Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!

Discussion in 'Online Stock & Forex' started by saifulsyn, Sep 1, 2009.

By saifulsyn on Sep 1, 2009 at 7:38 PM
  1. saifulsyn

    freshman

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Messages:
    115
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Kenapa Ramai Trader sering kalah?

    Kita sebagai trader selalu melakukan analisis , kajian demi kajian tetapi berakhir dengan kekalahan!

    Tetapi semua broker terus mengaut keuntungan!
    Memang pelik tapi benar

    Broker sediakan kemudahan pelbagai jenis indicator, custom indicator robot & news dll,
    tapi yg berjaya BROKER SAHAJA menang. Trader TERUS KALAH...

    Kenapa tidak 95% Trader Berjaya dan Broker 5%?

    Broker membuat keputusan yg terbalik dari Trader
    Trader Selll Broker Buy atau sebaliknya.

    Ada yang memberi jawapan seperti berikut:

    " 95% adalah statistik data Trader tidak melakukan analisis TEPAT market selalu berlawan arah. Ramai Trader hanya mengharap/impikan/angan untuk market ikut trader!"

    erm...mungkin juga

    Adakah kita terfikir ada sesuatu yg selalu silap pada Trader atau Broker je yg selalu betul?


    Bersambung....
     
    #1 saifulsyn, Sep 1, 2009
    Last edited: Sep 14, 2009
  2. Loading...


Tags: this article has not been tagged

Share This Page

Comments

Discussion in 'Online Stock & Forex' started by saifulsyn, Sep 1, 2009.

    1. lur4ys
      lur4ys
      "If you will only study the weakness of human nature and see what fools these mortals be, you will find it easy to make profits by understanding the weakness of human nature and going against the public and doing the opposite of what other people do."
      W.D Gann , commodity trader. NYSE
    2. saifulsyn
      saifulsyn
      Bagus kata2 boleh buat guidance pada kita semua.TQ
      Last edited: Sep 8, 2009
    3. saifulsyn
      saifulsyn
      Antara fakta2 yang patut kita renungkan....

      95% Trader tidak mengunakan MM yang betul.
      95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Indicator.
      95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Custome Indicator.
      95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang EA/Robot
      95% Trader Bersikap Tamak.
      95% Trader Hanya Tahu Basic Sahaja
      95% Kelas Forex Menipu
      95% Trader X Pandai, Broker je Pandai
      95% Trader X tahu baca News/COT dll
      95% Trader X tau apa itu Forex?
      95% Broker memang Niat, untuk Kalahkan Trader?
      95% Platform dari Broker tu delay/x accurate/requote
      95% Trader Tiada Plan/Perancangan Untuk Trade
      95% bla bla bla....





      Tetapi Kenapa 95% ? Banyak tuu!
    4. perindu
      perindu
      ada tips/nasihat nak bagi mengurangkan trader selalu kalah?
    5. saifulsyn
      saifulsyn
      So, apa yg patut trader buat?

      Kena Ada DATA. (Tapi Actual fact susah nk dapatkan DATA2 ni)
      xpe ni kira ala2 Brainstorming seison.

      1) DATA tentang Broker. (95% Trader yg kalah/rugi tu guna broker apa?)
      2) DATA Trading Method. (95% Trader yg kalah/rugi tu guna Manual atau EA)
      3) DATA Trading Style. (95% Trader yg kalah/rugi tu guna Scalping, Intraday , Swing atau Carry Trade? )
      4) DATA (95% Trader yg kalah/rugi tu pernah hadiri kelas Forex Genuin ke tidak?)
      5) Dll


      katakan kat Malaysia ni ada 5000 orang trade dalam suatu masa yg sama.
      Confirmed 250 org je profit. yg lain (4750 tu rugi) kita x yah citer untung kecik ke besar
      cukup untuk pemahaman untung/menang @ rugi/kalah.

      Kalau dapat la data ni mesti best!:
      Dari 5000 ni lak tgok lak berapa % guna platform Meta 4 ?, Dukascopy ?, Marketiva? Oanda & dll
      dari sini kita leh tgok percentage mana yg lebih.

      Kalo Meta 4 byk yg Trader kalah/rugi...MUNGKIN leh katakan Meta 4 tu x bagus!
      Tapi Kalo Meta 4 tu yg byk bagi untung cmner pulak?

