Akaun maybank kena block...

Discussion in 'Ada Sesiapa Yang Tahu...' started by JaMaL, Feb 5, 2009.

By JaMaL on Feb 5, 2009 at 4:15 PM
  1. JaMaL

    Mentor

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    Aku punye akaun maybank kena blok sebab terlalu banyak transaction...akaun aku tu jenis saving lagi..tak sempat lagi tukar ke current akaun...so, camne yer..ada sapa2 boleh bagi advice yang dapat menyelesaikan problem aku ni..aku dah pg jumpa bank dia cakap diorang pon tak bleh buka lagi, dia suh aku print statement kat m2u..camne yer..
     
  2. Loading...


Tags: this article has not been tagged

Share This Page

Comments

Discussion in 'Ada Sesiapa Yang Tahu...' started by JaMaL, Feb 5, 2009.

    1. Kasimo Aloi
      Kasimo Aloi
      klu kena block apa jadi dengan duit tu.....
    2. JaMaL
      JaMaL
      tAKTAU LA PLAK...AKU DAH CALL BANK, DIA SUH BUAT CAMNE TAH..ESOK NAK PG BANK LAGI SETELKAN

      ADA SAPA2 PGLMAN CAMNI
    3. Masrizal Mastor
      Masrizal Mastor
      sblm pegi bank, baik ko print apa2 sales yg ada ko buat, email yg ko
      dapat utk pengesahan order produk ko... print jek apa2 yg berkaitan
      dengan keadaan "duit masuk banyak giler tibe-tibe dalam akaun"...hehe...

      diorang akan cek utk pastikan ko tak buat skim cepat kaya or apa...
      masa tu diorang akan suggest ko bukak current akaun la nanti...
    4. JaMaL
      JaMaL
      thaks bro rizalhardy..harap2 boleh setel esok..ramai customer aku tak dapat transfer duit hari ni..last2 aku pinjam akaun maybank member aku buat sementara..minggu depan insyallah aku buka dah akaun semasa
      __________________
    5. Luqman-S
      Luqman-S
      pergh, dahsyat betul..

      banyak sangat duit masuk sampai kene block.
      hebat tuh, semoga cepat setel masalah..

      *huhu, kalau saya kena macam ni, memang saya tak tau nak buat ape!
    6. |rShah|r
      |rShah|r
      Apa beza current dengan saving?
    7. shuth
      shuth
      Masalah nie, saya pernah kena dulu, labanon, smartzul dan ramai lagi kena.
      Ia memang disebabkan terlalu banyak transaksi. Biasanya ia memang akan block 2-3 hari sebelum di release semula.

      apa yang boleh buat, pegi kat mesin ATM, masuk kad, print statement.
      Ataupun satu cara lagi, kena pergi bank, update buku (kalau ada buku).

      Boleh baca sedikit pasal nie kat blog saya..
      http://www.mohdsuhaimy.com/2006/05/20/arghh-akaun-saya-di-blok-lagi/
      dan
      http://www.mohdsuhaimy.com/2007/06/07/duit-sendiri-duit-bisnes/
    8. JaMaL
      JaMaL
      Sori bro shuth, pinjam tulisan dari blog bro ni...
      Memang berguna untuk aku...

      Tadi aku dah pegi bank, diapon suh buat kemaskini..tapi tak bleh buat ngan komputer pegawai bank tu..dia cakap dia tak bleh open pun akaun aku tu..dia cakap too heavy...dia suh aku print statement ikut m2u...aku buat la..dia cakap sehari dua lagi ok la...akak bank tu marah aku sebab buat bisnes guna akaun simpanan...mana aku tau..dia tanya aku jual apa..apalagi, aku promote la ebook rahsiakamar aku...ahahhahahaha

      Pastu aku call maybank customer service, dia cakap aku kena kemaskini melalui m2u...try la buat..pastu dia suh aku buka akaun semasa via m2u gak..deposit RM500...kalo buat kat cawangan Rm1000 dan perlu ada introducer..buat via m2u lagi senang..pas daftar tu dia cakap tunggu 3 hari waktu keje..pastu pegi ke bank cawangan ataupun call Maybank customer service inform samada dah boleh aktif ke tidak akaun semasa tuh..dia suh bawak duit Rm500 sekali..aku terpaksa la tunggu hari rabu depan...
    9. mfaiz
      mfaiz
      Greats!

      boleh djadikan tempat rujukan...
    10. JaMaL
      JaMaL
      hari ni akaun aku dah aktif cam biasa...dah buat print statement m2u malam smlm..harini ok..mungkin sebab aku call maybank customer service kot
    11. ray07
      ray07
      Bgs ar camtu bro, tp diorang nih (pihak bank) suka sgt block2 akaun org, tu yg pelanggan rasa mcm xder privacy jer utk simpan duit byk mana yg dia suka.. x camtu bro?.. sekadar pendapat aku jer, huhu...

