Guru Sekarang Apa Sudah Jadi?

Discussion in 'Sembang Umum' started by SFX, Oct 22, 2009.

Share This Page

  1. SFX

    SFX
    Senior

    Joined:
    Apr 1, 2008
    Messages:
    1,907
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Sumber dari kosmo online

    JASIN - Gara-gara dituduh ponteng sekolah, seorang pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dang Anum mendakwa ditampar seorang guru lelaki sebanyak lima kali di pipi sehingga bengkak.

    Pelajar terbabit, Imran Mahfuz, 15, berkata, selepas perhimpunan pada pagi Isnin lalu iaitu kira-kira pukul 9 pagi, dia mencari kawan-kawannya di padang kerana ketika itu waktu Pendidikan Jasmani (PJ).

    Menurutnya, melihat rakan-rakannya tiada di padang, dia terus ke kantin sekolah untuk mencari mereka di sana.

    "Ketika melalui gelanggang bola tampar, seorang guru lelaki memanggil saya dan bertanya saya dari mana. Saya memberitahu saya dari padang kerana ketika itu waktu PJ tetapi tiada pelajar lain di padang.

    "Namun guru ini tidak percaya dan menuduh saya ponteng dan berbohong lalu mencekak kolar baju dan menampar saya sebanyak dua kali di pipi kiri," ceritanya.

    Imran mendakwa, guru berkenaan kemudiannya mengheretnya ke bahagian belakang bangunan dan menamparnya sebanyak dua kali lagi kerana dituduh memanjat pagar sekolah.

    "Saya kemudian dibawa ke bilik guru dan ditampar sekali lagi di hadapan guru lain walaupun berulang kali saya menafikan dakwaannya," katanya.

    Kata Imran, akibat ditampar, bibirnya pecah dan pipi kirinya bengkak sehingga sukar untuk makan.



    P/S: Adakah murid itu bersalah atau guru itu yang tidak usul periksa dahulu sebelum membuat tindakan ?
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. Orenz

    Newbie

    Joined:
    Sep 8, 2008
    Messages:
    202
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kalo aku jadi budak tu, ICU la cikgu tu..
     
  5. mdsyah

    Newbie

    Joined:
    Sep 14, 2009
    Messages:
    743
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ko umur brp oren, budak tu umur brp...
    budak tu kena sikit jer tu...
    bdk2 skrg manje sgt....
     
  6. SFX

    SFX
    Senior

    Joined:
    Apr 1, 2008
    Messages:
    1,907
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    kena tampar 5 kali dengan kuat confirm la bengkak bro, apa perasaan cikgu ni kalau anak dia kena tampar macam tu.
     
  7. milsum

    Newbie

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Messages:
    256
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    beliau pasti berasa bangga! kui kui kui...
     
  8. johnjimat

    Senior

    Joined:
    Mar 16, 2009
    Messages:
    2,882
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    cikgu ni mmg anjing betul la.. susah cikgu skrng main lps je geram.. igat die bg mkn anak org ni agaknyer?klu da die tampar siap budak tu susah nk mkn mak bapak mane xrisau..

    kpd kwn2 yg menyokong tindakan guru ni, cube bygkan anak anda kt ctu?ape yg anda buat?mesti report punyer.. xpun gi serang sendiri cikgu tu..

    sy cukup pantang dgn org yg suke bg penampar nih.. haiz klu kat adik sy ni, cukgu tu xduduk da kat tempat sy ni. terus pindah skola gamaknye..
     
  9. Izo

    Izo
    Senior

    Joined:
    Nov 14, 2006
    Messages:
    1,328
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Sebelum korang bagi komen...ada baiknya korang sendiri test sendiri jadi guru. Baru korang rasa camner...
    Budak sekarang nie aku tengok ramai yang kurang ajar, tapi surat khabar asyik nak cari kesalahan guru jer.
    Kadang2 anak2 nie didepan ibubapa baik jer..pijak semut pon tak mati. Tapi biler jumpa kawan2 dia tak tahu nak cakap.

    Akhir kata kalau dapat sesuatu berita jangan hanya mendengar sebelah pihak saja. Lebih2 lagi berita dari akhbar..kebanyakannya nak bagi sedap cerita jer.
     
