11 cara seorang Pakcik menjual Nasi Lemak untuk pusing Modal.

Discussion in 'Perniagaan Offline / Konvensional' started by muhdsuhaily, Apr 28, 2011.

By muhdsuhaily on Apr 28, 2011 at 1:34 PM
  1. muhdsuhaily

    muhdsuhaily
    uix_expand uix_collapse
    freshman

    Joined:
    Jan 6, 2009
    Messages:
    101
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Direct to the point,

    Ada 11 cara dan strategi menjual Nasi Lemak yang boleh dapat untung.
    1. Delivery Order

    Anda perlu merekabentuk iklan ringkas bagi tujuan untuk pengedaran di kawasan anda sahaja. Dalam iklan tersebut, perlulah diterangkan mengenai servis penghantaran juadah pagi seperti Nasi Lemak, kuih muih dan sebagainya dalam masa 10 – 30 minit. Anda perlu sasarkan di setiap kawasan rumah anda dengan penghantaran serendah RM1.00 dan untuk kuih muih janganlah terlalu mahal berbanding dengan tempat lain. Sasarkan target hanya dikawasan anda dahulu. Pelbagaikan jenis Nasi Lemak anda dan yang paling penting sambal anda perlulah mempunyai 2 jenis untuk kepuasan pelanggan anda samada yang pedas, kurang pedas dan berperasa masam sedikit.

    Tetapkan masa penghantaran anda untuk kawasan kejiranan mungkin seawal 7 – 8 pagi sebab ini adalah masa yang sesuai untuk mereka yang keluar berkerja dan bagi mereka yang baru bangun tidur tetapi menghadapi masalah untuk keluar untuk sarapan. Sudah pasti dengan kehadiran anda akan memudahkan segala kemahuan pelanggan anda. Servis anda dalam bentuk SMS atau telefon. **** banyak lagi strategi yg boleh dilakukan**** 2B Con't....
     
    • Like Like x 19
  2. Loading...


Sub-Categories: This article has no sub-categories

Share This Page

Comments

Discussion in 'Perniagaan Offline / Konvensional' started by muhdsuhaily, Apr 28, 2011.

    1. JenamaOnline
      JenamaOnline
      Huhhuhuhu Tips perniagaan yang mantop? :D
    2. fly2high
      fly2high
      Ni boleh jot down note nim, buleh apply lepas2 nie. :)
    3. muhdsuhaily
      muhdsuhaily
      Katanya lagi, dgn 11 cara itu dia boleh jual lebih dari 100 bungkus sebelum jam 1 tghari...
    4. Wan Haffiz
      Wan Haffiz
      hoho..tips mantap ne..menunggu tips yg seterusnya pula..:)
    5. muhdsuhaily
      muhdsuhaily
      Satu cara yg menarik perhatian saya bagaimana dia boleh sampai 10 minit yg dijanjikan, memang tepat! Dia kata, esok sebelum penghantaran, petang ni dia survey dgn basikal jalan yg perlu dilalui.

      Jadi, pakcik tu survey jln short cutnya utk mudah dia sampai ke rumah setinggan, rumah teres dan flat yg berhampiran. Esoknya dia tidak perlu mencari jalan utk terus sampai kesitu.. maka pengantaran memang tip top! huh....
    6. muhdsuhaily
      muhdsuhaily
      PENGIRAAN PERLU BETUL

      Dalam perniagaan anda perlu mempunyai sasaran jika tidak segala apa yang anda usahakan akan menjadi sia-sia sebab ianya secara tidak langsung akan memotivasikan diri anda untuk mencapai sasaran tersebut. Setiap cara, anda perlu sasarkan 10 bungkus jualan dan jika dilihat dengan kemampuan anda tidak mustahil untuk menjual 10 bungkus untuk setiap strategi yang diberikan dan setiap strategi ini juga boleh melebihi 10 bungkus jualan jika anda lebih bertenaga dari saya, katanya..

      10 bungkus setiap cara, bermakna anda berjaya menjual 110 bungkus dalam sehari, 110 x 5 hari utk yg fulltimelah (tolak sabtu & ahad) = RM550 (5 hari) x 4 = 2200 (sebulan) Ini hanya yang biasa-biasa saja, untung pun biasa juga tapi boleh melebihi 100 bungkus tidak sampai sehari.

      2. Siang Malam Jaga Pintu

      Saya pun pelik juga apa yg dimaksudkan dengan Siang Malam Jaga Pintu. Rupanya siang dan malam pun dia boleh dapat hasil dari cara tersebut. Sasaran yang dimaksudkan adalah JAGA a.k.a Security Guard. Dia buat macam ni, Dia saja saja sembang dengan orang tu, dia sembang time dekat dekat nak lunch tghari. Apa yang diborak pun saya tidak tahu cuma dia bagi saja iklan ringkas tadi, Iklan penghantaran Nasi Lemak untuk setiap JAGA. Headline, ORDER SAJA!

      Betul juga, JAGA tidak perlu susah paya nak kuar, jln jauh untuk beli Nasi Lemak, dengan ORDER SAJA pakcik tu datang dgn motor tiga tayar untuk deliver pada semua JAGA di shoping complex, tukang jaga REST ROOM dan macam macam jenis JAGA.

