Ade sesaper tak otaimer2 mlm kat dalam ni. Nak nuntut ilmu sket.

Discussion in 'Perniagaan Internet' started by jai1910, Nov 22, 2009.

By jai1910 on Nov 22, 2009 at 1:38 AM
  1. jai1910

    Newbie

    Joined:
    Nov 22, 2009
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    nak tanyer sket, so skang ngah gawat2 ni. bisness marketing kat malaysia ni camne.
     
  2. Loading...


Tags: this article has not been tagged

Share This Page

Comments

Discussion in 'Perniagaan Internet' started by jai1910, Nov 22, 2009.

    1. spoket
      spoket
      bagi saya MLM ni kurang sikit.. sbb cara bisnesnya ialah bukan nak jual produk tp lebih kepada cari downline semata2.. realitinya ada yg berjaya tetapi lebih ramai yang gagal.. jika anda rasa diri anda mampu utk dptkan ramai downline dan yakin berada dlm golongan minoriti yg berjaya itu.. why not mana tahu boleh jadi jutawan mlm kan.. tp kena ingat hanya minoriti yg berjaya sbb majoriti yg buat MLM ni gagal dan menyesal tak sudah akhirnya.
    2. Zamri Nanyan
      Zamri Nanyan
      bukan setakat MLM, bisnes lain pun macam tu jugak... termasuk bisnes
      internet - ramai juga yang gagal.
    3. tenteraangin
      tenteraangin
      saya pelik kenapa ada istilah "gagal" dalam perniagaan. Ingatlah, sebenarnya takde perkataan gagal.. Gagal cuma persepsi.. anda cuma gagal mencapai objektif utama sahaja bkn seluruh aspek perniagaan.. Saya bagi senario... orang yang berjaya dapat duit kebanyakan sudah selesa dengan kedudukan sekarang.. So kebanyakan mereka yang "berjaya" ni slow untuk explore benda baru...

      Tapi yang "gagal" dapat duit ni sangat"berjaya" dalam mencari idea baru.. Bahkan satu hari dapat menjangkau mereka yang "berjaya" ni..

      The point is .. dont talk negative... just give the try.. Try and error.. Try and error.. until you found ur most formidable formulae
    4. hmjebat
      hmjebat
      MLM? Tak yah ler...

      Yang gagal dari awal memang ramai.

      Tapi ramai jugak yang dah dapat Prado, BMW, pun akhirnya gagal jugak.

      Sebab MLM ni kita bukan berkerja sendiri, tetapi berkerja kayakan orang lain.

      Sekarang ada satu lagi barah MLM sdang merebak menyebabkan ramai yang kerugian, iaitu Hai-o, jual Bio Aura, labur modal sebanyak RM20,000. Masa berkempen memang bahasa berbunga2, lepas signup, akhirnya tak terjual Bio Aura, akhirnya terpaksa jual murah2. Kalau tak cay, boleh search kat mudah.my. Ada orang offer bio aura semurah RM800. Yang terkena melayu, yang kaya ....?

      P/S: Bengang sebab ada ahli keluarga yang terkena dengan MLM ni, senang betul sign up. Tak tanya2 orang dulu.
    5. spoket
      spoket
      MLM ni keje menyusahkan hidup org.. jumpa kat mana2 dok citer pasal MLM dia.. citer yg sama... tak kira kat mana2 sampai dlm masjid masa org bagi tazkirah... itulah buruk perangainya geng2 MLM ni... mmg saya ban sape2 yg buat MLM ni... sampai naik berbulu lubang telinga.. hehe
    6. fizzue
      fizzue
      mlm...mmg aku benci skrg...tp yg hairannya..org nie bila dah terkena hati...mmaaassyyyuuk jgk akhirnya..entahlaa
    7. penang
      penang
      bercakap-cakap juga... tak nampak kat atas tu sifu mlm ade kat sini....saudara zamri nayan

      Tentang mlm nie ade yg bagus... ade yg tak. Kalau nak join pun elok pilih mlm yg kita nak guna produk atau perkhidmatannya. Contohnya macam GDI, kita boleh guna perkhidmatan domain dier...

