Cara nak semak kadar pos terkini

Discussion in 'Tips & Panduan' started by iluvsuperstore.com, Jul 14, 2011.

Share This Page

  1. iluvsuperstore.com

    Senior

    Joined:
    Jun 21, 2009
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Assalamualaikum..ini panduan untuk pos bungkusan, khas untuk yang menjual produk Fizikal

    Biasanya untuk pos bungkusan ada 2 jenis pos di Pos Malaysia

    Kadar ni untuk yg nak pos barang dalam Malaysia sahaja

    Satu Pos Bungkusan Biasa/Pos Domestik-tracking no bermula dengan C

    Tempoh sampai 3-7hari, maximum 7 hari waktu bekerja

    kelebihan utama dia kalo barang tu berat, terutamanya lebih 2kg, harganya agak murah berbanding Pos Laju..
    cnth kalo barang berat 2.5 kg, kalo Pos bungkusan biasa ni kos pos dalam Semenanjung RM16,
    Tapi kalo pos laju berat 2.5kg kos pos RM40.61..PERBEZAANNYA RM24.61

    Rate Pos Malaysia (Bungkusan Dalam Semenanjung/Sabah/Sarawak)
    check rate kat sini http://www.pos.com.my/pos_bm/appl/parcel_rate.asp

    contoh rate bungkusan
    kos pos bermula dengan RM7.00

    [​IMG]

    Rate Pos Malaysia (Bungkusan Melalui Udara Dari Semenanjung ke Sbh/Swk & Sebaliknya)
    contoh rate bungkusan
    kos pos bermula dengan RM8.50

    [​IMG]
     
    • Like Like x 1
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. iluvsuperstore.com

    Senior

    Joined:
    Jun 21, 2009
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    sebelum jual barang, kita kena timbang dulu berat barang tue berapa, dan kita blh bgtahu dekat customer kos pos yang betul

    cnth saya pos timbang set alfurqan selepas DIBALUT, beratnya 562gram

    [​IMG]
     
  5. asasindino

    Newbie

    Joined:
    Dec 25, 2009
    Messages:
    1,385
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    perkhidmatan pos laju kt tempat aku hampeh...brg yg dihantar x sampai2..padahal sama negeri..lps 3 bulan dorang htr balik kat aku..hampehh
     
  6. iluvsuperstore.com

    Senior

    Joined:
    Jun 21, 2009
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    POS LAJU pulak sepatutnya LAJU..biasa sampai dalam 1-3 hari bekerja

    start Rate dalam semenanjung/sabah/sarawak RM6 (SETELAH CAMPUR CAJ 31% dari pos laju)
    manakala ANTARA semenanjung dan Sabah/sarawak start price dia RM9
    (SETELAH CAMPUR CAJ 31% dari pos laju)


    untuk pos Laju pula kita check dekat web pos

    http://www.pos.com.my/pos/appl/fast_mail_rate.asp

    cnth berat barang 1.4kg , maka

    [​IMG]

    dan kita kena tambah 31% dari total kos yg di check dekat web pos



    Note :

    The above amount is not inclusive of 10% fuel surcharge, 10% handling charges and 6% GST
    No 6% GST for item posted from Langkawi and Labuan

    dan terkini surcaj bahan api dah naik lagi 5%, bukti lihat disini http://www.pos.com.my/pos_bm/about_us/update/important.aspx

    maka, kadar pos laju yg kita check dekat web pos laju http://www.pos.com.my/pos/appl/fast_mail_rate.asp mesti ditambah 31% dari kos pos

    cnth, kalo kita check dekat web pos laju RM15, maka kita kena tambah 31% dari harga yg kita check dekat web pos laju tue,

    31% dari RM15 IALAH RM4.65

    Maka totalnya akan jadi RM19.65
     
    #4 iluvsuperstore.com, Jul 14, 2011
    Last edited: Jul 14, 2011
  7. iluvsuperstore.com

    Senior

    Joined:
    Jun 21, 2009
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    masa duk semenanjung, syaa guna GDEX..sangat berpuashati...dia call pelanggan kita sebelum sampai, servis sangat pantas

    tapi, bila duk sabah, xblh apply GDEX, kena guna POS LAJU

    tu kena update RATE POS LAJU ni
     
  8. iluvsuperstore.com

    Senior

    Joined:
    Jun 21, 2009
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    kalo nak jimat, blh juga guna POS EKSPRESS..tapi barang yg ringan je la blh guna POS EKSPRESS, CNTH MACAM BUKU NIPIS KE..