      95% tu ratio dia besar...mcm gak kalo time exam kt sekolah dulu..
      95% pelajar rugi! kan pelik tu...sama gak laa ngan % Trader yg kalah/rugi ni.


      Kalo cmtu kita buat terbalik! Kalo BUY kita SELL ( sebaliknya tgok jadi X ?) hehhheeh
      ni ckp kawan2 sy masa mula2 buat Forex..lawakpun ada. Jadi 95% UNTUNG!
    6. addykl
      addykl
      so kesimppulannya ialah beli atau join lah program yg si saiful buat
    7. 8U7UH
      8U7UH
      Lagi satu cara kalau nak kurangkan kekalahan ialah dengan HEDGING
    8. saifulsyn
      saifulsyn

      Salam & Terima Kasih

      Joint atau x tu terpulang, cuma kalo ada trader yg trade lebih kurang teknik saya, bgtau saya nk belajar gak!
    9. saifulsyn
      saifulsyn

      Hedging tu ok gak laaa cuma tu lebih pada acc locked.

      Hedging ni ada byk style "Futile hedge" pun sama.

      Baru2 NFA x benarkan trade gune hedging technique, so xleh guna gak laa hedge style ni. (Pendapat Peribadi)
    10. saifulsyn
      saifulsyn
      Salam & Terima Kasih.

      Minta Maaf Sebelum memulakan Bicara....(bahasa rojak Melayu + English)

      "No mentor, or course, or literiture can give anyone the "HOLY GRAIL to the secrets of success in trading in the markets". By FTI

      ermm.. state ni mungkin betul jugak! sebab nya kerana :

      -"and no one, sells the goose that lays golden eggs, probably the eggs, but never the goose". FTI

      Sejak dahulu lagi ramai Engineer's/Reseacher menemui teknik2 dlm trading :
      Pengkajiannya khusus kepada Technical Prediction base on Indicator.
      Maka lahirlah GURU untuk menjual idea hasil penemuan mereka seperti.

      1. Charles Dow --> Dow theory Kemudian menjadi Dow Jones Indexes.
      2. Rene Descarte dengan Spiral studies Conceptnya.
      3. Leonardo Da vincci --> Fibonacci principles,
      4. W.D. Gann, memperkenalkan "Cyclic Studies of Squaring time and price".
      5. R.N.Elliot --> Elliot Wave Studies.
      6. W. Wilders. --> pengiraan overbought and oversold dan byk lagi menggunakan
      Pengiraan Math (DI+,DI-, ADX lines Relative Strength Index,Stocastics, MACDs,...dll)

      Bayangkan kalo Tuan2 masukkan semua indi dlm satu chart...
      wahh cantiknya!....mcm2 ada,,,,Tetapi hanya mengelirukan.

      Kajian2 tersebut tidak terhenti disitu sahaja, maka keluarlah teory2 baru dlm trade.
      hasil daripada golongan "CHART SPECIALIST" semuanya untuk memberi GUIDE SAHAJA kepada trader.

      1. Linear Charts,
      2. HiLoClose Bar Charts,
      3. Japanese candlestick charts,
      4. Point & Figuring,
      5. John Hill's Bar Chart
      6. congestion & reversal patterns, reverse point waves,
      pivots, fractuals, Support, Resistance....dll


      Kini teknik2 originaliti masih dikekalkan & digunakan. Tetapi BANYAK juga ia diubah sesuai dengan penggunaan trader masa kini!

      Tapi RAMAI yg tidak sedar, semua kajian ini adalah Statistik Data yg menghasilkan GAMBAR yg cantik sahaja.
      Mungkin Tuan2 pernah dengar...

      SEKEPING GAMBAR SERIBU CERITA....

      Ingatan kepada trader, bukan HANYA kerana chart kita mampu untuk:
      1. Membuat pilihan Buy or Sell
      2. Harapan tinggi supaya Chart itu x menipu

      Sudah menjadi tabiat ramai trader (termasuk saya) dengan sedikit ilmu sudah mengharapkan HOLY GRAIL. Dan dgn itu juga sudah berangan untuk menakluk semua platform yg ada.


      Techincal Indicator & Candlestick Sejauh mana kebenarannya....



