Kenapa Bangsa Cina kaya di Malaysia walaupun tidak bersekolah? Satu Kenyataan

Discussion in 'Motivasi & Inspirasi' started by mamatpenang, Jun 4, 2009.

Share This Page

  1. mamatpenang

    Senior

    Joined:
    May 11, 2008
    Messages:
    2,472
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +3 / 1 / -1
    Assalamualikum

    Semoga diberkati Allah

    Topik kali ini amat sensitif maka saya harap thread ini saya bina untuk buka fikiran saya dan melayu dan niat saya bukan anti perkauman cuma saya nak bantu Bangsa melayu saya hebat dan bangun dari segi ekonomi dan pendidikan

    Cuba anda lihat sekeliling kamu siapa yang menguasai ekonomi kita bangsa Cina dan mengikut statistik di keluarkan kerajaan 85% ekonomi Malaysia dimonopoli bangsa cina bukan kita

    Pelikkan setelah merdeka 1957 hingga sekarang juga bangsa melayu mempunyai Agung dan sultan berdaulat serta ada hak istimewa kenapa kita masih ketinggalan dari segi ekonomi?????????

    Ini adalah kajian saya semata mata kenapa bangsa cina ini memonopoli ekonomi kita

    1) Majoriti bangsa Cina terlibat diri dalam perniagaan baik halal dan haram.Seperti kata Nabi Muhammad 9 per sepuluh rezeki adalah dari Perniagaan.Tapi malangnya Bangsa cina yang kebanyakan bukan islam merebut sunnah nabi manakala melayu kebanyakannya bila dipelawa untuk bisnes dan buat duit akan berkata bisnes nie penipu ada yang berkata sakit kepala la buat bisnes baik kerja saja

    Majoriti berkata tak payah la kita nak buat duit banyak banyak bukan duit itu boleh masuk kubur pun

    Akibat dari ayat di atas kita makin mundur dan ke belakang

    Tahu kenapa??

    Jika bangsa kita cari banyak duit dan kita mati duit itu boleh dijana bangsa kita masa akan datang dan boleh terus maju

    Ini adalah kenyataan tahukah anda bangsa cina mempunyai pertubuhan kongsi yang menjaga bisnes dan pendidikan bangsa

    Bila ada bangsa nya ingin meniaga atau teruskan perniagaan pertubuhan kongsi ini akan terus menyalurkan bantuan tahu sebab apa sebab bangsa nya tak berhenti cari duit bila mereka masuk kubur pun duit orang yang usaha masuk kubur tue bantu bangsa nya berjaya

    Memang gila fakta saya tapi fikirkan jika anda dapat cari RM1juta dalam hidup anda dan tiba tiba anda mati anda boleh fikir untuk wakafkan duit anda untuk pendidkan bangsa melayu dan bila banyak bangsa kita berpendidikan maka ekonomi kita meningkat juga dengan wang kita cari itu bila kita mati kelak kita boleh beri pada bangsa kita yang ingin memulakan perniagaan

    Jadi perlukah kita cari duit sebanyak mungkin walaupun kita akan masuk kubur.Jawapannya amat perlu

    Lagi satu bangsa cina mempunyai semangat bangsa yang begitu tinggi untuk meningkatkan bangsanya.Ia tidak akan membiarkan bangsanya hidup susah

    Ini adalah kenyataan di Pulau Pinang kebanyakan bangsa cina di sini bila dah kaya mereka akan buka pelbagai perniagaan untuk bagi bangsa mereka pekerjaan dan duit

    Manakala kita melayu yang kaya bukan semua yang bantu akibatnya bangsa kita banyak menganggur dan masalah sosial melayu makin teruk

    Yang paling best saya lihat bangsa Cina mereka suka merebut bidang kemahiran dan sukakan subjek yang mencabar

    Lihat sekeliling anda jika nak buat rumah nak apa pun bangsa ini yang senang dihubungi manakala bangsa melayu kita hanya sedikit yang ada

    Teruskan berusaha dan jangan gentar

    Saya berpesan pada diri saya dan juga anda

    Kita harus bangkit dan usaha jangan pernah putus asa

    Usaha tangga kejayaan cari kelemahan anda dan perbaiki untuk jadi lebih hebat

    Semoga berjaya amin
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. sayyidbest

    Senior

    Joined:
    Apr 20, 2009
    Messages:
    1,341
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Senang jer nak jawab
    Orang cina rajin berkerja dan bukan macam orang melayu(bukan nak ejek sapa-sapa tapi kenyataan).Dorang tak kira apa kerja janji dapat duit.Dan suka berbisnes.Orang Melayu sekarang suka memilih kerja sangat.Sebab tu lar kurang yang berjaya.



    MESEJ DIATAS TIDAK ADA PERKAUMAN YER....
     
  5. JaMaL

    Senior

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    5,530
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +12 / 0 / -0
    pandai adik ni bagi pandangannya...
     
