31/12/2015

4 Cara Mengawal Nafsu Makan

Discussion in 'Health & Fitness' started by Noor Azreen Ben Abon, Sep 7, 2011.

Thread Status:
Sila login terlebih dahulu jika ingin melihat maklumbalas post sepenuhnya.

Share This Page

 1. Noor Azreen Ben Abon

  Noor Azreen Ben Abon
  Expand Collapse
  Senior

  Joined:
  Sep 2, 2011
  Messages:
  249
  Likes Received:
  1
  Trophy Points:
  0
  Ratings:
  +1 / 0 / -0
  Makan itu tidak salah, makan saja apa sahaja tetapi yang bermasalah ialah nafsu anda. Oh nafsu..:-*


  Tanya Perut Anda:D. Tanya perut anda mengapa anda perlu makan, adakah perut tu lapar. Jika bukan kerana lapar, cuba-cuba lah elakkan. Itu bukan perut yang minta tetapi nafsu anda yang minta. Jaga-jaga ya, kadang-kadang nafsu juga boleh menipu anda. Nafsu tu baik tetapi sekiranya dia sudah mula buat hal, ia mungkin boleh menghasut anda untuk makan makan makan makan.

  Cuba alihkan perhatian daripada mengambil makanan yang tidak diperlukan. Contohnya anda terlihat air berkarbonat yang diminum oleh seorang gadis, anda pula teringin untuk meminumnya juga. Sekarang cuba alih perhatian anda dengan cuba mengorat gadis tersebut:p, apa salahnya.. sekurang-kurangnya ada juga hasilnya nanti daripada menambah kalori di dalam badan. Itu lagi menarik kan?


  Nyalakan lilin beraroma contohnya seperti aroma epal, pudina dan pisang yang mana menurut kajian dapat mengelakkan kita makan berkali-kali ganda banyaknya. Bukan saya cuba menghalang anda daripada makan, tidak sama sekali. Cuma tajuk kali ini ialah cara anda untuk kawal nafsu makan tu. Nah, sekarang pergi ke Alamanda dan beli lilin beraroma tu;).


  Point ini agak pelik sikit malah saya juga telah mencubanya. Walaupun ianya akan membuatkan orang sekeliling berkata, "Apa yang kau picit tu?". Anda senyum sahaja, teruskan dengan point ke - 4 ni iaitu - picit urat saraf yang terletak di kawasan tulang rawan dimana rahang anda melekat di bawah telinga. Agak pelik bukan? Cubalah tanya pakar saraf kalau tidak percaya.:D
   
  • Like Like x 1
 2. Loading...


Share This Page

Thread Status:
Sila login terlebih dahulu jika ingin melihat maklumbalas post sepenuhnya.

Users found this page by searching for:

 1. cara kawal nafsu makan