1. Salam..

    Kini saya melancarkan fiverr versi malaysia di wangcyber.net.

    Saya mempelawa warga wangcyber yang mempunyai hobi,tips,skill dan E-book yang boleh digunakan untuk menjana wang dengan bersama-sama memeriahkan Jual Beli Online Terbaik Di Malaysia - WangCyber Market Place.

    Dismiss Notice

4 Cara Mengawal Nafsu Makan

Discussion in 'Health & Fitness' started by Noor Azreen Ben Abon, Sep 7, 2011.

Share This Page

  1. Noor Azreen Ben Abon

    Newbie

    Joined:
    Sep 2, 2011
    Messages:
    249
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Makan itu tidak salah, makan saja apa sahaja tetapi yang bermasalah ialah nafsu anda. Oh nafsu..:-*


    Tanya Perut Anda:D. Tanya perut anda mengapa anda perlu makan, adakah perut tu lapar. Jika bukan kerana lapar, cuba-cuba lah elakkan. Itu bukan perut yang minta tetapi nafsu anda yang minta. Jaga-jaga ya, kadang-kadang nafsu juga boleh menipu anda. Nafsu tu baik tetapi sekiranya dia sudah mula buat hal, ia mungkin boleh menghasut anda untuk makan makan makan makan.

    Cuba alihkan perhatian daripada mengambil makanan yang tidak diperlukan. Contohnya anda terlihat air berkarbonat yang diminum oleh seorang gadis, anda pula teringin untuk meminumnya juga. Sekarang cuba alih perhatian anda dengan cuba mengorat gadis tersebut:p, apa salahnya.. sekurang-kurangnya ada juga hasilnya nanti daripada menambah kalori di dalam badan. Itu lagi menarik kan?


    Nyalakan lilin beraroma contohnya seperti aroma epal, pudina dan pisang yang mana menurut kajian dapat mengelakkan kita makan berkali-kali ganda banyaknya. Bukan saya cuba menghalang anda daripada makan, tidak sama sekali. Cuma tajuk kali ini ialah cara anda untuk kawal nafsu makan tu. Nah, sekarang pergi ke Alamanda dan beli lilin beraroma tu;).


    Point ini agak pelik sikit malah saya juga telah mencubanya. Walaupun ianya akan membuatkan orang sekeliling berkata, "Apa yang kau picit tu?". Anda senyum sahaja, teruskan dengan point ke - 4 ni iaitu - picit urat saraf yang terletak di kawasan tulang rawan dimana rahang anda melekat di bawah telinga. Agak pelik bukan? Cubalah tanya pakar saraf kalau tidak percaya.:D
     
    • Like Like x 1
  2. Ads Master

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
     
  3. Loading...


  4. asasindino

    Newbie

    Joined:
    Dec 25, 2009
    Messages:
    1,385
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    langkah terbaek nie...ini langkah saya utk mengelak dari makan makanan yg x berkualiti ( x sihat )

    1) Jangan letak coklat, air berkarbonat atau seumpamanya di dalam peti ais anda dan gantikan dengan makanan yg lebih berkhasiat kerana jika perut sudah terasa terasa lapar, makanan dalam peti ais tue yg kita akan makan dan minum..cuba bayangkan di dalam peti ais tue mengandungi makanan berkalori dan tahap gula tinggi...anda sendiri tahu jwpn nya

    2) Saya x akan beli gula dan minuman bergula - jika saya berasa haus..secara automatiknya saya akan minum air kosong akibat tiada pilihan minuman yg lain ( minuman bergula )
     
  5. abutalib

    Senior

    Joined:
    Dec 29, 2010
    Messages:
    4,053
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Terima kasih atas perkongsian saudara
     
  6. Noor Azreen Ben Abon

    Newbie

    Joined:
    Sep 2, 2011
    Messages:
    249
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    saudara asasindino, bernas juga point saudara.. ada betulnya tu.. dah kalau simpan coklat dengan air berkarbonat dalam peti ais.. memang itulah yang akan kita minum bila bangun tengah-tengah malam.. eheheh.. (elak terus awal-awal)
     
  7. bertong

    Newbie

    Joined:
    May 30, 2010
    Messages:
    3,367
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    ahahaha..bagus na idea tok...nang susah nak kawal nafsu makan ni
     
  8. Sepat-Hazim Rahmat

    Newbie

    Joined:
    Oct 2, 2009
    Messages:
    169
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    tips yang bagus..lagi2 baru lepas raya ni..nak kawal kembali pemakanan..adehh..:D
     
  9. zyan

    Senior

    Joined:
    Jun 6, 2008
    Messages:
    2,313
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    memang susah saya nak elakkan tuan.. kalau rasa letih sikit terutama lepas guna komputer.. jalan2 sekejap mesti buka peti sejuk... ada jer benda nak mengunyah & minum.. terima kasih atas nasihat :)
     
  10. Noor Azreen Ben Abon

    Newbie

    Joined:
    Sep 2, 2011
    Messages:
    249
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    yang penting tu kawalan minda kan.. hehehe:D
     
  11. mohdazim

    Newbie

    Joined:
    Dec 19, 2009
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Ataupun, minum air masak bnyk2 sebelum makan.
     