  6. sayyidbest

    Senior

    Joined:
    Apr 20, 2009
    Messages:
    1,341
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Ngeh4.lama lar tak nampak azli online.Aku suka tengok semangat dia.
     
  7. highlander

    Senior

    Joined:
    Sep 25, 2008
    Messages:
    1,641
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Diorang nie kebanyakan bwat keje berkumpulan....
    masing2 support antara satu sm lain
    ssh n senang bersama:rolleyes:
     
  8. mfahmi

    Newbie

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    1,387
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ape yang aku nampak..
    org m***** ni nak berbisnes
    tapi nak cepat kaya.
    modal RM2..
    nak untung RM2000
    dalam masa 2 hari..
     
  9. jawakanchong

    freshman

    Joined:
    Jun 5, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ermm...wak rasa mau bilang satu saja..mereka2 wong cino ni okeh seng rho alif jim ya nun...hehehe..terkeluar pulak bahasa jawa wak..sape2 x paham jawa bolehlah tanya kwn2 seng reti ngomong jowo..hehehe

    salam dari wak kanchong
     
  10. syuxx

    Senior

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Messages:
    3,347
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Selalunya mereka ni memang berusaha keras.
    Orang Melayu pun ada yg berusaha keras jugak untuk berjaya.

    tapi yg bezanya orang kita ni suka dengki bila yg lain dah berjaya.
    Sangat kontra dgn sikap bantu membantu orang cina.
     
  11. Ultimax

    Newbie

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Messages:
    105
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    peniaga melayu kaki dengki tak boleh tengok persaing dia berjaya. pengguna melayu pula selisih 10 sen pun berkira. pasaraya melayu tu mahal 10 sen terus masuk pasaraya tesco yahudi.

    kat kampung pulak semua orang tau pemborong sawit cina beli harga mahal tapi timbang lari. pemborong sawit jawa harga ada murah se dua ringgit tapi timbang betul.

    bukak balik kitab delima melayu ada cerita peraih pinang beli 10 sen. datang saudagar entah dari mana beli 20 sen habis semua orang kampung jual pinang pada saudagar ni. perangai tak berubah dari zaman dulu lagi.

    berapa banyak kawasan parlimen majoriti melayu dibagi pada mca. lepas tu salahkan cina.
     
  12. ryan

    Newbie

    Joined:
    May 22, 2009
    Messages:
    111
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    takda reason yg tepat.

    mungkin kita banyak tengok cina yg berjaya, so kita assume cina lebih berjaya. Yg aku nampak, dorang mmg rajin. Bangun awal pagi, sembahyang, buka kedai awal, and tak give up. Kedai dah uzur, pelanggan pon takda, tapie still buka juga. hebat. Cara manage income pon bagus, even ada untung banyak, tak keluar pon keta baru. dari segi motivasi pon hebat, everyday asik cita hal duit saja, apa saja petua yg berkait dengan kaya, sihat, mesti dorang fancy gila.

    Banyak juga yg komen dengan perangai melayu, if semua berpendapat itu adalah faktor kelemahan melayu, thn its a good point for us. i mean, dah tahu la mana yg perlu di ubah and di baiki. Ada juga jumpa peniaga melayu yg bisnesnya OK, income bagus, tapi bisnes tak berkembang even dah dekat 5 tahun. Maybe kita ada "lacking" dengan ilmu perniagaan. Mungkin juga kita kurang jelas dengan halatuju perniagaan. i duno. it just maybe. But, still, ramai juga yg berjaya.. cuma kurang exposed.

    Soal memilih kerja, bagi aku, perlu memilih kerja. Kenapa plak tak boleh memilih kerja, if kita layak memilih? And kenapa perlu kita buat kerja yg kita tak suka? kenapa perlu dahulukan duit sebagai perkara asas mengatasi keinginan diri. Mungkin faktor bla bla, but aku tetap berpendapat, Kita perlu buat kerja kerja apa yg kita nak and suka.
     
  13. mohdkamarul

    Newbie

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    609
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    org cina pk duit utk bwk mati.bila mati duit nak kena pki byk woo.keranda je dah puluh2 ribu.blum upah org nanges lagi.sbb tu diorg rajin cari duit.jimat duit.takut mati susah.idup susah lepas mati.
    org melayu pk duit xbawak mati.dapat duit byk2 abes joli utk duniawi.bila nak pk jimat utk anak bini lepas mati?
     
  14. Imabiz

    Senior

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    13,615
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    insurance turun temurun....
     
  15. ikram84

    Senior

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    1,102
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    biasalah orang melayu.. modal RM1000 untung RM3000 enjoy RM3500 mana nak kaya hahahaha... kena wat loan lagi...
     