    sebab ada barang yg blh muat Pos ekspress yg harganya RM4.50 ade, yg RM7 pun ade

    harganya sama je seluruh Malaysia..

    kalo macam cloth diaper berat lebih 1kg lebih tu kena la guna poslaju kalo nak cepat sampai
     
    #6 iluvsuperstore.com, Jul 14, 2011
    Last edited: Jul 14, 2011
  9. tunfairuz

    Newbie

    Joined:
    Dec 10, 2007
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    good info...
    thanx 4 sharing... =)
     
  10. norazhar

    Newbie

    Joined:
    Jun 30, 2011
    Messages:
    130
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Guna Post Malaysia mmg mudah sebab Branch yg banyak.. tapi kalau nak opt lain boleh cuba Kangaroo Express.. Lebih murah tapi service x tau la hancur ke x..
     
  11. azdee

    freshman

    Joined:
    Jul 18, 2011
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    uihhh, bro tak tracking ker, lamanya 3 bulan tur
     
  12. rajaads

    Senior

    Joined:
    May 15, 2006
    Messages:
    1,247
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    Actually ada 2 cara pengiraan kos pos laju..satu guna kaedah timbangan berat dan satu lagi kaedah matriks.

    Saya ada tulis di:

    http://www.shamsuriyadi.com/perniagaan/bagaimana-menentukan-kos-penghantaran-produk-di-malaysia/

    http://www.shamsuriyadi.com/perniagaan/kaedah-pengiraan-kos-pos-laju-mengunakan-kaedah-matriks/

    Jika anda ke pejabat pos biasa, kaedah timbangan akan digunakan. Kalau ke Pusat Pos Laju, kemungkinan kaedah matriks akan digunakan jika kotak yang anda guna besar.
     
  13. rajaads

    Senior

    Joined:
    May 15, 2006
    Messages:
    1,247
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    Kaedah timbangan adalah seperti TT tunjukkan diatas. Bermula 15hb julai kadar surcaj bahan api dinaikkan kepada 31%. Sebelum ni hanya 26%. Naik 5%.
     
  14. azdee

    freshman

    Joined:
    Jul 18, 2011
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Info berguna ni kalau buat bisnes pos mengepos brg..

    p/s Pos laju ada kotak besar tak mcm Pos ekspress
     
  15. mavia

    freshman

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Apa lagi, jom kita serbu pos malaysia
     
  16. iluvsuperstore.com

    Senior

    Joined:
    Jun 21, 2009
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    website pos laju slow betul loading 2-3 hari ni..saya nak pos barang kena timbang dulu...nak kira kos pos cane ni..hu hu..pos laju2
     
  17. alfatihstudio

    Newbie

    Joined:
    Jun 28, 2009
    Messages:
    1,122
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    iluvsuperstore, camne apply gdex?
     
  18. iluvsuperstore.com

    Senior

    Joined:
    Jun 21, 2009
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    pegi wbesite gdex http://www.gdexpress.com/

    klik kat network, pilih negeri kita, cnth selangor, pastu pilih kawasan kita, pastu telefon diorang, tanya cane nak apply

    diorang dtaang rumah, hantar dokumen ke rumah kita

    kita kena ada pendaftaran syarikat, rubberstamp.. kalo ada daftra dengan ssm..semua dokumen kena ada
     
  19. MoSya Berjaya

    freshman

    Joined:
    Oct 17, 2011
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    thanx for the info.. banyak membantu..
     
  20. meezwan

    Newbie

    Joined:
    Sep 27, 2009
    Messages:
    1,960
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Salam. Nak tahu pos laju jer ke yang kena caj 31%? Kalau pos biasa macam mana?
     
  21. Ak-Modz*

    Newbie

    Joined:
    Oct 13, 2011
    Messages:
    281
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    pos free kan ade..


    >>>>>>>>>>>>>>>>> gmail <<<<<<<<<<<<<<<<<

    hehe..
     
  22. mcm7878

    freshman

    Joined:
    Jan 4, 2012
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Great idea. Thanks
     

ibeli4u

Share This Page