1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Income Stream Ku Dengan Perniagaan Pasar Malam

Discussion in 'Sembang Umum' started by johari, Apr 10, 2008.

Share This Page

  1. johari

    Newbie

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    907
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Salam!

    Nama saya yang sebenar Zul atau lebih dikenali di Seberang Perai dan Pulau Pinang Aree Bihun Sup. Saya meninjau dan" long tour" dari Malaysia sehingga ke Negara Omputih, saya lihat rata-ratanya orang yang masuk ke ruangan Forum ni semuanya tercari-cari , bagaimana nak buat duit kat Internet> Ebiz?

    Kekadangnya banyak duit yang habis dengan membeli Ebook dan pelbagi tool untuk buat duit walaupun sebenarnya benda ni kurang pasti dan saya tak nafikan memang ada yang berjaya> saya sendiri pun ada sedikit sebanyak dapat duit dari perniagaan Internet nih?

    Apa yang ingin saya sampaikan disini adalah ada banyak lagi perniagaan yang wujud kat mukabumi Allah yang maha luas ini? Dan anda perlulah membuka minda untuk melihat perniagaa Fizikal yang lebih nyata dan memberikan pulangan yang lumayan dan anda boleh menjadi "TAUKE" sendiri?

    Salah satu perniagaa yang saya maksudkan dan tak pernah saya lihat ada sesiapa yang menulis atau bincangkan adalah perniagaan Pasar Malam?

    Memang saya tahu ada sekelompok manusia memandang hina pada peniaga-peniaga Pasar Malam ini? Tetapi tahukah anda peniaga Pasar Malam boleh menjana pendapatan sehingga RM20K sebulan? Dan mereka-mereka inilah yang di gelar jutawan senyap> hidup dalam keadaan "Low Profile". Jika tidak masakan mereka mampu menggunakan kereta-kereta mewah dan mempunyai rumah mewah yang anda sendiri tidak mampu milikinya!

    Ok! harap anda tidak bosan membaca leteran saya ini > hanya untuk anda???

    Saya sendiri adalah seorang peniaga Pasar malam di Pulau Pinang dan mempunyai 7orang pekerja yang setia dan sudah bertapak di sini selama 13 tahun dengan income bulanan RM17 Ribu sebulan Bersih?????

    Kisah saya bermula 13 tahun yang lalu dimana saya juga berkerja makan gaji seperti anda juga dan pada masa itu kalau makan gaji memang susah nak hidup senang? Saya mula mendapat Idea dari abang saya untuk mulakan perniagaan Pasar malam ni dengan menjual keropok lekor dan air soya . Saya buat ni ada ler dalam setahun lebih cam tu sehinggalah saya mula masuk ceramah -ceramah politik dan saya perhatikan ! kenapa terlalu ramai orang jual bihunsup> saya balik dan saya mengkaji , berapa income mereka dapat ngan income jual keropok saya?

    Setelah saya survey , rupa-rupanya menjual bihunsup ni income yang dapat fulamak hebat BRO?
    Timbul di fikiran saya nak jual bihun sup pulak tetapi tak tahu pulak nak masak> fuh kacau-kacau! Lama jugak saya dok fikir benda ni sehinggalah suatu hari saya teringatkan sepupu saya yang berniaga Kat KOMTAR , Penang> dia ada kedai nasi ayam kat situ?
    Apa lagi, ni peluang baik ! Saya pun belajar ngan dia? Ada ler lebih kurang sebulan dok ulang alik naik feri nak dapatkan resepi nih?

    Maka bermulalah saya dengan perniagaan baru> bihunsup?
    Mula-mula tu nak dapatkan pelanggan punya ler susah, tuhan saja yang tahu> modal dah ler tinggi> jualan tak seberapa dengan saingan dari orang-orang lama yang dah berpuluh tahun jual bihunsup? sehingga ada yang tegur saya " berani hang jual bihunsup no?"
    Almaklumlah rata-rata penjual bihunsup pada masa tu berumur lingkungan 40an tetapi saya baru jer berumur 24 tahun masa tu> Bak kata orang Penang, KANIAQ lagi?.

