Beza dan kelebihan akaun semasa dan akaun simpanan.

Discussion in 'Ada Sesiapa Yang Tahu...' started by aurora ice, Oct 10, 2009.

By aurora ice on Oct 10, 2009 at 6:22 PM
  1. aurora ice

    Active

    Joined:
    Dec 22, 2008
    Messages:
    2,204
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Salam..

    Seperti tajuk di atas, boleh sy tau apa beza antara kedua2 jenis akaun?
    Dan apa pula kelebihan dan kekurangan pada dua jenis akaun ni..

    Sy pernah dgr, ada org kena freeze akaun simpanan dia, sbb terlampau byk duit masuk. lebih kurang mcm tu la. lupa lak kes dia cmna..

    mari bincangkan..
     
  2. Loading...


Tags: this article has not been tagged

Share This Page

Comments

Discussion in 'Ada Sesiapa Yang Tahu...' started by aurora ice, Oct 10, 2009.

    1. Zairi Zaidi
      Zairi Zaidi
      nak tahu jugak...
    2. aurora ice
      aurora ice
      Akaun semasa ada cek. akaun simpanan tak ada cek.
      so far, itu la dpt tau.

      ada lg tak.??
    3. ayam09
      ayam09
      akaun simpanan dapat interest
      akaun semasa kena charge RM10 setahun dan takde interest.

      mana2 jenis akaun pun boleh di freeze kalo disyaki terlibat dengan money laundering.

      Anti-Money Laundering Act sgt2 dikuatkuasakan oleh institusi kewangan di Malaysia. Sebarang KEJUTAN (i.e duit tiba2 masuk dengan sangat banyak ke dalam akaun) akan trigger bank untuk freeze akaun dan pemilik akaun akan disiasat oleh Bank Negara dan Unit Jenayah Komersial Bukit Aman.

      harap membantu..
    4. Pak Mie
      Pak Mie
      waaa....kalow telampau bnyk duit msuk pown kena freeze?
      adeh....
    5. aurora ice
      aurora ice
      mak aih..
      menakutkan..
      camana ya agaknya owner2 ebook mcm jamal dan lain2 tu hadapi masalah ni bila byk sgt duit masuk kat personal akaun semasa pelancaran ebook dorang yea..??

      tertanya2 pulak..
    6. johnjimat
      johnjimat
      oo yg tu dorng bukak akaun pakej bisnes la tu.. klu yg slalu kene freeze ni sbb pakai akaun pesonal.. betulkan saya klu tersilap :D
    7. +kool+
      +kool+
      kalo tk salah.. akaun simpanan ni lebih kepada utk menyimpan atau menabung je.. akaun semasa ini untuk bisnes.. duit keluar masuk selalu..
    8. johnjimat
      johnjimat
      boleh sesape tunjukkan thread yg cite psl bagaimana nk elak akaun maybank diblok ble jual ebook ni.. rasenyer thread yg bro jamal buat.. boleh sesape tunjukkan xjumpe lak haha :D
    9. Razif
      Razif
      Salam,

      Rasanya 150 transaction sahaja yang boleh ditampung akaun simpanan.

      Penjual ebook...?

      Saya amat cadangkan buka akaun semasa dengan segera.
      Jangan menyesal pulak nanti... :)
    10. perindu
      perindu
      apa kata cuba invite bro jamal ke thread ni untuk beliau kongsikan ilmu.
    11. shafwan
      shafwan
      eh,klu akaun kita dah kena blok,cmne nak buat ye???
    12. budakpandai
      budakpandai
      saya tanya bank hari 2...kalo nak wat bisness internet, beliau cadangkan buka akaun semasa....
    13. johnjimat
      johnjimat
      akaun semasa tu nk bukak 1k kan?
    14. xbest
      xbest
      maybank min. 1k , lain-lain bank entah..
    15. budakpandai
      budakpandai
      nak senang cuba buka laman web setiap bank...buat pertanyaan dekat bahagian enquiry...hehe...kalau maybank, 3 4 hari baru dapat jawapan...hehe
    16. Imabiz
      Imabiz
      akuan semasa pakai cheque.. limit kuar atm pun lebih byk daripada akaun simpanan... biasenyer akuan cheque nie untuk company.. so lebih selamat byr pakai cheque.. takkan nak byr 100k kuarkan kat bank... nanti kene rompak.. lagi satu kelebihan akaun semasa nie kita boleh buat credit dengan supplier yang dah biase... kadang2 kita boleh kuarkan cheque bertarikh sebulan akan dtg... jadi mudahlah kalau nak berurusan dengan sesiapa pun.. kuarkan cheque jer.. takyahla nak pegi bank kuarkan duit lagi...

    Share This Page

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. beza akaun semasa dan simpanan

    ,
  2. perbezaan akaun simpanan dan semasa

    ,
  3. apa beza akaun simpanan dan semasa

    ,
  4. kelebihan akaun maybank,
  5. beza akaun Simpan dengan akaun semasa,
  6. perbezaan antara akaun simpanan dan akaun semasa,
  7. fungsi current akaun,
  8. maksud saving dan current akaun,
  9. perbezaan akaun semasa dan akaun simpanan,
  10. akaun semasa dan akaun simpanan