1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

HD Camera yang bagus untuk IM

Discussion in 'Art, Design, Video & Photography' started by shuth, Oct 20, 2010.

Share This Page

  1. shuth

    Senior

    Joined:
    Dec 13, 2005
    Messages:
    2,874
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Salam..

    saya nak tanya sikit kepada sesiapa yang handal dalam videography nie.
    Saya nak buat video HD, so nak beli camera.

    Jadi nak tanya, camera HD apa yang bagus untuk buat penggunaan IIM nie ya?
    Yang senang nak rekod, nak transfer dalam kompter serta untuk edit.

    Ada yang kata boleh guna camera DSLR... tapi payahlah pulak..
    takkan nak kena angkut laptop sekali kalau nak buat rekoding di luar.
    sebab benda tu kena pakai software untuk rekod.

    Kalau yang jenis guna compact flash drive tu ok ke?
    mudah tak untuk ditransfer ke komputer..
    adakah boleh terus copy & paste.. atau perlu diconvert dulu
    seperti mana penggunaan DVD yang akan menyebabkan kualiti video drop?

    Ada sesiapa yang boleh share info?

    Terima kasih.
     
    • Like Like x 2
  2. Loading...


  3. eyman

    Newbie

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Salam bro shuth just bg pendpt je..sy ni x pro pun...sy pakai sony HDR-XR200e. Sebab apa sy pakai video camera ni.. pertama sebab dia HD, kedua simpanan rakaman adalah dalam HDD (120GB) xyah pk2 pasai tape/memory card size kecik/dvd, ketiga sng teransfer..lps shoot video trus leh msuk laptop...dan edit pa2 yang patut...videoklip band saya dan filem pendek saya pun pakai video cam ini...sangat cantek dan truly HD..
    Apa-apa pun ini hanyalah pendapat saya sahaja selaku pengguna video cam ini hampir setahun... lain org lain pendapat
     
    • Like Like x 1
  4. shuth

    Senior

    Joined:
    Dec 13, 2005
    Messages:
    2,874
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    oh ok.. saya pernah dengar juga rakan saya guna camera jenis hard disk nie..
    tapi dia kata ada problem bila nak transfer ke pc..

    transfer tu.. macam mana ya?
    guna usb ke? firewire ke?
    boleh copy & paste terus fail video tu ke?
    atau perlu buat rekod/dubing semula masuk dalam komputer?
     
  5. eyman

    Newbie

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Haah trnasfer via usb... xpayah dubbing pe sume.. terus leh copy paste file video tuh.. software yg disediakan sony gak leh convert terus ke format video lain... kalo bro nk amik..amik model yg latest lagi pada model ni.. harga dia affordable je..xmahai sgt..sesuai la dgn range model dia untuk thp beginner.. TAPI sy ada tnya2 org kedai depa bgtau kalo nk betul2 cantek dan HD mmg camcorder yang pakai storan filem gulung tuh.pe ntah nama dia...tp yg tuh kalo org buat produksi filem bleh laa huhu...harga belas-belas ribu..kalo p riki2 kat kedai pun apa yg sy nmpk cam comcorder skang storan nya sama ada memory card atau harddisk yg salu dok pamer..
     
  6. ahmadfairus

    Newbie

    Joined:
    Aug 7, 2009
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    shuth

    U boleh gunakan dslr,byk skrg antara yg murah adalah 550d canon.Untuk info kualitinya lg better dari video kamera coz ini adalah hd.Sy shoot untuk astro pun gunakan dslr kamera,dan byk video klip skrg gunakan dslr.

    untuk edit,byk software skrg,insyallah sy boleh bantu.
     
  7. laser

    Newbie

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    2,005
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    untuk pengetahuan bro shuth, rakam video guna dslr tak perlu guna software..just rakam je terus..dslr sekarang kebanyakannya dah support fungsi rakam video HD sehingga 1080p(full HD)..harga pon tak banyak beza dengan videocam HD + dslr boleh tangkap gambar dengan resolusi tinggi..

    kepada bro eyman, betul ke kamera sony boleh drag n drop untuk pindahkan file?? setahu saya kene guna software yang disediakan baru boleh..so jadi masalah kalau kita nak transfer file kat komp orang lain..lebih kurang macam ipod yang perlukan itunes untuk transfer file..
     