    Saya tak mengalah dan terus berusaha memperbaiki keenakkan bihunsup saya dan pada mulanya saya kerja sorang diri jer , tetapi lama kelamaan dengan berkat usaha dan izin Allah saya berjaya bersaing ngan geng-geng yang dah lama dan sehingga kini saya mempunyai 7 orang pekerja dan saya tak perlu buat apa sekarang? Idea yang paling bijak saya dapat ialah saya juga berniaga air teh, kopi serta pelbagai minuman sejuk dan panas?????? Pandai tak?

    Anak buah saya akan bergerak dengan barang ke Pasar malam jam 3.30 petang dan saya hanya akan pergi selepas waktu Maghrib untuk monitor dan ambik duit dan saya akan balik jam 10 malam , barang-barang semua akan dikemaskan oleh pekerja saya??? Jadi Tauke ler BRO.

    Hingga kini saya mampu hidup bersenang lenang dan saya masih mempunyai masa menaip cerita ini untuk tatapan anda merenung perniagaan yang nyata dengan impian atau angan-angan???????

    Paling buat saya senang hati apabila tibanya Ramadan yang mulia, sudah pastinya tumpuan orang ramai kepada AREE BIHUN SUP GEAR BOX EXT SERVICE dan masing-masing berebut-rebut nak membelinya. Yang menariknya income saya setiap tibanya bulan Ramadan tak lari dapat RM25K ke RM27K sebulan> Percaya tak> cuba dulu baru tau??

    Sekiranya anda kurang yakin anda boleh pergi ke blog saya , bukannya promosi cuma nak buktikan kepada anda yang perniagaan Pasar Malam pun boleh di promosi melalui Internet>keh keh keh.

    Bagi mereka-mereka yang tinggal di Pulau Pinang dan Seberang Perai saya jemput untuk menikmati hidangan bihunsup saya ini dan lokasi perniagaan saya anda boleh lihat di sini

    THE SILENT PASAR MALAM BILLIONAIR

    Ada yang bertanya> erk Cam mana Peniaga Pasar Malam boleh celik IT nih?
    Untuk maklumat anda sekarang ni, kebanyakkan Peniaga Pasar Malam mempunyai kelulusan yang tinggi dan pada asalnya memang mereka-mereka ini makan gaji seperti anda semua tetapi keinginan untuk menambah pendapatan mendorong mereka menceburi perniagaan Pasar Malam ini>
    Baik saya bagi bagi contoh di sini, NASIR SOYA> PEMEGANG IJAZAH BIZ STUDY-UKM> KINI SEORANG PEMBEKAL SOYA TERKEMUKA DI PULAU PINANG<> PAK NGAH LAKSA- PEMEGANG IJAZAH SYARIAH-UUM> KINI PENIAGA LAKSA YANG MEMPUNYAI 5 CAWANGAN SEHARI DAN INCOME STREAM DIA RM100K- RUMAH DAN KERETA DIA TAKUUUT KALAU ANDA TENGOK<> DAN SAYA SENDIRI PEMEGANG IJAZAH "NURSING CARE DAN DIPLOMA PUBLIC HEALTH , Semua ini bukan untuk membanggakan diri cuma sekadar menyedarkan masyarakat dan ingin mengajak saudara mempelajari teknik dan perniagaan Pasar Malam yang menjanjikan pulangan yang pasti anda tidak percaya???

    INGATLAH ANDA MAMPU JADIKAN IMPIAN SATU KENYATAAN DENGAN MEMILIKI PERNIAGAAN SENDIRI < JANGAN JADIKAN PERNIAGAAN ANDA HANYA MIMPI DAN IGAUAN DISETIAP HARI ANDA DAN ANDA MASIH PAKAI WIRA SECONDHAND SAMPAI SEKARANG.LAYARI BLOG SAYA UNTUK KEPASTIAN ANDA> THE PASAR MALAM BILLIONAIRS

    Sekadar pandangan dari saya> AREE ENTERPRISE ( AREE BIHUNSUP GEARBOX )
    __________________
     
    • Like Like x 3
  2. Loading...


