1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Khasiat Epal..Perlu anda tahu!!

Discussion in 'Sembang Umum' started by wiraindrawan, Jul 23, 2009.

Share This Page

  1. wiraindrawan

    Newbie

    Joined:
    Feb 13, 2009
    Messages:
    74
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0

    Memang tidak dinafikan epal merupakan antara contoh buah-buahan yang berkhasiat tinggi.
    maka tidak hairan lah mengapa epal dijadikan sajian pencuci mulut selepas waktu makan kerana segala
    vitamin yang terkandung di dalamnya diperlukan oleh tubuh badan kita.

    antara khasiat yang terdapat dalam epal:-

    1) Mengandungi serat yang tinggi dan antioksidan seperti flavonoid, betakarotena dan fitokimia.
    Selain itu, ia juga mengandungi vitamin C, vitamin A dan vitamin B kompleks.

    2) Kandungan agen antioksidan yg terdapat dalam epal mampu menentang radikal bebas serta dapat
    melambatkan proses penuaan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut.Ia juga memperbaiki
    tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel-sel kulit dengan segera. Purata air lebih kurang
    115.82 gram yang terkandung dalam sebiji epal juga dapat melembapkan kulit yg kering.

    3) Dalam pada itu, fitokimia yang dijumpai dlm epal bukan sahaja membantu menghalang salur darah
    drpd tersumbat(penting untuk menghalang sakit jantung) malah ia juga menghalang sel kanser
    daripada merebak ke seluruh badan untuk keadaan tertentu.

    4) TIP PENTING!!! jgn biarkan epal terdedah lama selepas dipotong kerana ia boleh menyebabkan
    antioksidan mudah terbebas ke udara sebaik shj epal dipotong.

    5) Epal yang mengandungi kandungan serat dan kalori yang tinggi penting dalam membantu proses mengawal
    berat badan. Serat dapat melambatkan kita dari berasa lapar manakala kalori pula dapat
    memberikan kita tenaga.

    6) Berita baik!! kandungan kolestrol serta lemak tidak terdapat dalam epal. So, sesiapa yang
    hendak berdiet,epal sesuai menjadi snek terbaik untuk mengalas perut dan juga membantu menguruskan badan
     
  2. Loading...


  3. Muaz Hadi

    Senior

    Joined:
    Jul 14, 2008
    Messages:
    1,054
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    ada beza tak kandungan active ingredient dalam epal hijau dan epal merah. epal fuji dan epal thailand.?
     
  4. Aze @ Ajam

    Newbie

    Joined:
    Jul 21, 2009
    Messages:
    287
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    best! lepas ni nak makan epal lah... :D

    p/s: aku tak tipu kay. :D kat dalam peti rumah aku memang ada epal. Ummi aku dapat gift semalam. ni pun tak dapat tidur lagi. esok nak drive ke KL lepas subuh. aduyai... nak makan jap. mana tahu boleh tidur ke... huhuhu... :D

    anyway, thanks for the info. buat blog epal lah bro. :D
     
  5. ajisaziz

    Newbie

    Joined:
    Oct 29, 2008
    Messages:
    1,366
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    aku tak suka epal
    tambah2 bila kulit dia tak kopek
    aku suka mkn epal kalau ada org yg kopekkan kulitnya
    hehehe
     
  6. mijie

    Senior

    Joined:
    Jun 26, 2007
    Messages:
    2,108
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    sy suka makan buah-buahan tempatan
     
  7. zakeri

    Senior

    Joined:
    Oct 20, 2008
    Messages:
    4,811
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Durian + Manggis..... perghhhhhh....

    Betul ker buah epal drpd new Zealand atau cina direndam dalam bahan kimia untuk memastikan kesegarannya? Sebab epal-epal ni boleh tahan jauh jugak diterbangkan sebelum sampai ke malaysia. Aku ader dapat satu email ttg ini....
    So, sekarang dah tak makan epal... :) makan buah-buahan tempatan sahaja :)
     
  8. l3b4h

    Newbie

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    208
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    bagi aku cam ni jerk apapun...Anugerah 'TUHAN' kepada manusia adalah saksama dan maha adil.

    Kita perhatikan kepada makanan yang kita makan.

    Katakan buah mempelam dimakan oleh penduduk2 sawah. Dan pokoknya ditanam kat M'sia.

    Buah apple pula ditanam di australia umpamanya: dimakan oleh orang Inggeris.

    Untuk membesar, pokok2 mempelam dan apple ditanam diatas tanah.. kemudian membesarlah pokok2 itu dgn menyaring pati2 tanah, sehingga mengeluarkan buah2 yang kita makan.

    Tetapi kita lupa bahawa buah2 itu pada asasnya ialah dari pati tanah. Dan apa yang dimakan oleh semua manusia adalah pada haqiqatnya 'Tanah'. Tidak kira kita Presiden ke, perdana menteri ke, raja ke, bintang filem ke...... akan memakan benda yg sama , seandainya kita dianugerahi ketelitian... Disinilah Kasful Asrar/ laduniyah bagi yang 'dipintar'kan.

    Kita terasa terhina jika mengambil port perbezaan pada bentuk, rupa, warna, rasa... kerana kita lupa pada usulnya...Sama2lah kita fikir...

    mana ada kelebihan jerk tak semestinya buah apple bila sesuatu benda disetkan dengan kepercayaan di triggering center benda ni baik dan bagus lama2 jadi bagus lah..hingga leh sembuh penyakit...
     
  9. emet

    Newbie

    Joined:
    May 23, 2007
    Messages:
    609
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Aku suka jus epal... :) Biasa aku beli kat tesco je, kalau makan kat restoran pun order jus epal. heheh
     
  10. l3b4h

    Newbie

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    208
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    apapun matsalleh ni akan kaji apa jua kelebihan ttg epal utk meluaskan pasaran...tapi buah tempatan kita plak cam ne bukan ada kelebihannya ?
     

ibeli4u

Share This Page