31/12/2015

Cara Membuang Virus Menggunakan REGEDIT

Discussion in 'IT Tech & Gadgets' started by Zafrin, Nov 21, 2011.

Thread Status:
Sila login terlebih dahulu jika ingin melihat maklumbalas post sepenuhnya.

Share This Page

  1. Zafrin

    Zafrin
    Expand Collapse
    freshman

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    182
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Selalu kena virus n antivirus xdpt nk remove virus tu?so ada cara nak buang sesetengah virus yg 'degil'.tp cara ni lebih berkesan untuk membuang virus selain daripada worm/brontok. kalau korang dah scan pc dgn antivirus tapi masih ade g si makhluk durjana nie,n korang tau nama virus tu follow step nie.. :

    1) Pergi dekat start -> RUN -> REGEDIT

    2) HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Currentversion\Run

    nanti kt sebelah kanan tu akan ada keluar semua program yg tengah Run atau yg tgh korang buka, so nnti virus yg tgh 'RUN' n buat kerja dekat PC pun akan ade namanya di situ.so korang klik je kt nama virus tu, contohnye jambanku.exe/cinta.exe/myheart.exe/ dan lain2nya.lepas tu delete je.

    tapi jgn sebarangan delete pe2 yg ade dlm REGEDIT,sebab kalau korang terdelete atau tertukar setting untuk program,driver atau ape2 je dlm setting window,nanti masalah lain pulak yang akan timbul. so makesure betul2 benda tu virus,baru lah delete.

    kaedah lain

    1. keluarkan hard disk anda

    2. guna pc yg lain (pastikan antivirusnya dah diupdate)

    3. Scan hard disk yg dikeluarkan tadi dengan menggunakan pc yg bersih itu.

    4. masukkan semula hard disk yg siap di scan tu ke dlm badannya semula.

    5. Selesai

    Tips: Elakkan guna Autoplay bila kita nak bukak Pen Drive, sebaik baiknya open Pen Drive secara manual (melalui My Computer). Bila kita bukak melalui Autoplay, virus dengan slumbernyer masuk ke dalam PC kita tanpa segan silu.

    Semoga Berjaya. Good Luck

    zack IT center
     
    • Like Like x 2
    #1 Zafrin, Nov 21, 2011
    Last edited: Nov 21, 2011
  2. Loading...


Share This Page

Thread Status:
Sila login terlebih dahulu jika ingin melihat maklumbalas post sepenuhnya.

Users found this page by searching for:

  1. cara nak buang virus brontok