1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Kisah Datuk Yusuf Taiyoob

Discussion in 'Motivasi & Inspirasi' started by mnashriq, Sep 4, 2009.

Share This Page

  1. mnashriq

    Newbie

    Joined:
    May 20, 2009
    Messages:
    190
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Anda pasti pernah dengar produk kurma berjenama Yusuf Taiyoob bukan? Ingin tahu sejarah kehidupan pemilik produk ini sehingga beliau mampu bergelar datuk? Usahawan Melayu Islam yang sangat sinonim dengan produk kurma nya ini bernama Datuk Yusuf Taiyoob, 47, yang memiliki empayar perniagaan sendiri bernama Yusuf Taiyoob Sdn Bhd...

    Kesungguhan beliau untuk berjaya dalam bidang perniagaan sememangnya tidak dapat dinafikan. Zaman remaja beliau sudah bermandikan cabaran demi cabaran dalam dunia perniagaan. Bermula dengan penjualan minyak wangi di Lapangan Terbang Bayan Lepas, yang diadun sendiri oleh beliau ketika berumur 19 tahun, penerimaan pada peringkat awal adalah sangat memberangsangkan. Sehinggalah pada satu ketika, beliau jatuh sakit (muntah darah akibat pendarahan dalaman yang serius) akibat tekanan yang dihadapi dek kerana penjualan yang merudum teruk. :(

    Memang tidak dapat dinafikan, dugaan yang beliau hadapi, memberi kesan terhadap usahanya menjadi seorang usahawan berjaya. Namun, beliau nekad untuk menukar bentuk perniagaan yang lain dengan mengimport makanan termasuk kurma secara kecil-kecilan.

    Lama-kelamaan, usahanya berhasil apabila perniagaannya berkembang maju dan produk keluarannya semakin popular termasuk di Singapura, Indonesia dan Thailand. Kini, beliau sudah pun memiliki lebih 1,000 pengedar di negara ini tidak termasuk di luar negara dan hampir 50 kakitangan di pejabatnya. Bilangan pekerja itu tidak termasuk pekerja di tiga gudang di Pulau Pinang dan Kuala Lumpur. ^_^

    Begitulah serba ringkas kisah seorang usahawan tempatan, Datuk Yusuf Taiyoob. Bukan senang nak senang. Tiada jalan pintas untuk kecapi kebahagiaan. Bermacam-macam dugaan yang TUHAN berikan. Namun, berkat, usaha dan keyakinan terhadap kekuasaan ALLAH s.w.t, beliau mampu membuka fenomena baru dalam perusahaan kurma di negara kita.

    Semoga kisah Datuk Yusuf Taiyoob ini dapat memberikan anda semangat untuk sentiasa sukses dalam kehidupan anda. Saya juga masih lagi mencari-cari jalan ke arah kebahagiaan dan kesenangan hidup di dunia mahupun di akhirat. :eek:

    >> Jom singgah sini utk lain2 artikel berkaitan motivasi~ :cool:
     
  2. Loading...


  3. wanmus

    Senior

    Joined:
    Oct 2, 2007
    Messages:
    1,762
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Semua orang tahu yusof taiyoob. sebut je kurma, pasti kita akan terbayang iklan Yusof taiyoob di TV..pandai sungguh dia mengambil peluang. yerlah mana ada pengedar kurma macam yusof taiyoob..
     
  4. mspenyu

    Newbie

    Joined:
    Oct 24, 2007
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    sekarang jika org ingat kurma mesti ingat yusuf taiyoob.

    Walaupun permintaan terhadap kurma adalah bermusim tapi beliau berani mengambil risiko dan mengubahnya menjadikan yusuf taiyoob kurma bukan saja dikenali tapi juga digemari ramai.
     
  5. fayz

    Newbie

    Joined:
    Oct 14, 2006
    Messages:
    88
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kalau yusof haslam ingat saper lak? heheh

    mesti gerak khas..
     
  6. kodin

    Senior

    Joined:
    Jul 6, 2006
    Messages:
    948
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    sekarang ade raja kurma baru..

    Sulaiman Aqh'madidd Kurmaa.. :D

    sape yg dgr radio Hitz.fm tau la :p
     
  7. noah

    Newbie

    Joined:
    Jun 14, 2009
    Messages:
    808
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    iklan jap..yusof tayyobbb(secara berbisik)..hehe
     
  8. Imabiz

    Senior

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    13,613
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    bile la imabiz nak terkenal nie... sebut imabiz ingat internet.. hehe.. takpe.. usaha yang penting..
     
  9. azim87

    Newbie

    Joined:
    Apr 27, 2008
    Messages:
    410
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    cerita yang sangat memberi motivasi.:)
     
  10. doralin

    Newbie

    Joined:
    Apr 15, 2008
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Terima kasih kerana berkongsi cerita ni.
    Amat bagus dan bermotivasi :)
     
  11. Amirul Hafiz

    Newbie

    Joined:
    Jun 9, 2008
    Messages:
    5,177
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    terima kasih...

    hebat cerita nie...teringat iklan "yusuffff taiyooob(berbisik)"
     
  12. mnashriq

    Newbie

    Joined:
    May 20, 2009
    Messages:
    190
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    eum...thnks~!
    tiba2 terigt nk cari kisah di sebalik kurma yusuf taiyoob.
    btul2 beri smngt kpd saya...juga utk dikongsi bersma rakan2 wc~
    :p
     
  13. mnashriq

    Newbie

    Joined:
    May 20, 2009
    Messages:
    190
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    tagline cket:
    yusuf taiyooobb...~ (berbisik...)
    huh, mahal woo tagline nie~
     
  14. Amirul Hafiz

    Newbie

    Joined:
    Jun 9, 2008
    Messages:
    5,177
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    semestinya...

    berbisik plak...memang org pelik dengar..ekeke..

    tp ni namanya strategi "orang senang nak ingat"
     
  15. mnashriq

    Newbie

    Joined:
    May 20, 2009
    Messages:
    190
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    yup, tagline yg unik dan special, mmg cepat popular...
    stuju2~ :p
     
  16. kamarul87

    Newbie

    Joined:
    Oct 16, 2008
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    alkisah yg menarik.....
    boleh menaikan semangat....
    yuta the best.....
     
  17. codak

    Newbie

    Joined:
    Apr 24, 2009
    Messages:
    567
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    yusofff taiiuubbbb...
    ada gmbr dia x?
    nk tampal dalam bilik wat sumber inspirasi hehe:)
     
  18. aswill

    Newbie

    Joined:
    Jun 16, 2009
    Messages:
    298
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kurma dia ni first class terutamanya yg bertangkai tu..
     
  19. lanchini

    Newbie

    Joined:
    Feb 12, 2009
    Messages:
    304
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Mula-mula dengar tagline Yusof Taiyyob dulu rasa cam kelakar je.. Tapi sekarang tagline tu lah yang membuatkan semua orang kenal yusof taiyob. Hebat, hebat...

    p/s: Kurma Yuta memang 1st class.
     
  20. mnashriq

    Newbie

    Joined:
    May 20, 2009
    Messages:
    190
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    yup2, murah rezki datuk yusuf taiyoob...
    berbaloi dengan usaha bliau yg hebat~
     
  21. tazamfn

    Newbie

    Joined:
    Jun 7, 2006
    Messages:
    631
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    hebat memang hebat...orang berjaya memang tak mudah mengalah
     

ibeli4u

Share This Page