Cara Membuang Virus Menggunakan REGEDIT

Discussion in 'Teknologi & Gajet' started by Zafrin, Nov 21, 2011.

Share This Page

  1. Zafrin

    Newbie

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    184
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Selalu kena virus n antivirus xdpt nk remove virus tu?so ada cara nak buang sesetengah virus yg 'degil'.tp cara ni lebih berkesan untuk membuang virus selain daripada worm/brontok. kalau korang dah scan pc dgn antivirus tapi masih ade g si makhluk durjana nie,n korang tau nama virus tu follow step nie.. :

    1) Pergi dekat start -> RUN -> REGEDIT

    2) HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Currentversion\Run

    nanti kt sebelah kanan tu akan ada keluar semua program yg tengah Run atau yg tgh korang buka, so nnti virus yg tgh 'RUN' n buat kerja dekat PC pun akan ade namanya di situ.so korang klik je kt nama virus tu, contohnye jambanku.exe/cinta.exe/myheart.exe/ dan lain2nya.lepas tu delete je.

    tapi jgn sebarangan delete pe2 yg ade dlm REGEDIT,sebab kalau korang terdelete atau tertukar setting untuk program,driver atau ape2 je dlm setting window,nanti masalah lain pulak yang akan timbul. so makesure betul2 benda tu virus,baru lah delete.

    kaedah lain

    1. keluarkan hard disk anda

    2. guna pc yg lain (pastikan antivirusnya dah diupdate)

    3. Scan hard disk yg dikeluarkan tadi dengan menggunakan pc yg bersih itu.

    4. masukkan semula hard disk yg siap di scan tu ke dlm badannya semula.

    5. Selesai

    Tips: Elakkan guna Autoplay bila kita nak bukak Pen Drive, sebaik baiknya open Pen Drive secara manual (melalui My Computer). Bila kita bukak melalui Autoplay, virus dengan slumbernyer masuk ke dalam PC kita tanpa segan silu.

    Semoga Berjaya. Good Luck

    zack IT center
     
    • Like Like x 2
    #1 Zafrin, Nov 21, 2011
    Last edited: Nov 21, 2011
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. Alexandria90

    Newbie

    Joined:
    Oct 27, 2011
    Messages:
    437
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Info yang berguna.Thanks.
     
  5. ivanting89

    freshman

    Joined:
    Apr 2, 2012
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    thx for sharing
     
  6. bosz_eminent

    Newbie

    Joined:
    Feb 24, 2012
    Messages:
    69
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    nice info tq
     
  7. jebon

    Newbie

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Messages:
    717
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    info yg sangat menarik
     
  8. naimhalel

    Newbie

    Joined:
    Feb 15, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    wah...terima kasih info yg bagus ni...
     
  9. superkingdom

    Newbie

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Messages:
    225
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Info yang berguna.Thanks
     
  10. xrabbit3

    freshman

    Joined:
    Oct 17, 2012
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    wah..x pnh terpikir cara nie,terima ksh tt,info yg amat berguna..!!!yahooo...
     
  11. Imabiz

    Senior

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    13,615
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    thank.. info yang berguna...
     
  12. aidilmart

    Newbie

    Joined:
    Aug 7, 2011
    Messages:
    663
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    thanks 4 info..
    mmg regedit mmg byk gune nyer klu kite tau kan2.. :)
     
  13. peopalovetzer

    freshman

    Joined:
    Nov 21, 2012
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    the best way is do System Restore immediately.
     
  14. AimanCyber

    freshman

    Joined:
    Nov 27, 2012
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    thank for the information
     
  15. Muhdfie3

    Senior

    Joined:
    Oct 14, 2012
    Messages:
    673
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    regedit ni klau twu guna xpew tp klau tersalah delete mmng rosak
     

ibeli4u

Share This Page