  12. Krussh

    Newbie

    Joined:
    Aug 25, 2010
    Messages:
    221
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    klo lapar minum air kosong je. hehe.
     
  13. Miyoko91

    freshman

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    mkn skit pon bdn naik cpt..mcm mne plak..
     
  14. Miyoko91

    freshman

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    mkn skit pon bdn naik cpt..mcm mne plak..
     
  15. asasindino

    Newbie

    Joined:
    Dec 25, 2009
    Messages:
    1,385
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    bergantung pada kalori gak..kalu saudara makan makanan ringan seperti keropok..tetapi kandungan kalori terdapat pada makanan tersebut tinggi dalam 100 gram dah 500 kalori setiap pek..lain kalu saudara bandingkan denagn 100 gram sayur baru 10 kalori..nmpak perbezaan nya kan?

    kesimpulanya..walaupun kita mkn sedikit..x semestinya kita x gemuk..hrp membantu :D
     
  16. mohdazim

    Newbie

    Joined:
    Dec 19, 2009
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Kalori2 tu lah yg nak kena dibakar. Supaya takde yg lebih n jadi lemak..
     
  17. Noor Azreen Ben Abon

    Newbie

    Joined:
    Sep 2, 2011
    Messages:
    249
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Jadi, lakukanlah aktiviti-aktiviti yang menggalakkan pembakaran kalori. Contoh mudah: suruh rakan serumah anda sorokkan remote control TV.. Maka, anda perlu melakukan pergerakan dan sekaligus kalori pun dibakar secara tidak langsung :D
     
  18. Cikgu Cinta

    Newbie

    Joined:
    Aug 17, 2011
    Messages:
    454
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Fuh... Info yang sangat berguna. Lepas jer raya baru nie, tetiba perut macam 'maju ke hadapan'. Jadi sebelum terlambat baik amalkan tips-tips dari TT. Terima kasih TT :D
     
  19. mohdazim

    Newbie

    Joined:
    Dec 19, 2009
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Kalo nak bakar kalori yang betol2, bila kita bersenam tu, kna capai heart rate yang betol. Baru kalori tu start membakar. Kalo pergerakan biasa tu, plg2 pun boleh buat kita maintain je, tu pun kalo kita tak amek makanan yang berlebihan. Tapi ada satu cara yang plg style saya jumpa, ialah dengan skipping. Memang satu badan berpeluh habis. Hehe. Bukan nak tnjuk pandai, tapi ada member yang kerja kat gym yang bagitau. Sharing is caring kan.
     
  20. Noor Azreen Ben Abon

    Newbie

    Joined:
    Sep 2, 2011
    Messages:
    249
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Untuk hilangkan perut yang maju ke depan tu, try skipping macam yg dikatakan oleh mohdazim .. bagus juga tu.. Mudah dan simple, kesan terbukti :D
     
    • Like Like x 1
  21. FullazFitnezz

    freshman

    Joined:
    Oct 22, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Saya memang tak suka percaya kepada barang2 kesihatan nie semu, sehinggalha saya disuruh untuk mencuba satu produk nie baru lah jugak. Ia menggunakkan herba2 untuk rawatan perlangsingan badan, jadi pun cuba. Saya kagum saya minum jam 8 pagi, dalam 10 minute selepas makan saya rasa kencang ia seperti mengekat nafsu makan saya. Memang ia terbukti apa yang dikatakan di brochure.

    Tak rasa lapar sehari, tapi dinasihatkan kalau makan produk ini, jangan skip2 makan, makan ajer macam biasa tapi mungking dalam kadar sederhana...Boleh tengok blog untuk lebih lanjut.

    Btw produk tu namanya XPerfect:-

    xperfect2u.blogspot.com/
     
  22. Gero Azrul

    Newbie

    Joined:
    Apr 13, 2010
    Messages:
    647
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Tip yang rare dan menarik, terima kasih. Teruskan berkongsi.
     

ibeli4u

Share This Page