WangCyber
ibeli4u
  1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Kelebihan Membina Blog

Discussion in 'Tips & Panduan' started by Shukor, Jul 8, 2008.

Share This Page

  1. Shukor

    Senior

    Joined:
    Feb 26, 2008
    Messages:
    452
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Blogging adalah satu media perhubungan yang begitu efisyen dan menjadi satu alat atau kelengkapan yang menarik,dimana ia digunakan secara meluas dengan pelbagai penggunaan.Ia juga digunakan dengan meluas bagi tujuan pemasaran bagi pihak pengiklanan.Blogging juga telah menjadi begitu popular dikalangan remaja dan generasi terdahulu untuk berkongsi idea,pendapat dan untuk memberi bimbingan atau tutorial dalam pelbagai bidang.

    Berkongsi pengetahuan dan pengurusan adalah kelebihan yang amat penting dalam blogging.Dalam pada itu,faedah lain yang boleh diperolehi daripada blogging ialah 'self-marketing',pembinaan komuniti,perkhidmatan pelanggan yang lebih baik,penulisan yang menarik, penubuhan social dan teknik komunikasi yang lebih baik.Di bawah ini disenaraikan beberapa kelebihan utama:

    1.Penghubung
    Ia merupakan teknik yang efisyen dan kos-efektif untuk mengiklan maklumat dan kepakaran mengenai bisnes anda kerana ia merupakan penghubung dengan komuniti yang besar.Ini sangat membantu bagi bisnes yang kecil,di mana mereka tidak mampu untuk melabur di dalam memasarkan produk atau servis.

    2.Komunikasi Secara Terus
    Ia menyediakan sumber komunikasi secara terus dengan pelanggan atau pengunjung blog,di mana mereka bebas meluahkan idea, pertanyaan atau pengalaman berkenaan dengan sesuatu komoditi atau topik.Dengan cara ini, penerbit atau 'tuan punya blog' akan mendapat gambaran dari pelabgai cadangan,pendapat dan boleh membuat beberapa perubahan di dalam proses pengeluaran.

    3.Masa Nyata (Real time)
    Blogging membolehkan sesiapa sahaja berdebat atau berdiskusi secara 'on-the-spot'.Anda tidak perlu menunggu keesokan harinya untuk membaca keratan akhbar.Pihak pengiklanan boleh membuat perubahan dengan segera dan memberitahu kepada pembaca mengenai sebarang perubahan.

    4.Pendapat Yang Demokratik
    Tidak ada halangan bagi sesiapa pun untuk membuat 'post',melainkan jika menyebabkan pembaca lain tersinggung.Melalui blog,anda akan mendapat pandangan yang berbeza dan mengelakkan idea yang berulang-ulang daripada respon yang diterima bagi sesuatu produk atau servis.Dengan ini juga,ia mengikut konsep demokrasi di dalam sumber informasi.

    5.Search Engine Optimization (SEO)
    Blogging menggunakan teknik SEO dan dengan cara ini dapat membantu meningkatkan kedudukan dalam enjin carian atau 'Search Engine'.Kos untuk servis SEO adalah di dalam anggaran antara $5000 ke $10,000 dolar.Servis ini sedikit sebanyak meningkatkan populariti sesebuah blog tersebut,dengan memaparkan hasil carian untuk 'keyword' yang spesifik apabila pengguna menaip di dalam kotak carian(search box).Oleh sebab itu,kebanyakan blog mempunyai 'keyword' yang berulang.Ini akan menyebabkan hasil enjin carian yang lebih positif dan meningkatkan keuntungan.

    6.Penerbitan Yang Pantas
    Usahawan sesuatu bisnes menggunakan teknik blogging ini untuk menyatakan atau meluahkan kepakaran, pandangan, dan pengetahuan dengan jelas kerana ianya merupakan alat atau 'tools'yang pantas dan mudah.Dalam pada itu,banyak syarikat yang menyediakan tips untuk blogging secara online untuk memulakan proses tersebut.Ia adalah mudah bagi pengunjung blog untuk melayari blog dan memberikan idea atau pertanyaan.

    7.Penjimatan Kos
    Blogging juga merupakan satu medium atau cara yang murah untuk membawa nama sesuatu syarikat menjadi perhatian ramai.Bisnes yang kecil menggunakan blog untuk menerangkan ciri-ciri produk yang hendak dipromosikan, menjual dan untuk melakukan perbandingan di antara sesuatu produk.Ini seterusnya dapat mengurangkan keseluruhan belanjawan dan memberi hasil yang lebih baik di mana ia menyediakan skop untuk para pembaca atau pengunjung blog memberi maklum balas.