  8. shuth

    Senior

    Joined:
    Dec 13, 2005
    Messages:
    2,874
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    err.. kalau tak silap saya..
    untuk dslr..masa nak rekod tu kena attach dengan laptop/pc kan? ke tak perlu?
    lagi satu.. dia takde external mic kan? kalau nak rekod temuramah kat luar, tempat awam..
    takut suara tak dengar pula.
     
  9. FADZRI

    Newbie

    Joined:
    Oct 26, 2008
    Messages:
    922
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Saya rasa better guna DSLR , :) Sbb gambar lebih cantik..

    untuk rujukan boleh tgk link ni http://www.digital-slr-guide.com/

    Kalau nk compact, camera olympus yg terbaru tu pun ada HD video, Skrg tgh Promosi kat Lowyat (fotokem)
    Boleh dapat dalam RM 600-700 ...
     
  10. ahmadfairus

    Newbie

    Joined:
    Aug 7, 2009
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Masa rekod adalah tergantung pada card dan juga setiap dslr ada had limitnya,cuma ia bukan 1 masalah besar,ini kerna kita dapat mengwal masa yg kita inginkan.Untuk rekod seperti itu,ada beberapa kamera dslr yg ada output mic,dan ada juga yg sudah ada internal mic,cuma untuk temuramah kurang disarankan menggunakan internal,harus beli extenal.

    so fa,untuk skrang,dslr dah cukup bagus untuk apa yg u ingin lakukan dan pastinya ia akan di upgrade masa ke semasa.
     
  11. laser

    Newbie

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    2,005
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    tak perlu bro, sebelum ni mana ada dslr yang boleh rekod video..hujung tahun 2008 baru ada..yang kene attach dengan pc tu bukan rakam video, tapi menggunakan function liveview untuk paparkan pada pc je..takpon mereka guna teknik tethering (ambil gambar dan file terus save dalam pc)..

    kalau bro beli entry level dslr, memang takde external(mono sahaja)..tapi kalau bro beli high-end macam 5DmkII,D300s,K7 dll memang boleh guna external mic..
     
  12. eyman

    Newbie

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    tu diaa pakar-pakar kamera semua mai dh memberi pendpt..saya yg hina dina ini dan xbyk ilmu perlu la mengundur diri dari memberi pendpt hhuhu (just kidding) buat bro laser..aah betul bila kita cucuk via usb dia akan detect sebagai HDD dlm camcorder tuh sebagai external harddisk... so bukak cam besa melalui my computer cari la file video tuh.. melalui software lgi better...sbb ada rujukan tarikh apa suma...maybe lain model kot xbleh..
     
  13. shuth

    Senior

    Joined:
    Dec 13, 2005
    Messages:
    2,874
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    wah! terima kasih... info menarik..
    nanti say atry ushar model2 camera tu..
     
  14. shuth

    Senior

    Joined:
    Dec 13, 2005
    Messages:
    2,874
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    hu hu.. boleh tahan juga ya harga nikon D300s nie..
    pastu boleh rekod 5 minit video je ke?.

    [video=youtube;Ns2GclVpxLo]http://www.youtube.com/watch?v=Ns2GclVpxLo[/video]
     
  15. reezluv

    Senior

    Joined:
    Jun 5, 2006
    Messages:
    4,016
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    kalau entry level, model D3100 yang baru tu ada full HD video mode..kualiti videonya lagi best dari video D90 aku tuh..huhu..

    tapi lagi baik pakai full frame camera macam D3s, D300s, 5D Mark II , lense dan mic leh attach sekali tu..lense plak leh tukar2..:D

    tentang length video tu.guna je la High Speed punya Memory Card..sekali letak 16Gb tu..takpun 32GB..besar dah tu...so lengthnya rasa bergantung kepada space memory dalam kad tu la..automatic kamera tu akan estimate bape time length yang boleh dirakam oleh body tu..

