1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Kalau ada RM40k.. Nak buat Biz apa?

Discussion in 'Sembang Umum' started by BzBizz, Nov 2, 2007.

Share This Page

  1. BzBizz

    freshman

    Joined:
    Nov 2, 2007
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hello semuanya,

    Saya baru join foru ni. Seronok tengok semua orang bincang bisnes ini itu.. dan menjana duit yang besar. Just nak tanya pendapat, kalau saya ada duit RM40k, bisnes apa yang paling baik untuk saya ceburi..?

    BzBizz
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. TheReds

    Senior

    Joined:
    Jan 3, 2007
    Messages:
    2,375
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    wa..banyak benda boleh buat tu...
     
  5. starline

    Newbie

    Joined:
    Jan 16, 2007
    Messages:
    304
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Bagi saya,untuk buat bisnes kena ada kemahiran sesuatu bidang ngn minat yang menggila.

    klu saudara ada kemahiran komputer,bukak kedai komputer,cc ke.
    klu ada kemahiran memasak bukak kedai makan jual masakan mantap2 atau x penah dijual orang.

    cadangan saya klu x de kemahiran buka je kedai runcit.Gerenti masyukkkk..
     
  6. Jaguh

    Newbie

    Joined:
    May 19, 2007
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    terpulanglah kepada kemahiran individu tersebut.

    kalau saya, duit itu akan digunakan untuk main saham
     
  7. EBOY

    Newbie

    Joined:
    Oct 21, 2007
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kalau saya.first nak bayar hutang MARA waktu belajar . menyesal plak buat pinjaman pelajaran
     
  8. dobit127

    Newbie

    Joined:
    Sep 23, 2007
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    A'kum, lama x post kat WC. ada banyak problem. Bagi persoalan bro kite ni, kalau aku, simpan je dlaam ASB. X yah pening kepala. Cuba sana cuba sini buat abis duit je. Lain la kalau expext macam starline cakap , ada skill, boleh main saham ke, apa ke.
    Pendapat aku je

    P/s :- aku pun ada duit lebih kurang byk cam2 gak. tu aku buat kat duit aku. tengah belajar skil2 dari.
    Ada cadangan kepada aku?
    ___________________________________________-------_____
    Dari Semua Untuk Semua Kepada Semua,
    www.adrianiamri.blogspot.comwww.adrianiamri.blogspot.com
     
  9. dobit127

    Newbie

    Joined:
    Sep 23, 2007
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Sori,

    Eh, rasa macam terkacau plak threads ni. Harap2 big boss x mare yee. and pembuka threads ni..

    ___________________________________________-------_____
    Dari Semua Untuk Semua Kepada Semua,
    www.adrianiamri.blogspot.com
     
  10. ajibtu

    Senior

    Joined:
    Jul 10, 2006
    Messages:
    880
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    hire sorang webdesigner... beli articles high paying keyword.. bayar seo.. buat PPC...
    tunggu duit dari adsense.. :) :) ...
     
  11. dobit127

    Newbie

    Joined:
    Sep 23, 2007
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    aku mano la reti benda2 ni. kat blog aku nak letak iklan pun amik mas kat sebulan. tu pun ada member aku beritahu. Kat tempat aku, xde orang minat join benda2 . depa ingat investment internet. .

    Ada Cadangan?

    ___________________________________------------------_________
    Dari Semua Untuk Semua Kepada Semua,
    www.adrianiamri.blogspot.com
     
  12. reezluv

    Senior

    Joined:
    Jun 5, 2006
    Messages:
    4,016
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    aku rasa..best buat PPC la..mesti masyuk gile...fuh..separuh tu simpan la kat ASB..dapat gak tiap2 tahun duit..ye tak?hehe

    pastu sikit duit tu wat la melabur kat Bursa Malaysia ke..itupun kalau berani tanggung risiko la..hehe
     
  13. dobit127

    Newbie

    Joined:
    Sep 23, 2007
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    cantik,
    sape boleh tolong aku setup benda2 ni. Upah kita bincang la. Xpe la kena kuar duit dulu.sape suruh x reti2 ni.
    SApe boleh tolong.

    ___________________________________------------------_________
    Dari Semua Untuk Semua Kepada Semua,
    www.adrianiamri.blogspot.com
     
  14. biznezprepaid

    Newbie

    Joined:
    Sep 30, 2007
    Messages:
    991
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hi
    nie kalau cadangan saya pulak:
    1.Buat sedikit simpanan kat mana2 bank yang u rasa bagi interest paling tinggi
    2.wat bussines konvesional(ntah la ejaan betui ke x...harap maaf)..u buka warung kecil2lan..side income tue..
    3.then jangan boros @ rambang mata dengan duit 40k tu(maklum2 la kita ni manusia godaan banyak..)
    4.Buat internet bussines

    kalau ada silap salah..sila betulkan..
    sekadar pandangan
     
  15. dobit127

    Newbie

    Joined:
    Sep 23, 2007
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    betoi cakap ko, bizprepaid. aku ni tengah rambnag mato ni.. sekali online, dia punye offer, semua canggih punye.. siap nak tangkap semua. tu, aku masih jalan2 kat forum2 orang kita cari mana program baguih dan betui. nak labur duit aku ke tempat yang boleh dipercayai.

    Stil searching......

    ___________________________________------------------_________
    Dari Semua Untuk Semua Kepada Semua,
    www.adrianiamri.blogspot.com
     
  16. gabot

    Newbie

    Joined:
    May 19, 2006
    Messages:
    1,156
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0

    asb haram lah ape kata masuk ke unit amanah public matual lagi ok dalam 20k jer selebih study lah camne nak jadi internet marketer contoh layan kursus irfankhairi dulu ke...
     
