april fool-buat renuangan semua

Discussion in 'Sembang Umum' started by mznik, Mar 19, 2008.

Share This Page

  1. mznik

    Newbie

    Joined:
    Dec 3, 2007
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    *APRIL FOOL, BUAT RENUNGAN & PEDOMAN KITA SEMUA !!!*


    Assalamualaikumwbh. Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day
    sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, seseten! gah
    orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat'.

    Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan
    sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak
    berkurun-kurun lamanya di Granada , Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya
    runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

    Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam
    rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian
    bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan
    orang-orang Islam dr Sepanyol.

    Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar
    keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan
    mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan.
    Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu
    penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang
    dimaksudkan.

    Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan
    harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan
    menuju ke perlabuhan.

    Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah
    dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

    Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar.
    Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh
    kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah
    yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

    Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol
    tetapi juga di serata dunia.

    Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini
    turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya
    merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka
    sendiri.

    Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.


    Petikan drpd Risalah Fikrah
    Peliharalah Allah, nescaya Allah akan memelihara kamu
    .....rawahuttirmizi Illal Liqaq .
     
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. maenz

    Newbie

    Joined:
    Feb 16, 2008
    Messages:
    134
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  5. Hafiz Wasa

    Senior

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Messages:
    1,181
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    kita sbg orang islam patut peka perkara2 macam ni. malaysia sebagai kerajaan islam yg diiktiraf dan ketua bg negara2 islam (OIC) patut bertindak tegas dengan mengharamkan perkara2 yang menghina islam mcm april fool, valentine dan sewaktu dengannya..
     
  6. Masrizal Mastor

    Senior

    Joined:
    Nov 20, 2006
    Messages:
    1,766
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    haramkan???

    arak pun haram bagi Muslim... tapi ramai gak yang meLAYU mengaku Muslim sesuka hati menghalalkannya...
    so tepuk dada tanya iman...

    perihal yang pernah berbangkit tentang cerita di atas adalah bagaimana
    sekumpulan pengamal ekstremis Islam yang mengada - adakan cerita
    seperti di atas (saya tidak menyatakan kisah diatas benar atau tidak kerana saya pun tak tahu)
    untuk menghalang umat Islam daripada meraikan hari-hari sedemikian.

    Wallahu'alam...

    ps: mmg aku anti btol bila member aku buat prank time 1 april... classmate aku bley kata kelas kitorang cancel sebab lecturer mati jatuh longkang...isk...
     
  7. mansurbiz

    Active

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    1,789
    Likes Received:
    46
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +46 / 0 / -0
    aku pun x pernah sambut april fool ni. mayb sbb aku x pandai prank org kot... hihihih
     
  8. Adnin

    Senior

    Joined:
    Mar 19, 2007
    Messages:
    1,189
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Dah 18 tahun saya tidak menyambut April Fool .
     
  9. faezil

    Senior

    Joined:
    Oct 2, 2007
    Messages:
    6,951
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    itu lah pasal.... sukar utk dipastikan adakah betul atau tidak cerita diatas. Mungkin betul dan mungkin hanya karangan extrimis Islam. Pun begitu, umum mengetahui Islam pernah gemilang di Sepanyol dan kemudian tumbang ditangan orang kafir. Cuma tidak diketahui adakah betul ada perkaitan di antara sambutan april fool dan kejatuhan Islam di sepanyol.

    Apapun sejarahnya... april fool mmg tak wajar disambut oleh orang Islam sbb Islam mengharamkan umatnya memper'fool'2kan orang lain.
     
  10. afiq

    Newbie

    Joined:
    Apr 18, 2007
    Messages:
    256
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    oooo...baru sy tau.

    thanx for share the info
     

ibeli4u

Share This Page