  10. Adnin

    Senior

    Joined:
    Mar 19, 2007
    Messages:
    1,189
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Normal lah tu, bahkan di sesetengah sekolah cikgu akan MENAMPAR DAHULU kemudian bertanya dari mana dan buat apa dan sebagainya :D
     
  11. Adnin

    Senior

    Joined:
    Mar 19, 2007
    Messages:
    1,189
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Ambil tindakan yang betul dan adil.

    Adalah x adil guru pukul murid lain gara2 kesalahan orang lain .

    X kiralah manja atau x namun tindakan kena betul , cara kena betul dan kalau ia bersalah hukum mengikut garis panduan bukan MENGIKUT GERAM DAN NAFSU AMARAH .

    Saya bukan budak nakal (diulang BUKAN BUDAK NAKAL ;) :D) namun dah kena semer jenis hukuman dari rotan (in public) , penampar, penerajang, kayu pembaris 1 meter sampai patah, maki hamun , personal attack to me and family .

    Kebanyakan cikgu atau guru tidak professional dengan menjadikan hukuman kepada murid sebagai suatu serangan peribadi .
     
    #9 Adnin, Oct 22, 2009
    Last edited: Oct 22, 2009
  12. TheGuru

    Newbie

    Joined:
    May 3, 2007
    Messages:
    503
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    laaa...ingat panggil saya tadi :)
     
  13. zyan

    Senior

    Joined:
    Jun 6, 2008
    Messages:
    2,313
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    boleh percaya ker apa yang murid tu cakap... cikgu tu pun satu hal.. kalau betul pun budak tu ponteng ke apa.. jangan la sampai tahap pecah2 & bengkak..
     
  14. ishamzana

    Newbie

    Joined:
    Aug 18, 2009
    Messages:
    341
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    aku setuju dgn ko...kita kena rase dulu caman jd cikgu...saye penah jd cikgu kontrak setahun kire ade la sikit pengalaman...memang berbeza pelajar skrg dgn zaman dulu...mak bapak pun lain walaupun masih ade sperti dulu...ini semua pengaruh media massa elektronik gembar gemburkan berita...lepas tu menjadi ikutan...kita kena dgr drpd dua2 pihak...sejahat jahat cikgu takan sengaja nk pukul pelajar...jauh disudut hati mereka sayang kan pelajar...sayang melihat pelajar yg tak nak belajar...bila cikgu suruh xbuat...cikgu marah report polis,media...sebenarnya cikgu boleh nak gaji je...ajar je..ikut ko la nk belajar tak...tp cikgu xsebegitu mudah....satu lg kalau pelajar tu memang baik xpenah buat salah...lg cikgu xkan mudah hukum...saya pun dulu kena tampar juga akibat salah faham tp fikirkanla kenapa....renung2kanlah...
     
  15. PinguSpy

    Senior

    Joined:
    Jan 7, 2007
    Messages:
    7,344
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    memg lah pelajar skang ramai yg nakal...
    tp agak2 r... dah cam gester cekak leher..
    then main tampar2 plak????

    kalau org test buat mcm tuh dekat k0rang ape k0rang rase??

    aku pun dulu penah gak...

    aku time tuh(darjah 5)

    boring2 sandar dekat meja.. and kebetulan ade getah kecik jek...

    then aku main tarik2 dlm keadaan bosan slow jek... x sangja tetibe getah tuh terbang???

    then terkene cikgu p0mpuan... paling besh getah kecik b0d0 dlm jarak 10meter kne cikgu tuh die pakai tundung....

    yg aku terkejutz???

    tetibe cikgu tuh menangis kate aku nih jht nk attack die??

    aku dah heran dah?????????????????

    - dah lah slow kecik bukan kne die pun..kne tudung die tu pun (aku x sengaja)

    x pasal2 aku kne tuduh even dah puas aku terangkan!!!

    b0d0 #$%^&*&^&**&^% punye cikgu...

    x kisah lah korang nk ckp ape.. yg pasti sejak dulu lagi 99% ilmu yg aku belajar x penah masuk ape yg guru ajar..sumenye aku study sendiri...

    kadang2 aku tgk guru nieh cam samseng pown ade....

    dengan budak2 buat genster.... bile pangil mak bapak jd lembut plak..

    bukan nak sedlidik dulu ape2 hal2...

    main taram jek...

    and second-2 ade 1 cikgu nieh die ade masalah pr0b ngan suami die...
    then dia bengang 1 klaz die lepaskan tension dekat budak2...

    shial t0l...

    ade jugak ustaz dekat skolah yg perasaan suci...
    selamber jek maki budak2 dngn perkataan "binatang, shentan" and etc....??

    agak2 kalau time tuh mak bapak budak2 ade memang kompom kne pijak ramai2 lah ustaz tuh shial tol!!

    aku mmg anti gile cikgu2 yg perasaan genster...

    mmg lah budak2 zaman skang nakal..tapi x semua ade yg baik...
    so slidik r dulu jgn main taram jek...!!!!
     
