Bahaya tidur dengan buka lampu, Sebaiknya anda tidak tidur dengan lampu yang menyala

Discussion in 'Ajaib, Pelik,Misteri & Lucu' started by syabrembo, Oct 11, 2010.

Share This Page

  1. syabrembo

    freshman

    Joined:
    Jun 1, 2009
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Para saintis mendapati bahawa tubuh perlu suasana gelap dalam menghasilkan bahan kimia Pelawan kanser. Bahkan ketika menyalakan lampu toilet, begadang, bepergian melintas zon masa, lampu-lampu jalanan boleh menghentikan pengeluaran zat melatonin.
    Justify Full
    Tubuh memerlukan zat kimia untuk mengelakkan kerosakan DNA dan ketiadaan zat melatonin tersebut akan menghentikan asid lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.

    Prof. Russle Reiter dari Texas University yang memimpin penelitian tersebut mengatakan "Sekali Anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 minit. Otak anda akan mengesan bahawa lampu menyala seharian dan pengeluaran zat melatonin menurun ".

    Jumlah anak-anak penghidap leukimia naik menjadi dua kali ganda dalam kurun 40 tahun terakhir. Sekitar 500 anak muda di bawah 15 tahun didiagnosa menderita penyakit ini setiap tahun dan sekitar 100 orang meninggal.

    Sebuah persidangan tentang anak penderita leukimia diadakan di London menyatakan bahawa orang menderita kanser akibat terlalu lama memakai lampu waktu tidur dimalam hari dibanding dengan yang tidak pernah memakai lampu waktu tidur.

    Hal ini menekan produksi melatonin dimana normalnya terjadi antara jam 9 malam s / d jam 8 pagi. Penyelidikan terdahulu telah menunjukkan bahawa orang-orang yang paling mudah diserang adalah para pekerja shift yang mempunyai risiko terkena kanser payudara.

    Pada kenyataannya, Orang-orang yang buta tidak rentan terhadap melatonin mempunyai risiko yang lebih rendah mengidap kanser. Maka para orang tua disarankan utk menggunakan bola lampu yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anaknya takut pada kegelapan.
     
    • Like Like x 9
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. Dihaz84

    Newbie

    Joined:
    Apr 10, 2009
    Messages:
    1,233
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    informasi yang bagus untuk dikongsi, ty bro..rumah aku memang takder lampu pelita ader la..hehehe
     
  5. dAzz

    Newbie

    Joined:
    Oct 11, 2009
    Messages:
    187
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    aku pun kalo tido bukak lampu mmg asyik terjaga jer.
     
  6. Faiz Shafie

    Senior

    Joined:
    Jun 12, 2009
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    aku memang xleh tido kalau ada cahaya sikit pun..

    p/s: patut ditukar pada ruanga tips dan panduan
     
    #4 Faiz Shafie, Oct 11, 2010
    Last edited: Oct 11, 2010
  7. tukunkayu

    Newbie

    Joined:
    Jul 19, 2008
    Messages:
    508
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    tido pakai spender pon bahye....
    tido pakai kain pelekat best...
     
    • Like Like x 2
  8. jusjambu

    Newbie

    Joined:
    Feb 9, 2010
    Messages:
    313
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    patut la..bila bangun tidur tetap rasa letih walaupun tidur lena..
     
  9. JenamaOnline

    Newbie

    Joined:
    Mar 21, 2010
    Messages:
    6,548
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    ya sebenarnya tips untuk awet muda juga kalau boleh tido dalam totaly gelap jangan ada sedikit cahaya pun :D
    dan waktu tido terbaik ialah selepas isyak dan bangun kul 1pagi solat sunat pas tu yang dah kawin waktu terbaik untuk bina zuriat ialah 2pagi hinnga 3pagi :D
     
  10. syabrembo

    freshman

    Joined:
    Jun 1, 2009
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    aii bina zuriat p0n ade..haha
     
  11. JenamaOnline

    Newbie

    Joined:
    Mar 21, 2010
    Messages:
    6,548
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    tu laaa tuan kena belajar lagi kenapa waktu tu sesuai hehehehehe :D
     
  12. faezil

    Senior

    Joined:
    Oct 2, 2007
    Messages:
    6,951
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    ok suda di tuka
     
  13. Syedz

    Senior

    Joined:
    Aug 31, 2008
    Messages:
    5,323
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    kalo lampu yang samar2 tu camner lak?
     
  14. syabrembo

    freshman

    Joined:
    Jun 1, 2009
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    yg tu aku xtau,mybe otai2 sini leh bntu
     
  15. halimijuliana

    Newbie

    Joined:
    Jul 1, 2009
    Messages:
    958
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Takkan tido gelap terus kot ... Kalau ada asma tido tutup lampu mcm tak bernapas tau ... Dan kalau tido, ada siki2 cahaya sipi2 kat bilik air boleh agaknya kot ... :D

    Rasa thread nie patut ada kat sembang umum kot ... :D
     
  16. fly2high

    Senior

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Messages:
    525
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    adoi bahaye nye.. lepas ni kene tutup api lol.. slalu aku tidor lapu kalimantang tu bukak.. pasal tanak nyamukk.. lepas ni kene berjage2.. Thank you tuan tanah..
     
  17. bestari

    Senior

    Joined:
    Apr 9, 2009
    Messages:
    1,896
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    thnx 4 d info bro..sy buka lampu cz tkut je..hee
     
  18. JenamaOnline

    Newbie

    Joined:
    Mar 21, 2010
    Messages:
    6,548
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    huhuhuhu hantu takut dengan kegelapan malam :D
     
  19. mr.rzd

    mr.rzd FB Members

    Joined:
    Sep 26, 2010
    Messages:
    212
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ak kaen batik mk ak jew,huhuhu,best,spender pn jd gk.hohohoh
     
  20. PinjamanSegera

    Newbie

    Joined:
    Oct 4, 2010
    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kahkahkah.. btul la bro.. aku nak bagi thankx kat lawak ko ni..
     
  21. sHaN

    Newbie

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Messages:
    107
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    fakta ni dah lame aku tau...cikgu kimia aku penah sbuk..
    tidur kalau lampu terbukak ni boleh merosakkan sel kulit & radiasi dalam badan...aku nak terang lebey2 pun tak reti la..tu bukan bidang aku

    tp faktanye memang tidur bukak lampu ni mendatangkan bahaya pada kesihatan untuk jangka masa yang panjang...
    :)
     
  22. sapesaje

    Newbie

    Joined:
    Jun 26, 2009
    Messages:
    141
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ooo..macam tu yehhh..
    fakta yg menarik..
    kadang2 aku selalu terlena dpan pc,
    lampu lupa tutup, tapi pc bleh off sendiri,
    lepas ni aku bubuh timer kt lampu plak,
    bleh off sendiri jgk, hehehe
     

ibeli4u

Share This Page