  3. Din Beramboi

    Newbie

    Joined:
    Apr 19, 2007
    Messages:
    468
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    memang tak nafikan benda ni Johari...saya sendiri pun sudah nampak dan pada bulan lepas, saya berusaha utk membuat pinjaman sebanyak RM5000 dari CIMB utk memulakan perniagaan pasar malam. Saya asih student dan tentunya tak dpt pinjaman tu...Skang ni saya tgh berpakat dgn kwn yg dah keje dan ada gaji minimum utk buat pinjaman sekali lagi. So, saya akan pergunakan slip gaji dia...hehehe. Tp, sy bukanlah jahat. Saya akan share ngan dia dlm bisness tu.

    Saya kesian jgk kat dia...dah hampir 10 tahun kat KL ni, tp duit tak pernah cukup2. Skang ni selalu pinjam duit ngan saya...patutnya sy yg pinjam duit ngan dia sebab dia dah keje. Jadi terbalik plak...

    Pensyarah sy jugak hari tu bersetuju utk memberi pinjaman sebanyak Rm2000 or RM3000. Insya-Allah kami akan bergerak pada cuti semester ini iaitu awal bulan 5 ni.

    Saya nampak bisness ni dan saya ada niche tersendiri. Bukannya mihun sup aaa..hehe. Doakan saya berjaya jugak. :D
     
  4. abdfatah

    Senior

    Joined:
    May 22, 2007
    Messages:
    6,622
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    hahahaa... rasanya kalo ada kelapangan suruh kawan din tu hambik kursus ngan chef biar dia buka minda dalam perniagaan makanan nih... tak mahal yuran seminarnya lebih kurang 100 lebih je dari duk berkira2 nak hambik pinjaman dan mintak pinjam dari din setiap hari...

    kalo dah bermula nanti anda takkan percaya dengan modal rm50 dah balik modal perniagaan anda... tak percaya tanya tokei kedai bihun sup... 1000% untung dah kira banyak laa tu... itupun kalo kawan din minat dengan perniagaan tersebut...

    sekadar cadangan aje untuk perniagaan realiti nih...

    musim panas camginih apa yang laris? air tebu? air kelapa? air soya? air cendol? cencol pulut tapai?

    buah-buahan bergerak dari satu blok asrama ke asrama...?

    ada lagi...?

    perniagaan makanan nih dah terbukti dengan adanya buku best seller oleh encik Rosly jutawan senyap. serta kusrsusnya yang dianjurkan oleh beliau... malahan tidak semua orang boleh berniaga dengan cara demikian rupa... memang banyak cabang perniagaan yang kita boleh ceburi...

    dan cabarannya juga cukup menarik perhatian.... terutama bagi orang-orang yang sekadar pergi ke kursus perniagaan secara paksaan... macam2 laaa ragam...

    hahaha... ini perniagaan ada bagus dari itu punya perniagaan yang membekalkan banyak modal sampai ribu2 yang belum tentu hasilnya... kalo nak berniaga pasar malam kena laa berguru dengan tokei pasar malam jugak...

    mintak buku jutawan senyap 2,3 bijik boleh?

    saya suka nasi kukus... memang best woooo... dia punya lauk banyak wooo lauknya. nasi sekepal je...hahaha...
     
  5. johari

    Newbie

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    907
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Salam!

    Saya doakan anda berjaya dalam perniagaan ini dan banyak niche yang ada untuk pilihan anda!

    Sekiranya anda ingin belajar anda boleh pergi ke Blog saya kerana disana saya ada membekalkan maklumat yang cukup untuk anda meledakkan akaun bank anda dengan perniagaan ini, insyaallah!!!!!
     
