Apa itu Western Union? Mcm mana nak guna?

Discussion in 'Perniagaan Internet' started by Kamil Ahmad, Sep 29, 2009.

By Kamil Ahmad on Sep 29, 2009 at 10:35 PM
  1. Kamil Ahmad

    Kamil Ahmad
    uix_expand uix_collapse
    Newbie

    Joined:
    Jul 7, 2009
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Salam hormat kepada semua warga forum wangcyber.

    Saya ada masalah sket disini. Kalau bleh saya n mintak tolong sape2 yang tahu pasal western union ni.

    Saya ada guna khidmat satu supplier ni untuk list barang kat ebay, tapi dia nk pembayaran melalui western union, dia xterima pembayaran melalui paypal.

    Mcm mana ye kita nk guna western union ni. Ada sape2 tahu x? Desperate sgt nk tahu nih.
     
  2. Loading...


Sub-Categories: This article has no sub-categories

Share This Page

Comments

Discussion in 'Perniagaan Internet' started by Kamil Ahmad, Sep 29, 2009.

    1. abeys
      abeys
      Aku pon xbrape tau...

      Ada sesape yang tau, aku pun nak tau..

      Kamil, Berapa bayaran yang dia kenakan?
    2. din3187
      din3187
      member pun pernah hantar duit guna western..tapi tak tahu nak amik macam mana...huhu..
    3. UsahawanCyber
      UsahawanCyber
    4. A d i
      A d i
      Kalau terima duit dp adsense memang selalu terima
      tapi pasal nak hantar tu dulu pernah cuba isi borang
      tapi byk (detail) sgt kena tahu butiran penerima
      bank mana nak terima, siapa penerima, nombor ni nombor tu
      last- last tak jadi kirim :(

      senang2 awak gi je kat bank, baru clear :)
    5. GT500
      GT500
      OK Kamil,

      Part mana yg tak faham tentang Western Union,aku rasa aku boleh bantu..sebab memang itu payment aku sekarang ni.

      Kalau basicnya macamni..mudah je :

      1.Supplier kau mintak payment,katakan USD1000.
      **Dia akan bagi full name dan address, ini dua paling mustahak details dia ko kene tahu.

      2.Esok ko pergi branch Western Union,ada banyak kat Malaysia ni (orang Myanmar,China,Nepal,Bangla,Indonesia selalu guna).Kat dalam branch CIMB, Pos Office atau RHB pun ada cuma fees tinggi sikit.Bawak duit USD1000 yg supplier ko nak tu dalam RM(RM3500) katakan.

      3.Dia akan bagi kau satu borang simple utk ko isi.So isikan nama penerima(supplier) dan address serta amount dan maklumat2 yg berkaitan.Bayar duit USD1000 bersama fee nye sekali(fee China paling mahal,Vietnam murah sikit,Indonesia palinggg murah)**Fees antara 10~35USD depends pada amount.

      4.Lepastu pegawai Western Union akan beri kau receipt,dalam receipt tu ada nama penghantar,nama penerima,jumlah penghantaran..dan paling mustahak sekali MTCN (Money Transfer Control Number).

      5.Apabila selesai,emaile/SMS supplier kau dengan nama dia,amount dan MTCN number,lepastu dia akan gi mana branch Wetern Union kat negara dia utk claim USD1000.00.

      6.Hopefully dia email balik and say THANKS,otherwise mmg ko kene SCAM !! booooH !

      p/S: Kalau ko dah biasa deal ngan orang yg sama atau bakal deal ngan supplier tu berterusan,aku syorkan ko apply Western Union card,so senang takyah isi2 form setiap kali hantar duit.Apply card adalah percuma dan boleh ambil hari yang sama.

      Selamat mencuba.
      Last edited: Oct 7, 2009
    6. carllys
      carllys
      kalau tak paham gak, ko carik mana-mana mamat indon, pastu tanya dia... komfem diaorg tau punya.. heheh
    7. UsahawanCyber
      UsahawanCyber

      Hehehe...ok gak idea tu...
    8. A d i
      A d i
      Maklumat yg sangat berguna, terima kasih GT500.

      Apa kelebihan WU card, selain tak perlu isi2 form utk hantar duit?
      Maybe masa akan datang google suruh buat card ni senang dia orang nak transfer duit hehe :)
    9. GT500
      GT500
      Takda apa kelebihan lain selain tak perlu isi form berulang kali.Mempercepatkan proses penhantaran wang.

      Dulu ada Bonuslink point dpt kalau guna kad ni,sekarang dah takda.
    10. A d i
      A d i
      oh mcm tu, terima kasih :)
    11. amirudi3n
      amirudi3n
      ak aritu ade mamt indon suh isi borang western union ni..
      simple jer borang die..
      isi detail pon ala kadar jer..
      skali hantar 5k tu kat indon..
      mau berapa juta dh kat sana..huhu
      kaya tul mat2 indon yg kerja cni yer..
    12. A d i
      A d i
      kalau tak silap tahun 2007 transaksi penghataran duit ke kelantan
      adalah 1 juta sebulan iaitu penghantaran duit utk mak bapa di kampung :)

      kakak ipar aku pun bagi duit kpd emak melalui maybank aku hehe

      p.s: sorry off topic, ore klate lagi kayo :)
    13. Pak Mie
      Pak Mie
      ade x caj bayaran setiap kali kite hantar wang guna western union?
      ade sesape yg tawu?
    14. dkitos
      dkitos
      terima kasih...sudah lama sy mencari maklumat tentang western union nie...mmg byk membantu

    Share This Page

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. apa western union

    ,
  2. apa itu western union

    ,
  3. nak tau western union duit masuk

    ,
  4. berapa caj western union,
  5. western union cimb kadar caj,
  6. fungsi western union,
  7. kegunaan western union