1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Bersekedudukan dan anak zina...

Discussion in 'Sembang Umum' started by leila22, Nov 5, 2006.

Share This Page

  1. leila22

    Newbie

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    114
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Assalamualaikum,

    Akak nak tanya pendpt u all tapi bacalah kisahnya dulu ye!

    Ada la sorang hamba Allah ni, kenalan mak akak. Akak namakan dia F je, ok.
    F ni dah kawin 2 kali. Suami pertama meninggal, tinggal 8 org anak dan dgn 2nd hubby dpt 1 anak.

    Kehidupan F ni susah, dulu kerja motong getah. La ni dgn hubby baru, dpt la dia berniaga jual tembikai depan rumah dia. Hubby dia lak kerja tukang buat rumah.

    Sekarang ni, F kerja jual beli emas(kerja dgn org) dan Allah murahkan rezeki dia. Kat tgn tu dah ada 2,3 urat gelang emas.

    Yang sedihnya, F lupa diri dan tak nakkan suaminya lagi. dulu, utk dptkan suami dia ni mcm2 F buat (mandrem). Suami dia dulu laki org, and bila dah terkena buatan si F ni, terus tinggalkan anak bini mcm tu je.

    Now, F nak campak suami dia mcm tu jugak. F dah ada boyfren sekarang. Hubby dia mmg dia dah tak kisah. Geram sgt dgn perangai F, hubby dia lari tinggalkan rumah. Org lain mmg tak boleh nasihatkan si F ni termasuklah mak dia sendiri coz dia la Raja dlm rumah dia sekarang.

    Tu kisah F...ni kisah anak2 F pulak. Hanya pada mak akak je F ni ceritakan kisah anak2 dia dan mak akak pun serba salah. Nak report ke tidak kat jabatan agama.

    Anak2 dia ramai tp akak cerita yg 2 org ni saje. Anak2 perempuan dia S dan R. S ni kakak kepada R. S ni pernah kawin lari kat thai and F pegi ke rumah laki S ni dan bawa balik S ke rumah. F kata S ni tak nak kat the guy yg bawa lari S tu. Yang tak bestnya.....

    sekarang ni S ada kat KL, bersekedudukan dgn a sarawakian (kristian baru peluk islam coz nak kawin dgn S tp masih tak kawin2!) sampai dpt 2 org anak. and S ni masih lg isteri org coz dia tak fasakh and mak dia si F pun tak peduli nak settlekan kes S dgn laki dia dulu.

    Ni kisah R pulak,lebih kurang mcm kakak dia tp dia dah kawin dgn mat sarawak jugak(member balak S!) cuma R ni bunting dulu baru kawin.

    Aduhh.....kalut sungguh famili F ni.

    So, terserahlah kat anda semua utk menilaikan. Akak dah berbincang dgn suami akak and kami akan buat report. Cuma kami tak sure, nak reportkan kat mana? kat Jaheik ke kat Jawi?

    Kami dah tahu hal ni so, kalau tak laporkan nanti kami ni dikira bersubahat pulak. eeiii.....tak nak akak!

    Harap2 anda semua dpt berikan pandangan.

    TQ.
     
  2. Loading...


  3. mysticmind

    Senior

    Joined:
    Jun 7, 2006
    Messages:
    1,414
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    pompuan suka sangat perpanjangkan cerita.. erkk..
    sori.. senang sangat.. kalau orang sebelah umah aku wat camtuh..
    esok juga aku pi laporkan ke pejabat ugama.

    tak jalan gak?
    pakat pukul ramai2 jer.

    korang biar2.. bising2.. takde guna punya orang spesis camtuh. tak makan carutan punya.

    pergi laporkan pada pihak sepatutnya.. kalau tak akak dah kire subahat . :D
     
  4. lelabu

    freshman

    Joined:
    Sep 30, 2006
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    saya bleh tolong jawab yang persoalan nih saja. dalam kes report-report, kena report kat Jabatan Agama Islam Negeri kejadian.

    saja nak tambah-tambah, fyi, ramai yg keliru fungsi jabatan agama islam dan majlis agama islam. pendeknya, jabatan untuk penguatkuasaan, cthnya urusan nikah kawin, cegah maksiat etc. majlis pulak untuk lain-lain, macam zakat, baitulmal, pelaburan, wakaf etc. dari segi hirarki, bagi negeri2 selain wilayah, majlis lebih tinggi drpd jabatan (maksudnya jabatan adalah sebahagian daripada majlis).

    dlm kes akak, report kat jawi utk kes si S.
    dlm kes si F dan si R, kalau berlaku di kelantan, report kat jaheik.

    wallahu a'lam.

    p/s: peningla kak, F, S & R ni. rasa lebih tak pening kalau buat Senah (bukan nama sebenar)...heheh
     
  5. leila22

    Newbie

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    114
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    mestilah kena cerita, barulah faham cerita sebenarnya. kalau tak cerita, mesti ada yg tanya, mcmana jadi gitu? kenapa boleh jadi begini?

    kalau ikut awak, awak tu mmg nak simple semuanya.......jgn marah ha mystic!
     
  6. Imo Imora

    Newbie

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Messages:
    452
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Allah itu maha adil. Tgk kalo kita buat baik atau jahat..camnie2 balasannya. Cuma cepat dengan lambat jer.

    Baik bagi saya la..buat jer report.. jgn belas kasihan pada orang yang buat salah. Salah tetap salah. Biar dia belajar dari kesilapannya. Kalo x buat camnie sampai bila nak disedar2kan.

