1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Berapakah kos sara hidup selesa di KL?

Discussion in 'Sembang Umum' started by aridz, Nov 26, 2006.

Share This Page

  1. aridz

    Newbie

    Joined:
    Aug 6, 2006
    Messages:
    45
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Kos sara hidup di bandar - bandar besar yang sangat tinggi sering diperkatakan di dalam sesuatu perbualan seharian kita. Masalah kewangan yang meruncing menyebabkan kita berasa tidak selesa untuk hidup di bandar - bandar besar seperti di Kuala Lumpur. Biarpun kita kadang - kadang merasakan tidak berapa selesa tinggal di bandar disebabkan oleh faktor ini namun, kita tiada pilihan kerana kesesuaian tempat kerja yang cukup terhad. Mari kita lihat berapakah kos sara hidup di Kuala Lumpur.

    Bagi perbelanjaan sebulan untuk individu bujang yang berada di zon sederhana selesa:

    1. Sewa bilik, air, elektrik: RM250
    2. Kereta: RM650
    3. Petrol & tol, penyelenggaraan, road tax : RM200
    4. Ibubapa: RM200
    5. Makan : RM350
    6. Takaful/ Insurans : RM150
    7. Bil telefon bimbit: RM150
    8. Pembayaran pinjaman pelajaran: RM200
    9. Simpanan peribadi : Rm300
    10. Lain - lain: RM100

    Jumlah: RM2250

    Bagi perbelanjaan sebulan untuk yang baru berkeluarga di zon sederhana selesa:
    1. Rumah: Rm1200
    2. Air, elektrik, Astro, Telefon, Streamyx: RM350
    3a. Kereta1 : RM650
    3b. kereta 2: RM500
    4. Petrol & tol, penyelenggaraan, road tax : RM400
    5. Ibubapa: RM500
    6. Makan : RM800
    7. Takaful/ Insurans keluarga: RM350
    8. Telefon bimbit: RM300
    9. Simpanan peribadi : RM500
    10. Lain - lain: RM300

    Jumlah: RM5850

    Seterusnya.. www.aridztech.blogspot.com
     
  2. Loading...


  3. surfaddict

    Senior

    Joined:
    May 31, 2006
    Messages:
    2,065
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    hehehe...promote blog rupanya..aisey..header blog sama ngan tajuk blog saya.
     
  4. mysticmind

    Senior

    Joined:
    Jun 7, 2006
    Messages:
    1,414
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    1. Sewa bilik, air, elektrik: RM250 <-- duk apartment ker?
    2. Kereta: RM650 <-- Kete ape nih? nih rasanya Waja
    3. Petrol & tol, penyelenggaraan, road tax : RM200 <-- tak cukup beb, RM400
    4. Ibubapa: RM200 <-- Brapa kerat budak2 yang nak bagi mak bapak?
    5. Makan : RM350 <-- + rokok RM200 :D
    6. Takaful/ Insurans : RM150 <-- tak ramai ambik
    7. Bil telefon bimbit: RM150 <--- Prepaid jimat sikit.. tapi lebih kurang laa.
    8. Pembayaran pinjaman pelajaran: RM200 <--- nih perkara lawak. :D
    9. Simpanan peribadi : Rm300 <--- erm.. so so...
    10. Lain - lain: RM100
    11. Duit kos untuk pergi bercinte + Tgk Wayang - RM 400
    12. Duit bayar saman parking? :D

    Jumlah: RMEntah lah..

    anyway.. ada option.. hidup dengan sederhana.. ;)
     
  5. myname

    Newbie

    Joined:
    Jan 24, 2006
    Messages:
    255
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    pergi bercinta pun dah sampai RM400... perghh... hari2 dating ke? :)
     
  6. cikguonline

    Newbie

    Joined:
    May 30, 2006
    Messages:
    562
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    RM400 belanja awek ni mesti saya giler ni.... bila nak kawinnya ni? :)
     
  7. mysticmind

    Senior

    Joined:
    Jun 7, 2006
    Messages:
    1,414
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    ape plak.. awek2 zaman skang nih..
    ye .. ye.. tak semua...
    seminggu sekali dating.. sekali dating dari pagi sampai ke malam.. sampai ke pagi balik :eek:

    tuh contoh jer laa..