  16. MrEmas

    Newbie

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    3,058
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    cikgu pun dah tak berapa bagus sekarang ni
    seiring dengan pelajar gak
    apapun kembalilah kepada Islam
     
  17. ishamzana

    Newbie

    Joined:
    Aug 18, 2009
    Messages:
    341
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    anda tau ke ilmu yg anda dpt atas usaha sendiri...kena paham care patutnya kite...kita belajar dgn guru adalah kerana itu dh suruhan x digalakan belajar sendiri takut ilmu disongsangkan syaitan...yg memahamkan kita bukan kita...Tuhan yg bg kt kita...smua nya penyebab je..anda cakap ade pelajar baik gak...samela dgn cikgu..ade yg memang niat nk anak didik dia cemerlang didunia dan akhirat...kita memang WAJIB hormat guru unyuk berkat ilmu...bila guru redha ilmu dia kt kita maka Pasti ALLAH redha...itulah pentinya guru...kalau xpenting baik xpyh buat sekolah..belajar sendiri semua...tgk skrg anda belajar ilmu IM ddgn sape...walaupun beli ebook tp atas dasar org yg ajar...sebab ape kita tak komplen 'cikgu' IM kerana kita suka...kat sekolah ade subjek yg xsuka sebab tu kita memberontak.....Yg PENTING xkira camana pun...HORMAT GURU SEPERTI HORMAT MAK BAPAK
     
  18. zakeri

    Senior

    Joined:
    Oct 20, 2008
    Messages:
    4,811
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Budak2 sekarang gangter tahap dewa... dah ader geng motor sendiri... siap ader buat sticker :D

    Cikgu mana boleh kalah ....
     
  19. Imabiz

    Senior

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    13,615
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    kalau kes mcm nie saye tak sokong guru... sebab takde bukti... mane leh main pukul2 jer.... manusia tue... kalau betul bersalah... buat mesyuarat,, kenekan tindakan... rotan ke. aoe ker... buat keje amal ker... tapi pelajar sekarang nie pun saye tgk kadang2 melampau sgt... dah tak terkawal... kalau kita manjakan sgt pun nanti diorang lebih lak.... tapi bagi saye.. saya taknak anak2 saya rase seperti ape yang saya rase... cume kita perlu didik dengan cara lain yang lebih kretif... mesti ada jalan....
     
  20. hapizi84

    Newbie

    Joined:
    Feb 8, 2009
    Messages:
    1,120
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ala..murid tu just kena tampar je pun smpai blh masuk paper..aku dulu mcm2 kena dgn cikgu..kena tendang,rotan,halau balik rumah n kena pukul dgn pembaris kayu..Malas nak pnjang2 kan kes pasal aku tau time skolah dulu aku nakal n jahat..

    Murid2 skarang tak blh nak di usik,padahal time aku dulu klau nak bls dendam dgn cikgu pun just calarkan kereta cikgu tu guna duit syiling je..takde laa sampai nak kecoh2 sampai dlm paper and saman menyaman..

    Sebenarnya,benda2 mcm tu le yg jadi kenangan bila dh abis skolah nanti..
     
  21. Imabiz

    Senior

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    13,615
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    yela... kalau laki memang la.. tapi bagi saye.. saye takkan benarkan anak saya dihukum sesukahati...
     
  22. hapizi84

    Newbie

    Joined:
    Feb 8, 2009
    Messages:
    1,120
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Dlm kes mcm ni kena berlaku adil laa..xblh dgr sebelah pihak je..sepatutnya paper tu siarkan jugak feedback dari cikgu tu so baru blh tau hal sebenar..Kebanyakan parents skarang hanya dgr sebelah pihak je..;)
     

ibeli4u

Share This Page