  6. Adnin

    Senior

    Joined:
    Mar 19, 2007
    Messages:
    1,189
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Pinjam??? tak payah lah most of us tak buat loan pun :D . And most of us yang buat loan ; sekerat jalan jerk, buat besi buruk jer mesin2 tu :D .

    Yer lah apply bantuan RM20k dapat barang bukan duit , barang nilai RM10k , RM10k lagi tu komisen ;)
     
  7. johari

    Newbie

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    907
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0

    Salam!

    Umpan, Joran dan Mata Kail dah saya beri jadi .......... kolam,sungai atau laut ......?:cool:
     
  8. Adnin

    Senior

    Joined:
    Mar 19, 2007
    Messages:
    1,189
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Tak faham??? hehehe
     
  9. usahawanebay

    Newbie

    Joined:
    Sep 12, 2006
    Messages:
    1,092
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Perniagaan yang paling mudah ialah berniaga air minuman berbalang-balang...modal skit jer...untung berganda-ganda.:rolleyes:
     
  10. batagolek

    Senior

    Joined:
    Jan 22, 2006
    Messages:
    1,029
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    menarik dan bernas jugak idea dan buah fikiran muazzz ni ....boleh tolong elaborate tak statement awak tadi tu ???
     
  11. Adnin

    Senior

    Joined:
    Mar 19, 2007
    Messages:
    1,189
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Yang mana statement pertama atau kedua :D .

    Yang kedua tu memang rata2 kami tau dah , dan ada gak yang tak tau :p .
     
  12. johari

    Newbie

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    907
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0

    Salam Bro> he he he:cool:

    Dalam pengertian perniagaan offline dan online tak banyak bezanya dan yang menarik perniagaan Pasar Malam ni, kita tak perlu promosi barang ( tapi saya promote gak kat internet, he he he> tujuan saya nak ajak para remaja mencari satu niche yang mampu menjana pendapatan kekal yang diaorang boleh cari dengan jadi TAUKE, suatu hari nanti!!!

    Segala-segalanya saya dah sediakan di blog saya justeru itu terpulanglah kepada seseorang untuk mengubah nasibnya sendiri dari makan gaji ke biz sendiri dan membina list opt in tanpa dipromosi kerana berniaga kat Pasar malam ni > orang akan cari kita> tak perlulah kita cari orang>contoh seperti saya kat sini > tak menang tangan nak kayuh Bro, he he he, !

    Cam mana ngan bisnes Soya kita la ni, saya cadangkan bro ambik pekerja dan buka 3 ke 4 cawangan, tugas Bro cuma pergi ambik duit jer!!!!
     
  13. percuma

    Newbie

    Joined:
    Sep 12, 2006
    Messages:
    776
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    bro johari...sambung lagi citer kat blog tu...seronok pulak baca ! Saya memang bercita-cita untuk berniaga macam kat pasar malam ni. Dulu masa kecil pun saya selalu ikut mak bapak berniaga kat pasar malam dengan pasar tani. Macam-macam pernah dijual..antaranya rojak buah, rojak mamak, jagung rebus, sate,daging burung puyuh & telur, burung puyuh panggang dan ade lagi kot yang saya pun dah tak ingat... tapi itu citer 15 tahun dulu :)

    Bila saya fikir-fikir balik, memang agak mewah juga hidup waktu berniaga tu...nak beli apa dapat je... rezeki insyaAllah mencurah-curah..makanan kat rumah tak pernah kurang. Padahal masa tu pakai kereta buruk giler..kerusi pun boleh cabut... berkarat pulak tu!

    Apapun saya respect pada peniaga pasar malam macam saudara.... saya memang akan ikut jejak saudara...insyaAllah satu hari nanti harap makbul doa saya.
     
  14. Din Beramboi

    Newbie

    Joined:
    Apr 19, 2007
    Messages:
    468
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0

    Terima kasih Johari...Saya dah lihat blog saudara. wah, hebat yer..ada pekerja2 yg setia lg tu.

