1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Cara dakwah berkesan pada remaja: sumbangkan idea anda

Discussion in 'Sembang Umum' started by hazwandi, Oct 24, 2009.

Share This Page

  1. hazwandi

    Senior

    Joined:
    Dec 25, 2008
    Messages:
    828
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Assalamualaikum,
    Saya ingin warga WC berkongsi pendapat, idea, cadangan yang bernas. Masing-masing diantara kita mempunyai latar belakang keluarga yang berbeza.

    Pada generasi tahun 2000 ini. Kita sentiasa sibuk memikir kenapa umat Islam kini tidak nampak keperibadian Islamnya. Yakni, dari segi pemakaian, pertuturan, pergaulan, ke open mindednya. Dan bermacam aneka jenis lagi.

    So, pada generasi 2000 ini. Sudah tentu cara pendekatan dakwah berbeza. Sila berikan idea anda mengikut ilmu yang anda ada.

    Kita tidak dapat mengharapkan golongan ustaz, ulamak, ilmuan agama dan sebagainya untuk berdakwah. Setiap orang Islam mempunyai tugas ini sama ada mereka sedar mahupun tidak sedar.

    Jadi dengan itu marilah kita berkongsi sama-sama moga sedikit sebanyak boleh membantu dalam menegakkan Islam ini. Walaupun ianya 1% sahaja.

     
  2. Loading...


  3. Rez

    Rez
    Senior

    Joined:
    Sep 23, 2008
    Messages:
    675
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Sumenie mudah aje. Ajaran agama yg x kuat. Lau kuat benda nie InsyaAllah x kan jadi punya.

    Satu lagi pengaruh media2. Aq x nk la tujukan kat mana-mana tapi tu lah hakikatnya.

    Try la wat camnie yerk:

    Ibu-bapa sumenye ikut perintah agama. MAsa semayang pi semayang sama-sama. Sistem pentadbiran guna stail Khalifah. Syariah guna hukum hudud dan kisas.

    Masa semayang, sume sistem berhenti. Siaran televisyen, Radio internet, sistem kerajaan. Sume sekali. Untuk bagi laluan kat org Islam untuk semayang.

    Kelab2 malam dan seumpamanya diharamkan sama sekali. Arak x leh bawak masuk ke negara.

    Yg penting. Ajaran agama Islam mesti diterapkan dengan mendalam dalam jiwa pelajar sejak dari tadika lagi.

    Tu la. Antara cadangan aq.
     
  4. GT500

    Newbie

    Joined:
    Feb 28, 2009
    Messages:
    746
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Bro,

    Awak pun tahu cadangan sebegitu tak mungkin dilaksanakan.Lebih baik kita cari jalan lain yang lebih catchy untuk attract remaja-remaja ni,atau dengan kata lain lebih realistik dengan keadaan sekarang ni.
     
  5. norfazli80

    Newbie

    Joined:
    Sep 24, 2007
    Messages:
    511
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    berdakwah melalui blog dan video di internet
     
  6. Razif

    Senior

    Joined:
    May 20, 2008
    Messages:
    3,186
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Ada antara rakan saifulislam menjadikan medium internet

    cth: facebook dalam penyebaran dakwah kepada remaja.

    Penulisannya disini: http://saifulislam.com/?p=6714
     
  7. syuxx

    Senior

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Messages:
    3,347
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    cara paling berkesan, orang yang lebih tua perlu lah berubah lebih dahulu.
    hehe.
     
  8. GT500

    Newbie

    Joined:
    Feb 28, 2009
    Messages:
    746
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Penguatkuasaan undang-undang terhadap remaja yg lebih ketat dan tegas.

    Ambil peluang masjid-masjid dan surau-surau untuk menyampaikan amanat dan majlis-majlis ilmu,bukan sekadar solat marghrib dan balik.

    Perkenalkan satu kempen keagamaan,"satu orang utk 2 orang" for instance,macam kempen2 anti dadah dan sebaginya.Remaja untuk remaja.

    Banyakkan aktiviti-aktiviti futsal,paintball.Ajak ustaz2,guru2 ni main futsal sekali.

    Kahwinkan anak cepat-cepat.
     
  9. BasicCX

    Newbie

    Joined:
    Jun 23, 2008
    Messages:
    385
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    1. Yang nak berdakwah, timba ilmu masing2, tambah pengetahuan dengan mengikuti tazkirah, ceramah, kuliah-kuliah2 agama secara istiqamah. Terutama waktu antara Maghrib dan Isyak dan juga kuliah subuh/dhuha.

    2. Laksanakan "sami'na wa-ata'na", tidak kira pada waktu atau tempat apa pun, apa yang diperintahkan dan ditegah dan dilarang oleh Allah dilaksanakan. Ajak rakan-rakan untuk melakukannya juga. Jika menerima Alhamdulillah dan lakukan secara istiqamah dan jika sebaliknya nyatakan akibat melakukan perkara tersebut beserta amaran Allah dan kemudian jika mereka masih berdegil tinggalkan tempat/perkara tersebut.

    3. Teruskan berkawan dengan mereka pada perkara-perkara yang baik dan dibenarkan oleh Islam dan meninggalkan mereka pada perkara2/tempat2 yang dilarang oleh Islam setelah memberi amaran Allah.

    4. Bersabar, walau apa jua pandangan, cercaan, tomahan, dipulaukan, atau sebagainya. Sesungguhnya orang yang benar dan membenarkan kebenaran Allah dilindungiNya dan mendapat pertologanNya.

    5. Berdoa kebaikan & mohon dibukakan pintu rahmat untuk mereka tidak kira apa jua yang mereka lakukan kepada kita dan lakukanlah semua yang di atas semata-mata IKHLAS kerana Allah dan REDHA akan semua ketentuanNya.
     
  10. GT500

    Newbie

    Joined:
    Feb 28, 2009
    Messages:
    746
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ahh dan lagi satu dalam semua usaha-usaha kita untuk mempertabatkan remaja/rakan2 Islam harini adalah dengan DOA.

    "Barang siapa yang mendoakan rakannya/seseorang secara senyap-senyap,nescaya akan turun malaikat-malaikat untuk meng"amin"kan doa tersebut"
     
  11. mijie

    Senior

    Joined:
    Jun 26, 2007
    Messages:
    2,108
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    diri sendiri yang penting, jadikan diri kita contoh untuk rakan2

    sbgai contoh, apabila keluar shopping or lepak ngan kengkawan, bila tiba time smayang, ckp nak gi smayang jap, memula biar je dioarang tgk

    pastu lelama diorang akan segan la...so jadikan diri kita contoh yg baik
     
  12. Duit Internet !

    Newbie

    Joined:
    Sep 3, 2009
    Messages:
    853
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kat internet pon boleh berdakwah
     

ibeli4u

Share This Page