      Dengan cara yang kedua ni saja boleh melebihi 10 bungkus, fikir punya fikir saya rasa masuk akal juga caranya...
    7. abelljefrry
      abelljefrry
      hehe. thanks TT share ilmu yang berguna.

      sebenarnya, family saya pun buat bisnes Nasi Lemak Bungkus satu masa dulu. sekitar tahun 1996-2003. zaman tu, keuntungan bersih buat nasi lemak, mencecah RM30,000 - RM40,000 sebulan.

      satu hari dalam 2,000 - 3,000 bungkus. mengikut musim.

      dan time tu, pekerja dibayar gaji RM800 untuk bekerja selama 2-3 jam sehari. sebab nasi lemak ni memang laris dan top di sekitar KL. buka meja pukul 6, pukul 8 dah habis jual semua (dalam 150 bungkus satu tempat). lepas pukul 8 diorang dah boleh pergi kerja harian diorang lah kan. sebab tu senang nak cari pekerja. gaji lumayan.

      ada beberapa formula yang ayah saya pakai, nanti kalau berkesempatan, boleh lah saya share kasi tambah lagi ilmu dalam thread ni. :)
      Last edited: Apr 29, 2011
    8. sniperzboys
      sniperzboys
      cayalah....leh bukak jual nasi lemak gak nanti...
    9. muhdsuhaily
      muhdsuhaily
      Waa.. kira bagus tu, bolehlah kongsi kongsikan dlm dicus ni, moga manfaat utk kita semua.. terima kasih :)
    10. faris_jayz
      faris_jayz
      Thx for sharing...menarik tu...sangat berguna untuk spe2 yg nk bt bisnes nasi lemak... ;)
    11. muhdsuhaily
      muhdsuhaily
      3. STRATEGI PETANG JUMAAT

      Maksudnya, seperti biasa iklan yang mudah dan ringkas. Dia mengedarkan iklannya bukan seperti org lain tapi iklan diedarkan hanya pada petang jumaat bagi tujuan ALERT MINDA pada pembeli esok pagi.

      Edarkan iklan untuk kawasan kejiranan, SAPA MAU ORDER NASI LEMAK esok pagi. Penghantaran Nasi Lemak panas sampai ke pintu dari jam 7 - 9 am. Malam sabtu, pelanggan sudah siap order by SMS dan TEL. Siap order berapa yang diaorg nak.

      Esok pagi Pakcik cuma hantar je...
    12. nimosy87
      nimosy87
      nak share kat blog boleh tak?.. sangat berguna
    13. Chief
      Chief
      Jangan pandang sebelah mata pada penjual nasi lemak. 20K - 40K sebulan. Perghhh, kalah gaji seorang CEO SMI.
    14. muhdsuhaily
      muhdsuhaily
      Boleh tidak ada masalah.. share utk semua. Terima kasih..
    15. rrhomebiz
      rrhomebiz
      Menarik tip-tip ni..Masa attend Workshop Marketing Power hari tu ada diceritakan pasal bagaimana penjual nasi lemak transform bisnes beliau drpd beberapa ratus menjadi beribu-ribu bungkus sehari hanya dgn sedikit perubahan dalam cara pemasaran.
      Jadi bg mereka yang nak kembangkan bisnes memang ada caranya.
      Namun ada juga peniaga yang ala kadar saja tak mau susah-susah walaupun peluang tu ada.
    16. muhdsuhaily
      muhdsuhaily
      Thanks WC for the Update!

      4. Warung Kopi Kedai Mamak

      Apa maksudnya pakcik? Dia kata, guna cara ini pun boleh jual 50 bungkus dalam 2 - 3 jam. Bagaimana?

      Pakcik: Petang sebelum tu saya pergi tanya setiap warung kedai kopi, kedai mamak dan kedai yang berkaitan. Nak tak saya letak Nasi Lemak sambal 3 rasa kat kedai ini? Saya jual RM1, tuan kedai juallah dalam RM1.50 sen.

      Saya letak 10 bungkus, 3 bungkus lagi tuan kedai jual harga RM1.50 dan untungnya tuan kedai punya 100%. Tuan kedai angguk dan senyum tanda setuju. Kawasan deretan, pekan ada lebih kurang 10 warung. Pakcik sudah letak 10 bungkus setiap warung, belum kira kedai mamak lagi.

      Tuan kedai semua setuju, isi borang petang tu. Malam tu pakcik sekeluarga masak, standby semuanya. Esok pagi tinggal hantar saja. Pakcik balik umah tunggu sampai tghari. Selalunya 10 bungkus setiap kedai/warung abis!

      Pakcik tumpang je nak...tak bayar sewa pun...
    17. muhdsuhaily
      muhdsuhaily
      Tepat sekali tu, setiap bisnes ada caranya...
    18. jaisensei
      jaisensei
      marketing = success key
    19. Dang
      Dang
      menarik....menarik....nak jual nasik lemak la pasni...tau ke saye buat...

    Share This Page

Share This Page

Users found this page by searching for:

  1. bisnes nasi lemak

    ,
  2. cara berniaga nasi lemak

    ,
  3. berniaga nasi lemak

    ,
  4. jual nasi lemak,
  5. tips berniaga nasi lemak,
  6. cara nak lariskan jualan nasi lemak,
  7. cara jual nasi lemak,
  8. untung berniaga nasi lemak ,
  9. strategi berniaga nasi lemak,
  10. meniaga warong serapan pagi