1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

Bagaimana Mahu Mencari Sponsor?

Discussion in 'Tips & Panduan' started by ramzwatcher, Mar 13, 2007.

Share This Page

  1. ramzwatcher

    Newbie

    Joined:
    Apr 14, 2006
    Messages:
    758
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Assalamualaikum wbt

    Saya berminat utk menghasilkan video percuma tetapi ia walaupun ia percuma, ia tetap memakan kos untuk voice recording dan script writing..(saya dah tak mampu buat sume sendiri)

    Jadi saya berfikir cara yang terelok adalah dengan mencari sponsor. Tapi saya tak tau gimana caranya mencari sponsor?

    step/approach yang boleh dilakukan utk mencari sponsor..ada sesiapa yang tahu?
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. alang

    alang SZAB Network
    Super Senior

    Joined:
    May 24, 2006
    Messages:
    1,680
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    38
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +16 / 0 / -0
    biasa kalau kat DP forum diorang akan buka satu thread bagitau diorang cari sponsor dan apa benefit yg akan diperolehi dgn sponsor tersebut seperti memasukkan link ke dalam video dan sebagainya. Mungkin you boleh cuba kaedah tersebut, letakkan nilai utk sponsor ataupun buat secara auction, bidaan tertinggi berhak jadi sponsor
     
  5. ramzwatcher

    Newbie

    Joined:
    Apr 14, 2006
    Messages:
    758
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    oh, macam mana pula utk Malaysia ye?

    anyway thanks alang. Bleh gune cara tu utk international

    bid ni plak dilakukan dalam ebay(us) atau dalam thread tu alang? mana satu lebih elok? tapi saya rasa better kat thread dp je sbab takde charge :p
     
  6. mdhilmi

    Senior

    Joined:
    Sep 10, 2006
    Messages:
    933
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    bagi saya, kalo menda bermanfaat dan memang menguntungkan kedua2 belah pihak, pasti akan mendapat sambutan.. kalo kat DP, hari2 bole lihat bid utk sponsor.. x kira la apapa pun contoh cam theme blog, directory atau sebagainya.. bayangkan kalo theme blog tersebut cuma diberi download percuma jer.. brapa ramai yg akan download dan sikit sebanyak akan bawak free traffic ke website sponsor.. jadi, tetap bawak keuntungan utk kedua2nya..

    bid biasanya dilakukan kat thread jer.. kira no cost la.. kat sini x tau la suasana camna.. try la.. :)
     
  7. ramzwatcher

    Newbie

    Joined:
    Apr 14, 2006
    Messages:
    758
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    hurm.. tapi terfikir jugak - berapa plak mau charge utk sponsor.

    oh, susah jugak benda nie upenye.. tak terfikir pulak |o|

    dan biasanya sponsor pun 1 @ 2 je pun..tak banyak..so susah gak mau letakkan value utk sponsor..aiya..
     
  8. aku

    aku
    Senior

    Joined:
    Apr 7, 2006
    Messages:
    2,066
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    cuba dulu ramzwatcher, mana tau kot2 ada wakil company mana2 ka nak buat iklan.. rasa2nya bagus gak kalo kat WC ni ada bid2 ni...
     
  9. alang

    alang SZAB Network
    Super Senior

    Joined:
    May 24, 2006
    Messages:
    1,680
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    38
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +16 / 0 / -0
    Sblm tu boleh saya tahu video tu berkenaan apa. Mungkin saya berminat nak jadi sponsor.

    Tentang jumlah sponsor utk diminta tu, kita tengoklah berapa banyak masa yg dihabiskan utk menghasilkannya, berapakah kos, adakah sudah ada produk tersebut seperti itu sebelum ini dan siapakah sasaran produk kita tersebut. Sama ada mereka mempunyai kuasa membeli yang tinggi atau tidak. Ini

    Faktor-faktor di atas akan menentukan berapakah org sanggup bayar utk sponsor.
     
  10. ramzwatcher

    Newbie

    Joined:
    Apr 14, 2006
    Messages:
    758
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    baiklah, sebenarnya saya mahu memberikan video-video percuma berkenaan teknologi:

    antaranya

    siri firefox: 1. pengenalan browser firefox, 2. pengenalan feeds dan bgaimana nak subsribe feed dan 3. pelbagai function firefox yang lain.

    siri adsense: 1. pengenalan adsense, 2. adsense blogger hacks(versi BI dan BM - yang ni sure heboh!)

    dan pelbagai siri yang lain yang akan ditambah jika mendapat sambutan/menerima sambutan yang positif. Saya akan letakkan pada laman web utama rajablog yang akan dilaunchkan..

    Video dilaman utama saya adalah dalam versi exe yang boleh diinstall ke komputer dan merupakan interaktif (di sestengah bahagian). Dan saya juga akan letakkan versi tanpa interaktif di youtube.com.

    Contoh video adalah di: (sape2 yg pk nk download skang, jangan download ye. video ni akan expired lam masa 2 hari. Tunggu yg dah release punye..)

    http://rajablog.info/video_percuma/using_feed.htm

    Video yang sy tunjukkan nie belum dikecilkan lagi. Just utk preview. Nnt saya akan sediakan pelbagai resolutions dalam bentuk exe dan juga flv. And InsyaAllah saya akan keluarkan manual ringkas mengapa mereka perlu sebar video dalam bentuk flv tu ($) dan camne lakukannya.

    p.s: video tu akan diubah saiz dan juga ada 1 error part. Tu jelah info takat nie..

    maklumat lain di http://rajablog.info/blog/bagaimana-mahu-mencari-sponsor-anda-tahu-menulis-scriptteknikal/
     

ibeli4u

Share This Page