  17. usahawanebay

    Newbie

    Joined:
    Sep 12, 2006
    Messages:
    1,092
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Kalau aku ada duit banyak tu...AKU BOLEH JADI RAJA LELONG MALAYSIA dan EBAY ANTARABANGSA. income ribu2 ringgit tiap2 bulan.
     
  18. AmirulFaisyal

    Senior

    Joined:
    May 22, 2006
    Messages:
    561
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    40k? banyak tu. Kalau saya:

    1) Simpan separuh dalam ASB.
    2) Selebihnya gunakan untuk develop satu long term skill (yang berkaitan dgn perniagaan Internet) yang punyai nilai2 untuk di-monetize. Contoh:

    -Belajar PPC -Nanti jadi pakar AdWords-Boleh jadi professional speaker, tulis buku pasal AdWords, buat servis PPC,

    -Belajar copywriting - Nanti jadi pakar copywriter - Boleh tulis surat jualan untuk syarikat2 besar atau 'guru2' IM, boleh buat copywriting course sendiri, boleh buat bengkel copywriting sendiri

    -Belajar AdSense - Nanti jadi pakar AdSense - Boleh buat kelas AdSense, boleh cipta produk AdSense, boleh buat membership site AdSense, dan off course boleh jadi jutawan dengan AdSense! :)

    -Dan lain2. Banyak lagi sebenar, cukup dengan 3 contoh tu.

    Yang penting fokus pada satu skill sampai jadi pakar, bila dah terbukti pakar orang sanggup bayar untuk dengar 'nasihat' kita.

    Cuma untuk develop skill sampai jadi betul2 pakar ni ambil masa. Tinggal kita je yang nak atau tidak.
     
  19. Farhan Yusof

    Newbie

    Joined:
    Sep 26, 2007
    Messages:
    33
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    wow..40k..
    -emm buat kidz-IT-corner?
     
  20. Akinoz

    Newbie

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hi BzBizz & Dobit127,

    Business Partner Wanted! Estebel SPA & Beauty Saloon

    Glad to hear young people looking for some biz opportunity. RM40k is quite a lot of money and you can actually invest in any businesses, investment fund, stock, ebay, Online biz, Networking, learning etc and get good returns out of it. But here I just want to share some opportunity which I'm familiar with.

    I am currently doing a Network Marketing Business adopting the Franchising concept. We are developing an exclusive French SPA & Beauty Salon with product ranges from aromatherapy, head to toe solution & treatment and complete make-up & beauty care biz.

    We are looking for a part time and full time enthusiasts entrepreneur to join us as a Business Partner in our organisation. It is an interesting franchising concept whereby the physical SPA & Salon and office has been set up and developed in a prime area in KL City with cost more that RM3 million. This is the one and only SPA with French ambiance and concept in Malaysia. You can visit and use our exclusive SPA for your own lifestyle satisfaction and relaxation or if you are a business minded person, you may want to explore further and look at the leverage income opportunity that you can gain from this exclusive business.

    No catch but only a genuine business opportunity for you. It suit me well.. but for you.. you've got to explore it further.

    Actually to be frank to you, only some portion of your RM40k is sufficient to invest in this business. If you need more information, please call me at 019-317 2567 or email me at icumarv@yahoo.com. Or else you may pm/sms me your contact number if you don't mind so that I can assist you further.

    Akinoz
     
  21. mysinar

    Newbie

    Joined:
    Jun 26, 2006
    Messages:
    269
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    banyak tu RM40k... pinjam 5k boleh tak :) gurau jerk.. tapi kalau boleh pm lerr.. kita wat qardhul hasan..

    Tapi sebenarnya ikut lah kemahiran dan kelebihan yang kita ada. dan tak lupa juga minat.. kalau main ikut-ikut orang alamatnya setakat tabur duit jerklah...

    Cadangan aku cari lah bisnes konvensional yang ada market tinggi sekarang, contohnya macam barangan IT, software, hardware, servis IT. Bukak lab untuk training IT pun ada market tu(aku dalam perancangan nak buat sejak beberapa tahun lepas tapi modal tak pernah cukup, kalau nak join leh pm) ... Yang penting pandai marketing.. kaedah sama jerk macam video marketing. huhuhu

    Tu aku lah, sebab minat kat dunia IT.. Asal tak join bisnes melabur pelik2, bisnes cari-cari orang, bisnes jual barang Fara**ch...OK kot...

    Lau first time nak niaga, becareful la... kena tau banyak perkara, cash flow, management account, margin untung rugi.. ehh banyak lah nak citer.. Nak senang gi lah baca buku-buku keluaran PTS Publication.. banyak gak buku-buku guide untuk bakal-bakal usahawan.. apa pun gud luck..Aku bukan teror..ada sikit pengalaman jerk

    Bisnes semudah ABC untuk disebut tapi melaksanakannya amatlah susah ibarat mencipta apa itu "A" apa itu "B".(kalau tak kena perumpamaan ni, jangan mare eheh)

    Tapi lau ada minat, pasti ada jalan, bila dah nampak jalan. tinggal pilih jerlah jalan kejayaan atau kerugian.. :)
     
  22. e-fun

    Senior

    Joined:
    Dec 14, 2006
    Messages:
    617
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    saya?
    rilek dulu.. carik buku free pasal nk carik opt-in list.

    Pastu pegi kursus MikeFilsame, atau beli Butterfly die..

    p/s: nak upah design nti jgn segan PM saye ye? haha.. sempat lagi tuh..gura je tau..
     

ibeli4u

Share This Page