      Bagi saya kalau ade ramai mailing list nak jual produk, nak buat affiliate atau join mlm... memang x ade masalah....
    8. ShahrulFahmy
      ShahrulFahmy
      Salam,

      Pendapat sy, semua bisness ada risiko tewas, cuma cara pembawakan & yg paling penting MENTAL WARRIOR.. Klu yg tu dah mantap, insyaAllah yg lain dpt dijalankan dgn sempuran... Yg penting FOKUS apa yg dibuat...

      p.s. orang kita ni gagal sbb waktu start dh terbayang drive BMW at last, kalah dengan emosi sendiri... AVOID NEGATIVE WORD "GAGAL & TAK BOLEH BUAT".. (experience buat satu produk)

      "For Things To Change, I Have To Change First" :)
    9. ijamidayu
      ijamidayu
      Adakah aku perlu keluarkan pendapatku juga....?

      1- Setiap org pernah sertai MLM..

      2- Setiap orang pernah merasai Perit Jerih MLM

      3- Orang dah mula memandang sepi MLM

      4- Orang dah MUAK dengan MLM..

      5- MLM tiada masa depan??!! ( Betoi ker?? )

      Oleh yang demikian... Saya sendiri tiada pendapat yang benar..

      Oleh itu. Jika memulakan perniagaan seperti yang IK ada tulis dan Bijak Wang ada katakan...

      1- Memulakan perniagaan dengan DUIT SIMPANAN ANDA!!!! <---- ( Bukan dengan BUAT PINJAMAN )

      2- Oleh yang demikian, ramai kelabu bijik mata sebab nampak KERETA SLK Merc yang dipandu!! ( AKu sendiri pernah merasa!! Huehueheuhe.. Padan Muka Aku!!! )

      3- Selalu menuding JARI pada orang lain tidak akan menyelesaikan masalah.. Selalu pandang pada kekilafan diri.. Ada HIKMAH yang ALLAH sediakan untuk kita.. Cuma jangan lupa akan kekuasaan DARINYA!!!

      Bukan untuk mengatakn sesiapa.. Hanya berkongsi PENDAPAT yang serba KECIL ini dengan mereka yang SUDI ambil untuk dijadikan PANDUAN.. ( PEsanan buat diriku jua.. )
    10. ramzy0
      ramzy0
      sama. sorry to say, I agak haram'kan some (I say some) of
      MLM ni. pe'kejadah!
    11. spoket
      spoket
      org tumpang berniaga dgn sykt MLM berkejar2 beli kereta BMW, Merz, Caldina..etc w/pun masih tinggal di rumah sewa.. tp org berniaga sendiri berkejar2 beli semi D, bungalow, kondo..etc dulu w/pun pakai kete wira jer..

      hehe tu salah satu beza yg ketara.. :D
    12. engshahrul
      engshahrul
      betul juga. Masalah yg gagal sama sahaja, tidak promosi. Bukan masalah cari org semata-mata. Perniagaan adalah sama sahaja, perlu mencari pelanggan.
      IM - perlu mencari pembeli, kene buat promosi. Gagal promosi, gagal juga IM.
      MLM - perlu cari downline, kene buat promosi juga. Gagal promosi, gagal juga MLM.
    13. engshahrul
      engshahrul
      Just kalau x mahu gagal MLM, satu sahaja caranya. Anda perlu menjual produk MLM tersebut. Sy sedang menjual produk MLM HPA di blog saya. Sy tidak target untuk mencari downline semata-mata. MLM tidak semestinya mengejar kekayaan dalam masa singkat.
      Tiada beza pun dgn lain2 business spt IM.
      cth affiliate, anda gagal menjual produk affiliate, anda gagal juga.
      Last edited: Nov 23, 2009
    14. Faiz Shafie
      Faiz Shafie
      MLM? pernah dengar MGM= Member Get Member...sama je..baik xpayah la..MLM ni orang dah tepu dengan modus operandi..closing la pakcik2 kat kg tu pun tahu masuk MLM xdatangkan hasil gak..dah terjebak..nyesal xsudah..
    15. Faiz Shafie
      Faiz Shafie
      Kalau HPA..ok skit MLMS belakang S tu maksud dia Syariah..mksd dia mengikut perniagaan Islam betul2..
    16. aldiniah
      aldiniah
      Ramai orang tak suka dan benci MLM kerana ramai yang menjalankan cara bisnes MLM yang kurang tepat. Mereka letakkan WANG dan SISTEM di depan dan mengetepikan tentang produk.

