Jimatkan bil elektrik anda cara mudah

Discussion in 'Tips & Panduan' started by sconsult, Mar 8, 2011.

Share This Page

  1. sconsult

    Newbie

    Joined:
    Jul 4, 2009
    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Banyak alat jimat elektrik scam. Jual pada harga RM199 hingga RM299.

    Sejak beberapa bulan lalu, saya telah memikirkan cara menjimatkan penggunaan elektrik. Dengan menggunakan pengetahuan Akta Bekalan Elektrik, Peraturan Elektrik, Tarif TNB, Peraturan Pemegang Lesen, serta pengamatan saya pada alam sekitar, saya telah berjaya menurunkan Penggunaan Elektrik di premis saya, tanpa mengganggu jangka TNB.

    Sila klik blog saya ini.

    Tujuan saya hanya untuk berkongsi idea yang selama ini nampak mustahil.
     
    #1 sconsult, Mar 8, 2011
    Last edited: Mar 16, 2011
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. Imabiz

    Senior

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    13,615
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    alamak... ape caranye..?? kene baca kandungan blog dari awal ke..??
     
  5. sconsult

    Newbie

    Joined:
    Jul 4, 2009
    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    biasanya orang bermula dengan produk, hasil belum menjadi nyata.

    tapi blog saya menunjukkan hasil, produknya masih sedang 'touch-up'. :D
     
  6. meezwan

    Newbie

    Joined:
    Sep 27, 2009
    Messages:
    1,960
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    senang je nak jimat letrik..ni saya dapat dari oprah..hehe..caranya cabut semua kabel bila tak digunakan..cthnya TV..kalau tak tengok tv, bukan setakat tutup suis saje tapi cabut kepala dia sekali sebb kalau tak cabut arus tetap mengalir..cubalah..pasti berjaya.
     
  7. thoha

    Newbie

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Messages:
    738
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    terima kasih kerana berkongsi tips yang menarik ni..
    nanti boleh try buat..:)
     
  8. meezwan

    Newbie

    Joined:
    Sep 27, 2009
    Messages:
    1,960
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    sama-sama..cuba buat untuk semua jenis alat elektrik seperti kipas, mesin basuh, tv, laptop, PC, heater, microwave dan sebagainya.. Peti ais takyahla cabut kang busuk plak semua makanan dlam tu :D. pasang balik bila nak guna jer.. bil elektrik anda pasti menurun..hehe
     
  9. Irham Dhani

    Senior

    Joined:
    May 1, 2010
    Messages:
    582
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    oh klo tv ditutup tanpa cabut kabel still dikira ek? haha lepas ni kena cabut la lepas tgk :D
     
  10. sconsult

    Newbie

    Joined:
    Jul 4, 2009
    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    tip yg baik dr meezwan. tu namanya 'phantom load'. walaupun kecil tapi boleh lah juga diambil kira untuk penjimatan elektrik.
     
    • Like Like x 1
  11. meezwan

    Newbie

    Joined:
    Sep 27, 2009
    Messages:
    1,960
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    yup arus still berjalan tapi sedikit..
     
  12. meezwan

    Newbie

    Joined:
    Sep 27, 2009
    Messages:
    1,960
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    oh itu ke istilah dia.tq..dapat ilmu baru hari ni.
     
  13. sconsult

    Newbie

    Joined:
    Jul 4, 2009
    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ok, saya baru saja upload screenshot bil terkini yang dipaparkan di web tnb.

    sila klik...
     
  14. sconsult

    Newbie

    Joined:
    Jul 4, 2009
    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  15. sconsult

    Newbie

    Joined:
    Jul 4, 2009
    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Jika tuan2 rasa, hasil usaha saya ini memberi faedah kepada pengguna2 elektrik, harap dapat hebahkan kepada yang lain sementara saya siapkan kajian saya sepenuhnya. Terima kasih.
     
  16. sconsult

    Newbie

    Joined:
    Jul 4, 2009
    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  17. sconsult

    Newbie

    Joined:
    Jul 4, 2009
    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  18. Mohd Firdaus

    Newbie

    Joined:
    Oct 30, 2010
    Messages:
    187
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    untuk menjimatkan lagi bil elektrik.....pasang lampu @ peralatan elektrik yang diperlukan sahaja bro.... nak lagi jimat cari peralatan elektrik jenama Panasonic Jimat Elektrik yang ada tulis Inverter....
     
  19. sconsult

    Newbie

    Joined:
    Jul 4, 2009
    Messages:
    38
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  20. Rushaidin

    Newbie

    Joined:
    Jun 8, 2010
    Messages:
    670
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Nampaknya saya kena buat kira-kira la ye....
     

ibeli4u

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. cara curi api letrik