    lagi satu kelebihannya...leh tangkap gambor la...zoom jauh gile guna 500mm..hehe
     
  16. laser

    Newbie

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    2,005
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    pasal length video tu bukan macam tu..sebenarnya memori kad (format FAT32) ada limited size untuk satu file..tak silap saya dalam 4GB max per file..so bila saiz file dah sampai limit, video akan auto stop record..kemudian bleh sambung balik..sebenarnya takde masalah pon pasal tu..sebab 4GB boleh rekod lama jugak..mungkin masalah kalau nak rekod non-stop 3 jam movie..tapi rasanya takda kot yang rekod non-stop..mesti ada cut kat mane²..pasal memori kad pon tak perlu risau..saiz 64GB pon dah berlambak di pasaran..harga mahal la sikit..hehe
     
  17. reezluv

    Senior

    Joined:
    Jun 5, 2006
    Messages:
    4,016
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    oh..gitu rupanya..aku taktau..hehe..maklumlah..tak pernah shooting guna kamera memahal ni..tak bape tau sangat tentang technya..:p

     
  18. syuxx

    Senior

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Messages:
    3,347
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    iphone 4 dan ipodtouch 4th gen sekarang ni pun dah capable untuk record HD video.
     
  19. laser

    Newbie

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    2,005
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    tu resolution je HD..tapi kualiti??

    ramai orang salah anggap pasal HD video ni..
     
    • Like Like x 1
  20. abelljefrry

    Senior

    Joined:
    May 15, 2009
    Messages:
    1,017
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Salam saudara Shuth dan sahabat semua,

    OK, ini pula pendapat saya:

    Kalau Pilih HD video cam,
    Saudara hanya boleh ambil video HD sahaja, kalau nak ambil still photo, tak boleh. kalau yang boleh pun, tak cantik. Lens pun tidak semua model HD videocam boleh tukar tukar. Sebab dalam videography, sama juga dengan photography, lens perlu ada fungsi optical zoom dan boleh dipelbagaikan bagi mewujudkan 'ruang' dan 'kesan' dalam video. Harga juga mahal, dan tidak berbaloi bagi saya. :)

    Kalau pilih DSLR,
    camera DSLR yang boleh merakam video HD biasa nya model yang baru, dan advanced SLR camera. harga nya lebih kurang juga dengan HD videocam yang boleh tukar tukar lens. Tetapi, kelebihan nya ialah, untuk still photo juga sangat sangat berkualiti. lebih berkualiti dari HD video yang diambil. sebab memang itu fungsi asal camera DSLR. kalau tak guna, boleh sewa kan pada orang, atau boleh juga belajar untuk buat servis photography, tak semestinya untuk kahwin saja. kalai dalam IM, boleh buat servis "Corporate Portraiture".

    Kalau guna iPhone 4,
    Kalau guna iphone 4, pun ok juga, HD juga, dan kelebihan nya memang sangat terbatas lah kalau nak dibanding dengan 2 di atas. Sebab ianya hanya lah telefon. Tapi, jangan kita perkecilkan kebolehan iphone ni, sebab saya dah tengok hasil kerja iphone 4 untuk corporate video. memang mengancam.

    jadi, isu rakaman DSLR yang pendek tu, bagi saya bagus untuk beginner, memang bagus. sebab kalau panjang, akan buat kita cenderung ambil video one take ni. tak bagus. sebab kalau kita buat video one take untuk IM vloging, product review, dan launching video, memang tak bagus. kita kena belajar banyak technique untuk hasilkan video yang mantap. saya rasa, setakat ni, IM video tempatan yang paling bagus saya tengok, saudara Suthan M. ini yang terbaik. camera nya tak lah HD mana, tapi teknik cinematography yang digunakan tu penting. study semua video beliau dan aplikasi pada video anda.

    ini ada beberapa sumber rujukan:

    DSLR Video Workshop dan sample tahap gaban: http://cstproduction.com/WORKSHOP/
    DSLR Creative Video Blog: http://www.youtube.com/user/mysteryguitarman?blend=1&ob=4
    iPhone 4 Corporate Video: http://www.youtube.com/watch?v=o5JQdgvzuL0
    Cinematography Tutorials: http://www.youtube.com/user/markapsolon (NI salah satu, boleh contact saya untuk tutorial ikut cinematography terms)
    Laman Utama Web Suthan M :http://suthanm.com/

    Selamat mencuba! :)
     
    • Like Like x 4
  21. Gabriel121

    freshman

    Joined:
    Nov 2, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    My camera canon ixus 700.. But i find that Panasonic and Sony nya pix quality, macam better ar..
     

ibeli4u

Share This Page