  16. Amirul Hafiz

    Newbie

    Joined:
    Jun 9, 2008
    Messages:
    5,177
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    pada pendapat saya..
    kegagalan orang melayu bukan semua..
    ada sesetengah tempat sahaja..
    dan terbukti kejayaan melayu dari masa ke semasa..
    cuma satu je penyakit turun temurun..
    bila ada 20 ilmu, cuma 18 jer diperturunkan ke anak..
    anak pulak ada 18 ilmu, cuma 16 jer diperturunkan..
    last2...apa yang tinggal cuma 0
     
  17. aloneinhome

    freshman

    Joined:
    Jun 6, 2009
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ini memang aku setuju sangat. bukan nak merendahkan sesiapa tapi inilah benda yang kita boleh tengok hari ni.

    dengki mendengki, xde perasaan sabar, macam da bersawang dalam jiwa. aduhai :(

    amik2 la pengajaran.
     
  18. uniquelyme

    Senior

    Joined:
    Feb 18, 2007
    Messages:
    984
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    heh. bukankah cara berfikiran sebegini yang menyebabkan ramai orang Melayu ketinggalan?

    Orang cina bertuah...
    Orang cina dapat itu ini...

    Yeah rite.

    Dia ada satu je: usaha.

    (Sorry kalau offend sesiapa, ini adalah realiti SEBENARNYA).
     
  19. dr_zool

    Newbie

    Joined:
    May 15, 2009
    Messages:
    1,204
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    ak ad 1 story yg mungken ad kaetn ngn thread ni kot.

    arituh ak g kdai gnting rmbut(tmpat bese aku pg,rapat ngn tuan kedai tuh).burak2,baru aku perasan,2 orng pekerje dy yg slame ni keje kt kedai tu dah xd.

    so ak tnyela mane pegi pekeje dy tuh,then dy jwb 2 orang tuh da stop keje dgn dy,diorng g keje kt kedai gnting rmbut len(kdai mlayu gk.bru bukak)

    ak meng'owh'kan je la pas dnga berite tuh.then tuan kdai ni stat la bsng.dy ckp lebey kurng gini(aku xingatla ayat dy sebijik2)...'melayu mmg cmni.da tau ad kedai gnting rmbut kt sini,apahal nk bukk lg kdai.xleh cr mkn la gini..yg diorng berdue tu pn same gk.pegila ikt tokey baru tuh..'

    lebey kurng r ayat dy.ak diam je la.xkn la nk 'menyimbah myk ke dlm api'

    tp dlm ati aku,aku xstuju ngn dy and ak xsalahkn pekeje dy yg pegi ke majikan bru.knape?

    1)dah name pn berniage,mstila ad persaingn.nape persaingn penting?so that kte leh compete each other and at d same time kte leh improve mane2 yg kurng.
    2)pekeje diorng yg pegi ke majikn bru tuh xsalah cz hak diorng nk dptkn maybe income yg lg tinggi ke.xsalah untuk diorng nk tingkatkn taraf idup
    3)before kedai ni bukak pn,da ad kedai gunting rmbut laen kt situ.so,xtimbul pn mslh.hehe
     
  20. amirza

    Newbie

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Messages:
    233
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    aku pun setuju sangat pendapat kau.Macam pasar malam kat tempat aku nie , aku saja jer tanya mcm mana nak mohon tapak kat sini ,cerita punya cerita last sekali pengurus pasar malam nie tanya aku nak jual apa? aku cakap lah nak jual nasi ayam terus dia cakap tu tak boleh jual sebab orang lain dah jual .Dalam hati aku macam mana lah melayu nak berjaya kalau tak der persaingan.Kan kita dah di ajar masa sekolah kalau nak maju jangan takut bersaing.Kesimpulannya melayu lah yang bunuh melayu.Nie lah mentaliti orang melayu takut bersaing, tapi nak kaya sorang2
     
  21. dr_zool

    Newbie

    Joined:
    May 15, 2009
    Messages:
    1,204
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    huhu....so...xjual ke ns ayam tuh..?:D:D
     
  22. smartusaha

    Active

    Joined:
    Dec 8, 2005
    Messages:
    3,780
    Likes Received:
    38
    Trophy Points:
    48
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +40 / 0 / -0
    Semalam saya ada ikuti satu ceramah oleh sdra Ann Wann Seng penulis buku Rahsia Bisnes Orang Cina.

    Jika nak bicarakan tentang perkara ini, begitu banyak sebabnya.

    Cuma cuba kita persoalkan satu benda ni:

    Orang cina pun berniaga ikan. Orang Melayu pun berniaga ikan juga. Tapi kenapa orang cina lebih kaya? Katakan dua bangsa ni sama-sama rajin dan kuat usaha. Marketing pun ok juga dua2 bangsa ni. Tapi kenapa orang cina lebih berjaya?

    Orang cina ada banyak lagi rahsia dan sebab mereka berjaya. Bukan semata-mata rajin dan kuat usaha. Ada lagi sebabnya..

    ps. Ada orang kata, orang Melayu pandai cakap besar je. Betul ke?
     

ibeli4u

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. kenapa cina kaya

    ,
  2. kenapa orang cina lebih kaya

    ,
  3. orang cina kaya

    ,
  4. kenapa orang cina kaya,
  5. macam mana cina boleh kaya