bungkus, kami ada dalam 5 atau 6 gerai. malam boleh jual dalam 1500 bungkus.

    kalau total 2500 bungkus, untung bersih ada lah dalam RM1200 satu hari.
    memang ok sangat.kalau hujung minggu, tempahan untuk majlis, TV3 punya breakfast lagi, macam-macam.

    income sebulan dalam RM30000 minimum.

    kawan kawan kat sekolah semua kata saya pembohong. mana taknya, family hidup mewah, rumah kereta mewah, mana ada orang nak percaya jual nasi lemak boleh kaya zaman tu.

    masuk tahun ke lima, kami dapat tempahan untuk cafe2 di genting. harga diorang ambil, RM2.20 sebungkus. diorang order 500-1000 sehari. memang bonus beb.

    siapa kata jual nasi lemak tak kaya? :)
     
  14. hafiz

    Newbie

    Joined:
    Apr 3, 2007
    Messages:
    432
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    menarik2..
     
  15. mayonis

    Newbie

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    1,061
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Semoge dapat jadi panduan buat kite semue.....:rolleyes:
     
  16. abdfatah

    Senior

    Joined:
    May 22, 2007
    Messages:
    6,622
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    yea panduan yang cukup menguntungkan berjualan pasar malam. ikutilah langkah kejayaan bersama jutawan senyap chef li...
     
  17. jundullahosman

    Newbie

    Joined:
    Dec 25, 2008
    Messages:
    80
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ader sape2 penah kuarkan ebook pasal pasar malam tak?
     
  18. krolbiz

    Newbie

    Joined:
    Sep 22, 2008
    Messages:
    1,600
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hmm... Dulu masa student pun pernah jugak saya tolong pakcik saya jual kat pasar malam. Meriah jugak.. Andai saya berpeluang berniaga di pasar malam, saya nak jual CD, minyak atar, buku2 dan pakaian Islam.. :)
     
  19. skyhigh

    freshman

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Salam semua.

    Aku pun pernah niaga pasar malam... tapi bukan semua perniagaan pasar malam boleh jadi kaya. Pasar malam yang strategik cukup penting untuk mendapatkan income yang lumayan. Kalau di KL & Selangor tu tempat ramai orang maka tak hairan setiap hari boleh dapat min RM200.

    Saya niaga ni Seberang Perai. Di sini kalau niaga hari bekerja orang agak kurang terutama hari selasa dan rabu. Tapi kalau hujung minggu memang tak menang tangan. Kalau pasar malam tu area ramai orang, memang la masyuk... kalau tempat tak ramai orang, sedih melihatnya... orang hanya datang beli lauk mentah dan sayur jer.
     
  20. mohdhilmi.com

    Newbie

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    1,819
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    eboo sy tak pasti.. tp saya ada buku yang saya beli iaitu jutawan pasar malam.. chef li.. :) cuba baca cite dia.. best!

    JUTAWAN SENYAP = PENIAGA PASAR MALAM
     
  21. jabirhunza

    freshman

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Salam..

    Nak minta tlg sket la..since bercerita pasal pasar malam, ade sape2 tau tak nak masuk pasar malam kene join komuniti dulu ke?? Ade bayaran pendaftaran ke utk join pasar malam ni?? Ke ade tempat kosong blh trus masuk je??

    Sy ade plan nak jual makanan kat pasar malam. Produk dah ade cuma tgu nak masuk pasar malam je. Harap kawan2 yang ade pengalaman berniaga pasar malam blh berkongsi serba sdikit..:)
     
  22. nazanoyin

    freshman

    Joined:
    Apr 27, 2009
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    saya pun pernah baca buku chef li .. memang padat dengan info


    http://kerepeks.blogspot.com/
     

ibeli4u

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. strategi niaga pasar malam