    Option lain :
    Pakai kete seken.. bulan2 dalam 300 jer.
    Beli motor gak sejibik!.. Pegi balik keje pakai.. tentu banyak dah jimat.. ohh..tak bleh.. tak glamer pakai motor.. (pulak...)

    Cari laa rumah murah2.. Jangan la duk betul2 bandar tuh.. jauh sket takper..
    Makan? .. Makan banyak tak salah.. terlebih ke terkurang biasa.. jangan asik2 tempat ade class.. asik2 mc-D.. kf-c

    Sebenarnya banyak pilihan..
    bak kata Azizi Ali dalam buku jutawan dari planet jupiter.. (ye ke? lupe dah)..
    RAMAI ORANG PADA HARI INI BERBELANJA PADA PERKARA YANG TIDAK PERLU. ;)
     
  8. judge125

    Newbie

    Joined:
    Sep 17, 2006
    Messages:
    91
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    bukan senang nak hidup kat bandaraya yg serba mahal nih....
    yg pastinya kita kena pandai berbelanja...
     
  9. muhdmuax

    Senior

    Joined:
    Mar 16, 2006
    Messages:
    774
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    1. Sewa bilik, air, elektrik: RM250 (tak mampu duk rumah sedara-mara tak pun duk lah setinggan cam bapak aku dulu)
    2. Kereta: RM650 << apa ke hal pakai keter, pakai lah motor , jimat minyak , tak yah bayar ansuran , beli cash.
    3. Petrol & tol, penyelenggaraan, road tax : RM200 << motor saya rasa RM100 kot, lebih RM100 tak mungkin.
    4. Ibubapa: RM200
    5. Makan : RM350 << nih mesti style makan kedai,kfc,mc-d, masak sendiri lah baru jimat . Dalam RM100 .
    6. Takaful/ Insurans : RM150 << yer yer jer orang ambik insuran.
    7. Bil telefon bimbit: RM150 <<< pehal pakai prepaid , pakai lah celcom postpaid , baru RM80
    8. Pembayaran pinjaman pelajaran: RM200
    9. Simpanan peribadi : Rm300 <<< RM500
    10. Lain - lain: RM50

    jumlah
    RM980
     
  10. aidacutes

    Newbie

    Joined:
    Nov 20, 2006
    Messages:
    379
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    owh ya, sebenarnya between prepaid n postpaid,which one is better yea? *cam nak beralih arah jerk* :)
     
  11. Syed_Ikhwan

    Senior

    Joined:
    Sep 23, 2006
    Messages:
    1,837
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    postpaid ni line... mungkin yg RM80 sebulan tu dia hadkan. :)
     
  12. mysticmind

    Senior

    Joined:
    Jun 7, 2006
    Messages:
    1,414
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    postpaid bleh pakai kalau korang banyak business..
    tapi kalau korang banyak gayut ngan pakwe/makwe/pompuan simpanan.. SILA ABAIKAN POSTPAID..
    kalau tak.. menjawab la tgk bill... harapkan RM80 tetiba jadi RM800.. :D

    aku pakai celcom powertool RM38 + jika lebih pakai.. Selalu pun lebih laa.. Maxis punya pun pakai.. maintain jer.. sebab ramai kawan ikut tuh gak.. tapi rasa celcom nih nak tutup jer.. tak berbaloi sangat kecuali time sangap.

    ANYWAY..
    daripada berfikir cara TYPICAL PEOPLE iaitu BERJIMAT.. adalah 100 kali lebih baik jika kita berfikir CARI LEBIH BANYAK DUIT.

    Sebab kalau korang jimat.. korang dapat tetap macam tuh jer.. tapi kalau korang ligat lagi cari duit.. mungkin jauh lebih banyak korang dapat. :D
     
  13. aidacutes

    Newbie

    Joined:
    Nov 20, 2006
    Messages:
    379
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    so, kesimpulannya kena cari duet lebey la mystic?? aida tak banyak pkai pone gak, cume more for sms. kekadang sbln mau rm50 gak. lagikpun syg lak nak tukar no pone srang nieh.*mudah nak igt*

    errr, tapi lum register lak. *ralat sungguh!* :)
     

ibeli4u

Share This Page