Cara memohon lesen perniagaan car wash..Siapa tahu?

Discussion in 'Ada Sesiapa Yang Tahu...' started by Rash, May 4, 2010.

By Rash on May 4, 2010 at 8:52 AM
  1. Rash

    Rash
    uix_expand uix_collapse
    Active

    Joined:
    Jul 31, 2009
    Messages:
    2,214
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +16 / 0 / -0
    Hi rakan2 WC,

    Saya bercadang untuk membuka perniagaan "car wash" dengan biz partner saya tetapi memerlukan tunjuk ajar sesiapa yang pernah membuat bisnes ini.

    Bagaimana nak apply lesen perniagaan car wash dan berapa kosnya?

    Antara option cara perniagaan yang telah dibincang adalah :

    1. Di petrol station (petronas, shell, bhp)

    2. Secara kecil-kecilan di lorong2 kedai

    3. Di kedai tetap (corner-lot)


    Kami sedang mencari seseorang yang tahu atau pernah membuat bisnes "car wash" untuk membimbing kami dalam membukanya. Anda akan diberi bayaran untuk membantu kami (boleh dibincang).


    LOKASI : Kuala Lumpur (lebih bagus jika area PJ atau Cheras)

    TQ!
     
    #1 Rash, May 4, 2010
    Last edited: May 4, 2010
  2. Loading...


Sub-Categories: This article has no sub-categories

Share This Page

Comments

Discussion in 'Ada Sesiapa Yang Tahu...' started by Rash, May 4, 2010.

    1. MyIkhtiar
      MyIkhtiar
      kat mana lokasi nak buat tu? KL ke?
    2. Rash
      Rash
      Ya bro, KL.
    3. bestari
      bestari
      bro, apa kata bro minta nasihat drpd owner yang buka carwash tu?

      my 2cent opinion?
    4. Imabiz
      Imabiz
      rase bukak carwash nie untung rasenyer... kalau nak lesen mcm biase la.. ssm dan majlis perbandaran...
    5. imosnet
      imosnet
      argh... saya ialah bekas pekerja carwash 90an....tapi bos xpenah ajar management etc.... maaf sy x dpt bantu
    6. imosnet
      imosnet
      atau cuba buat pertanyaan di ;
      - dbkl
      - mbpj
    7. adalia_82
    8. Rash
      Rash
      @bestari - i takde kenalan dengan mana2 owner car wash..susah nak cakap dengan mereka.

      @imabiz - sebelum register tak perlu cari tempat ke? kerana nanti mereka minta address premis macam mana?

      @imosnet - TQ bro, nanti saya tanya kat DBKL dulu..

      @adalia_82 - TQ so much! Ya sudah baca semua tapi lack real guide dalam setup bisnes ini. Yang francise SNOW WASH mereka ada website tak? I cari kat google tak jumpa..


      Ada sesiapa yang boleh tunjuk ajar? Bukan free, tapi kami akan bayar la :)
      Last edited: May 4, 2010
    9. Imabiz
      Imabiz
      oo... nie skrg belum bertindak lagi la nie yerk..?? kire masih dalam perancangan... mcm biase la.. tempat tue basic la.. kalau tempat takde.. meniaga alam maya la.. car wash online... kalau alam maya pun kene ade tempat iaitu hosting... dan alamat iaitu domain... kalau nak bertanye.. rase tak ape kot.. tapi kalau nak register sudah semestinya itulah perkara yang penting...
    10. Rash
      Rash
      Ya masih dalam perancangan dan nak setup secepat mungkin. Ada modal dan equipment semua. Just nak mohon lesen, cari tempat dan pekerja.
    11. adalia_82
      adalia_82
    12. fadzli1307
      fadzli1307
      bro tumpang pakai lesen worksyop..kita cuma sewa tapak dan lesen dari worksyop di stesen2 minyak...sy keje supervisor kat stesen minyak...nak tanya,tanya je la kat sini k..sy leh bagitau stesen2 minyak yang br nak dibuka area selangor sebab sy ada dapat offer jadi manager kat sana....

      owner worksyop akan sewa bangunan di stesen minyak dan sape nak bukak car wash kena kaw tim la dengan owner worksyop tu...

      kalo nak bukak car wash kat tempat sendiri pakai lesen worksyop je la....nnti sy tanya macha owner carwash tu untuk confirmkan...
      Last edited: May 5, 2010
    13. Imabiz
      Imabiz
      wow..pengurus stesen minyak.. dah ade offer baik nie..
    14. mhud
      mhud
      betul tu..rugi kalau tak amik offer tu..
      teringin gak nak bukak..tp tidak berkesempatan lg..huhu
    15. Rash
      Rash
      @adalia - memang thread yang menarik dan berguna, tq so much!

      @fadzli - Alright bro cun, dah PM bro.

      @imabiz - ya harap2 boleh dimanfaatkan oleh semua yang berminat.

      @mhud - hehe jom ber-JV
    16. ezord
      ezord
      bro..macam mana bisnes.dah jalan lum? saya pernah daftarkan perniagaan car wash. Ezord Car Wash..target saya nak buat di UTM..sebab dapat sokongan dari pensyarah dan dah survey market tinggi di sana. ada beberapa lagi cara yang bro leh buat untuk naikkan market bro..BF saya penah bukak 2 car wash.tapi dah tutup pasal 'percayakan sangat orang' haha.. pekerja buat taik..adehh.. pojek kami kali ni pulak x berjaya nak start pasal UTM banyak songeh..so nama tinggal nama.kami cuma ada nama perniagaan je..uhukk.. :( kalau bro nak pertanyaan pasal car wash ni bro leh r tanya dia.IAllah..mana yang boleh dia bantu, dia bantu..add je ym saya.. izot_adeq
    17. Rash
      Rash
      Masih belum dijalankan lagi, tengah planning a few things dulu. Alright I akan add dia, terima kasih banyak2 kerana membantu! :)
    18. marveloscar
      marveloscar
      Indeed, auto detailing and car wash success depends on customer satisfaction with the cleanup. Pressure washing and power washing cleaning chemicals is a critical aspect of any car washing and auto detailing business, but the type and the safety of chemicals is important too.

    Share This Page

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. bisnes car wash

    ,
  2. perniagaan car wash

    ,
  3. lesen buka car wash

    ,
  4. lesen perniagaan car wash,
  5. modal membuka perniagaan car wash,
  6. modal bisnes carwash,
  7. buat lesen carwash,
  8. bahan-bahan nak bukak car wash,
  9. prosedur dan modal membuka carwash,
  10. cara berniaga car wash