      Kenapa sistem MLM di ujudkan . Ia adalah untuk membantu mengembangkan lagi pasaran PRODUK bukan SISTEM buat duit. Kita sepatutnya mempromosi produk dan berkongsi manfaat produk kepada pelanggan. Jadi pelanggan beli ada 2 sebab kerana 1. Dia nak jadi pengguna dan dapat produk 2. Dia nak mulakan buat bisnes dan mulalah meniaga dengan modal yang dia mampu. (Tak perlu buat loan ).

      Kita juga tak boleh paksa orang beli produk dengan banyak jika mereka sebenarnya tidak memerlukan produk sebanyak itu , itu hanya akan mengkayakan upline je ( tanggungjawab lebih besar dari itu ) dan itulah sindrom MLM yang ramai orang jadi tak suka dengan MLM sekarang ini.

      Memang aku pun tak suka orang promote MLM kerana SISTEM sahaja sebab dalam MLM yang aku buat pun ada segolongan pemimpin yang buat macam tu dan ia hanya akan memberi gambaran buruk kepada industri MLM saja.

      Tentang berjaya atau gagal , apa sahaja bisnes baik online atau offline lebih banyak yang belum berjaya daripada yang berjaya .

      Memang tugas berat untuk membina persepsi dan caragaya menjalankan bisnes MLM dengan pendekatan sederhana , tiada unsur paksaan dan penindasan dan terasa tertipu dengan janji. Cara MLM ini memang lambat KAYA , tetapi tidak mustahil boleh KAYA tapi memang ambil masa. PENDIDIKAN dan BIMBINGAN konsisten kepada rangkaian usahawan mereka amat penting.

      Ok lah , hanya setitis pandangan dari orang baru dalam dunia ini. Minta maaf ada kesilapan.
      Last edited: Nov 28, 2009
    17. putera123
      putera123
      mlm ni bgs kalu nk brush up skill..terpulang pd produk n plan msg2...ikut ati msg2..huhuh
    18. fazbiz
      fazbiz
      MLM tu hanyalah konsep marketing. bukanlah skim cepat kaya. bila disalahgunakan, ianya boleh menganiaya orang. dalam MLM ni ada 2 offer biasanya. produk dan juga peluang.
      sekiranya kita memandang produk saja, ianya lebih kepada jual barang. sekiranya kita memandang kepada peluang saja, ianya lebih kepada skim cepat kaya. jadi produk dan peluang kena seiring.
      mana-mana bisnes kena cari orang. kalau untung 1 produk RM10, kenalah cari 10 orang untuk beli produk kita kalau nak untung RM100.
      downline tu umpama pelanggan tetap kepada upline. kalau kita saja yang guna produk mana boleh jadi kaya. jadi kita ajaklah downline guna produk sekali.
      kalau produk bermanfaat mesti downline akan beli produk lagi. di situlah komisen kepada upline.
      saya banyak join MLM. tapi saya tak kaya pun dengan MLM. tak pernah dapat kereta atau melancong pun. tapi saya tetap menyokong MLM. sbb konsep MLM tu saya faham.
      jgn fikir semua MLM tu sama. bisnes internet jika disalahguna pun boleh jadi skim cepat kaya. buang yang keruh ambil yang jernih. saya nak ajak kawan2 buka minda.
      panjang sangat post ni. sori yer tuan tanah.:)
    19. e8184
      e8184
      sy penah gagal dlm bisnes mlm.. :( tp bnyk belajar! :)

    Share This Page

Share This Page