      Bersambung...
      Last edited: Sep 9, 2009
    11. bong
      bong
      Kadang kala kena tengok broker yang digunakan.. broker akan take up position against u kalo u buka akaun kecik macam micro atau mini. Macam tulah mereka dapat profit apabila kitorang rugi. Contohnya kita beli, mereka jual. Bila kita rugi mereka ambik la duit kiter tu.
    12. saifulsyn
      saifulsyn


      erm...betul tuu
    13. saifulsyn
      saifulsyn
      Sedar atau tidak, Indicator yg kita guna itu adalah hasil BINAAN dari database yg sudah menjadi Sejarah & lambat/lagging!
      Indikator hanya TOOLS untuk mengukur/predict Market Structure.

      Tools ini samalah dengan Measuring tape yg di gunakan oleh si Tukang Kayu.
      yg mana penting? Skill si Tukang kayu tu ke atau JENIS measuring tape yg dia guna?

      Sama gak ngan termometer yg Doctor gunakan untuk check suhu badan pesakitnya.
      yg mana penting? Skill Doctor tu ke atau JENIS termometer yg dia guna?


      Indicator = Tools = Not Important
    14. wellfxsystem
      wellfxsystem
      err..saya bagi pandangan boleh tak??
      senang saja kalau xnak kalah..
      misalkata hari ini untung usd10,withdraw terus
      esok main lagi,untung usd10,withdraw lagi..

      sebab mengapa trader kalah ialah,kumpul banyak2 dulu baru nak withdraw..
      cuba korang untung sikit terus withdraw..dah withdraw ke bank,kumpul je..bukankah menang jawabnya??^^smile
    15. saifulsyn
      saifulsyn



      Betul tu bro utk safety mmg cun kalo cara tu...
      tu kalo cara nak elak, supaya kita menang kecil & broker kalah kecil laa.
    16. saifulsyn
      saifulsyn
      Sedikit Imu Adalah Bahaya!....:confused:
      Ramai Trader yg mempunyai tahap seperti ini....tgok sahaja lambakan kelas yg ada
      No komen bab tu sebab sy pun buat kelas jugak!...hhehehehe
      Ilmu yg sedikit ini yg membuatkan ramai trader kantoi! acc koyak! , margin call dll.
      Sebab mereka mengharap KEJAYAAN kekal abadi.
      Kerana KEGAGALAN indikator tersebut mereka akan terus mencari ,cari ,cari & cari.....
      Bagi yg kuat semangat mungkin akan teruskan yg x kuat semangat pasrah & kembali pada SUASANA sebelum mereka menemui Forex.


      Trader patut tahu bagaimana menjinakkan market?
      Ramai yg bgtau pair Gbp/Jpy Ganas susah nk kawal, High Volatile, Range Besar & dll
      TAPI kenyataan tu salah! ---> Trade currency bukan trade Pair!
      Selagi Tuan/Puan trade currency mudah untuk membuat keputusan.





      Bersambung.....
    17. babusalam
      babusalam
      Bernas sunggoh penerangan anda...apa2 pun selamat berjaya utk team kuda anda
    18. saifulsyn
      saifulsyn
      salam & Terima Kasih

      kepada Masta Babu berila komen sikit ....Sharing is caring



      BTW Thanks! " Kami plan nk buat Vacum Pips lak lepas ni"
    19. saifulsyn
      saifulsyn
      Salam & Terima Kasih


      Fakta:
      1) Indicator Terhebat dunia X leh kawal market.
      Indicator LANGSUNG tiada memberi kesan pada Price Market.
      TETAPI Price Market memberi kesan pada Indicator

      Contoh:
      20 July 2008 Eur/Jpy Higher Price at 169.36
      19 October 2008 Eur/Jpy Lower at 113.76
      --------->>> 5560 Pips!

      Pada masa ni, mana dia retracement? reversal? Fibonacci? Elliot Wave? mana dia Indicator terhebat dunia? Oversold?
      Market Terjun tiruk! terjun x ingat!....Siapa yg masuk Long/Buy....sndiri mau igt laa

      2) Indicator HANYA plot apa yg TELAH belaku
      CCI pun lagging!

      3) Trader gunakan Indicator sebagai guide je...masih ingat citer SiTukang kayu dengan measuring tapenye?

      4) Spot Trader mcm sy LANGSUNG x leh kawal market,

      Jadi cmner nak buat?


      Bersambung....

    Share This Page

Share This Page