    Kita yakin pada Allah..niat kita baik, insyaallah xde apa2.
     
  7. leila22

    Newbie

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    114
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    terima kasih atas pendpt anda semua. akak bukannya suka bercerita panjang2 tapi if tak cerita in detail, nanti ada yg confuse. satu lagi, utk pengajaran...buleh kan?:)
     
  8. mybee

    Senior

    Joined:
    Jan 7, 2006
    Messages:
    500
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    menarik jgk cerita tuh....hehe..
     
  9. yusli

    Newbie

    Joined:
    Jun 11, 2006
    Messages:
    334
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    nak banyak lagi cite menarik gi drtuah.com
     
  10. hapisol

    Newbie

    Joined:
    Aug 21, 2006
    Messages:
    129
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    ye ke. ok la saya bagi *****.
     
  11. hapisol

    Newbie

    Joined:
    Aug 21, 2006
    Messages:
    129
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    saya sokong. pengalaman 3thn menjadi suami, saya dapati wanita ini cerewet dan 'detail' sikit dlm semua tindakan serta corak hidup mereka. tapi, ada baiknya, maklumlah kita yg lelaki ni simple jer dlm tindakan, maybe kalau wanita tak cerewet, senang jer kita kena tipu.
     
  12. bagak

    Newbie

    Joined:
    Mar 19, 2006
    Messages:
    306
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    terima kasih bercerita
    betul kata lelabu...F, S, R tidak bagus untuk pembaca
    kami sebagai pembaca lagi senang ingat nama daripada huruf

    jadi saya cadangkan nama tersebut

    F - faizah, fifi, fauziah, fatimah, fatin, fauzin
    S - sherry, salina, sally, shahana, sameon, simah, shikin, salasiah
    R - rozi, rahimah, rahmah, rina, rusiah, rokiah, rozita, rebecca

    - nama-nama tersebut tidak ada kena mengena dengan sesiapa pun :)
     
  13. leila22

    Newbie

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    114
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    lelaki dan wanita saling melengkapi. we complete each other. mcm dialog tom cruise dlm filem jerry maguire...u complete me......:)
     
  14. adiputra

    Newbie

    Joined:
    Aug 7, 2006
    Messages:
    347
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    nih kira cam keluarga 69.Berterabur habis.Kak saya ingan better report kat tok imam la sb dekat dr pejabat agama.bukan apa sebab kita tahu tapi tak bertindak kira dapat saham gak.kisah cam nih bukan asing lagi dalam rumpun melayu.kalau zaman dulu susah nak jumpak kes kes camnih.ntahlah aper sebab.walaupun mak bapak tekankan agama, tapi ader juga yang tak pikir pasal dosa pahala.sementelah lagilah yang takder pendidikan agama.bila nafsu dah menguasai akal...takleh cakap aper dah.ni hukum bukan takat kene rejam nih...gelek pakai steamroll pun ingat tak guna dah.

    moga-moga kita dijauhkan daripada kisah kisah duka dan lara camni.

    ps:setuju dgn akak...takder pompuan takderla lelaki..takder lelaki..pompuan pun takder.tak boleh la nak hujah macam telur ayam,saper dulu?ayam dulu ker telor dulu?

    pss: pening juga nak baca kisah kakak tuh.kejap S kejap F.tersasul banyak kali gak.kene ulang ulang.ni F ke S yang anak...hehehe jgn marah kak yer.

    Pssss: Tahniah kak sb ader saham skit.Sebab taknak report.hahaha,Baik g report jer, Kita bertanggungjawab nih.Skrg kami pun dah tahu...kira dapat panggu lah jugak.kalau taknak meh kami tolong report.tapi kene detail ler,kan pening tok imam sebab nama pakai abjad je.
     
  15. leila22

    Newbie

    Joined:
    Sep 15, 2006
    Messages:
    114
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    sorry la kalau anda semua pening ttg nama tu...akak pun tgh pening gak masa tulis story tu so, ignore je la ye....

    tahniah??????? kalau saham amanah tu ok gak! sapa kata akak tak nak report? pernah akak tulis mcm tu? akak mmg nak report cuma nak tanya pendpt korang, kat mana yg akak perlu gi report. sebab akak cuma tahu rumah si Fetty (for F) tu je. Fetty tu mak kepada si Sherry (for S) and si Rita (for R). Sherry dan Rita dok kat KL sekarang ni and akak tak tau di mana rumah mrk. so, how?
     
  16. reezluv

    Senior

    Joined:
    Jun 5, 2006
    Messages:
    4,016
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0

    kalau pendapat saya..pendapatan ler..hehehe..

    erm..kejadian camni kalau dulu mesti sekampung turun nak gi nasihat n belasah je depa tu or..JKKK sendiri yang akan amek tindakan...

    kalau taktau umah die kat ne,cuba akak cari le kenalan2 yg kenal..memang sy rasa dalam ati akak tak bape sedap bile pikir pasal ni kan...cuma bagi saya kalau betul2 akak serius nak bagi perubahan kat depa ni..usaha la cari kat mana...

    jangan kata xboleh...:)tuhan sentiasa membantu hambaNya berbuat kebaikan...so banyak2 la doa dan usaha semoga depa ni kembali ke pangkal jalan yang benar..jangan hanya salahkan depa tentang apa yang depa dah wat tu..

    sabar,doa,usaha...:)
     

ibeli4u

Share This Page