    8.Reputasi
    Dengan perkhidmatan pelanggan yang baik dan produk yang berkualiti tinggi,blog membolehkan untuk membina kepercayaan pelanggan dan konfiden kepada syarikat.Ia melambangkan atau menggambarkan kredibiliti pemilik blog tersebut sebagai seorang yang mahir dan menjaga reputasi syarikat,membolehkan pelanggan merasa selesa dan bebas untuk bergantung atau berharap.

    Mengikut kajian,mereka yang memaparkan blog atau mengunjunginya mendapat pengalaman yang mengejutkan, melepasakan penat lelah mereka dan mengurangkan tahap stres mereka.blogging memberi idea yang baru dan meningkatkan kecekapan dalam pemahaman.Ia memberikan perspektif yang berbeza bagi sesuatu idea,dan dengan cara ini dapat meluaskan apa yang disebut 'social spectrum'.


    Shukor
     
    #1 Shukor, Jul 8, 2008
    Last edited: Jul 28, 2008
  2. Loading...


  3. zikrihusaini

    Newbie

    Joined:
    Aug 20, 2008
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    betul juga.. lepas tu kalau nak edit...senang sangat..hehe
     
  4. budak IM

    Newbie

    Joined:
    Nov 28, 2008
    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    best gak an kalau ade blog sendirik........... :D
     
  5. Muhamad Ikhtiaruddin

    Senior

    Joined:
    Jun 10, 2007
    Messages:
    350
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    kalau tidak mampu untuk memiliki blog yang berbayar seperti saya, anda boleh membuat blog peribadi anda sendiri menggunakan blogger.com, wordpress.com, atau typepad.com.

    Jangan risau bila anda membuat blog peribadi anda di hosting mereka dahulu, kerana jika anda telah mampu untuk memiliki blog hosting berbayar seperti menggunakan nama domain sendiri anda boleh import kembali content didalam blog percuma seperti di blogger.com dan sebagainya ke dalam blog berbayar anda. Jadi kandungan blog yang anda telah tulis sebelum ini tidak akan hilang begitu sahaja.
     
  6. Muhamad Ikhtiaruddin

    Senior

    Joined:
    Jun 10, 2007
    Messages:
    350
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0

    Opss... Sori... yang ni saya tidak berapa setuju... Jika anda bukan rakyat malaysia mungkin saya akan bersetuju hal ini. tapi anda adalah rakyat malaysia. Mengikut apa yang saya tahu anda berhak menyuarakan pendapat anda dalam apa jua aspek tapi juga masih mempunyai had-had tertentu bekenaan dengan isu politik. hehe..

    Jadi jika anda hanya ingin menjana pendapatan di internet saya syorkan anda tidak sama sekali menyentuh isu ini di internet walaupun anda menyuarakan pendapat anda. Takut nanti bukan duit yang anda dapat tapi benda lain. Saya harap anda faham. Saya bukan di pihak mana2 tapi hanya ingin mengingatkan kepada semua. :)
     
  7. swordion

    Newbie

    Joined:
    Feb 9, 2008
    Messages:
    211
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Memang menarik ttg blog ni. Secara jujur, saya sendiri pun mempunyai beberapa blog dengan tujuan untuk berkongsi idea dan pendapat dengan member2.
     
  8. Kasimo Aloi

    Senior

    Joined:
    Feb 7, 2007
    Messages:
    5,330
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    dengan blog juga kita dapat cari duit....

    p/s shukur boleh tak aku letak post ko tu dalam blog aku
     
  9. Shukor

    Senior

    Joined:
    Feb 26, 2008
    Messages:
    452
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Boleh bro kasimo,janji ko bagi kredit kat aku ler... :)
     
  10. Kasimo Aloi

    Senior

    Joined:
    Feb 7, 2007
    Messages:
    5,330
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    boleh...

    nak buat link p mana....
     
  11. Kasimo Aloi

    Senior

    Joined:
    Feb 7, 2007
    Messages:
    5,330
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    aku dah letak..... aku buat link ke blog ko dan letak link affilaite bro
     
  12. Shukor

    Senior

    Joined:
    Feb 26, 2008
    Messages:
    452
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Thanks bro...
     
  13. Kasimo Aloi

    Senior

    Joined:
    Feb 7, 2007
    Messages:
    5,330
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    memudahkan keja aku juga...

    p/s kisah pasal pelakon rambo tu pun macam best jak.. hehhehe...
     
  14. Shukor

    Senior

    Joined:
    Feb 26, 2008
    Messages:
    452
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    boleh gak...
     
  15. Mohd Zulhilmi

    Senior

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    330
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Dengan blog, kita boleh meningkatkan kredibiliti dan brand kita di mata prospek. Prospek yang lebih mengenali kita sebelum proses jualan mudah untuk mempercayai kita berbanding menjual terus kepadanya.
     

ibeli4u

Share This Page