      :p
    12. krolbiz
      krolbiz
      Tu lar.. kadang sistem banking ni nak canggih sangat sampai kadang tu kita pulak yg kena masalah dgn sistem tu sendiri... Saya dulu pun pernah kena block jugak, memang tension betul...

      BTW, sedara Makam Yg Lima ada "saving" akaun ke kat maybank? Kenapa tak apply akaun "wadiah" Maybank jer.. ianya lebih kurang sama gak ngan akaun saving. Beza aqad jer lain. Selain tu boleh menyelamatkan kita dari bergelumang dgn dosa besar riba..

      Bukan ape, kalau simpan dlm akaun simpanan dia akan ada caj riba/faedah. Tu yg bahayer...! Dulu masa belajar saya pernah jugak buke akaun simpanan, maklumlar kita ni tak tau pape masa tu. Tapi bila dah tau dosa & bahananya, saya sedar dan insaf... Saya selalu mohon pada Allah biarlah rezeki dan pendapatan yg diperolehi ni berkat dan halal selalu...
      Last edited: Feb 7, 2009
    13. JaMaL
      JaMaL
      saya memang taktau apa2...insyallah saya akan tukar ke akaun tersebut dalam masa terdekat
    14. ikram84
      ikram84
      yap... itu lah masalah dengan BANK SAVING...

      kalau boleh... transaction terlampau banyak.. kena buka akaun syarikat... tak boleh guna akaun simpanan... tahun-tahun lepas ramai jugak orang lama IM kena benda ni...

      jadi Makam yang Lima ni, perlu lah mencari ikhtiar untuk meyetelkan masalah kecil ini...
    15. JaMaL
      JaMaL
      maybank aku di block lagi 2 hari yang lepas...pinjam la akaun member lagi ngan bini aku..minggu depan selasa siap current akaun aku. next week takde problem dah...
    16. syuxx
      syuxx
      account aku pulak tak dapat nak transfer duit ke account orang lain.
      pelik betul.
    17. smartusaha
      smartusaha
      Benda ni sebenarnya tak ada apa2. Nak buat bisnes guna akaun simpanan pada dasarnya tak ada apa2 masalah. Cuma kurang sesuai saja.

      Dulu masa saya kena, saya call pihak bank suruh check. Then dia call balik dan buat 'soal siasat'. Antara yg dia tanya jual apa. Bagi je URL bisnes tu. Tapi depends pada pegawai yg handle lah. Kalau kena yg faham pasal bisnes internet, lepas lah. Kalau jenis yg tak paham, susah sikit.

      Masalah ni akan selesai lepas pihak bank dapat penjelasan daripada kita. Lepas tu dia akan ON balik akaun. Tapi dia akan bagi nasihat buka lah akaun semasa. Saya sindir gurau2 dia balik.. "saya mmg dah lama nak buka akaun semasa, tapi dah maybank letak syarat/polisi banyak sangat, sorrylah tak bukak2." Terkedu dia tak dapat jawab. :D
      Last edited: Feb 22, 2009
    18. JaMaL
      JaMaL
      ya betul...tak silap saya setiap 150 kali transaction akan berlaku camni..dulu masa 1st kene block, saya pg bank nak setelkan,,akak bank tu boleh marah2 aku cakap buat bisnes kenapa guna saving account..kecoh betul akak tuh..pastu dia malas nak buat..dia suh aku selesai sendiri..aku call maybank service center, dia tlg...dia reccomend buka akaun semasa yang deposit RM500 tu..aku buat online jer via m2u..isnin ni siap la..syuxx tu sama kes la tu..kena block la tu
    19. wussadotcom
      wussadotcom
      hmm.. bahaya gak macam ni. Dia ikut jumlah transaksi atau bilangan transaksi? Kalau example dalam sebulan dapat range $xx,xxx transaction dia block tak? Tapi bilangan transaction tak banyak dalam 40-60 transaksi jer. Ada sesapa tau? Or mmg setiap 150 kali transaction akan berlaku camni. <- pinjam kata2 bro Jamal kat atas ni :p

    Share This Page

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. cara menghadapi akaun kene tutup sebab cek tendang

    ,
  2. nmaybank2u kena block

    ,
  3. cara tutup akaun maybank