    Hope terus berjaya.. :D

    Skang ni umo berapa aa?
     
  15. johari

    Newbie

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    907
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    \

    Salam!

    Saya yakin Bro mampu laksanankannya, insyallah???
     
  16. johari

    Newbie

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    907
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    \

    Salam!

    Saya yakin Bro mampu laksanakannya, insyallah???

    Yer, saya akan sentiasa update blog tu, tq:cool:
     
  17. johari

    Newbie

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    907
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Salam!

    HANYA DENGAN BEKERJA DAN MEMPUNYAI PERNIAGAAN SENDIRI SESEORANG ITU MAMPU MENJADI JUTAWAN DAN KALAU TAK PUN APA YANG ANDA HAJATI AKAN MAMPU DIMILIKI!

    Umur saya sekarang 38 Tahun> Tuaaaa dahhh, he he he:cool:
     
  18. RajaKamil

    RajaKamil Kawan WC Premium
    Active

    Joined:
    Jul 10, 2007
    Messages:
    6,752
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +32 / 0 / -0
    Salam, saja jer nak kongsi bahan bacaan, Pernah baca buku Jutawan Senyap.

    Saya rasa johari ni, mungkin salah seorang.
    Tapi johari, ni pendapat saya lah.
    Orang kita ni nak mudah je.
    Dengar orang buat tu dapat duit, dia buat.
    Dengar orang ni buat duit,kaya raya dia pun join.
    Tup tap tup tap, apah pun takda.
    Tak berfokus, ( untuk saya gak) Bile dengar orang buat duit jual ebook, dia jual ebook, dengar buat adsense jadi kaya mudah, dia buat adsense.

    Pada pendapat saya, buat lah apa pun, macam cerita Johari ni, dia fokus jual bihun. Memang mula2 susah, lama2, dah ada pelanggan tetap pun.

    Tahniah Johari.
    Bagi yang lain, saya rasa kita semua kena mula pasang niat. Lillahitaala.Nak bagi anak bini makan duit halal. Set target. (jangan ubah2 target tu). Pastu sabar, anggap kegagalan tu satu pengajaran.

    Ha, insya Allah, kalau tak berjaya pun. Kita dah berjaya terhadap diri kita sendiri.

    Wassalam

    _____________________

    Cam psykologist lak aku ni........sori ya semua, ambik yang baik2 je, yang buruk tu jangan pandang.
     
  19. johari

    Newbie

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    907
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Pada pendapat saya, buat lah apa pun, macam cerita Johari ni, dia fokus jual bihun. Memang mula2 susah, lama2, dah ada pelanggan tetap pun.

    Tahniah Johari.
    Bagi yang lain, saya rasa kita semua kena mula pasang niat. Lillahitaala.Nak bagi anak bini makan duit halal. Set target. (jangan ubah2 target tu). Pastu sabar, anggap kegagalan tu satu pengajaran.

    Ha, insya Allah, kalau tak berjaya pun. Kita dah berjaya terhadap diri kita sendiri.

    Wassalam

    _____________________

    Cam psykologist lak aku ni........sori ya semua, ambik yang baik2 je, yang buruk tu jangan pandang.[/QUOTE]

    Salam!

    Buku Jutawan senyap yer!... yer saya dah baca............

    Bagi berjaya dalam sesuatu bidang, kita perlu fokus pada apa yang dibuat, tanpa mengenal erti jemu, susah dan penat serta mampu bersaing. Tak kiralah apa-apa pun yang anda usahakan samada online atau offline> yang penting cekal.....
     
  20. johari

    Newbie

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    907
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    salam!

    Kenapa manusia suka cari benda yang tak pasti???:D
     
  21. maenz

    Newbie

    Joined:
    Feb 16, 2008
    Messages:
    134
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0

    ?? Akhirat.


    Buat lar apepun.. yg penting halal. Sama ada business online.. ke tak online.. ada usaha dan rezeki.. InsyaAllah adalah habuannya.

    .
     

ibeli4u

Share This Page