Bagaimana Mahu Mencari Sponsor?

Discussion in 'Tips & Panduan' started by ramzwatcher, Mar 13, 2007.

By ramzwatcher on Mar 13, 2007 at 4:03 PM
  1. ramzwatcher

    Super Senior

    Joined:
    Apr 14, 2006
    Messages:
    758
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Assalamualaikum wbt

    Saya berminat utk menghasilkan video percuma tetapi ia walaupun ia percuma, ia tetap memakan kos untuk voice recording dan script writing..(saya dah tak mampu buat sume sendiri)

    Jadi saya berfikir cara yang terelok adalah dengan mencari sponsor. Tapi saya tak tau gimana caranya mencari sponsor?

    step/approach yang boleh dilakukan utk mencari sponsor..ada sesiapa yang tahu?
     
  2. Loading...


Tags: this article has not been tagged

Share This Page

Comments

Discussion in 'Tips & Panduan' started by ramzwatcher, Mar 13, 2007.

    1. alang
      alang
      biasa kalau kat DP forum diorang akan buka satu thread bagitau diorang cari sponsor dan apa benefit yg akan diperolehi dgn sponsor tersebut seperti memasukkan link ke dalam video dan sebagainya. Mungkin you boleh cuba kaedah tersebut, letakkan nilai utk sponsor ataupun buat secara auction, bidaan tertinggi berhak jadi sponsor
    2. ramzwatcher
      ramzwatcher
      oh, macam mana pula utk Malaysia ye?

      anyway thanks alang. Bleh gune cara tu utk international

      bid ni plak dilakukan dalam ebay(us) atau dalam thread tu alang? mana satu lebih elok? tapi saya rasa better kat thread dp je sbab takde charge :p
    3. mdhilmi
      mdhilmi
      bagi saya, kalo menda bermanfaat dan memang menguntungkan kedua2 belah pihak, pasti akan mendapat sambutan.. kalo kat DP, hari2 bole lihat bid utk sponsor.. x kira la apapa pun contoh cam theme blog, directory atau sebagainya.. bayangkan kalo theme blog tersebut cuma diberi download percuma jer.. brapa ramai yg akan download dan sikit sebanyak akan bawak free traffic ke website sponsor.. jadi, tetap bawak keuntungan utk kedua2nya..

      bid biasanya dilakukan kat thread jer.. kira no cost la.. kat sini x tau la suasana camna.. try la.. :)
    4. ramzwatcher
      ramzwatcher
      hurm.. tapi terfikir jugak - berapa plak mau charge utk sponsor.

      oh, susah jugak benda nie upenye.. tak terfikir pulak |o|

      dan biasanya sponsor pun 1 @ 2 je pun..tak banyak..so susah gak mau letakkan value utk sponsor..aiya..
    5. aku
      aku
      cuba dulu ramzwatcher, mana tau kot2 ada wakil company mana2 ka nak buat iklan.. rasa2nya bagus gak kalo kat WC ni ada bid2 ni...
    6. alang
      alang
      Sblm tu boleh saya tahu video tu berkenaan apa. Mungkin saya berminat nak jadi sponsor.

      Tentang jumlah sponsor utk diminta tu, kita tengoklah berapa banyak masa yg dihabiskan utk menghasilkannya, berapakah kos, adakah sudah ada produk tersebut seperti itu sebelum ini dan siapakah sasaran produk kita tersebut. Sama ada mereka mempunyai kuasa membeli yang tinggi atau tidak. Ini

      Faktor-faktor di atas akan menentukan berapakah org sanggup bayar utk sponsor.
    7. ramzwatcher
      ramzwatcher
      baiklah, sebenarnya saya mahu memberikan video-video percuma berkenaan teknologi:

      antaranya

      siri firefox: 1. pengenalan browser firefox, 2. pengenalan feeds dan bgaimana nak subsribe feed dan 3. pelbagai function firefox yang lain.

      siri adsense: 1. pengenalan adsense, 2. adsense blogger hacks(versi BI dan BM - yang ni sure heboh!)

      dan pelbagai siri yang lain yang akan ditambah jika mendapat sambutan/menerima sambutan yang positif. Saya akan letakkan pada laman web utama rajablog yang akan dilaunchkan..

      Video dilaman utama saya adalah dalam versi exe yang boleh diinstall ke komputer dan merupakan interaktif (di sestengah bahagian). Dan saya juga akan letakkan versi tanpa interaktif di youtube.com.

      Contoh video adalah di: (sape2 yg pk nk download skang, jangan download ye. video ni akan expired lam masa 2 hari. Tunggu yg dah release punye..)

      http://rajablog.info/video_percuma/using_feed.htm

      Video yang sy tunjukkan nie belum dikecilkan lagi. Just utk preview. Nnt saya akan sediakan pelbagai resolutions dalam bentuk exe dan juga flv. And InsyaAllah saya akan keluarkan manual ringkas mengapa mereka perlu sebar video dalam bentuk flv tu ($) dan camne lakukannya.

      p.s: video tu akan diubah saiz dan juga ada 1 error part. Tu jelah info takat nie..

      maklumat lain di http://rajablog.info/blog/bagaimana-mahu-mencari-sponsor-anda-tahu-menulis-scriptteknikal/

    Share This Page

Share This Page