1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Konsep kaedah enam topi berfikir

Discussion in 'Sembang Umum' started by sazkul, Mar 10, 2007.

Share This Page

  1. sazkul

    Newbie

    Joined:
    Mar 10, 2007
    Messages:
    108
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Edward De Bono telah mencipta satu kaedah berfikir yang digelarnya Kaedah Enam Topi Berfikir atau Six Thinking Hats. Walaubagaimanapun, pengamalnya diingatkan tidak mempraktikkan kesemua topi serentak dikhuatiri menyebabkan fikiran berkecamuk.

    Topi Hijau - Melambangkan pemikiran kreatif.

    Topi Kuning - Melambangkan pemikiran konstruktif atau membina.

    Topi Putih - Melambangkan pemikiran objektif.

    Topi Hitam - Melambangkan pemikiran kritikal dan negatif.

    Topi Merah - Melambangkan pemikiran emotif dan nilai.

    Topi Biru - Topi yang paling dominan dan bertindak sebagai pembuat keputusan.
     
  2. Loading...


  3. Imo Imora

    Newbie

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Messages:
    452
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Rasanya macam tergantung ayat ni. Boleh Sazkul bagi penerangan lagi. Macam menarik ni :D .
     
  4. pakdi

    Newbie

    Joined:
    Jan 6, 2006
    Messages:
    119
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    aplikasi mudahnya begini.

    katakan kita tengah brainstorm dalam business meeting, kita nak carik idea baru, gunakan TOPI HIJAU.

    so, bila idea tu keluar, walaupun idea tu bodoh dan slapstik, jangan kutuk dulu. jangan tolak dulu. releks... coool....

    habis 30 minit. tukar ke TOPI HITAM. pergi komen dan tolak segala idea bodoh dan slapstik dan segala idea yang tak bagus.

    habis 15 minit. tukar ke TOPI KUNING. 5 idea terbaik tu kita perhalusi.

    habis 30 minit, masuk ke TOPI BIRU. buat keputusan. idea mana kita nak apply. yang kita nak guna pakai..

    so business meeting tersusun macam ni boleh habis dalam masa < 2 jam.

    kadang2 kita dah buat style macam ni, cuma tak guna istilah topi hijau kuning semua tu je.
     
  5. jeketb

    Newbie

    Joined:
    Feb 11, 2007
    Messages:
    541
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    aku ade blaja 6 thinking hat ni kt U..subjek thinking skill ni
    best blaja bnde ni..kalo x silap org yg reka 6 hat ni adlh edward d bono..huh, aku pon x knl sape ni..
     
  6. mohdsufian

    Senior

    Joined:
    Dec 13, 2005
    Messages:
    1,253
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Tak berapa faham lah?
     
  7. RinggitHit

    Senior

    Joined:
    Sep 26, 2006
    Messages:
    2,440
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    Nak tukar2 topi tu pun kena fikir kan? So, masa tu guna topi apa? :D
     
  8. ApOgEE

    Newbie

    Joined:
    Jan 15, 2007
    Messages:
    159
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    gyahahahaa... masa tukar topi tu, tak pakai topi laaa!! hehehe kalo tak, cemana nak pakai topi baru kalo tak tanggalkan topi lama... :D
     
  9. taiping_online

    Senior

    Joined:
    Dec 31, 2006
    Messages:
    1,291
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    sebenarnya, 6 hats ni untuk apa? fungsi dia? cam mana nak aplikasi? :rolleyes:
     
  10. muhdmuax

    Senior

    Joined:
    Mar 16, 2006
    Messages:
    774
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Saya rasa perkataan topi tu hanyalah hendak bezakan antara topi-topi yang lain.
     
  11. takatoo

    junior

    Joined:
    Apr 17, 2006
    Messages:
    157
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Dulu kat mrsm pun ada blaja thinking skill.Edward de bono punya kerja jugak.
    Topi2 ni salah satu dari thinking skill dia.Ada banyak lagi dan pelbagai nama.

    ~Pernah fikir kenapa pinggan xleh bujur?

    ~Kalau ada org tanya soalan jangan jawab yes/no.Jawab PO!

    Idea dia mmg pelik2 dan kadang2 xfaham.Tp menarik jugak kalau pandai praktik.
     
  12. muhdmuax

    Senior

    Joined:
    Mar 16, 2006
    Messages:
    774
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Saya jawab balik cuba lak try buat bujur, aku nak tengok pinggan tu tergolek atau tak.
     
  13. aku

    aku
    Senior

    Joined:
    Apr 7, 2006
    Messages:
    2,066
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    sesapa yang kurang faham tu.. rasa2nya pakdi dah jelaskan.. ni first time aku dengar, dan aku paham lepas baca penjelasan pakdi.

    pasal nak pakai topi apa ntuk tukar2 topi tu.. nak melawak jer kot no :D

    sebab tak perlukan topi, just ikut step macam pakdi cakap/tulis tu..
     
  14. muhdmuax

    Senior

    Joined:
    Mar 16, 2006
    Messages:
    774
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Cam saya kata just simbolik sahaja dalam kaedah brainstorming.
     
  15. RinggitHit

    Senior

    Joined:
    Sep 26, 2006
    Messages:
    2,440
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    Yup En. Aku.... saja2 melawak je tu... :D

    Layan masa boring2... sambil cari lubuk adsense baru... ;)
     
  16. ramzwatcher

    Newbie

    Joined:
    Apr 14, 2006
    Messages:
    758
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    kaedah topi ni sebenarnya bagus utk perbincangan secara ramai2 dan macam yang pakdi cakap, kite gune je cari nie cuma taklah panggil 6 hat.

    Tapi better gunakan 6 hat sebab kite ada penyusunan dan lebih flexible. Klo tak adalah certain2 part yang tertinggal :)

    Antara yang menariknya ialah ketika gunakan topi merah (tak ingat sgt dah), tak bleh guna lebih dari 30 saat-1min sebab ianya membabitkan emosi. Kang ada yang teremo plak :D
     
  17. taiping_online

    Senior

    Joined:
    Dec 31, 2006
    Messages:
    1,291
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    actually, idea dia simple je... tapi, kalo di lihat pada perspektif lain, idea tu memang da' boom! :D
     
  18. Gainner

    Newbie

    Joined:
    Mar 11, 2007
    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Bagaimana nak apply? nak kena ingat balik atau set dulu baru blh bincang dlm hat ni.

    Serupa black hat dan white hat hackers.

    Lepas ni blh setup office meeting room dengan design hat... fuh cayo juga idea topi ni.
     
  19. power

    Newbie

    Joined:
    Feb 8, 2007
    Messages:
    276
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    lagi baik aku tukar2 serban....
     

ibeli4u

Share This Page