Cara untuk masukkan file ke dalam blog

Discussion in 'Teknik Pemasaran Internet' started by adioz88, Nov 8, 2008.

By adioz88 on Nov 8, 2008 at 11:58 PM
  1. adioz88

    Newbie

    Joined:
    Jul 4, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Salam

    Soalan yang saya ingin kemukakan di sini ialah:

    1) Bagaimana cara untuk upload file tertama berbentuk PDF ke dalam blog untuk tujuan download

    2)Adakah perlu upload pada link tertentu dahulu, kemudian paste di blog semula.Jika ya, berikan saya caranya.

    Maaf jika soalan saya ini dianggap soalan tidak bijak oleh sesetengah pihak.Saya masih baru .
     
  2. Loading...


Tags: this article has not been tagged

Share This Page

Comments

Discussion in 'Teknik Pemasaran Internet' started by adioz88, Nov 8, 2008.

    1. mohdhilmi.com
      mohdhilmi.com
      pertamanya saya ingin bertanya, adakah kamu guna hosting sendiri? atau free?

      untuk menjawab soalan tadi, kamu boleh upload ke salah satu web yang memberikan perkhidmatan upload/download.

      kamu daftar di web ini Free File Hosting & Video Downloads, Free File Sharing, Online Friends Network - Ziddu dan upload file anda. apabila sudah selesai, akan muncul URL link download. kamu hanya perlu copy-paste sahaja kod tersebut di web anda.. then siap! :)
    2. nadieyaa05
      nadieyaa05
      boleh jugak kan transfer ke public_html pastu amik link tu letak dlm post....ye x?
    3. spatt
      spatt
      yup..guna ftp...
    4. syuxx
      syuxx
      kalau taknak guna FTP, guna saja browser yg dalam wordpress tu.
    5. ahmadnaim
      ahmadnaim
      wow thanks nice info !!
    6. adioz88
      adioz88
      terima kasih
      saya akan cuba buat
      nak upload manual kenderaan sebenarnya
    7. reezluv
      reezluv
      ada dua cara yang paling popular.Sama ada untuk blog berbayar atau blog free.Caranya seperti berikut:

      Blog Berbayar(Guna FTP)
      1.Download Filezilla dahulu then install
      2.Kemudian login ke akaun host anda..contohnya host=namadomain.com
      3.Kemudian masukkan cpanel username dan password anda
      3.Akan tertera dua panel yang berbeza iaitu kanan dan kiri.
      4.Sebelah kanan merupakan hosting anda dan sebelah kiri adalah location file yang anda ingin upload
      5.Cari folder public_html dan klik dua kali
      6.Kemudian pilih file yang ingin diupload,double klik atau right click dan pilih upload.
      7.Dan akhir sekali untuk url download anda adalah seperti dibawah

      [http://domainanda.com/namafile.zip]

      Blog Free[Free File hosting]
      1.Pilih free file hosting yang anda inginkan.Boleh pilih url yang dinyatakan seperti dibawah:

      Top 10 Free File Hosting for Web Developers
      28 Free File Storage Hosting Websites

      atau boleh gunakan ziddu untuk dapatkan earning.

      2.Setelah register pilih Upload
      3.Setelah upload link download akan generate secara automatik.Mesti panjang bukan?
      4.Pergi ke tinyurl.com,copy dan paste url yang panjang tersebut ke ruangan yang dinyatakan di tinyurl
      5.Copy link yang telah digenerate oleh tinyurl.com untuk digunakan..

      Saya harap ini dapat membantu semua ye..

      thanks
    8. adioz88
      adioz88
      Terima Kasih reezluv dan semua
      Nasihat dan tunjuk ajar yang banyak membantu
      Nanti siap satu page, saya akan letak link di sini.
    9. adioz88
      adioz88
      Alhamdulillah
      Siap jugak satu :)
      Ini pagenya Get Bike Manual Here

      dalam tu boleh dapatkan manual motosikal percuma
      benda susah dapat , saya mudahkan lagi:)

      terima kasih atas bantuan

      kalau ada yang nak memberi sumbangan, pun digallakkan
      semua jenis manual motosikal saya terima
      daripada sekecik2 kapcai sampailah sebesar2 superbike
    10. Syed_Ikhwan
      Syed_Ikhwan
      - cara paling senang adalah upload dulu file tersebut ke hosting yang membenarkan penyimpanan file yg kamu mahu upload. saya cadangkan kamu menggunakan samada savefile.com atau rapidshare.com
      - dengan cara ini kamu hanya perlu berikan download link kepada pengguna.
      - tetapi ada kelemahan bilamana menggunakan kaedah ini, yakni jika file tersebut tidak aktif atau dalam erti kata lain tidak ada sesiapa yang mendownloadnya dalam masa 30 hari, maka file tersebut berkemungkinan besar boleh didelete oleh hosting provider tersebut.
      - jika blog yang anda gunakan pula adalah blog yang menggunakan hosting sendiri, maka kamu boleh uploadkannya ke dalam hosting anda menggunakan FTP. Tetapi pastikan bandwidth anda mencukupi kerana makin ramai file tersebut didownload dalam satu masa, makin banyak penggunaan bandwidth pada hosting anda dalam satu masa. Jadi kena berjaga-jaga. :)
    11. adioz88
      adioz88
      bagaimana pula dengan penggunaan ziddu
      adakah akan di delete dalam tempoh masa tertentu?
    12. khairilz
      khairilz
      bro minat motor..
      samala...
      best superbike..
      kalau nak upload gambar,guna je photobucket.com sebab boleh direct link..
      kalau file, guna rapidshare, dapat point download boleh tukar ke premium..hehe
    13. fid
      fid
      nice sharing bro...bleh belajar gak ni manual2 bike ni :)
    14. Mohd Zulhilmi
      Mohd Zulhilmi
      Kalau tak nak gunakan FTP atau 3rd Party File Hosting luar, boleh terus upload menggunakan WordPress Admin.
      Boleh lihat cara-cara di sini.
    15. azizul02
      azizul02
      Saya nak tanya, boleh tak kita guna kan dropbox atau google drive? maksudnya kita simpan file kita dlm dropbox and google drive lepas tu kita bagi link kepada org yg nak download file kita.

      Ada sesiapa yg pernah cuba tk?

    Share This Page

Share This Page